Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Pierwsza :)
Wstępnie 2 luty 2016 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

hej:)
Ja jestem Z okolic Oruni Górnej a dokładnie okolice osiedla Pogodnego.
U nas ok,czuje się dobrze,tylko wieczorami jestem bardzo zmęczona.
Bylam na usg prenatalnym u dr Tomczak-Małyjasiak,było to nfz,wrażenia pozytywne tylko jak dla mnie była małomówna,troche musiałam ciagnac ja za jezyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szczerze nie wiem jakie jest to usg. W info było wpisane usg 3d/4d z nagraniem na płytę i robią na sprzęcie Voluson E6 i jak sprawdzałam na stronie przychodni to sami dobrzy ginekolodzy robia. Ja sie zdecydowałam bardziej jako pamiątka, bo wcześniej mam u siebie w przychodni tyle ze tam nie ma 3d/4d, a chcialam mieć taką pamiątkę:). No i opinia dwóch różnych lekarzy też jest istotna.

Tanzania, czytałam że na każdym etapie jest fajny efekt :)
Zadzwonię dziś/jutro dopytać i dam znać kiedy i za ile :)

Ja jestem z Gdyni Obłuża, jeśli chodzi o zaparcia i wzdęcia to też się męczę ale zaczęłam codziennie rano pić kawę inkę i jak na mnie to trochę działa;) jeśli chodzi o dr Tomczyk-Małyjasiak właśnie umówiłam się do niej na połówkowe ale to dopiero na początku września także napiszę wrażenia jakie odniosłam:)w którym tyg robicie usg połówkowe??

Małgorzata Tomczyk-Małyjasiak chodziłam do niej kiedyś w ramach luxmedu. Bardzo miła lekarka i fachowa. Nawet nie wiedziałam, że takie cuda się teraz robi :) Ciekawe ile $$ :P Kiedy sie powinno zrobić takie USG żeby była fajna pamiątka?

Ale to 4D czy 4D live HD? bo to dwa różne obrazy

Z tego co szukałam w 3ct to tylko lekarka na Szafranowej w Gdyni robi.
Zobaczcie sobie jak wygląda :) http://klinikasloneczna.pl/usg-4d-3d-hd-live/

Hej dziewczyny:).
Ja po wizycie, moja fasolka wstydliwa jest i nie chciala pokazać czy jest dziewczynka czy chłopcem:)
Ale dla mnie najważniejsze że jest zdrowa.
Pod koniec miesiąca mam połówkowe to może wtedy będę wiedzieć kto mieszka w moim brzuchu:).
Dla dziewczyn które sa zainteresowane usg 4d to na gruponie mozna kupić za 139 zl w starmedzie na Morenie. Ja zakupiłam i we wrzesniu idę:).

Gdynia Sokółka :)

Tanzania, dużo odpoczywaj!

Eliza, to wyobraź sobie jakbyś miała takiego biegającego dwulatka ;)
Ja sie mega cieszę, ze mam już 4 latka :)

Cześć. Też mi się wydaje że słychać jak się rusza jak słucham detektorem:)
Mi lekarz na zaparcia kazał brać Colon C, ale nie biore codziennie.
Jestem za to zmęczona, normalnie mogłam z moim synkiem na plaży siedzieć cały dzień, dziś byłam i po godzinie miałam ochote uciec.
Zdecydowanie ciąża i pięcio latek jest ciężka. Tym bardziej że mój nie wysiedzi na tyłku musi biegać, skakać i szaleć.
Ciesze się że mój mąz ma miesiąc urlopu to trochę odpoczne a potem powrót do przedszkola.
Ja jestem z Gdyni Oksywie

A ja po pierwszej wizycie w poradni patologii ciąży w Gamecie. Zwolnienie już do końca ciąży... w sumie nawet się cieszę bo całe moje zawodowe życie byłam może z 2 tygodnie na zwolnieniu i zawsze pod telefonem. Przywykłam już do insuliny, więc nie ma tragedii. Teraz czekam na przesyłkę bo dziś ma przyjść mój detektor tętna i już nie mogę się doczekać :D
A tak poza tematem - skąd jesteście dziewczyny?
Ja z okolic Oruni Górnej i Ujeściska.

W poprzedniej nie wiedziałam o tym cudzie i cierpiałam katusze.
Teraz biorę codziennie od jakoś dwóch tyg. i działa :)
Lekarz mi powiedział, że jeśli jest potrzeba to można brać całą ciążę bo niezbyt częste wypróżnienia nie są zdrowe dla organizmu matki i dziecka.

Ja biorę femibion i magnez z B6 plus kwas foliowy

Maua_mama - znam ten syrop i biorę go, brałaś i bierzesz go codziennie ? przez całą ciążę ? bo a w poprzedniej brałam raz na jakiś czas, teraz kupiłam butelkę półlitrową ale następna chyba będzie litrowa ;)
Bierzecie jakieś witaminy bo ja tylko kwas foliowy i samo czyste dha, bo wolę nie brać żelaza przy moich zaparciach, a może znacie jakieś witaminy dla nas ale bez żelaza?

