Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

Hej Dziewczyny, coś nam wątek umilkł ;)

Chyba czas na nowy bo tamten już jest przydługi.

Lista (jak któraś ma ochotę to zapraszam do dopisania płci ;)

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
AniaHania - 10 .01.2015
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama SYN 2.02.2016
Jadźka 9.02.2016
Marcy 19.02.2016
eni_a 26.02.2016

link do części 1:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=613563&c=1&k=160#post10927082
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

winnieThepooch - ja trochę w innym systemie pracowałam - 20 cyfrowych w pełni obrobionych ujęć. Szczerze mówiąc nie znam żadnego fotografa, który daje całość zdjęć z sesji i coś do korekty.
Ja już nie wykonuję sesji, ale polecam Iwonę Weiss :)

Maua_mama - chciałam zapytać ile bierzesz za sesję z której nagrywasz całość zdjęć plus 45 do korekty i druku? Nasz fotograf podniósł cenę i średnio mi się to uśmiecha :P

ja używałam prenalena i inhalacje z wody morskiej (plus czosnek :) )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć Dziewczyny! Jestem z wątku wrześniowo-październikowego :)
Moze byłaby któraś zainteresowana spodniami ciążowymi denim biały z H&M rozmiar 38 w stanie idealnym? Kupiłam za 149 zł i założyłam raz, bo niestety ostatnie tygodnie ciąży spędziłam w szpitalu. Spodnie mają w kilku miejscach lekkie modne przetarcia. Sprzedam za 80 zł.
Mam także do sprzedania laktator medela lactaset, użyty tylko kilka razy, bo niestety musiałam się przestawić na sztuczne mleko. Laktator polecam szczególnie dziewczynom, które będą rodzic na Klinicznej i będą miały cesarkę. Laktator jest ręczny ale z całym zestawem do podłączenia elektrycznego - za darmo jest udostępniany na Klinicznej, a potem można wypożyczyć za odpłatą w szkole rodzenia. Oczywiście można też używać bez tego dodatkowego sprzętu - dołożę dwie nowe butelki medela na odciągnięty pokarm i nową membrankę.
Jeśli jesteście zainteresowane to proszę o kontakt beata_z84@vp.pl, Cena do uzgodnienia. Pozdrawiam.

Hej dziewczyny. Mam pytanie z niej beczki. Jak radzilyscie sobie z katarem w ciąży? Mnie dopadło przeziębienie, wszystko w miarę ok Ale katar straszny. Mam tylko krople do nosa Prenalen dla kobiet w ciąży Ale szału po nich nie ma. Macie jakieś sposoby co wam pomogły?

Torba porodówka:
Karta ciąży
Ostatnie wyniki badań
Dowód osobisty
szlafrok
koszula do porodu
klapki
woda mineralna niegazowana z dziubkiem mała
coś słodkiego
kanapki
fartuch + klapki lub ochraniacze na buty dla taty
telefon + ładowarka
pajac
czapeczka
niedrapki
pieluszka flanelowa
ręcznik
pampers
książka
miałam jakieś inne rzeczy jeszcze typu żel po prysznic ale ja z tego nie skorzystałam, wchodziłam pod prysznic ale tylko się zrelaksować ;)

Torba maluch:
pieluszki jednorazowe
chusteczki wilgotne
pieluszki tetrowe
pieluszka flanelowa
rożek - ja nie miałam, nie zmieścił się ;)
niedrapki
skarpetki
pajace lub body z długim rękawem i półśpiochy
czapeczki
podkład do przewijania
ręczniczek
krem do pielęgnacji pupy bepanthen
smoczek
waciki do oczu jałowe i sól fizjologiczna
ew. małe kosmetyki do kąpieli ale na klinicznej kąpią w swoim
oliwka lub jakiś balsam do ciała dla maluszka

Torba mama:
koszule
majtki siateczkowe
podkłady ginekologiczne
kosmetyki
papier toaletowy
ręczniki papierowe - miękkie
szczotka do włosów
gumka do włosów
tatum rosa
jednorazowe nakładki na WC
Stanik do karmienia
wkładki laktacyjne
ew. laktator
sztyft do ust
podkład na łóżko
kubek, sztućce, ściereczka
skarpetki
bielizna
jednorazowa maszynka do golenia
muszle ochronne
ibuprofen - nam poleciła go wziąć położna ze szkoły rodzenia bo podobno często dają pyralginę, której ona nie poleca
plus to co zostawisz z porodówki np telefon, książka

Torba na wyjście - mąż dowiózł przy wypisie
ubrania na wypis dla dzidziusia i dla Mamusi
kocyk
czapeczka
fotelik/nosidełko

i tyle
mam nadzieję że pomogłam, ja to jakoś upchnęłam :)

Miałam też przygotowane pieluchy, ubranka i ręczniki i jakieś inne rzeczy jakby mi zabrakło to mąż miał dowieść po prostu :)

Ja leżałam 2,5 dnia więc dałam radę :) jak coś to pytaj :)

Bosko :*

Tanzania jutro jak będę przed kompem to wrzucę jaki miałam podział rzeczy i co zabierałam i uaktualnię od razu jako doświadczona mama ;)

Dziękuję mTusia :)
A co musi być w takiej torbie na porodówkę?

