Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

Hej Dziewczyny, coś nam wątek umilkł ;)

Chyba czas na nowy bo tamten już jest przydługi.

Lista (jak któraś ma ochotę to zapraszam do dopisania płci ;)

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
AniaHania - 10 .01.2015
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama SYN 2.02.2016
Jadźka 9.02.2016
Marcy 19.02.2016
eni_a 26.02.2016

link do części 1:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=613563&c=1&k=160#post10927082
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

Ja rodziłam Olka na Klinicznej. Moja lekarka prowadząca jest tam polożnikiem i czułam sie naprawdę zaopiekowana. Jeżeli chodzi o poród i jego przebieg to nie mogę się do niczego przyczepić- ale wiadomo, inaczej mnie traktowali jak wiedzieli że jestem pacjentką kogoś kto tam pracuje. Są dwie sale i podwyższonym standardzie na tzw "cegiełkę"- jedna jednoosobowa i jedna dwuosobowa z własnymi łazienkami. I te polecam bo komfort jest niesamowity. Poza tym łazienki dla wszystkich 4 lata temu to była totalna porażka- niedomykające się drzwi, brak papieru, brud. Generalnie oprócz tych dwóch sal klimat raczej prl-owski. Porodówka tylko ładna bo po remoncie. Jakbyscie miały pytania to piszcie śmiało.

Słyszałam że szpital w Wejherowie jest załadowany bo likwidują oddział położniczy w Pucku i wszyscy teraz z półwyspu są kierowani na Wejherowo.
Eliza626 a jak było w Wejherowie?? Personel spoko? Słyszałam że są tam sale pojedyncze za dodatkową opłatą.

Ja też się bardzo waham między kartuzami a zaspa. wejherowa nie biorę pod uwagę bo mam za daleko:) czytam i czytam te komentarze i dalej nic nie wiem:)

Hej. Ja nie biorę pod uwagę żadnego innego szpitala, tylko Wejherowo.
Pierwszego syna tam rodziłam i byłam zadowolona (o ile można być zadowolonym ). W pierwszej ciąży leżałam na patologii ciąży przez dwa tygodnie w Redłowie i za nic na świecie tam bym nie pojechała.
Specjalnie też chodzę do pani ginekolog która pracuje w Wejherowie i mam nadzieję że będzie miała dyżur jak ja tam zawitam:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny. Wybrałyście szpital w którym będziecie rodzić?? Któraś z Was myślała nad Wejherowem ?? Zaczynam o tym rozmyślać i nie wiem co wybrać....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Assegai :) Witam w gronie cukrzycowych. Dotychczas byłam jedyna w grupie, więc teraz będzie mi raźniej. Ja niestety na insulinie.

Hej Dziewczyny!
Pozwolicie że się dopiszę do listy ;-)

Termin- 16.01.2016- córcia Julcia ;-)

Krótko o mnie- to moje drugie dziecko, pierwsze Synek Oluś, który teraz ma 4 latka, podobnie jak w pierwszej ciąży i teraz mam cukrzycę ciążową i jestem na diecie ( fleee), + 6 kg do mocy jak na razie ;-)

Pozdrawiam serdecznie ;-)

duże macie dzidzie. moja córeczka na 27 tydzień ważyła niecały 1 kg ;)

Winnie thepooh no to duza dzidzia bedzie. mój na USG jak miał 28 tyg i 4 dni wazył 1270.
U nas dzis malowanie pokoju dzieci, ściany czekają az maż pomaluje je drugi raz a w miedzy czasie myje okna. Ja z praniem czekam tak do ok 10 listopada i ruszam do dzieła. Na 1 grudnia chciałabym juz mieć torbe spakowana aby mieć świety spokój z przygotowaniami żeby zająć się swietami :)

Ja mam jeszcze tyyyyleeee do zrobienia a to juz 30 tydzień.Trzeba się powoli zacząć ogarniać :-)

z zusem to podobno zalezy od tego kto rozlicza. W pierwszej ciąży jak zwolnienie było od 15 do 15, to płacili połowę 30 i drugą połowę 15. A teraz dostaje 1 raz tak gdzieś w okolicach końca zwolnienia.

dzidziek ma już 1,86 kg - idzie na rekord jak braciszek

Podczytuję forum listopadowo - grudniowe i tam już pierwsza mamuśka rozpakowana. Jakoś mnie to strasznie przeraziło, szczególnie, że nie mamy pojęcia jak poukładać meble w pokoju dziecięcym. Ale za to przywiozłam już ciuszki i od listopada zaczynam prać i prasować :)

zaus wypłaca pieniądze według zwolnień a nie miesiecy jak pracodawca. Jak masz zwolnienie do połowy miesiąca np 2 tygodnie i potem znowy dwa tygodnie to dostaniesz dwa przelewy z Zusu za kazdym razem za 14 dni zwolnienia.

