Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawy pomysł :) Ja też podpinam się i Zdrowych, Spokojnych i Szczęśliwych Świąt w rodzinnym gronie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdrowych Wesołych. Może jak będzie już cieplej to się poznamy gdzieś?

Ojej jak miło,że jesteście;)zapomniałam już o tym forum,u nas wszystko super. Mała ma już 8.5miesiaca,sama siada ,kręci się na kupię i to by było na tyle,nie chce raczkowac A do stania to jeszcze baaaardzo daleko. Zabkow mamy 5 ,ogolnie srednio znosi wychodzenie ząbków ,słabo śpi trochę marudzi A tak to bardzo pogodna dziewczyna ,uwielbia tańczyć i ciągle bije brawo a jak jest coś nie po jej myśli to jest pisk.Natomiast co do jedzenia to.nie ma problemu ,można powiedzieć ,że wszytsko zerna.Jak tylko widzi,ze cos jemy to az sie wyrywa.Kochane z racji faktu ,ze rzadko tu zagaldam zyczy Wam zdrowych ,wesołych świąt Bożego Narodzenia ,pociechy z dzieci ,dużo zdrówka oraz cierpliwości:*

Marcjanka 9 miesięcy i 6 dni, staje przy meblach już od dłuższego czasu, dopiero niedawno wyszły jej 2 zęby, "kłóci się i pyskuje";)zwłaszcza o kabelek do laktatora, co znacznie utrudnia dojenie. Je trawę świnkom morskim i w odróżnieniu od Arka lubi słoiczki a mojego nie chce, zepsułam ją ;( i jak to teraz naprawić ?Codziennie rano chodzi na czworakach do zwierząt, staje przy nich i krzyczy po swojemu, uwielbia też pchacz z muzyczką(mała djka)

Szpileczka
2017-06-21 15:22:25
Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
Cześć Mamuśki, co tam u Waszych dzieciaczków? My już skończyliśmy 11 miesięcy. 10kg i 76cm, Arek chodzi przy meblach i w końcu doczekaliśmy się pierwszego zęba :D Jest rozgadany, w większości w swoim języku ale domownicy wiedzą kiedy chce coś konkretnego bo nia nia (jeść), pa (opa) i da ta (daj to) świetnie mu wychodzi. Mama i Tata też się zdarzy. w dzień to jakby tylko dał rade to by wcale nie spał i jadł by tylko to co wszyscy dookoła, słoiczki są fujjjjj. Już nawet nie próbuje mu ich dawać tylko mniej doprawione nasze jedzenie je.
Przed nami święta, już się obawiam, Choinkę najchętniej bym do sufitu przywiązała. Zobaczymy jak to będzie, ale już jak widzi ozdoby, bombki i światełka w sklepach to się oczka błyszczą... zapowiada się ciekawy czas. Pozdrawiamy :)

Tak używam bez fluoru narazie bo wypluć nie umie, używaliśmy najpierw splat jabłko-banan , teraz Pure beginnings dojrzała malina, szczoteczka Oral-B miękka z Kubusiem Puchatkiem się u nas najlepiej sprawdza bo ma miękkie włoski, póki nie miała zębów przecierałam wacikiem wieczorem albo szczoteczka silikonowa na palec
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Misia używasz jakiejś pasty do zębów? Kupiłam szczoteczki edukacyjne ale zastanawiam się czy używać już pasty i jakiej- bez fluoru?

U nas też wszystko dobrze, moja ma już ponad 9 miesięcy , waży ponad 8kg , nosi ubranka 74-80 , gorzej ze spodniami bo już niektóre 80za krótkie są i musi nosić większe rozmiary spodni , z jedzeniem różnie lubi wszystko oprócz obiadków , nie chce ich jeść , domowych czasami zje parę łyżek ale bardziej dlatego że chce jeść wszystko to co inni jedzą , niedługo będzie pewnie chodzić bo już czasami stoi bez podpórki , zęby ma 4, gorzej z ich myciem, nie lubi mycia zębów , a jak u Was z myciem zębów ? Fajnie że u Waszych maluchów też wszystko dobrze i ładnie się rozwijają , pozdrawiam :)

Cześć Dziewczyny :) U nas dobrze. Adaś rośnie zdrowo, zjada już gotowane zupki z mięsem, kaszki, gotowane żółtko, tarte surowe jabłko i sporo różnych warzyw. Sam nie siada jeszcze, ale trzymany za rączki odbija się z pozycji leżącej i próbuje siadać. Jest bardzo ruchliwy, kręci się na kocyku na wszystkie strony i duuuuużo mówi ;) Sam zasypia po kąpieli i przesypia do 5-6. Płacze wtedy gdy jest strasznie zmęczony i gdy przegapimy jakąś drzemkę, ale tak to pogodne i wesołe Dzieciątko. Teraz trochę zaczyna marudzić, bo idą ząbki. Możecie polecić coś sprawdzonego? Mam Bobodent i Anaftin Baby. Smarowałam kilka razy tym pierwszym, ale nie wiem czy coś dało, bo mam wrażenie, że wszystko zaraz zjada. Nie umiem też rozpoznać czy to marudzenie to ból czy swędzenie czy może coś innego i zawsze się waham czy smarować czy nie. Pozdrawiamy :)

Ja nadal ni8e ogarniam i bawię się słoiczkami. Marcjanka już prawie siada sama ma 7 miesięcy, buja się na czworakach, waży 7,5kg i ma 70cm

Ah a rozszerzanie diety jakoś powoli nam idzie, trochę tego nie ogarniam. Mięsko daje ze słoiczków a resztę na parze ale repertuar mam bardzo biedny... od jutra muszę wziąć się w garść, znalazłam pare przepisów,zakupy zrobione tylko talentu brak ;)

