Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Wszystkie styczniówki rozpakowane, stary wątek bardzo długi, więc zakładam nowy. Teraz kolej na Was, lutowe mamuśki :)

Rozpakowane:

-Grudzień-
Dorota - 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)
debra.m - Magda 29.12 (20.01) - Wejherowo CC (2350g, 50cm)

-Styczeń-
imatra- Zuzia 04.01 (13.01) Wejherowo (3360g, 56cm)
Kiki - synek 05.01 (10.01) Zaspa CC
Do_rota - 08.01 (16.01) Swissmed CC (3430g)
Keszczuk - Hania 09.01 (10.01) Kliniczna CC (3200g)
dagi87 - Ninka 11.01 (13.01) Kliniczna SN (2820 g,55 cm)
Slythia - synek 13.01 (02.01) CC (3470g, 52cm)
Tinaa7 - synek 16.01 (24.01) Redłowo SN (3000g, 54cm)
Małgosia - córka 18.01 (19.01) Redłowo SN (3170g, 53cm)
Lisiczka_ -Kacper 19.01 (20.01) Kliniczna SN (3870g, 61cm)
megiii - Antoni 19.01 (17.01) Zaspa SN (4150g, 57cm)
Misia - Martyna 20.01 (20.01) Wejherowo SN (3260g, 54cm)
Emka - córka 22.01 (17.01) Zaspa CC (3865g, 57cm)
kastinka - synek 23.01 (19.01) Kartuzy SN (3350g, 55cm)
kamcia01 - Ania 25.01 (27.01) Wojewódzki SN (3600g, 56cm)
Nika531 - synek 25.01 (27.01) Kliniczna SN (3280g, 54cm)
Kamakam - synek 29.01 (27.01) Kliniczna SN (3360g, 54cm)

-Luty-
Praca201497 - córka 08.02 (16.02) Zaspa CC (3550g, 56cm)
Lilith - Leon 09.02 (23.01) Kamień Pomorski SN (3600g, 54cm)
malinka321 - synek 09.02 (10.02) CC (4050g, 57cm)

W dwupaku:

-Luty-
03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
15.02 ktosnaprzyczepkę -córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 anetka3010 - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek
27.02 Vika- córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-4-t583515,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-5-t587569,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Dzięki za rady. Właśnie bardzo mało kaszle i wolę nie jechać do przychodni żeby nie złapała czegoś gorszego.

U nas katar i też sól, ale w ampułkach i częste odciąganie no i kładzenie na brzuszku to ten katar wypływa lepiej i jeszcze pod materac w kołysce wsadziłam tak złożony koc, że tworzy taki klin tak, że młodzian ma wyżej głowę poza tym ręcznik na kaloryfer i na noc mokra pieluszka przy kołysce pomogło. Jak jest częsty kaszel i kłopot z jedzeniem to jednak udałabym się do pediatry

My używamy Sterimar baby - robi delikatną mgiełkę. Działa tak samo jak sól z ampułki. Starsza córa mi podbierała ampułki i wypijała zawartość, więc trzeba było zmienić środek...

Pytanie o bioderka nieaktualne już :)

Może być w sprayu, ale musi byc specjalna dla niemowląt. Leci pod mniejszym ciśnieniem niż te dla dorosłych czy nawet dzieci.

Jeśli prywatnie usg bioderek to u kogo byliście/idziecie? Jaki koszt?

Lilith mam sól morską w spray czy to też można dla takiego maluszka? Póki co używam tylko soli w ampułkach.
Kontrola bioderek w okolicach pól roku jest drugą obowiązkową także chyba warto jej nie przeoczyć.

Może na katar maść majerankowa, działa lekko przeciwbakteryjnie i pomaga dziecku oddychać. My też mamy katar, ale nie bardzo natężony, więc wystarcza nam sól morska i aspirator, gdy bulgocze w nosku.
Wczoraj byliśmy na USG bioderek i wszystko gra. Czy na kontrolę w 4 miesiącu trzeba iść obligatoryjnie, czy to tylko zalecana wizyta?

No i zaczęło się... katar. Mimo, że to moje drugie dziecko to zupełnie nie wiem czy z katarem do lekarza? Co można dawać? Tylko sól fiz. do nosa? Synek miesiąc z katarem chodził i w końcu nas pozarażał, ale to chyba takie uroki drugiego dziecka.
Póki co kaszle tylko jak oczyszczam nosek, ale to chyba normalne? Macie jakieś doświadczenie z katarem u 2 miesiecznego maluszka?

