Mamusie wrzesień-październik 2011 *13*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.h
tml
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-11-t247158,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-12-t251127,1,130.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Daniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@-Wejherowo-CÓRKA (raczej Maja:))
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *13*

Dziewczyny a jak tam u Was z puchnięciem? Ja odpukać tym razem jeszcze nie puchnę, czasem tylko troszkę kostki zanikają, ale to jeszcze nic. Dłonie też ok, i pierścionek i obrączkę mogę zazwyczaj zdjąć bez żadnego kłopotu. Fakt, że jeszcze trochę czasu mi zostało i to wszystko może jeszcze dojść.

Mam tez pytanie do mam, które są na zwolnieniu. Jak to jest z płaceniem wynagrodzenia. W tym miesiącu to pewnie jeszcze dostanę normalnie z zakładu, ale jak jest potem przy dłuższym zwolnieniu. Od kiedy płaci ZUS? W naszym przypadku to jest 100% wynagrodzenia? Szkoda tylko, że we wrześniu nie załapię się na premię, hehehe (czy może jednak, skoro jest regulaminowa). Jak to jest, bo ja zielona jestem.

Moja kumpela też ma spory biust i najczęściej kupuje biustonosze w Triumph'ie. Wiem, że tam jest drogo, ale też "sprzęt" jest porządny i na pewno mają staniki do karmienia, bo zastanawiałam się czy nie dokupić jeszcze jednego, ale to zobaczymy po porodzie, czy będzie konieczny. Ja na początku ciąży kupiłam dwa zwykłe biustonosze bez gąbki i noszę je prawie bez przerwy i jestem z nich baaardzo zadowolona.
Dziś pierwszy raz zauważyłam wyciek z jednej piersi, druga na razie sucha. To jednak daje mi nadzieję, że może tym razem będę miała pokarm i uda mi się trochę pokarmić szkraba a nie od razu dawać mleko modyfikowane. Zobaczymy, ale jestem dobrej myśli :)

Prasowanie na dziś zakończone, został mi jeszcze jeden karton plus ok 40 pieluch tetrowych :) które się dopiero piorą.

hej,

ligia, powodzenia z przeprowadzka, i bedziesz tesknila za morskim powietrzem trojmiasta, i na pewno bedzie dobrze,

moje dziecko nr.1 nie cierpialo byc w chuscie itp, wiec tym razem juz nie kupuje, zreszta swoja odsprzedalam itp...

ja pranie, porzadki zostawiam na wrzesien hihi, mam nadzieje, ze zdaze, jak nie sis wie gdzie jest wszystko i bedzie prala i suszyla w suszarce, zreszta w szpitalu daja ciuszki na takie emergency, bo maja pelno ich itp...przynajmniej u mnie w szpitalu, u nas tak bylo, nie zdazylam dowiezc Blance na OIOM, a juz miala nowe i swieze...wiec tym nie przejmuje sie...

a musze pochwalic sie, ze kupilam wozek wczoraja phil and teds vibe, za polowe ceny wozka nowego z gondolka itp, wiec troszke uspokoilam sie itp, choc na poczatek bede i tak uzywac stara gondole itp...dopiero jak moja mama wyjedzie plus do PL bedziemy leciec itp...
za tydzien lece do Gda, mam nadzieje, ze bedzie ok lot, a w pt w szpitalu biore zasw. ze jestem w ciazy, tutaj wydaja po 25tc, oraz list, ze moge latac hihi

no jest trochę mniejsza i mam nadzięję, że będzie ważyła 2,5-3kg. Lekarz mnie uspokoił, że nie każde dziecko musi ważyć 4 kg. A te mniejsze ponoć łatwiej się rodzi. Więc jest ok :)
A z tym Zusem to spróbuję zadzwonić, do tej pory 4 wypłaty w terminie i nagle teraz księgowa by nie wysłała? hmmm dziwne,no ale sprawdzę to.

`Monia Er jak było na wczorajszych zajęciach w SR? Dowiedziałaś się czegoś ciekawego? Ja zamierzam się wybrać jutro o ile moja spuchnięta kostka mi pozwoli.
Co do stanika mam ten sam problem co Ty, tylko że ja normalnie noszę 70H, w miseczkę jeszcze się mieszczę chociaż przydałaby się już rozmiar większa po bo bokach troszkę mi wystaje, a obwód powiększyłam sobie takimi dodatkowymi haftkami. Też kupuję staniki tam co Ty, z firmy Dalia, niestety nie mają oni takich do karmienia. Już tak myślałam, żeby kupić normalny i może gorseciarka by mi go przerobiła... Na allegro bieda, znalazłam największą miskę I, ale wychodzi że będzie za mała :(

`Ligia trzymam kciuki, żeby się udało. Musisz znaleźć dobre strony tej sytuacji i ciągle o nich myśleć.

`Malinowa Mandarynko widzę że Twoja Martusia troszkę mniejsza od mojego Jasia, ale podobno właśnie chłopcy są zazwyczaj więksi i mają większe główki :(

Informacja dla przyszłych mam zainteresowanych CHUSTAMI - dzisiaj w Gdyni o 19.00 w Galerii Malucha (ul. Traugutta 2 - boczna od Świętojańskiej) są zajęcia (w ramach jednej z gdyńskich SR ale otwarte dla zainteresowanych za opłatą 20 zł od pary) na temat chust połączone z nauką wiązania itp.

Ja się nie wybieram, ale może ktoś będzie zainteresowany

Jumelka ja już niestety nie chodzę do kina bo mój maluch niestety nie reaguje dobrze na seanse i nie chce go straszyć , ostatnio myślałam że wyskoczy mi z brzucha takie szaleństwo było...

