Mamusie wrzesień-październik 2011 *10*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - cheeringup

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - SYN
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *10*

ja w pierwszej ciazy nie chodziłam do szkoły rodzenia i teraz tez nie zzamierzam moim zdaniem kobieta instynktownie wie co ma robic a czasami nasłuchaja sie ze to taka piekna i wyniosła chwila i ze bedzie sie działo najpierw to potem tamto... a tak naprawde każdy poród jest inny i kobieta moze czuc sie zagubiona jak nagle cos idzie nie tak jak młówili w SR ale każdy czuje inaczej i rozumiem te dziewczyny co decyduja sie na SR =]

Ja dobrze wspominam SR, mimo różnych dziwnych opowiastek. Dowiedziałam się co nieco, bo przecież zielona byłam. W sumie to wiedziałam jak obchodzić się z dzieckiem bo też mam dużo młodsze rodzeństwo. Ale jednak przy takim noworodku to się bałam, że krzywdę zrobię, hehehe. Mąż też się trochę oswoił (były ćwiczenia na lalkach). Pokazywali jak ubierać maluszka, kąpać, jak nosić i takie tam. Sporo też było o karmieniu.
Najlepsze były ćwiczenia oddechowe, bo to mi pomogło w trakcie porodu (kurczę już nic nie pamiętam).

Jeśli chodzi o wyprawkę, to u nas przewijak się sprawdził, bo jest na odpowiedniej wysokości i łatwo się przewija malucha (ja mam taki na łóżeczku). Sterylizator uważam za niepotrzebny, wrzątek wystarczy. Żadnych śmietników na pieluchy, czy też specjalnych woreczków nie potrzebowałam. Kocyki czy rożki, bez różnicy, to zależy jak komu wygodniej (ja używałam rożka zamiast pościeli w wózku lub do spania w domu zamiast kołderki na początku). Wanienka się przydała (taka zwykła bez stelaża) braliśmy do pokoju (bo mamy małą łazienkę i tylko prysznic, a w brodziku to kiepsko było).

a odnośnie wyprawki to jest wiele rzeczy których nie trzeba mieć a które ułatwiają życie, jak np podgrzewacz do butelek - nie trzeba mierzyć i pilnować temp, bo ustawiasz konkretną w podgrzewaczu. Zgadzam się jednak że tych gadżetów jest dużo i wiele naprawdę zbędnych. Ja zrezygnowałam z podgrzewacza a zamiast tego zainwestowałam w dobry termometr bezdotykowy. Zrezygnowałam tez ze sterylizatora, kosza na zużyte pieluchy itd. Dziecko szybko rośnie w przeciągu kilku miesięcy większość tych rzeczy będzie zbędnych a graty zostaną w domu. szkoda wyrzucić ale zagracać dom tez szkoda, niby można próbować sprzedać ale to już za dużo zachodu. Zastanawiam się tylko nad zakupem monitora oddechu, jak myślicie dziewczyny warto kupić?

masz rację malinowa mandarynko, ja tez gdybym miała na miejscu rodzinę która ma jakieś doświadczenie z dziećmi to odpuściłabym sobie Sr. Od początku ludzkości kobiety rodzą i jakoś dają sobie radę, mają to chyba genetycznie zaprogramowane:) Ja chodzę tylko ze względu na opiekę nad dzieckiem i inf jak później pozałatwiać te wszystkie formalności prawne i z przychodnią itd.

My do wyprawki nawet się nie przymierzamy specjalnie - jakoś wciąż mam strach cokolwiek kupować. Wiele rzeczy obiecała nam moja kuzynka (łóżeczko, przewijak itp.), więc tym bardziej nie zaprzątam sobie tym głowy. Na ubranka też przyjdzie czas. Jedyne, czym się ostatnio interesujemy to wózki, ale to też bardzo na spokojnie.

Co do szkoły rodzenia, to stwierdziłam, że to nasze pierwsze maleństwo, a ja nie mam żadnego doświadczenia z małymi dziećmi, więc każda dobra rada jest dla mnie cenna :) Po drugie na SR chcę chodzić z mężem - mam nadzieję, że dzięki temu szybciej poczuje się tatusiem i będzie bardziej przygotowany na nadejście potomka ;) Zaczniemy przygodę z dzieckiem z podobną wiedzą i podobnym brakiem doświadczenia :)

