Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina - SYN
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

Hej Mamusie :)
Też zdecydowaliśmy się na X landera xq, już nawet zaparkowany jest w pokoiku:) Świetnie się prowadzi(trenowałam już po mieszkaniu :D). Początkowo byłam za xa, ale ta spacerówka mocowana na paskach parcianych i zatrzaskach jakoś odraża:/.
A ja od niedzieli jestem sobie na spokojnej wsi u rodziców z dala od miasta, aż się wracać nie chce w ten hałas:).
Miłego dzionka:)

Oprocz zmiany kierunku jazdy w xlanderze xq, kolka przednie sa mniejsze, a ja niestety mieszkam na drugim pietrze i kazdy kilogram mniej do noszenia robi mi roznice :)
Powiem Ci szczerze, ze nie obawiam sie, ze bedzie za mala gondolka dlatego, ze w 6 - 7 miesiacu zmieniamy na spacerowke. Akurat cala zime w gondolce przejezdzi :) Te spacerowki xlandera sa dosyc glebokie, wiec nie powinno byc problemu. Wozek jest bardzo zgrabny i swietnie prowadzi sie - przynajmiej po sklepie :D

`Lipuszka, nam się podoba z kolei x lander xa ( xq ma nad nią taką przewagę że siedzisko jest w obie strony), ale zastanawiam się czy gondola nie jest trochę za krótka, ma 73cm długości. Nie obawiasz się tego?

Ewciuś, ja również myślałam, że jest to bardziej skomplikowane, tym bardziej jak Iza powiedziała, że początkowo kąpiel zajmuje ok 1h - masakra jakaś :P
Większość pamiętałam z tego jak moja siostra kąpała swoje dziewczyny, wiec mogę męża instruować :)

co do fotela do karmienia, to u mnie miejsca brak na takie gadżety, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę bez...

Witajcie!

Ja planuje kupic wygodny fotel ektorp z ikea do pokoju malucha :)

Jesli chodzi o wozki to zdecydowalismy sie na xlander XQ, fotelik cabrio plus baza isofix family. Zdecydowanie najlepiej wypadl na tle konkurencji a i my jestesmy przekonani do niego :)

Hej,
a mój mąż strasznie żałował, że nie mógł być na tych zajęciach z kąpania :( Myślałam, że będzie gorzej, a to wydaje się być całkiem prosta sprawa :) Wczoraj byłam w Ikea i wykorzystałam mój bon i wzięłam mały kocyk polarowy :) Obejrzałam też sobie przewijak i stwierdziłam, że ten, który wybrałam jest za wysoki... więc zdecyduję się na tańszy :) No i zastanawiam się nad fotelem do karmienia... co myślicie o bujanym fotelu?

hejka!

wczoraj byłam na pierwszych zajęciach w SR (spotkałam Ewciuś :)) i uczyliśmy się kąpać. Położna podała również tematy na kolejne spotkania i będzie również o nacinaniu krocza, więc na pewno podzielę się zdobytą wiedzą :)
Ogólnie zajęcia zapowiadają się bardzo interesująco, nawet mojemu mężowi się podobało, choć był trochę spięty jak kąpaliśmy bobasa :P Ale oboje już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania :)

Hej,

ja byłam nacinana i jakoś mi to nie przeszkadza. W momencie gdy główka przechodzi położna tnie rozciągniętą skórę, więc tego prawie lub wcale się nie czuje. Jeśli chodzi o ból, to tak czy owak boli bo przecież w środku też Ciebie rozrywa i pochwę też szyją, więc te 2-3 szwy na zewnątrz niewiele wnoszą. Ja na szczęście zostałam dobrze zszyta i mam nadzieję, że tym razem trafię na tego samego lekarza ;)

Na Zaspie zazwyczaj nacinane są pierworódki, z kolejnymi ciążami to już różnie bywa (przynajmniej tak mówiły położne).

Co do planu porodu, to nie przyszło mi to nawet do głowy, hehe. To zazwyczaj wychodzi spontanicznie :) W szpitalu, w zależności od ułożenia dziecka i innych czynników porodem kieruje położna. Ja np. mogłam pochodzić tylko przez niedługi czas, bo musiałam być podłączona do ktg (miałam za wysokie ciśnienie - chyba z wrażenia) i pilnowali małego, a potem musiałam leżeć na boku, bo mały ułożył się źle - niestety nie przekręcił się i trochę mi pęcherz zmaltretował, przez co potem straszyli mnie założeniem cewnika (bo do iluś tam godzin po porodzie musisz się wysiusiać i wypróżnić), a ja w żaden sposób nie mogłam wycisnąć ani kropelki, ale w końcu się udało, hehehe.

w Lidlu będzie promocja na okłady żelowe chłodzące lub rozgrzewające, mogą przydać się przy nawale pokarmowym lub przy urazach maluchów a także przy gorączce http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_19905.htm

ja nie mówię o nacinaniu jak faktycznie trzeba bo może pęknąć, tylko o nacinaniu standardowo, bo położnej sie spieszy, bo tak jest szybciej i łatwiej dla niej, bo w kolejce kolejne porody czekają. A takie nacięcie źle zrobione albo zszyte to później duży problem i ból. Nawet dobrze zrobione boli i trzeba się wietrzyć, siadać na kółkach, może sie infekcja wdać itp. Jeśli jest szansa uniknąć tej dodatkowej ingerencji w ciało to wole tego uniknąć jeśli się da.

Tu się zgadzam, wolę nacięcie, niż gdyby samo miało pęknąć, ale raz coś mnie podkusiło i na jutubie obejrzałam filmik z nacinaniem krocza... Żałuję teraz, że to zobaczyłam. Trochę słabo się robi, jak się na to patrzy...