Tanzania ja rodziłam, coś tam dają, na pewno była sól fizjologiczna, waciki, podkłady i mieli kosmetyki to kąpieli wiecej nie pamiętam :(
Ja jakoś wcisnęłam wszystko co było trzeba, a osobnych toreb nie musisz mieć, jak Tobie wygodnie, jak masz osobne to się nie miesza, jedyne co to wiem że prosili by nie były zbyt wielkie by się mieściły pod łóżko. Ja mialłam mała walizkę kabinowke dla małej i torbę zwykła sportowa dla siebie i oddzielna na porodówke która oddałam mężowi po porodzie.

Dziewczyny, która z Was rodziła a Klinicznej? Zupełnie nie wiem co spakować do torby? No i nie wiem czy ja i mała musimy mieć osobne torby? Jak tak czytam przykładowe opisy toreb szpitalnych to wydaje mi się, że muszę się spakować w 120 litrową walizkę :/ Czy Kliniczna ma jakieś specjalne wymogi co do rzeczy, które mam mieć ze sobą?

no ja normalnie poza okresami ciązowymi i karmienia piersia tez jedam słodyczę naprawdę sporadycznie, a w pierwszej ciązy to codziennie musiałam trochę podjeść bo tak mi sie słodkiego chciało. teraz staram się pilnować i nie zawsze poddawać zachciankom. Jak mam ochotę na słodkie to wsuwam lody bo podobno nie tuczą :)

Ja w ogóle nie jem słodyczy, nie tylko w ciąży ;)

Aldona mam zupelnie tak samo.Teraz wolniej przybieram a z corką to było szaleństwo, bo jadlam tony slodyczy :-)

hej, a ja w drugiej ciązy jestem znacznie mniejsza niż w pierwszej, na razie 4,5 kg na plusie a w pierwszej miałam juz ok 12 na tym etapie. brzuszek za to wyszedł mi wcześniej ale tez jest mniejszy niż przy pierwszej ciązy. Moim zdaniem to wszytko przez słodycze które w ciązy z córcią wciągałam jak najęta a teraz nie jem prawie wcale i to daje rezultata. U nas wyprawka juz prawie cała, zostały mi jakieś pierdoły do kupienia w ikea typu koszyczki do szuflad, recznik itp, a z duzych rzeczy wózek, ale ten chce kupić dopiero w na koniec listopada żeby gwarancja była dłuższa.

ja w pierwszej ciąży byłam większa, ale to chyba przez to, że wtedy zatrzymywałam wodę w organizmie. Prawda z tymi terminami i wielkością dziecka - mój gin ciągle powtarza, że mam patrzeć na datę z pierwszego usg, bo widać, że dzidziek jest dłuższy niż standard :)

u nas prawie cała wyprawka jest. Nie wiemy co zrobić z łóżeczkiem, bo poprzednie rozłożyliśmy starszemu do wersji "dorosłej" i teraz nie wiem czy jemu zmieniać, czy dzidzi kupić nowe.

Ja jestem w drugiej ciąży i też mam wrażenie że wszystko jest szybciej większe:)
Dziś byłam u lekarza i mam jakąś niedokrwistość, a mój maluch który cały czas był ułożony główką w dół, teraz leży w pozycji podłużnej miednicowej.
Z jednej strony mam jego głowę a po drugiej nogi. Mam nadzieję że się jeszcze obróci:)

Hej Dziewczyny :)
Ja też mam wielki brzuch, o wiele większy niż w poprzedniej ciąży w porównaniu do tygodnia oczywiście. Miałam też was pytać, te co są minimum w drugiej ciąży, czy szybciej poszerza Wam się miednica ? bo ja mam wrażenie, że tak, w pierwszej poszerzała się ale jakoś pod koniec ciąży a teraz już, mam tylko nadzieję, że wróci, tak jak poprzednio. Jeszcze się mieszczę w niektóre swoje spodnie, te rozciągnięte ale bez szału ;)
U nas z wyprawki to kompletuję używane ciuszki od znajomych, sprzęt cały mam, tylko łóżeczko ale dla starszej musimy kupić, wybrane już mamy tylko trzeba kupić ale nie chcemy zagracać jej na razie pokoju, bo z dwoma będzie ciasno :(
Chciałabym być już po by był styczeń :(
A co do tego że maluchy są starsze, to jeśli w miarę regularnie macie miesiączki to bym się nie sugerowała, po prostu są większe, moja mała zawsze była większa i po prostu urodziła się duża :(

Dziewczyny czy to badanie 4D na Dąbrówce to to które widać pod tym linkiem? http://klinikasloneczna.pl/galeria/
Ponoć Ona ma 4D live HD. Wolę mieć pewność bo zwykłe 4D mam u Preisa na każdym badaniu.

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??