a ja po rozmowie z mamą i 2 koleżankami odpuszczam sobie SR. Tak mnie jakoś przekonały, że mało im to dało, a w szpitalu i tak powiedzą co mamy robić. Więc te pieniądze przeznacze na coś innego :)
A jeszcze mam pytanie dot. 'wyprawki' Jak to jest u Was... Bo ja tak przeglądam te wszystkie listy i nie jestem pewna czy chce sobie mieszkanie zagracać tymi wszystkimi mebelkami, przewijakami, wanienkami, sterylizatorami, rożkami itepe.
Swoją młodszą siorę przebierałam na łóżku, myliśmy w normalnej wannie, butelki wyparzane wrzątkiem i zawijana kocykiem w rożek :) i jakoś nie było źle.
Chyba nie nabiję kieszeni sprzedającym :) Wystarczy mi wydatków na ubrania, kosmetyki i takie tam. A może jestem jakaś chora, że mnie to wszystko nie kręci? ;-)

dziewczyny szkół rodzenia jest wiele w trójmieście, w każdej mówią to samo, a jak interesuje was coś więcej to zawsze możecie dopytać indywidualnie. Zwiedzanie szpitala- same z mężem możecie pojechać i zobaczyć, przecież każdy może wejść na oddział i poprosić położne które są akurat na dyżurze o pokazanie porodówki i ewentualnie zadać jakieś pytania. Chodzenie do konkretnej szkoły rodzenia nie gwarantuje lżejszego porodu ani jakiś "gratisów" przy porodzie (no chyba ze dopłacicie). Na takim właśnie myśleniu SR zarabiają kasę bo kosztują od 400-500-do 100zł. Jeśli któraś z Was chciałaby chodzić wcześniej do Sr a nie ma miejsc w konkretnej to przecież wybór jest ogromny.

ja dziś chciałam się zapisać na Kliniczną na SR, to babka kazała zadzwonić jutro, bo nie miała czasu.
Kurcze, myślałam, że spokojnie się zapiszę na ten sierpień, a tu o mały włos bym się nie załapała - dobrze, że zdradziłyście, że już się można zapisywać;)
Wiecie może, w jakich mniej więcej godzinach odbywają sie tam zajęcia?

Jak nie urok to.. eh:)

Ważne żeby dzieciaczki były zdrowe :)

no mi dokładnie to samo powiedziała, że jest sezon urlopowy i zeby się kontaktować wcześniej... a tu klops;)

Wymyslaja... ja tez zla jestem bo lekarka z tego spztala, do ktorej chodze mowila,zeby sie szybciej zapisac bo jednak Moj Maz nie zawsze moze... nie dosc ze masz checi to jeszcze mywyslaja ;/

no to jestem totalnie wnerwiona.... bo kazała mi "baba" dzwonić w połowie czerwca to będzie wszystko ustalone z terminami i urlopami... (dzwoniłam 2 x w maju) a teraz mi mówi że na lipeic już terminów nie ma...wymusiłam, żeby mnie wpisała na ten sierpień pomimo, że jeszcze nie ma konkretnej daty ustalonej... termin na razie mam na 4.10 więc może się jakoś uda ... w sumie bardziej chcę tą szkołę dla męża niż dla siebie i zobaczyć szpital i jakoś się oswoić... ehhh....

wiecie coś może nt. położnych w szpitalu klinicznym?? Moja dr ostatnio mi powiedziała, że dyrekcja szpitala zabroniła wprowadzać swoich położnych do rodzenia....

teraz sie obawiam przedwczesnego porodu ;/

SR My mamy sie stawic 6 czy 7 lipca na spotk. organizacyjne, tez mnie wkurza, ze tak pozno.

Patunga ja mialam tez nisko lozysko jeszcze kiedy naywalo sie kosmowka ;) ale jakos ostatnio pytalam lek. i mowila,ze spokojnie,ze sie podnioslo wraz z rosnaca macica wiec spokojnie ;)

dziewczyny .... powiedzcie mi na kiedy zapisałyście się do szkoły rodzenia?? ja się nie mogłam z nimi dogadać, najpierw kazały mi dzwonić pod koniec maja, potem w połowie czerwca... zadzwoniłam wczoraj i mi powiedziała położna, że najbliższy termin jest na połowę sierpnia.... i z łaską mnie zapisała. Jestem wkurzona bo wolałabym chodzić wcześniej....

Ja czekam,żeby łożysko mi się podniosło.. Bo jak będzie przodujące to ..eh:(

Jaś piękne imię ;-)

A niech to wstawiło mi post gdzieś u góry, a drugi raz nie mogę bo się powtarzam. No nic, ustaliliśmy imię dla synka, będzie Jaś.

No to w końcu ustaliliśmy imię :) Będzie Jan.

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - cheeringup
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - SYN
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA

ja to sie chyba do sklepu musze wybrac po te czeresnie :P
Kurcze zyje w stresie do 21 czerwca wrrr oby sie ta szyjka bardziej nie skracala ;/

Ja z działki ostatnio zjadła ponad kg czereśni, myślałam że pęknę;-))

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...