ło jejku nawet jeszcze nie myślałąm o porodzie a co dopiero o tym, że mają mnie nacinac:)

Lepiej profesjonalne nacięcię krocza i dokładne zszycie niż samoistne pęknięcie !!! Zresztą to zaledwie kilka szwów nie jest przecież aż takie .... no właśnie czego się boicie i przed czym się tak wzbraniacie? Że Was brzydko zszyje? czy blizny? czy czego? bo mnie jakoś to nacięcie aż tak nie odstrasza!

ja właśnie zaopatrzyłam się w truskawki kaszubskie, i je "wchłonęłam" bo inaczej tego co z nimi zrobiłam nie można nazwac:)

dzisiaj w pracy maluszek tak się intensywnie ruszał, że nawet koleżanka zauwazyła falujący brzuch:)

a w przyszłym tygodniu czeka mnie glukoza ale 50 g

Na USG ostatnio prosiłam, żeby gin mi powiedział, która część potomka jest po mojej prawej stronie brzucha, bo tam ciągle się coś wypycha. No i faktycznie, dupą się tam młody wystawia. Można go przesunąć, ale w końcu i tak wraca do tej pozycji. A dwa dni temu zrozumiałam chyba, o co chodzi z tym, że brzuch się "stawia". Po dłuższym spacerze taki mi się zrobił cały napięty, że nie mogłam się dobrze wyprostować, bo bolało.

No i ostatnio też mi się śpi coraz gorzej - poduszkę sobie pod brzuch podkładam, żeby tak nie zwisał, jak leżę na boku, ale bardzo rzadko udaje mi się zrobić tak, żeby mi w końcu było wygodnie. Najczęściej próbuję po prostu jak najszybciej zasnąć.

no własnie nacięcie krocza nie zalezy tylko od predyspozycji kobiety ale tez od dobrej woli położnej. nacięcie krocza robiło sie standardowo i podobno np na zaspie jest robiony prawie wszystkim rodzącym. podobno?

Liga ja miałam obsesję na punkcie szpitali do momentu pierwszej operacji. Raczej staram się nie myśleć o porodzie, ale o tym co mnie czeka teraz i po :).
Co do praw pacjenta to rzeczywiście warto je znać, ale boje się że jak zacznę mówić co mi przysługuję to personel będzie niemiły. Pamiętam jak dostawałam po operacji leki i kroplówki. Te wredne piguły były jeszcze gorsze jak się im zwracało uwagę i wcale się nie cackały.Potem już zaciskałam zęby bo wiedziałam że tak jest lepiej- i tak miły przewagę bo to ja potrzebowałam ich pomocy a nie one mojej.

Co do nacinania krocza to chyba w dużej mierze zależy od ogólnych predyspozycji każdej kobiety.

Jumelka masz racje ;p
Rzeczywiscie mozna sie szybko doliczyc :)
Przez sen niekoniecznie ;),ale przy wstawaniu a siusianie owszem ;)))

hej
dziewczyny szczerze wam współczuje tych przypadłości. Mnie tylko czasem jak przeholuje boli kręgosłup i czasami jakieś infekcje się przyplączą - średnio raz na 2 miesiące no i teraz czasem te nieprzespane noce. Ale ogólnie nie narzekam. Żadnych skurczów, hemoroidów, zaparć itp. może dlatego ze owoce i warzywa jem kilogramami? Ostatnio zagłębiam się w temat nacinania krocza i zastanawiam sie jak tego uniknąć. Podobno wiele zależy od położnej, tzn jak jej się chce tak poprowadzić poród żeby nie trzeba było nacinać no i żeby nie zrobiła tego standardowo. Tylko jak trafić na taką położną? chyba tylko się modlić zostało:) czytałam na forum, że np w Niemczech na dziesięć kobiet leżących z taką polką w szpitalu tylko jedna była nacięta ale tylko trochę - 2 szwy miała. A u nas? na 10 pewnie jedna tylko nie:( Może elastyczność krocza jest związana z narodowością?:)
mój mąż już zna przepisy o opiece okołoporodowej i prawa pacjenta, bo mu nagminnie o nich opowiadam i ma prykaz ze na porodówce ma pilnować żeby nic nie zrobili bez mojej zgody, patrzeć czy dobrą opaskę dziecku założą( żeby nie pomylili albo podmienili dziecka) aby w trakcie badań nikt nie rzucał dzieckiem tak jak na niektórych filmikach na youtubie polskie położne zaraz po urodzeniu tak ważą i mierzą dziecko że wszyscy widzowie są w szoku. Jak cos sobie jeszcze przypomnę to dopisze. Muszę już powoli mysleć o napisaniu planu porodu. W piątek idę do lekarza to o się zapytam. Poczytałam tez na stronie rodzic po ludzku gdzie w razie czego składac skargę na lekarza, położną. Chyba mam jakąś obsesję:) jejku jak ja nie lubię tej polskiej służby zdrowia... chciałam do swissmedu iść ale nie mają oddziału noworodków.

Dzięki dziewczyny za rady :) Ja mam w domu maść i czopki na hemoroidy, ale muszę doczytać czy można używać w ciąży.

Co do ruchów to przy pierwszej ciąży lekarka mi powiedziała, że nie mam liczyć ruchów przy aktywności (bo to od razu doliczysz do 10, jak się maluch pokręci) tylko w ciągu dnia (doby - jeśli liczysz przez sen ;)) ma być przynajmniej 10 razy.

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam