Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
18.01 lisiczka_ - synek
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01 - córka
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 Karo_lajna - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek

-Marzec-

05.03 Vika - córka

Poprzednie wątki:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html

Zaczynam nowy wątek, bo poprzedni zrobił się przydługi i ciężko się przewija tyle postów w telefonie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

czesc dziewczyny! u mnie podobnie jak was - prawdopodobnie tez nie donosze do terminu ale nadzieja umiera ostatnia (celowalismy na poczatek nowego roku).. wczoraj bylam u lekarza i rozwarcie na 2 palce, czop sluzowy juz sie uwalnia. Spakowana jestem od tygodnia i czekam.. nawet specjalnie juz sie nie oszczedzam bo dziecko jest juz gotowe do przyjscia na swiat (przy ostatnim pobycie na podtrzymaniu ciazy dostalam sterydy na rozwoj pluc). Skurcze mam chyba rzadziej niz pare tygodni temu ale dlugie, czasem trzyma mnie nawet minute. Tylko nie jestem jeszcze zdecydowana gdzie rodzic. Chcialabym w Wejherowie ale boje sie ze nie dojade - dlatego tez jeszcze biore pod uwage Redlowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lilith to ja tego samego sie obawiam u siebie. Juz i tak staram sie lezec jak najwiecej ale ciezko jest. A to musze wstac dac cos jesc synkowi a to sama zglodnieje, teraz jeszcze oboje znowu leki bierzemy bo maly ma kaszel a ja katar. Synek biedny nie wie juz co ma robic bo na lezaco to ja mu moge poczytac albo puzzle poukladac a tak to juz nic. Tak mi go zal, ja to juz ledwo sie ruszam dzis, jakies skurcze mialam, krzyz mnie bolal, powoli mam dosc.

Kiki, Lilith trzymajcie sie oby jak najdluzej dzieci byly w brzuszkach.

Cześć dziewczyny
Nie odzywałam się długo ale Was podczytuje i trzymam kciuki. U nas generalnie ciaza typu co nas nie zabije to nas wzmocni i póki co ze wszystkich problemów wychodzimy obronną ręką i wszystko jest tak jak być powinno. Ostatnio czuje się mega ociezala tak jakby brzuch był wypełniony olowiem. Oczywiście mam problem z chodzeniem i spaniem. Mały kopie okrutnie. Termin mam na 10 stycznia ale będzie chyba szybciej. Na moje oko nie donosze do swiat. W poniedziałek mam się pojawić w szpitalu na ktg ale już spakowana i na czczo bo być może zrobią mi od razu cc. U mnie tak musi być bo od pierwszego porodu nie minęło jeszcze półtora roku.W zasadzie wszystko juz mamy kupione i dostarczone do domu ale jeszcze nie gotowe. W czwartek zaczynamy przemeblowanie bo dopiero dzis przyjechala reszta mebli do pokoiku .później popiore ubranka i mogę czekać.
Imię póki co jeszcze nie do końca wybrane. Szkoda mi tylko mojej małej córeczki bo nie jestem już tak aktywna jak wcześniej a ona potrzebuje dużo ruchu i uwagi. Malutka przychodzi i się przytula do brzucha a innym razem robi rączka "pac" . Az boje się pomyśleć co będzie jak będę te kilka dni w szpitalu. Niestety na pomoc ani mojej matki ani teściowej liczyć nie mogę bo nie są zainteresowane.
A czy któraś z Was widziała może gdzieś oprócz mama i ja akcesoria elodie details?chodzi mi o kocyki . W mama i ja nie mają akurat tego który sobie upatrzylam:-)
Trzymam kciuki za Was wszystkie!

