Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cześć dziewczyny ☺ od kilku dni męczy mnie wieczorami zgaga. Macie na to jakieś sposoby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Olala, fajny skład tego prenatalu duo, ale nigdzie nie widać magnezu, więc chyba z tymi skurczami to rzeczywiście tak jak pisałaś, każda ciąża inna.. a może masz dietę bogatą w magnez...
Ja biorę Omegamed Optima Start- bo w jednej kapsułce mam foliany i kwasy omega3 i wit. D. Wspomagam się w zależności od potrzeb DoppelHerz Na skurcze, z magnezem i potasem, ale z różnym skutkiem jak pisałam..
Młody ostatnio szaleje w brzuchu, bardzo często ma też czkawkę... generalnie cały czas go czuję... jak mi nieraz wyciągnie nóżki i wciśnie w żebra to aż boli...

Ja w pierwszej ciąży miałam mega skurcze łydek w nocy, za każdym razem po dołożeniu magnezu było lepiej.
W tej ciazy dostaje inne witaminy i nie miałam chyba ani jednego skurczu. Nie wiem, czy to zasługa tych witamin bo wiadomo, że każda ciąża inna, ale w razie czego napiszę, że biorę Prenatal DUO :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie sprawdzałam, ale jak mnie łapią te skurcze to biorę magnez z potasem i wcześniej od razu przechodziło, ostatnio poprawa wolniej nadchodzi... prawdopodobnie to właśnie brak magnezu...

A może magnezu Ci brakuje, sprawdzałaś elektrolity?

Udanego seansu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

:) cieszę się że wszystko w porządku.. oby ciśnienie też już nie robiło cyrków.. Ciekawe, że malutka tak mało urosła. Ale ja do tych pomiarów i wag z usg podchodzę z umiarkowanym zaufaniem.. może jeszcze do wymiarów jako tako, ale do wyników ważenia to całkiem się nie "przywiązuję"... pamiętam jak moja siostra w dzień porodu rano była na usg i powiedziano jej że dziecko jest małe, ok. 2800g, a wieczorem urodziła i córeczka miała 3600... no nie wiem, jak można pomylić się 800g na dziecku ale tak było..

Jaś z ostatnich pomiarów rozmiarami wypadał prawie w punkt, jedynie kość udowa krótsza niż by wskazywał wiek ciąży... mam wizytę zaraz następnego dnia po Tobie Weronika, zarazem będzie to ostatnia u dotychczasowego gina bo kończy on pracę w tym gabinecie.. jestem ciekawa co tam słychać w brzuchu... młody tak się czasami rozpycha, że w nocy jak obudzę się z pełnym pęcherzem, to potem mam trudności by ponownie zasnąć... znowu też męczą mnie nocne skurcze nóg i to z każdej strony łydki.. coś okropnego... jak cię chwyci wewnątrz łydki to próbujesz rozciągnąć przyciągając stopę na siebie, to zaraz łapie z przodu łydki i trzeba rozciągać w drugą stronę, to znowu łapie ten pierwszy... i tak w kółko... a czasami złapie jeszcze z zewnętrznej strony łydki i wykrzywia stopę do zewnątrz... jak te trzy mnie złapią to naprawdę nie wiem jak sobie poradzić, bo jak by nie rozciągał to łapie nowy skurcz...

Rozpoczął się weekend urodzin heliosa, bilety po 12zł... ostatnia szansa na dłuższe wyjście, potem na jakiś czas pewnie będziemy uwięzione w szlafrokach w domu:P wybieram się ze starszą córką na Barbie- nie wiem jak zdzierżę tyle różu, ale szczęśliwie film trwa tylko 60 minut..:)

Witam, również poproszę o listę dalka1@tlen.pl dziękuję. Nie jestem aktywna na forum ale obserwuje Was. Pozdrawiam.

Hej, dzięki że pytasz. Szyjka się trzyma. Ma 1cm, przepuszcza na 1 palec (czyli poprawa). P. Doktor pobrała mi wymaz w kierunku Gbs. Mała trochę mało urosła, mam na myśli pomiary. Wagowo ok, ale o tydzień jest mniejsza niż wiek ciąży. Wcześniej wyprzedzala średnia o 2 tygodnie. Muszę też mierzyć ciśnienie 4 razy dziennie, na wizycie miałam 135/90 a moje standardowe wyniki to 100/60. Na koniec wizyty miałam 128/90. Kolejna wizytę mam 18 grudnia, wtedy będę miała jeszcze raz usg. Co u Was?

Weronika, i jak po badaniu?

Ja pewnie też w Wejherowie, czy dają tam znieczulenie zewnątrzoponowe bez problemu?

Jestem za imieniem Marcjanna, które absolutnie nie podoba się teściowej, próbuje mi je wybić z głowy przez męża. ;) Nie wiem czy się dam.

