Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Wszystkie styczniówki rozpakowane, stary wątek bardzo długi, więc zakładam nowy. Teraz kolej na Was, lutowe mamuśki :)

Rozpakowane:

-Grudzień-
Dorota - 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)
debra.m - Magda 29.12 (20.01) - Wejherowo CC (2350g, 50cm)

-Styczeń-
imatra- Zuzia 04.01 (13.01) Wejherowo (3360g, 56cm)
Kiki - synek 05.01 (10.01) Zaspa CC
Do_rota - 08.01 (16.01) Swissmed CC (3430g)
Keszczuk - Hania 09.01 (10.01) Kliniczna CC (3200g)
dagi87 - Ninka 11.01 (13.01) Kliniczna SN (2820 g,55 cm)
Slythia - synek 13.01 (02.01) CC (3470g, 52cm)
Tinaa7 - synek 16.01 (24.01) Redłowo SN (3000g, 54cm)
Małgosia - córka 18.01 (19.01) Redłowo SN (3170g, 53cm)
Lisiczka_ -Kacper 19.01 (20.01) Kliniczna SN (3870g, 61cm)
megiii - Antoni 19.01 (17.01) Zaspa SN (4150g, 57cm)
Misia - Martyna 20.01 (20.01) Wejherowo SN (3260g, 54cm)
Emka - córka 22.01 (17.01) Zaspa CC (3865g, 57cm)
kastinka - synek 23.01 (19.01) Kartuzy SN (3350g, 55cm)
kamcia01 - Ania 25.01 (27.01) Wojewódzki SN (3600g, 56cm)
Nika531 - synek 25.01 (27.01) Kliniczna SN (3280g, 54cm)
Kamakam - synek 29.01 (27.01) Kliniczna SN (3360g, 54cm)

-Luty-
Praca201497 - córka 08.02 (16.02) Zaspa CC (3550g, 56cm)
Lilith - Leon 09.02 (23.01) Kamień Pomorski SN (3600g, 54cm)
malinka321 - synek 09.02 (10.02) CC (4050g, 57cm)

W dwupaku:

-Luty-
03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
15.02 ktosnaprzyczepkę -córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 anetka3010 - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek
27.02 Vika- córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-4-t583515,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-5-t587569,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie stczniowo-lutowe 2015 cz.6

Gratuluję paragrafka i zdrowka dla dzieciątka! Wyglada na to ze masz bardzo fajna i szczęśliwa gromadke :))

anetka rowniez gratulacje! Ile czasu minelo od cesarki zanim zaszlas w ciaze? Drugi porod tez bym chciala naturalny.

Nono, trzeba zaktualizowac liste bo zblizamy sie ku końcowi. Lada moment nie bedzie juz zadnych dwupakow :)

Paragrafka i Anetka -gratuluję!

Nasza już ma trochę więcej niż 2 latka, ale braciszka zaakceptowała. Czeka cierpliwie, aż mały zje. Tylko ciężko jej panować nad okrzykami w trakcie zabawy i budzi małego. Na dobranoc daje buziaki, podaje pieluchy przy przewijaniu. Ciekawe, jak to będzie dalej.

anetka gratulacje, spora dziewczynka ;-)
Mój co prawda nie ma jeszcze dwóch lat, bo dopiero półtoraroku i nawet nie zauważył, że mama wróciła ze szpitala tak był zajęty swoimi sprawami ;-) Bratem za bardzo na razie się nie interesuje, chociaż jak zapłacze to pierwszy jest u niego i chce mu smoczka dawać, spokojnie mogę karmić, nie jest zazdrosny. Pewnie jeszcze nie ma etapu zazdrości. Zerka, poda pieluszkę, zagląda do łóżeczka, głaszcze po główce i na tym się kończą na razie ich kontakty. Także u nas nie jest źle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to ja też juz po :-)uff jaka ulga.21 lutego o 11,00 przyszła na świat Martynka siłami natury 3,960 kg i 58 cm w Wejherowie.Pierwsza była cesarka,teraz po naturalnym duzo lepiej się czuję.

Ja tez stosuje emolium. Synek mial azs i oilatum mu nie pomagalo dopiero uspokoilo sie po zastosowaniu emolium. Teraz probowalismy przezucic sie na ziaje potem na mixa baby ale wszystko go uczula i wrocilicmy do emolium dlatego u corci tez go stosujemy.

Paragrafka gratulacje :)

Mamy dwulatkow jak Wasze dzieci reaguja na mlodsze rodzenstwo?

Dziękuję za wszystkie dobre słowa.
Vika - najstarsze starszaki temat kwitują " ok, już po wszystkim" a najmłodsza czeka i opowiada jak to dzidziusia wszystkiego nauczy :) dziś piekła ze starszą siostrą ciasto na powitanie dzidziusia :))) pewnie się trochę rozczaruje jak zobaczy, że ten braciszek to niczego tak w lot nie złapie, ale czas szybko leci, i jak pomyślę że za 3 lata będę mieć w domu kolejnego takiego rezolutnego przedszkolaka, to aż mi się wierzyć nie chce. A póki co trzeba się cieszyć cudem narodzin!

