Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Pierwsza :)
Wstępnie 2 luty 2016 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

kurcze bo mi się nic nie dzieje ale wiecznie za wysokie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak byłam w I trymestrze i coś się zaczęło robić nie tak, to brałam lacibios femina doustny probiotyk typowo ginekologiczny, do mycia ziaja żel intymny z macierzanką (cały czas używam) i do smarowania na zewnątrz provag żel. Od tamtej pory nic więcej mi się nie działo a już prawie 34 tydz.Pozdrawiam

Dziewczyny co zastosować na obniżenie pH?

Cześć dziewczyny.
Mam pytanie, czy któraś brała w ciąży Metronidazol Polpharma? Są to tabletki dopochwowe, lekarz mi je przepisał, ale nie wyjaśnił po co i dlaczego. Domyślam się, że to po badaniu czystości pochwy. Martwi mnie to, że na ulotce piszą że w II i III trymestrze lekrz może je przepisać jeśli "oczekiwana korzyść dla matki przewyższa potencjalne zagrożenie dla płodu". Nie wiem czy chce ryzykować.

Czasami skierowanie obowiązuje w innych siedzibach laboratorium tego samego co w przychodni, np. bruss obsługuje niektóre przychodnie ale wtedy trzeba u nich zapłacić 5 pln za pobranie. Musiałabyś się dopytać.

Zdrówka życzę Mufinka87 a z dzidzią na pewno wszystko dobrze, dużo odpoczywaj a najlepiej w łóżku się wygrzej:)
a jeśli chodzi o badania laboratoryjne to w tej przychodni z której dostałaś tylko skierowanie obowiązuje.

Dziewczyny, mam pytanie. Od lat leczę się prywatnie i nie do końca wiem jak teraz ogarnąć państwową służbę zdrowia. Jak dostanę skierowanie na badania laboratoryjne z poradni pat. ciąży na Klinicznej to gdzie mogę zrobić badania na NFZ? W każdej państwowej przychodni czy tylko tam skąd mam skierowanie?

No szkoda:/
A ja cały czas chora w nocy spać nie mogę przez ten nieszczęsny kaszel. Wczoraj byłam u lekarza ogólnego i mam niby lekkie zapalenie gardla no i obyło się bez antybiotyku, zapisał mi jeszcze jakies leki do tego co już brałam i zobaczymy mam nadzieję że sie wykuruje. Martwie się o tą fasolkę w brzuchu, mam nadzieję, że u niej wszysko dobrze. Jeszcze dwa tygodnie do wizyty..

Ehh szkoda ja jestem w Gdyni:)

Ja mieszkam na Morenie, więc pewnie będę chodzić do Akpolu na Jaśkowej, tam mam najbliżej:).

Mufina87 a skąd jesteś?? ja też chyba tą szkołę wybiorę, znalazłam jeszcze jedną ale płatna 400 zł to trochę za dużo.

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
AniaHania - 10 .01.2015
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama 5.02.2016
Jadźka 9.02.2016

Witam serdecznie,
i prosze o dopisanie do listy styczniowych mamusiek

Termin 10 styczen 2016r

Ja chyba tez będę chodzić do szkoły rodzenia. Koleżanka uchwaliła super mamę, mają kilka punktów w trójmieście a koszt to 25 zl za 10 zajęć i gimnastyke, a jak chcemy z partnerem to dodatkowo 75zl i warunek to położna ze szkoly rodzenia, ale dla mnie to plus, bo przynajmniej poznam ja wczesniej, a nie że przyjdzie mi do domu jakas obca baba:)

Witajcie,
Ja już się trochę lepiej czuję wymioty powoli ustępują(odpukać żeby nie wróciły). Jeśli chodzi o szkołę rodzenia to ja się wybieram bo to moje pierwsze dziecko tylko nie wiem jeszcze co kiedy i jak. Myślę że będę się dowiadywała bliżej 20 tyg, jeśli chodzi o stanik do karmienia to ja mam tak mały biust, że teraz jak trochę urósł to wygląda porządnie w moich stanikach.Myślicie, że jak mam mikro mikro biust to będę mogła karmić piersią??:/

Cześć Dziewczyny
My też po prenatalnych, pod tym względem wszystko ok, robiłam tylko usg tak samo jak w poprzedniej ciąży. Miałam niestety jedno plamienie, po którym okazało się, że mam nisko łożysko i dopóki się nie przesunie to muszę trochę na siebie uważać i brać luteinę dopochwowo dwa razy dziennie. Ogólnie to jestem zmęczona i śpiąca wiecznie, a dom i Mila nie dają odpocząć :(
Do szkoły rodzenia się nie wybieram, bo chodziłam poprzednio, chodzę na spotkania pozytywnie o porodzie raz w miesiącu w Akpolu, ale tam rozmawiamy tylko o porodzie właściwie. Chcę się też spotkać z moją położną środowiskową jakoś przed porodem by popytać co się zmieniło.
Co do staników, to tak naprawdę dopiero w 8-9 miesiącu powinno się kupować te do karmienia bo dopiero wtedy można określić jaki rozmiar będzie potrzebny na czas karmienia, teraz mogą być normalne, ale wygodne nie uciskające i dobrze dopasowane, i to wcale nie oznacza, że muszą być bez fiszbin :) można też przerabiać na karmniki zwykłe staniki, jeśli nie możecie znalźć karmnika w odpowiednim rozmiarze. wiem, że są te niby elastyczne co się dopasowują do biustu ale ja ich nie polecam, inna sprawa że mam w biuście 60FF/65F i mam fisia na punkcie dobrze dopasowanych staników :)

Dziewczynu, myslalyscie moze o szkole rodzenia? Któraś się wybiera?

Inka myślę, że nie ma co szukać trzeba iść do Preisa - polecam
U nas coraz lepiej, wracam do życia zaczynam lepiej się czuć,
27-go mam prenatalne i już zaczynam się denerwować
Co do badań dopóki nie byłam zmuszona i czytałam o inwazyjnych badaniach to był to dla mnie kosmos nie do pojęcia, ale ostatecznie musiałam mieć zrobioną amniopunkcję i w razie gdyby Którąś z Was to czekało to chciałabym uspokoić - to nic strasznego i nie warto się stresować - miałam robione w invicie

W pierwszej ciąży kupiłam sobie ładne, wygodne staniki z funkcja do karmienia i jak zaczęły mnie moje uwierać to się przerzuciłam na te i nosiłam do końca ciąży i potem aż skończyłam karmić. Stosowałam tez takie przedłużki do obwodu biustonoszy.

Dziewczyny, pytanie z innej beczki. Piersi mi rosną w zawrotnym tempie i przestaję się mieścić w swoje biustonosze... Czy ja mam sobie kupić jakieś specjalne ciążowe staniki czy po prostu takie jak noszę tylko większe??

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...