Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Pierwsza :)
Wstępnie 2 luty 2016 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Po to tu jesteśmy:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Macie rację właśnie siedzę i szukam innego lekarza, porównamy zobaczymy:)Dzięki Wam jestem spokojna.

Inka ja bym się nie denerwowala przy takich parametrach, a przeszlabym się jeszcze po prostu do innego lekarza.Ja testu Pappa nie robilam w pierwszej ciazy teraz też nie robię. To tylko statystyka.Zobaczysz ze będzie dobrze.

To trochę nas jest chorowitych;-).Duzo zdrowka dziewczyny!

Inka o nic sie nie martw. Wydaje mi sie, ze miałaś za szybko to usg prenatalne mimo ze lapiesz sie w tej granicy, bo robi sie od 45mm. Przy tak malym dziecku ciężko o precyzyjne wymiary. Moze pójdź jeszcze do innej lekarki na usg nawet zwykle ale gdzies gdzie maja dobry sprzet i powiedz w czym jest klopot. Moja dzidzia miala 51mm i tez lekarka powiedziała ze mogli mnie zapisać na tydzien później. A tak sie denerwuje, ze czegos jeszcze nie widać. Mam pytanie czy u waszych babli byl widoczny pecherz moczowy na usg?

Inka, ja miałam w poprzedniej ciąży, ale jakoś od 25tc - codziennie brałam nospe. Brzuch twardniał od najmniejszego wstrząsu - miałam wtedy remont ulicy, która prowadzi do domu i wysiadałam z auta i szłam na pieszo bo nie byłam w stanie wysiedzieć przez wertepy ;)
Ty masz już teraz? Rozmawiałaś o tym z lekarzem?

Moja przyjaciółka miała podobne prawdopodobieństwo w teście pappa. Miała amniopunkcję i wszystko było dobrze, mała urodziła się zdrowa jak ryba! To jest tylko prawdopodobieństwo. Na potwierdzenie zespołu downa składa się wiele czynników. Jeśli Cię to uspokoi to zawsze możesz wykonać amniopunkcję i mieć 100% pewności

Ja niestety przytylam 2kilo w ciazy, ale pierwszy trymestr minął mi kompletnie bezobjawowo, gdybym nie świadomość o ciazy to można powiedzieć że czułam się jakby jej nie bylo:). Mam nadzieję że tak bedzie dalej , a dzidzia będzie zdrowo rosła. U mnie już z miesiąc temu mówili ze brzuszek się pojawia, ale ja się śmieje ze to tluszczyk:). No ale ja też nigdy szczuplutka to nie byłam, no i do tego wszystkiego ostatnio czuję cały czas głód, masakra jak tak dalej pójdzie to aż sie boje ile potrwa gubienie tych kilogramów.
Tak czytam i dochodzę do wniosku, że dużo z nas ma jakieś zmartwienia w tej naszej ciąży. Musimy być wszystkie dobrej myśli:), na pewno za parę miesięcy naszym największym problemem będzie wyprawka dla malucha:))).

A jeśli chodzi o brzuch to mimo, że schudłam 8 kg przez te moje wymioty to mały brzuszek jest:) a czy któraś z Was ma może twardniejącą macicę??

Gosiaro ogólnie przezierność karkowa mam 1,8, kość nosowa jest ale małe dziecko bo miało 4,75 a poza tym to że mam zrobić ten test Pappa wyszło z obliczeń bo prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu downa wyszło 1;900 i lekarz a w sumie to pielęgniarka (nie polecam dr. Augustyniaka) wytłumaczyła mi, że to duże prawdopodbieństwo,ogólnie najlepiej jakby było 1;1000 i więcej. Nie wiem ile w tym prawdy bo każdy lekarz mówi co innego.Też miałam rotawirusa i w szpitalu wylądowałam to lekarka w ogóle bojkotowała wszystkie opinie i decyzję mojej ginekolog prowadzącej ciążę, ehh nie wiadomo kogo słuchać. Przeziębionym dziewczynom współczuję, a jeśli chodzi o antybiotyki to na początku ciąży miałam zapalenie pęcherza i też dostałam antybiotyk Pani doktor powiedziała, że lepiej wziąć antybiotyk i wyleczyć infekcję niż czekać aż sama przejdzie i poronić. Ale się rozpisałam :P

Hej Dziewczyny
Wróciłam do żywych!
Słowo klucz to ROTAWIRUS.... Kto ma w domu przedszkolaka ten wie jakie to cudowne doświadczenie. Młody przeszedł prawie bezobjawowo, ja od upałów leżałam i błagałam o śmierć. Myślałam, że to takie mdłości mnie męczą. Nawet jakieś leki na mdłości brałam... Na zmianę wymiotowałam i płakałam. Nawet leżenie sprawiało mi ból. Koszmar.
Jak ja się wykaraskałam to mój P. zaczął i stąd dowiedzieliśmy się, że to rota... Przechodziliśmy to już kilka razy odkąd Młody jest w przedszkolu, ale teraz z okazji ciąży było to sto razy gorsze.
Lekarz na szczęście mnie uspokoił, że wszystko jest ok i nie mam się martwić o malucha bo to wirus - gorzej jest z bakterią.

