Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Wszystkie styczniówki rozpakowane, stary wątek bardzo długi, więc zakładam nowy. Teraz kolej na Was, lutowe mamuśki :)

Rozpakowane:

-Grudzień-
Dorota - 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)
debra.m - Magda 29.12 (20.01) - Wejherowo CC (2350g, 50cm)

-Styczeń-
imatra- Zuzia 04.01 (13.01) Wejherowo (3360g, 56cm)
Kiki - synek 05.01 (10.01) Zaspa CC
Do_rota - 08.01 (16.01) Swissmed CC (3430g)
Keszczuk - Hania 09.01 (10.01) Kliniczna CC (3200g)
dagi87 - Ninka 11.01 (13.01) Kliniczna SN (2820 g,55 cm)
Slythia - synek 13.01 (02.01) CC (3470g, 52cm)
Tinaa7 - synek 16.01 (24.01) Redłowo SN (3000g, 54cm)
Małgosia - córka 18.01 (19.01) Redłowo SN (3170g, 53cm)
Lisiczka_ -Kacper 19.01 (20.01) Kliniczna SN (3870g, 61cm)
megiii - Antoni 19.01 (17.01) Zaspa SN (4150g, 57cm)
Misia - Martyna 20.01 (20.01) Wejherowo SN (3260g, 54cm)
Emka - córka 22.01 (17.01) Zaspa CC (3865g, 57cm)
kastinka - synek 23.01 (19.01) Kartuzy SN (3350g, 55cm)
kamcia01 - Ania 25.01 (27.01) Wojewódzki SN (3600g, 56cm)
Nika531 - synek 25.01 (27.01) Kliniczna SN (3280g, 54cm)
Kamakam - synek 29.01 (27.01) Kliniczna SN (3360g, 54cm)

-Luty-
Praca201497 - córka 08.02 (16.02) Zaspa CC (3550g, 56cm)
Lilith - Leon 09.02 (23.01) Kamień Pomorski SN (3600g, 54cm)
malinka321 - synek 09.02 (10.02) CC (4050g, 57cm)

W dwupaku:

-Luty-
03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
15.02 ktosnaprzyczepkę -córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 anetka3010 - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek
27.02 Vika- córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-4-t583515,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-5-t587569,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie stczniowo-lutowe 2015 cz.6

Gratuluję paragrafka i zdrowka dla dzieciątka! Wyglada na to ze masz bardzo fajna i szczęśliwa gromadke :))

anetka rowniez gratulacje! Ile czasu minelo od cesarki zanim zaszlas w ciaze? Drugi porod tez bym chciala naturalny.

Nono, trzeba zaktualizowac liste bo zblizamy sie ku końcowi. Lada moment nie bedzie juz zadnych dwupakow :)

Paragrafka i Anetka -gratuluję!

Nasza już ma trochę więcej niż 2 latka, ale braciszka zaakceptowała. Czeka cierpliwie, aż mały zje. Tylko ciężko jej panować nad okrzykami w trakcie zabawy i budzi małego. Na dobranoc daje buziaki, podaje pieluchy przy przewijaniu. Ciekawe, jak to będzie dalej.

anetka gratulacje, spora dziewczynka ;-)
Mój co prawda nie ma jeszcze dwóch lat, bo dopiero półtoraroku i nawet nie zauważył, że mama wróciła ze szpitala tak był zajęty swoimi sprawami ;-) Bratem za bardzo na razie się nie interesuje, chociaż jak zapłacze to pierwszy jest u niego i chce mu smoczka dawać, spokojnie mogę karmić, nie jest zazdrosny. Pewnie jeszcze nie ma etapu zazdrości. Zerka, poda pieluszkę, zagląda do łóżeczka, głaszcze po główce i na tym się kończą na razie ich kontakty. Także u nas nie jest źle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to ja też juz po :-)uff jaka ulga.21 lutego o 11,00 przyszła na świat Martynka siłami natury 3,960 kg i 58 cm w Wejherowie.Pierwsza była cesarka,teraz po naturalnym duzo lepiej się czuję.

Ja tez stosuje emolium. Synek mial azs i oilatum mu nie pomagalo dopiero uspokoilo sie po zastosowaniu emolium. Teraz probowalismy przezucic sie na ziaje potem na mixa baby ale wszystko go uczula i wrocilicmy do emolium dlatego u corci tez go stosujemy.

Paragrafka gratulacje :)

Mamy dwulatkow jak Wasze dzieci reaguja na mlodsze rodzenstwo?

Dziękuję za wszystkie dobre słowa.
Vika - najstarsze starszaki temat kwitują " ok, już po wszystkim" a najmłodsza czeka i opowiada jak to dzidziusia wszystkiego nauczy :) dziś piekła ze starszą siostrą ciasto na powitanie dzidziusia :))) pewnie się trochę rozczaruje jak zobaczy, że ten braciszek to niczego tak w lot nie złapie, ale czas szybko leci, i jak pomyślę że za 3 lata będę mieć w domu kolejnego takiego rezolutnego przedszkolaka, to aż mi się wierzyć nie chce. A póki co trzeba się cieszyć cudem narodzin!