Dziewczyny na zaparcia polecam syrop lactulosum. Można brać całą ciążę i nie szkodzi dziecku bo wchłania się w jelitach i nie dochodzi do łożyska.
Przy pierwszej ciąży miałam takie zaparcia, że chodziłam po ścianach.
Teraz to samo plus miałam wrażenie, że stawia mi się macica. Byłam teraz u swojego lekarza i powiedział, że to absolutnie nie jest macica tylko wzdęcia i zaparcia, które do złudzenia dają wrażenie, że to macica....

Syrop trzeba brać codziennie i efekty są po kilku dniach. Ja powiem tylko, że na mnie działa i czuję mega ulgę :)

Oraz uwielbiam wieczorne seanse z biciem serduszka malucha!
Dziewczyny, które mają też detektory tętna - Czy to moje wrażenie czy poprzez detektor słychać jak maluch się rusza??

Hej Dziewczyny :) Ja jakby co polecam mojego ginekologa a jeśli chodzi o usg połówkowe do dr Sylwię Brzóskę z Invicty.
U nas w miarę ok, dzidzia rośnie, mnie troszkę pobolewa brzuch, puchnie mi pachwina, mam zaparcia jeszcze gorsze niż w pierwszej ciąży i jestem ciągle zmęczona, no ale córcia daje popalić ;) Do tego ostatnio ciągle miałam nisko łożysko, ciekawe jak będzie teraz. Oby się przesunęło to będę spokojniejsza. Ja kolejną wizytę mam w czwartek :)

Witajcie, trochę mnie nie było ale wróciłam do świata żywych i nadrabiam zaległości, jeszcze trochę mnie mdłości męczą ale po wymiotach jak na razie nie ma śladu(aby nie zapeszyć):) żeby nie było za kolorowo oczywiście zaczęły dokuczać mi inne dolegliwości , zgaga , zaparcia , problem z wypróżnieniem, twardnienie brzucha i bolesne skurcze ehhh chyba nie dotyczy mnie stwierdzenie CIĄŻA TO NIE CHOROBA:P jeśli chodzi o maluszka to powoli nabiera masy i długości ale najważniejsze, że serduszko biję, dzidzia jest wysoko szyjka się nie skraca więc jestem dobrej myśli:)apropo dr Augustyniaka i testu pappa też najadłam się trochę strachu ale dziewczyny z forum mnie uspokoiły więc koniec końców podeszłam na luzie do tematu(oczywiście prawdopodobieństwo zespołu downa zmalało bardzo), sam dr jest tak jak atimowka chamski oschły więc na połówkowe idę do innego lekarza. Fajnie, że coraz więcej nas dziewczyny:)

Witam, chciałabym do Was dołączyć mój termin 10 luty. Jestem z Gdańska. Mam też pytanie. Czy miałyście może usg genetyczne z pomiarem przezierności karkowej?Bo nerwy mam. Robiłam prseziernosc karkowa i wyszło średnio 2, a pomiary wszystkie tak: 2,03; 2,04; 2,10; 2,20, 2,5. Górna granica normy to 2,5. No i normalne ryzyko zespołu downa 1:575, a po usg 1:617, wiec nie zmalalo wiele i zrobiłam test pappa i czekam. Ale wyczytalam ze ten pappa często daje źle wyniki a dziecko zdrowe i nie wiem po co robilam... Moja gin mówiła, że 1:617 to małe ryzyko i nie muszę pappa ale jak ma mnie uspokoić to robic (usg genetyczne ktoś inny robił). Tylko mętlik mam w głowie a czytałam, że 93% dzieci co miały NT 2,5 rodzi się zdrowych. A ja tylko jeden na pięć pomiarów miałam taki. Ja robilam u doktor Augustyniaka którego Inka nie poleca - czemu Inka? Dla mnie cham z niego, oschły. a jak poczytałam o tym pappa to wiecej stresu robi kobietom niz warte bo 1 z 50 złych wyników pappa jest faktycznie zła. mi poprostu usg nie zmniejszyło ryzyka zd dlatego ten od genetycznego mówił,że pappa mi wiecej da. moze na kase naciągał, bo zostawiłam 200zł u niego w przychodni za to. Pozdrawiam Was! Dodam,że to moje drugie dziecko, pierwsze zdrowe a ja mam 31 lat w tym roku stąd wyższe ryzyko.

mam pytanie

gdzie w gdansku kupie wyprawke za dobra kase? chce jechac na raz bo mam malo czasu ale gdzie mozna kupic wszystko w dobrej cenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

No u mnie cały czas wymiary poniżej średniej - tydzień/półtora do tylu.
Z synem było inaczej - był ogromny od początku i tak mu zostało ;) wiec liczę na dziewczynkę :)

Nasz maluch też jest zawsze z wymiarami "do przodu". Podobno chłopcy szybciej rosną, ale nie wiem na ile to prawda. U mnie się sprawdziło.

cześć dziewczyny,
ale miałam do nadrobienia w czytaniu po urlopie :)

nasza dzidzia rośnie jak szalona - w większości pomiarów jest tydzień do przodu. tylko coś się wstydzi i zakrywa pępowiną i nie widać płci :(
za dwa tygodnie połówkowe, więc może w końcu coś pokarze.

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...