22.07 mam wizytę u Preisa i już nie mogę się doczekać. Dziewczyny test pappa to w 98% to tylko formalności i przyjemność :) brzuchy do góry i bez nerwów :)

Aktualizuję listę bo na ostatniej wizycie wyszło, że ciąża jest młodsza o prawie tydzień przez późną owulację

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama 5.02.2016
Jadźka 9.02.2016

PS. mam już taki brzuchol, że spanie na nim odpada...
A jak u Was? :)

Mnie tez dopadlo jakies chorobsko, najpierw mialam bol gardla a teraz doszedł jeszcze kaszel. Lecze sie domowymi sposobami i lekami, ktore mi przepisala lekarka przy poprzednim przeziebieniu na poczatku ciazy mialam. Masakra jakaś, chyba sie nie obejdzie i pojde do lekarza, bo cos mi nieprzechodzi tylko pogarsza. Boję się o tego mojego lokayora w brzuchu.

Inka a ktory parametr jest nieprawidlowy? Czesto przeziernosc jest zawyzona, a wcale nie oznacza to wad.Czasami nawet jakas infekcja moze mieć na to wpływ. Zrob Pappa, ale staraj się nie denerwowac, chociaz wiem jakie to trudne.Trzymam kciuki.

Ja z kolei biorę juz drugi antybiotyk w tej ciazy. Z corcią w ogóle nie chorowalam, a teraz non stop coś. Też się denerwuje, ale podobno gorsza niezaleczona infekcja niż dozwolony w ciąży antybiotyk.

No dobra, wróciłam z wizyty. Cukrzyca ciążowa, więc biorę insulinę :(
Dostałam skierowanie do Poradni Patologii Ciąży na Kliniczną i chyba będę musiała się tam przenieść z Gamety. Smutek mnie ogarnął, ale pociesza mnie fakt, że z dzidzią wszystko ok, serducho bije mocno :) Macie jakieś doświadczenia z poradnią patologii ciąży??

Nie ma co się mocno stresować bo tym nikomu nie pomagasz, ani sobie ani tym bardziej temu maleństwu :)
Wiadomo, że sytuacja jest trudna ale zależy jakie masz podejście do życia. Wolisz wiedzieć wcześniej czy później? Ja napewno bym zrobiła i to jak najszybciej ( prenatalne mam dopiero 20-go więc się okaże )
A może stresujesz się zupełnie niepotrzebnie, maluch jest zdrowy a Ty tylko dostarczasz sobie i jemu zmartwień :)
Nie denerwuj się i leć na badania :)
będzie dobrze, trzymamy kciuki :)

Mufina87 dziękuję za słowa otuchy, ehh trzeba być dobrej myśli.

Cześć:)

Czytam forum już jakiś czas i postanowiłam się dołączyć. Termin mam na 29 stycznia, to będzie drugie, mam już prawie 5-cio letniego synka.
15 mam badania prenatalne, mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
Pozdrawiam wszystkich:)

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama 2.02.2016
Jadźka 9.02.2016

Kochana o nic sie nie martw, test pappa polega na zwyklym pobraniu krwi z żyły i nie zagrozi to ani dziecku ani tobie. Test polega na statystycznym podaniu ryzyka choroby u dziecka. Nie denerwuj sie na zapas, musi byc dobrze:). Bede trzymac kciuki, wiem przez co przechodzisz. W mojej najbliższej rodzinie jest osoba z zespołem Downa i rowniez mialam robiony test pappa, niby z usg prenatalnego wynika ze jest zdrowa dzidzia ale chcemy miec pewność.
Po moim usg dzidzia jest mlodsza o jakies 3 dni, ale moze tak być, bo owulacje miała później, no i mam nisko łożysko, podobno na tym etapie moze tak byc i sie podniesie. Mimo wszystko zaczęłam bardziej sie oszczędzać.
Moja dzidzia pieknie sie ruszyła na usg i machala sobie rączka:)

A oczywiście tym dziewczynom u których jest wszytsko w porządku gratuluję i cieszę się:)

Witajcie, dawno mnie nie było ale niestety wymioty i beznadziejne samopoczucie mnie męczą cały czas a dodatkowo w tym tygodniu z tego powodu wylądowałam w szpitalu ehh szkoda gadać...ale piszę bo mam nowe zmartwienie, i mam nadzieję, że mnie pocieszycie i uspokoicie,mianowicie byłam w tym tygodniu na badaniu genetycznym na usg i niestety mam wskazania do wykonania testu Pappa bo jest ryzyko wystąpienia zespołu downa a ja niby tylko mam 25 lat ,kurczę ja nie chciałam tego testu robić ale lekarze namawiają,że mam koniecznie zrobić i teraz nie wiem co mam począć:( poooomocy!!

Cześć dziewczyny ;-) Ja byłam we wtorek na genetycznym. Wszystko ok. Mały wiercipięta rośnie, lekarz długo musiał czekać aż się odpowiednio ustawi żeby wszystko pomierzyć. Ma już 8 cm i jest starszy o tydzień niż wynika z terminu OM, więc usg wskazało termin na 2 stycznia.

Ja wczoraj byłam na usg i też słyszałam serducho i widziałam malucha :) Ma już 3 cm :D Ludzik :)

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...