Dziś na wizycie dowiedziałam się, że szyjka skrócona i jeśli będę grzecznie leżeć w domu, to ominie mnie szpital. Dostałam nospe, magnez i nakaz leżenia plackiem. Za tydzień do kontroli... Lekarz powiedział, że potrzeba jeszcze 5 tyg.,a potem mogę rodzić.
Czyli święta zapowiadają się w łóżku... Sama mogę leżeć jeśli muszę, ale córa nie wytrzyma siedzenia w domu.
Tego się nie spodziewałam, bo czułam się super, tylko trochę twardnial brzuch :(

podaj mejla, to przesle niezbedne rzeczy do wyprawki na zaspe, chodzilam tam do szkoly rodzenia i pani podawala na pierwszym spotkaniu zawartosc toreb:)

Ja miałam tak poprzedniej nocy obudziłam się i zasnąć nie mogłam na lewym boku za długo na prawym tak samo najlepiej to mi się siedzi najdłużej wytrzymuje:) Ale spać na siedząco to średnio :)
Poza tym nie mam na razie odpukać innych dolegliwości :)

Są tu jakieś nocne marki?:-) Na lewym boku już mam chyba odleżyny, a zasnąć i tak nie mogę.
Ja cały czas myślałam o Oliwierku ale teraz mi po głowie chodzi Dominik.

Czesc dziewczyny. Czy macie jakaś listę wyprawki do szpitala aktualną na Zaspie?

Ja pierwszego synka też przenosiłam stąd brak pośpiechu w pakowaniu się :-). Rodziłam w Redłowie ale po przejściach tam teraz chciałam też właśnie w Wejherowie bo słyszałam lepsze opinie niż o redłowie. No ale z racji tego, iż jestem z Gdyni to wszystko zależy czy akcja zacznie się szybko czy raczej jak z pierwszym synkiem sama się stawię bez objawów i będę miała wywoływany.

Ja w Wejherowie.
Imiona już też mielismy wybrane, chłopiec miał być Krzychu, a dziewczynka Marta (zastanawialismy się też nad Agatą). Mi już gin 3 razy potwierdził dziewczynkę i mam nadzieje ze tak zostanie bo, zaczelam kompletować wyprawkę do szpitala. Termin tez na polowe lutego, wiec raczej powoli, zwlaszcza, ze syna przenosilam 14 dni.

U nas imię dla synka wybrane zanim wiedzieliśmy, że będzie syn-Adrian, jeśli byłaby córeczka to prawdopodobnie Sara bądź Anielka ale o córci mogę narazie pomarzyć :D.

Bóle pachwin mam od tygodnia, skurcze podbrzusza, twardy brzuch i bóle krzyżowe czasami dają się we znaki. W pierwszej ciąży nie miałam żadnych problemów ani z bólami ani z mdłościami, zupełnie jakbym w ciąży nie była a teraz dla odmiany mam chyba wszystkie możliwe objawy ciężarnych :D...

Torbę zacznę pakować w połowie stycznia więc do tego czasu mam zamiar się trzymać w dwupaku bo termin na połowę lutego więc jakoś mi nie spieszno...chyba, że bóle będą częstsze to zacznę już na początku stycznia się przygotowywać.

A gdzie zamierzacie rodzić?

u nas dla chlopca imie wybrane bylo od poczatku mial byc Staś, a jak okazalo sie ze bedzie dziewczynka to pustka w glowie :) poza tym nie bylismy zgodni z mezem, mi co innego sie podobalo i jemu co innego ostatecznie bedzie Helenka. co do drugiego imienia chyba bedzie po mnie Aleksandra.
jestem prawie przygotowana, kupilismy komode dla malej na ciuszki maz tylko musi ja skrecic, czesc ubran mam popranych.wiekszosc zakupow w Akpolu zrobiona.w styczniu spakuje torby i bede czekac :)
co do zgagi to meczy mnie strasznie wieczorem zwlaszcza jak sie klade na prawym boku. ostatnio nie twardnieje mi tak brzuch wiec sie nie stresuje ale wytrzymac w jednej pozycji siedzacej to jakas masakra, wczoraj odezwaly sie plecy, mala uciska mi jakies kregi. byle wytrzymac jeszcze te 2 miesiace :)

To chyba duzo Zuź bedzie :).
Ja tez mam wlasnie dzis dosc mocne bole pachwin, ale skurczy chyba nie mam. Brzuch sie czasem napina ale nie jest caly bardzo twardy wiec to raczej dzidzia sie przeciaga. Czasem to sama nie wiem :\. W pierwszej nic takiego nie mialam i teraz nie wiem co jest normalne a czym mam sie martwic.