Dla nas Emolium wydaje się najlepszy. Synek ma 4 latka i co zima wracam do Emolium bo wtedy mu się strasznie wysusza skóra.
Co do kąpania to u nas musi to być codzienny rytuał i wtedy mała zasypia w mig:)

Paragrafka- gratulacje. Ciekawe jak starszaki zareagują na maluszka:)

Gratuluję kolejnym mamusiom!
Ja równiej już rozpakowana: 20.02 Wejherowo syn SN 3200 g i chyba 52 cm dlugi (jak patrzyłam na to mierzenie i ważenie, to wszystko chyba tylko umowne dane, bo wierzgał jak dziki koń). Rodziłam z położną tą samą co ostatnio (p. Małgosia) - bardzo pomocna i świetnie mnie mobilizowała do pracy :)
Ja kąpię maluchy tylko w szarym mydle. Polecam Ziaję do skóry z AZS do kąpieli. I emulsję do nawilżania skóry na po kąpieli z tego samego źródła.
Moja pediatra nie zaleca codziennych kąpieli z uwagi na możliwe problemy skórne.

U nas Balneum Baby, bo uwiódł mnie zapachem. Zamawiam z allegro i czasem wychodzą mi 2 butelki w cenie jednej z apteki.

No właśnie,teściowa...

Co do kąpieli,to ze starsza uzywalismy emolium i było super,teraz tez juz zaopatrzylam się w hurtową ilość by na dłużej starczyło.

U nas od początku mąż kąpał Dawidka i ten rytuał nie uległ zmianie, później mąż karmi starszego i kładzie spać. Zanim pojawił się drugi synek to miałam czas dla siebie a teraz w tym czasie ja zajmuję się młodszym.

A jakie emolienty stosujecie? Ja wczoraj przy pierwszej kąpieli zastosowałam Emolium bo dostałam próbkę i teraz się zastanawiam czy kupić ją czy zostać przy dużo droższej wersji jak z pierwszym synkiem-Oilatum. Pewnie poza ceną różnicy nie ma w działaniu. Jak myślicie?

Gratulacje kolejnym Mamusiom!!! My kąpiemy co drugi dzień Ale to ze względu na katarek. Wczoraj teściowa przykryła mała dwoma kocykami i mała dostała 38 temperatury, zaczęłam ją rozbierać bo nawet jeść nie chciała i przez 6 godzin tylko spała. Jak ja rozebralam to zaczęła spadać temperatura bo już do szpitala chcieliśmy jechać...

To za 3 lata widzimy sie na forum malinka i reszta hehe. Ja z tych marzacych o parce, wiec beda poszukiwania dziewczynki. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;). Chcielismy mniejsza roznice, ale coz, ta cesarka zmieniła nam plany.

My tez kapiemy maluszka codziennie. Jeden z powodow to ten ktory ktos wspomniał wczesniej - caly dzien w pampersiaku itd. Rowniez codzienna wieczorna kąpiel, mniej wiecej o tej samej porze, narzuca pewien schemat dnia maluszkowi (tak samo jak spacer na przyklad). Poza tym lubi sie kąpać i duzo lepiej śpi właśnie po kąpieli. I niech sie uczy od malego codziennej higieny ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratuluję nowym mamusiom :)
I u nas kąpiel codziennie z tatą. Mały ma bardzo suchą skórę, więc do wody emolient i jeszcze masaż z oliwka. Położna mówiła, żeby już nie używać oliwek, ale tylko to pomogło na schodzącą skórę.
Dziś w organizmie młodego zaszła zmiana, cały dzień jadł i jadł i najeść się nie mógł. Spał
po 20 minut i znowu płacz z głodu.
Ciekawe, co nas czeka w nocy...

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

:) No wlasnie z jednym maluszkiem latwiej, a myslimy o drugim maluszku zeby nie bylo duzej roznicy, ale to w drugiej polowie roku:) Zobaczymy jak Filip bedzie sie wiekszy:)

Kamakam to u nas bylo podobnie jak byl tylko synek :). Maz kapal synka wtedy ja sie mylam tylko potem ja ubieralam i maz sie kapal, jaka to oszczednosc czasu byla ;). Teraz niestety nie da rady tak przy dwojce ale i tak maz kapie oboje codziennie a synkiem to w ogole sam sie zajmuje juz od dawna , ja nawet nie uczestnicze w tym ich rytuale :) z reszta nawet nie mam jak bo wtedy corcie karmie i usypiam.

My kapiemy codziennie. Jakos sobie nie wyobrazam kapac co drugi dzien po calym dniu w pampersie w tych kupkach i masciach, przynajmniej dziewczynke bo z chlopcem to latwiej jesli chodzi o mycie miejsc intymnych. Ale mi polozna mowila ze co drugi dzien wystarczy.

My kapiemy codziennie no czasami robimy wyjatki:) Kapie maz synka ja nadzoruje:) pozniej maz ubiera, a ja w tym czasie biore prysznic:) Kapiel to czas tatusia z synkiem:) i ubieranie po kapieli. Dlatego kapiemy codziennie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

my wlasnie po kapieli :) a kapiemy co drugi dzien :)

Inne tematy z forum

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...