U mnie kopie raz po prawej raz po lewej. Ostatnio bardziej się kręci i pulsuje niż wyraźnie kopie, może z braku miejsca. Śpię też na lewym boku, bo na prawym jest niewygodnie. Jakiś czas temu miałam infekcje i astma mnie męczyła nie mogłam spać na lewym boku i spałam na prawym, jak poszłam na połówkowe pani doktor zauważyła że mam nieco gorszy przepływ w prawej tętnicy macicy, pewnie to od tego. Po prawej jest też jakaś główniejsza żyła w brzuchu.

Witam, jmiewacie może dziwne sny w ciąży?
Macie już wybrany jakiś model wózka, ja nie mogę się zdecydować, zawsze znajdę jakąś negatywną opinię i rezygnuję.
Też już skompletowałam wyprawkę w gemini, choć mam jeszcze dużo czasu. Zastanawiam się czy nie przesadziłam. Ile tych większych podpasek(podkładów )kupiłyście? Czy coś do higieny dziecka potrzebne mi w szpitalu?
Moja córka ma już ponad kilogram, od niedawna męczy mnie ból kręgosłupa( w sklepie nie mogę wystać ), męczą mnie też zgagi, czy też tak macie, bierzecie jakieś Renni , czy pomagają Wam inne sposoby?

Dzięki. Jutro idę na badanie, ciekawe co z mojej szyjki zostało...

Dziewczyny, po prostu nie wierzę, jak to szybko zleciało.. dopiero co się zapisywałam na forum jeszcze przed pierwszą wizytą a Tu już co niektóre z nas za chwilę rodzą:) szok!
Olala, jak już tylko miesiąc został do terminu to w sumie dobry czas na spakowanie tej torby... :) Ja chyba pomyślę o tym po świętach, bo mam cały miesiąc więcej.. czekam na relację co tam się dzieje w szpitalach i czy mam się nastawiać w lutym na tour de trójmiasto...
Weronika trzymam kciuki! Ja mam wizytę następnego dnia ale tfu tfu na razie nic się nie dzieje, więc idę spokojna.

IgaIga chętnie przejrzę Twoją listę:) ola_ces@o2.pl

Trzymam kciuki :)
Ja też jestem trochę niespokojna do którego tygodnia dotrwam, bo skraca mi się szyjka.
Odpoczywajmy :)

Daj znać jak wizyta kwalifikacyjna. Mnie czeka 18.grudnia spotkanie z anestezjologiem i neonatologiem. I chciałabym do tego czasu wytrzymać w dwupaku.

Ilkana nie wiedziałam o tej promocji Rossmana, dzięki! :)
Jeżeli chodzi o pampersy to bardzo dobrą cenę mają w Tesco - paczka 22szt 11zl (newborn premium).
Im większa paczka tym taniej, a ostatnio jeszcze było -30% na wszystkie pampersy, może powtórzą niedługo.
Spakowałam dziś torbę do szpitala. Oby to nie przyspieszyło porodu, bo termin mam na sam początek roku :)
Niedługo będę ruszać na kwalifikację do planowego CC, dam znać jakie nastroje w szpitalach.

Hej Dziewczyny, zastanawialam sie dlaczego tak tu cicho - okazuje sie, ze nie ogarnelam, ze trzeba zaznaczyc "Obserwuj" watek... :)
My mamy najblizej na porodowke na Zaspe - ale nie nastawiam sie na konkretny szpital, bo ostatnio tyle bylo slychac o odsylaniu do innych szpitali ze wzgledu na przepelnione porodowki. Aczkolwiek od kilku tygodni jakby ciszej na ten temat... Gdybym zalozyla, ze bede rodzic wylacznie na Zaspie, to w momencie odeslania mnie do innego pewnie bym tylko bardziej spanikowala. Mam jedynie obawe przed Wojewodzkim - od kilku osob niezaleznie slyszalam o ich duzym nastawieniu na porody silami natury i niechecia do CC. A u mnie na poprzedniej wizycie 2 30TC ulozenie miednicowe, co w pierwszej ciazy jest wskazaniem do CC. W przyszlym tygodniu okaze sie czy Mala zdecydowala sie jednak ulozyc glowkowo :)
Z wyprawka zorganizowalam sie w duzej mierze w Black Weekend ostatnio ;) teraz czas na pranie i prasowanie ciuszkow - ilosc na dobry tydzien pracy :) Zakupy wyprawkoe to bylo prawdziwe wyzwanie - to nasze pierwsze dziecko i nie mielismy o niczym pojecia, wiec poprosilismy znajomych o taka liste, rozeslalismy do paru osob do konsultacji - i wyszlo tego bardzo duzo (ze 100 pozycji, moze dlatego, ze lacznie z niezbednymi pierwszymi ciuszkami). Gdyby ktoras z Was chciala zerknac, porownac, moge przeslac na maila - lista na pewno wymaga indywidualnego dostosowania, zapewne nie wszystko jest konieczne.

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......