Cześć! Myślałam o naszym wątku ostatnio:)
Nie ważyłam Ady ale myśle ze ma ponad 9kg (8,5 miesiąca) nosi rozmiar 80 niektórych rzeczy już. Ma dwie jedynki na dole, siada, staje z podparciem,czasem puści jedna rączkę:)
Nie daje się przewinac ani ubrać na leżąco od kiedy odkryła te nowe możliwości:) przewijam tylko na stojąco teraz - tez rak macie czy nadal na leżąco?? Ubieram na siedząco:)
Zbliżają się chłodniejsze i deszczowe dni za jakiś czas i zastanawiam się co będziemy robić żeby nie siedzieć w Donu jak pada. Krótki spacer pewnie damy radę ale teraz jesteśmy poza Donem bardzo długo i nie mam pomysłu co byłoby atrakcja dla niechodzacego dziecka:) jeśli nie pada to coś ciekawego może się znajdzie na zwykłym placu zabaw na zewnątrz- myślicie ze takie nie chodzące dzieci tam tez bywają?:) a jak pada długo to może takie płace zabaw w centrach handlowych? Tylko czy tam jest coś ciekawego dla takich maluchów? One są dla sieci od 3 lub 4 lat pewnie. Jakie Wy macie pomysły?
Dziewczyny, przy okazji, szukam pasów do krzesełko ikea antilop gdyby jakimś cudem ktoras z Was miała je bez krzesełka:) Ew. całe krzesełko z tacka tez odkupie:)

Ania
2018-10-09 07:30:54
cisza wszędzie, jak wszyscy rosną?
A myślałam, że tu już nikt nie zagląda :) Arek rośnie jak na drożdżach na 9 miesięcy mieliśmy 9.090kg i 73.5cm, ale już półtorej tyg minęło i jakoś tak bardziej mu głowa wystaje z łóżeczka jak stoi :P potrafi już stać trzymając się tylko jedną ręką i chodzi dookoła łóżeczka :D raczkowanie dość pokracznie ale też jakoś idzie, zębów o dziwo nadal brak, a jeść to najlepiej to co reszta rodziny, tylko bardziej rozdrobnione, bo nie zaskoczył jeszcze z jedzeniem samodzielnie z rączki, jakoś jeszcze mu to nie wychodzi i się dławi. Słoiczki już odeszły w niepamięć, choć nieświadomy czasem zjada mięsko ze słoiczka przemycone w jakimś daniu :) a jak u Was?

cisza wszędzie, jak wszyscy rosną?

Misiaa dzieki za info,właśnie robię zamowienie;)Moja córka ładnie wcina zarówno słoiczki jak i moje zupki warzywne . DO tej pory raz dałam musik owocowy i też było ok.Niestety nie przepada za woda mimo tej pogody ,nad czym bardzo ubolewam.Jakie kubki macie badz będziecie kupować?ja mam doidy i dalej się jeszcze zastanawiam.Z doświadczenia że starsza córka nie polecam tych z ustnikami (jeśli macie zamiar podawać soczki)Bardzo ciężko je czyścić i raz mimo mojej chorobliwej mani mycia, czyszczenia i wyparzania była plesn. Nigdy więcej ich nie kupię.

W Gemini są teraz tańsze Musy z Bobovity zestawy po 3 sztuki i kaszki po 9 sztuk , jak ktoś już daje swojemu maluchowi może przyda się ta informacja

My mamy szczepienie 31 lipca, teraz chyba będzie tylko 6 w 1 więc powinno być ok. Zwykle gorączkuje po pneumokokach, jeszcze nie dawałam paracetamolu, choć już raz byłam blisko;)

Jesteśmy po kolejnym szczepieniu. Melduję że Jaś w wieku 5,5 miesiąca osiągnął 9100g, 68 cm i 44 cm obwodu główki.. rośnie pulpecik.. szczerze mówiąc liczę na to że jak przejdziemy trochę na słoiki to się waga uspokoi, bo już pod 97 centyl..

Poza tym jest kochany, bardzo krótko płakał, szybko się uspokoił a teraz się bawi..

Misiaa, miałam podobnie, za nic marchewka nie wchodziła, a do tego nic młody nie chciał jeść owocowego w słoiczkach. Nie smakowało mu kwaśne, a marchewka gotowa, delikatnie kwaskowata też jest. Na początku zastępowałam ją dynią, ale odkryłam z czasem, żeby trzymać się jednej firmy i tym sposobem się zaGerberowaliśmy, inne słoiczki odpadają, czasem jeszcze Bobovita (humana jest chyba zupełnie bezsmakowa), ale Arek mimo prawie 7 miesięcy woli gładkie konsystencje, co w gerberach zdarza się nawet w niektórych słoiczkach po 6 miesiącu. Szybko przechodziłam na coraz więcej skłaników, a te pierwsze to dynia ze słodkim ziemniakiem gerber organic była pochłaniana z wielkim apetytem, teraz warzywa z łososiem w sosie pomidorowym rządzą, a owoce świeże , blendowane w domu :D

Dynię lubi , kartofle też , mięso same nie za bardzo , prawie we wszystkich obiadkach jest marchew może dlatego tak źle jej wchodzą , narazie daję słoiczki bo ciężko u nas z ekologicznymi warzywami i owocami, później z działkowych gruszek i jabłek porobie przetwory , spróbuję więcej mięsnych jej podawać może się przyzwyczai, mleko i kasze jej przestają starczać bo często głodna jest moze dlatego że dużo rośnie , wyrasta już z ubranek 74 ma niecałe 7 miesięcy a jak się urodziła 53 cm miała , mam nadzieję że u Was będzie lepiej z obiadkami

Inne tematy z forum

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...