Moja starsza corka ma na imie Ola a teraz bedzie Zuzia :)
ja cala ciaze znosze bardzo zle - najpier mdlosci, potem bole kregoslupa a teraz nieustanne skorcze i bole pachwin. Lezalam tydzien na podtrzymaniu ciazy i od tej pory nic w domu nie robie - czasem jak maz nie widzi to poprasuje :) po naszych przygodach w tej i poprzedniej ciazy - ubranka juz dawno poprane a torba spakowana jakis tydzien temu :)

No właśnie a jak z drugim imieniem dajecie?

oh, od tygodnia glowe mi rozsadza! cisnienie wyskoczylo poza ramy uznawanego za "odpowiednie" i weszlo w granice "do zbijania". wczesniej mialam juz obrzeki, wiec jeden lek moczopedny, ktory dziala rowniez odrobine hipotensyjnie, dostalam i przyjmuje, ale samopoczucie i, co za tym idzie, wydajnosc organizmu pozostawiaja wiele do zyczenia. od jakichs trzech tygodni czuje dopiero, ze jestem w ciazy, bo...jest mi po prostu ciezko! z wytrzymanie w pozycji czy to siedzacej, czy lezacej, dluzej niz 30 minut, ze spacerkiem dluzszym niz godzinke, z wchodzeniem po schodach (ma sie to szczescie mieszkac na terenach pagorkowatych)... nie ma co. stan blogostawiony minal.

imie przygotowalismy w 6 dni po tym, jak dowiedzielismy sie, ze bedzie syn. zostal przygotowany odpowiedni algorytm: wydrukowana lista imion, bedacych w obiegu w Polsce od 100 lat, nastepnie kolejno wykreslane: archaiczne, dziwnie brzmiace, majace zwiazek z religia, imiona najblizszych przyjaciol, top 15 z listy najczesciej nadawanych imion imion w latach poprzednich...
powstala lista ok 10 imion, ktore pozniej ocenialismy dajac gwiazdki. system, na ktory zdecydowaloby sie tylko dwoje inzynierow:)
wyluskaismy tym samym aleksandra. i powiem szczerze, ze wiekszy problem mamy z drugim imieniem i nazwiskiem, do tej pory nie zdecydowalismy po ktorym z nas ma nosic;)

Dziewczyny a jak Wasze samopoczucie? Macie jakies bole? Twardnienia?

U nas bedzie Zuzia :). W sumie ja wybralam, ale z racji tego ze dla synka tez ja wybieralam to dalam mezowi wolna reke. Ale jakos wszyscy zaczeli mowic Zuzia i mimo innych opcji maz postawil na Zuzie :). Dla chlopca ostatnio spodobalo mi sie Nikodem.

Ja dzis pol nocy spac nie moglam, jeszcze nigdy w zyciu nie mialam takiej zgagi okropnej. W ogole jak podczytuje ten watek mamus listopadowo grudniowych to mam podobne bole a rodzic jeszcze nie planuje...

My mamy bardzo oryginalne imię i dużo osób pierwszy raz słyszy jak im mówimy. Nam się strasznie podoba Nataniel i od kiedy wiemy że będzie chłopak tak mówimy. Najpopularniejsze imiona to: Jan, Antoni, Jakub, Franciszek, Aleksander, Adam, Stanisław, Filip, Kacper, Szymon i później może się okazać że 3 osoby w klasie mają takie samo imię. Rzeczywiście jak sprawdziliśmy ten ranking to wśród dzieci naszych znajomych występują wszystkie te imiona (oprócz Adama,ale mamy starszych w rodzinie).

A moja siostra miala wybrane imie Antos:) ale przed porodem byli na spacerze na plazy i chlopczyk Maks byl na spacerze z rodzicami i im sie spodobalo i wybrali Maksymilian:)

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...