A jeśli chodzi o kwotę to dostajesz tyle ile sobie wyliczyłaś? czyli 100% średniej z 12 miesięcy?
pierwsze 30 dni zwolnienia wypłacił mi pracodawca i rzeczywiście tyle dostałam. a jeśli tak jak piszesz ZUS wypłaca za okres zwolnienia to mogę dostawać to w ratach. Np jeśli zwolnienie mam od 23.10 do 17.11 (26 dni) to mogę nie dostać całości od razu...

Jeśli chodzi chorobowe to tak jak ktoś wyżej napisał do 30(chyba) osób wypłaca zus , powyżej pracodawca, który we własnym zakresie rozlicza się z zusem .Jeśli chodzi o wypłatę z zusu to zus ma 30 dni od daty złożenia zwolnienia L4 w zusie przez pracodawcę. I faktycznie nie śpieszy im się jakoś ja zawsze dostaję dokładnie 30 dni po a jestem już 4 miesiąc na zwolnieniu. Rozliczenie jest zawsze za okres zwolnienia np, jeśli dostałaś zwolnienie na 3 tyg to dostajesz chorobowe za 3 tyg (21 dni).

Aha. Jestem ciekawa jak to będzie wyglądało u mnie. Boję się, że będą jakieś problemy. Czytałam, że niektóre dziewczyny jakoś dziwnie w ratach dostawały wynagrodzenie, a jeszcze inne czekały po kilka miesięcy. Martwię się, bo nie mogę pozwolić sobie na taki przestój w dopływie gotówki...

To kto wypłaca zależy od ilości pracowników no i czy pracodawca jeszcze istnieje ;) do 30 chyba płaci ZUS a jak firma jest większa to wypłaca pracodawca i oni to sobie potracaja z innych składek, ja mam płacone przez pracodawcę ale jak moj maz był na zwolnieniu i płacił mu ZUS to dostawał przekaz pieniężny średnio raz w miesiącu :)

Hej. Ja jestem na zwolnieniu od samego początku ciąży, bo mój pracodawca zlikwidował firmę, miałam wybór, albo to albo zasiłek z urzędu pracy o wiele mniejszy. Od samego początku zwolnienia zanoszę do zusu i od nich dostaję pieniądze.
Wszystko normalnie przychodzi na konto, przeważnie jak kończy się zwolnienie.
Najczęściej dostaję zwolnienie na miesiąc.

Hej. Ja na zwolnieniu jestem już czwarty miesiąc. Nie wiem jak to jest Ale ja wynagrodzenie dostaje od pracodawcy a on chyba się z ZUS-em rozlicza. Ale moja bratowa jak była w ciąży na zwolnieniu dostawała przelewy z ZUS-u. Więc myślę że to zależy dużo od pracodawcy jak on się rozlicza.

Hej! Zwracam się do was z pytaniem o zwolnienie i wypłacanie świadczeń. Trochę się martwię, bo przyszedł czas kiedy wynagrodzenie będzie wypłacał mi ZUS, już nie pracodawca. Naczytałam się w internecie różnych informacji na ten temat i szczerze- martwię się jeszcze bardziej... Czy któraś z was jest na zwolnieniu i ma wypłacane wynagrodzenie przez ZUS? jak to u was wygląda?

no wiem, wiem - pisałaś, że już przerwa. Chociaż żałuję, bo podobają mi się Twoje zdjęcia :)
W sumie, to porównałam ceny i chyba nasz fotograf zwyczajnie dostosował się do rynku, ech :)

Powiem Wam, że brzuch mnie swędzi... chyba dzidzia zaczyna przybierać porządnie na wadze, bo i mocniej kopie. A do tego starszy mi się pochorował, że aż nockę spędziliśmy w szpitalu, a teraz od 2 dni ja chodzę podziębiona i jak tylko mogę to przytulam się do koca... okropna taka pogoda!

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...