Cześć dziewczyny!
No wreszcie się odpaliłam z internetem :) Po powrocie do domu to miałam takie zamieszanie, że nie miałam czasu żeby cokolwiek naskrobać na forum: najmłodsza córa chora więc siedziała w domu, a więc jak nie młody to ona wymagała mojej uwagi. Efekt taki, że na koniec dnia na nos padałam :) Teraz wydobrzała i ruszyła do przedszkola więc mam dla siebie więcej czasu. Wcześniej was podczytywałam ale sił na pisanie nie miałam nic a nic.
Ja mam laktator Lovi Prolactis, taki co jest elektryczny i może być jako ręczny używany. Poprzednio miałam medelę mini electric i mam porównanie: Lovi zdecydowanie lepsze: cichsze i ogólnie łatwiej dostosować do własnych potrzeb i piersi.
Ja póki co kładę małego zawiniętego w kocyk polarkowy jak w rożek, ale już wyciągnęłam z pudeł po córce śpiworki, więc je pewnie w tym tygodniu odpalę. Przy córci świetnie się sprawdzały :)
My w tym tygodniu idziemy na pierwszą wizytę lekarską :)

Witam
My chodzimy co dwa tygodnie lub 10 dni, zależy jak nam pediatra każe teraz za dwa tygodnie idziemy na szczepienie i potem dopiero na kolejne,ale na początku u nas były kłopoty z wagą więc chciała młodego częściej widzieć

Do spania jeszcze mamy rożek taki cieplejszy z tym ze już ten róg który ląduje do przykrycia nóżek jest już przykrótki i młodzian jest tylko zapinany. teraz jest na styk tak, że jest okryty. Zakupione mamy śpiworki dwa tylko ciut za duże jeszcze... Kocyk niestety jest skopany i zwinięty w nóżkach i już dwa razy się zdarzyło, że Antoś naciągnął sobie na główkę więc raczej na razie kocyki i kołderki u nas odpadają

A jeszcze jedno :) dziewczyny jak czesto chodzicie do pediatry?

Luelle jak pediatra mowi z nie ma co sie przejmowac to tym bardziej nie mysl o tym co powiedziala polozna. Chyba nie przemyslala tego co powiedziala bo wiadomo ze kazda mama by sie wystraszyla na Twoim miejscu

Ja tez uzywam cienkiego spiworka. Jak jest zimno to przykrywam nozki jeszcze kolderka bo mam ciniutka letnia. Ja polecam spiworki przynajmniej nie ma sie czym martwic ze dziecko sie odkryje albo nie daj boze sie nakryje kolderka. No i nie wyciaga sie dzieciatka spod cieplej kolderki do karmienia (mi jest zimno jak wychodze na karmienie spod koldry ;).Synek mial 3 spiworki, jak wyrastal z jednego to kupowalismy nastepny az do momentu jak dostal normalne lozko czyli do 1,5 roczku. Pierwszy mialam marks&spencer z fashion house, drugi z ikei a trzeci z mama i ja. Polecam wszystkie. Teraz corcia z nich bedzie korzystac.

Niestety nie wiem :( Dostałam po maluszku przyjaciółki, tak na próbę, ale zadomowił się na dobre. Wszystkie metki ma niestety wycięte.

Zanim mały się urodził kupiliśmy kołderkę i po narodzinach mąż ją rozpakował i znalazł informację, że można ją używać po skończeniu 1 roku życia dopiero, więc jej na razie nie używamy.

Slythia, a jakiej firmy masz śpiworek? Z czego jest wykonany?

Moj lubi fikać nozkami, wiec kocyk od razu ląduje obok. Dlatego używamy spiworka. Jest bardzo milutki, cienki a cieplutki, szybki do zalozenia i luzny, przez co dalej moze fikać ;)

Poza tym czytalam, że spiworki sa dużo bezpieczniejsze i do roku nie powinno sie używać kolderek.

Ja przykrywam kołderką, trochę już cienką bo wysłużoną po synku także nie jest za ciepła.

Ja tez kocykiem takim milutkim bardzo w dotyku:) Kolderka za ciepla. Maly lubi ruszczac nozkami i raczkami wydaje mi sie, ze zanim bym go wlozyla do spiworka to by sie obudzil.

Dziewczyny, jestem ciekawa, czym przykrywacie dziecko w nocy? Ja używam kocyka, ale się zastanawiam, na ile to bezpieczne przy takim maluszku, czy nie lepiej kłaść go do spiworka...

Pediatra to akurat "wyszczałowa".byla u mnie raz na wizycie patronazowej tez na 15 minut i wczoraj kiedy poszlam do niej z wynikiem, mowie kim jestem jak sie nazywam,a ona do mnie: no tak wiem pamietam, co tam u malego aleksandra?
no zamurowalo mnie :P
Ze mnie spamietala taka nieoprysznicowsna i zaspana...

Powiedziala ze tym wynikiem nie nalezy sie przejmowac absolutnie, ewentualnie pod koniec przyszlego tygodnia powtorzyc i sprawdzic czy spada a nie rosnie albo pozostaje bez zmian

Inne tematy z forum

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...