Dla nas Emolium wydaje się najlepszy. Synek ma 4 latka i co zima wracam do Emolium bo wtedy mu się strasznie wysusza skóra.
Co do kąpania to u nas musi to być codzienny rytuał i wtedy mała zasypia w mig:)

Paragrafka- gratulacje. Ciekawe jak starszaki zareagują na maluszka:)

Gratuluję kolejnym mamusiom!
Ja równiej już rozpakowana: 20.02 Wejherowo syn SN 3200 g i chyba 52 cm dlugi (jak patrzyłam na to mierzenie i ważenie, to wszystko chyba tylko umowne dane, bo wierzgał jak dziki koń). Rodziłam z położną tą samą co ostatnio (p. Małgosia) - bardzo pomocna i świetnie mnie mobilizowała do pracy :)
Ja kąpię maluchy tylko w szarym mydle. Polecam Ziaję do skóry z AZS do kąpieli. I emulsję do nawilżania skóry na po kąpieli z tego samego źródła.
Moja pediatra nie zaleca codziennych kąpieli z uwagi na możliwe problemy skórne.

U nas Balneum Baby, bo uwiódł mnie zapachem. Zamawiam z allegro i czasem wychodzą mi 2 butelki w cenie jednej z apteki.

No właśnie,teściowa...

Co do kąpieli,to ze starsza uzywalismy emolium i było super,teraz tez juz zaopatrzylam się w hurtową ilość by na dłużej starczyło.

U nas od początku mąż kąpał Dawidka i ten rytuał nie uległ zmianie, później mąż karmi starszego i kładzie spać. Zanim pojawił się drugi synek to miałam czas dla siebie a teraz w tym czasie ja zajmuję się młodszym.

A jakie emolienty stosujecie? Ja wczoraj przy pierwszej kąpieli zastosowałam Emolium bo dostałam próbkę i teraz się zastanawiam czy kupić ją czy zostać przy dużo droższej wersji jak z pierwszym synkiem-Oilatum. Pewnie poza ceną różnicy nie ma w działaniu. Jak myślicie?

Gratulacje kolejnym Mamusiom!!! My kąpiemy co drugi dzień Ale to ze względu na katarek. Wczoraj teściowa przykryła mała dwoma kocykami i mała dostała 38 temperatury, zaczęłam ją rozbierać bo nawet jeść nie chciała i przez 6 godzin tylko spała. Jak ja rozebralam to zaczęła spadać temperatura bo już do szpitala chcieliśmy jechać...

To za 3 lata widzimy sie na forum malinka i reszta hehe. Ja z tych marzacych o parce, wiec beda poszukiwania dziewczynki. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;). Chcielismy mniejsza roznice, ale coz, ta cesarka zmieniła nam plany.

My tez kapiemy maluszka codziennie. Jeden z powodow to ten ktory ktos wspomniał wczesniej - caly dzien w pampersiaku itd. Rowniez codzienna wieczorna kąpiel, mniej wiecej o tej samej porze, narzuca pewien schemat dnia maluszkowi (tak samo jak spacer na przyklad). Poza tym lubi sie kąpać i duzo lepiej śpi właśnie po kąpieli. I niech sie uczy od malego codziennej higieny ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratuluję nowym mamusiom :)
I u nas kąpiel codziennie z tatą. Mały ma bardzo suchą skórę, więc do wody emolient i jeszcze masaż z oliwka. Położna mówiła, żeby już nie używać oliwek, ale tylko to pomogło na schodzącą skórę.
Dziś w organizmie młodego zaszła zmiana, cały dzień jadł i jadł i najeść się nie mógł. Spał
po 20 minut i znowu płacz z głodu.
Ciekawe, co nas czeka w nocy...

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

:) No wlasnie z jednym maluszkiem latwiej, a myslimy o drugim maluszku zeby nie bylo duzej roznicy, ale to w drugiej polowie roku:) Zobaczymy jak Filip bedzie sie wiekszy:)

Kamakam to u nas bylo podobnie jak byl tylko synek :). Maz kapal synka wtedy ja sie mylam tylko potem ja ubieralam i maz sie kapal, jaka to oszczednosc czasu byla ;). Teraz niestety nie da rady tak przy dwojce ale i tak maz kapie oboje codziennie a synkiem to w ogole sam sie zajmuje juz od dawna , ja nawet nie uczestnicze w tym ich rytuale :) z reszta nawet nie mam jak bo wtedy corcie karmie i usypiam.

My kapiemy codziennie. Jakos sobie nie wyobrazam kapac co drugi dzien po calym dniu w pampersie w tych kupkach i masciach, przynajmniej dziewczynke bo z chlopcem to latwiej jesli chodzi o mycie miejsc intymnych. Ale mi polozna mowila ze co drugi dzien wystarczy.

My kapiemy codziennie no czasami robimy wyjatki:) Kapie maz synka ja nadzoruje:) pozniej maz ubiera, a ja w tym czasie biore prysznic:) Kapiel to czas tatusia z synkiem:) i ubieranie po kapieli. Dlatego kapiemy codziennie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

my wlasnie po kapieli :) a kapiemy co drugi dzien :)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (11 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??