Ligia, wszystko się ułoży zobaczysz- przynajmniej nie będziesz odliczała dni i godzin do porodu jak my, :) szybko zleci i nawet się nie obejrzysz a będziecie we trójkę.

Witam,

sklep Kamama mieści się na przeciwko wyjścia głównego we Wrzeszczu w tych pawilonach co się po schodkach wchodzi. Sklep jest na pierwszym pietrze gdzieś w drugiej połowie kompleksu.

Ligia współczuję takich emocji na koniec ciąży, mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży.

Ja się zaraz zabieram za kolejne prasowanie, tym bardziej, że pogoda dziś całkiem znośna :) A potem jeszcze porządki w szafkach, bo trzeba trochę przeorganizować rzeczy i ubrania starszaka przenieść. Bo rzeczy dla młodszego wolę mieć pod ręką w komodzie przy łóżeczku.

Dziś zamierzamy wybrać się na Harrego Pottera, ciekawe czy wysiedzę cały seans czy będę musiała biegać do łazienki, hehehe.

co do stanika to kupilam sobiejeden nowy na allegro w obwodzie normalny tylko większa miseczkę niz mam teraz a jeszcze mam kilka po poprzednim karmieniu

malinowa mandarynko ja ostatnio mialam ze 3 tyg. spoznienia z ZUS-u...poszlam,dopytalam...okazalo sie,ze pracodawca nie oddal zwolnienia , oddali dopiero z kolejnym!!! przez co tak sie porobilo,ze w krotkim czasie dostalam kolejne,ale co z tego skoro jakis czas tez mialam do myslenia...
Bierz to pod uwage.

Pozdrawiam, dobrej, spokojnej nocy.

Hey dziewczyny

Polapola ja tez kupowalam posciel i falbanke od allegrowicza mamo - tato :)

Mam pytanie do Jumelki a propo biustonoszy, napisalas o sklepie Kamma we Wrzeszczu, a w ktorym to jest dokładnie miejscu?
Co do szkoły rodzenia to niestety jeszcze nie otrzymaiśmy listy z rzeczami jaki należy zabrac do szpiatala ale pamietam o Tobie Jumelka.

Ja ciagle leżę w domciu i odpoczywam jak to lekarz zalecił ażeby szyjka sie nie skracała bardziej, zobaczymy jakie będą tego efekty!!!

Co do dzieci my chcemy dwójeczkę i to tak 1,5 roku po naszej córci. niestey lata lecą. ja już mam 27 lat a mąz 30 więc i tak młodzi nie jesteśmy jak na pierwsze dziecko, więc do mojej 30 stki chciałabym zakończyć temat ciąży :)
A jak to będzie okaże się w praktye, łatwo się mówi teraz.

Mniej najbardziej przeraza długi odstęp w pracy bo wiadomo mężczyźni jak to mężczyźni kilka dni wolnego a my jednak musimy długo przebywać na zwolnieniu, a pracę mam taką ze po 2 latach mogłabym wyjść z obiegu.
No nic więcej nie marudze.

Pozdrawiam mamusie i wszystkie brzuszki.

hejka

ja tez po zajęciach w SR, i ogólnie jestem bardzo zadowolona. W ogóle nie oglądamy filmów a położna poświęca nam tyle czasu ile potrzebujemy, aż się wyczerpią wszystkie pytania.
Za tydzień w końcu zajmiemy się porodem :) już się nie mogę doczekać.

Co do ilości dzieci to chcielibyśmy 2 i w możliwe małym odstępie czasu.

malinowa mandarynko, zus raczej się odzywa, jak coś jest nie tak z drukami.
Ja bym już bardzo chciała na zwolnienie :(( plecy odpadają po 8 godz. przed kompem:(ale wciąż nie ma dla mnie zastępstwa:/

hej

Wróciłam od gina, u nas wszystko w porządku, moja mała ma nogi długie jak na wiek ciąży z czego mąż się strasznie cieszy :-) waży 1,171. I jest dużo wód. Oj czuję już te kilogramy w brzuchu, zwłaszcza w nocy ;/
Dziewczyny bierzecie magnez za kurcze nóg? Ja się chciałam ostatnio pochwalić, że w ciąży mnie to jeszcze nie spotkało, a tu klops...;/
Biorę prenatal ale tam nie ma nic z magnezu więc chyba będę musiała dodatkowo łykać.
A co do mieszkania to jesteśmy na swoim. Trochę kredytu u rodziców zaciągnęliśmy, ale już wszystko spłacone ;-) 2 pokoje na razie. Ciasne, ale własne. Więc nawet utrata pracy nie będzie jakimś koszmarem.
A dzieciaczków chciałabym przynajmniej dwójkę. Ale w ogóle to myślimy o 3 sztukach. Ale to jak już mieszkanie się większe kupi.

A i ZUS po raz pierwszy spóźnia się z pieniądzmi brrr jutro do nich zadzwonię, bo może coś nie tak z drukiem? Ale chyba daliby jakoś znać, że chcą korekty? Jak to jest?

hej
ja od jakiś dwóch tygodni zupełnie pozmieniały nam się plany. Mąż zmienia prace i musimy od początku sierpnia zamieszkać w Warszawie. Najgorsze jest to że musimy szybko znaleźć sobie mieszkanie bo tym razem firma nie zapewni a w warszawie strasznie trudno o tanią czystą stancję. Oprócz tego chcemy szybko kupić mieszkanie żeby nie wydawać kroci na stancję- tam za mieszkanie na totalnym zadupiu płaci się tyle samo co za mieszkanie w śródmieściu. najgorsze jest oczywiście to że termin mam na 10.09 z USG 3.09 a tu przeprowadzka, szukanie mieszkania do kupienia i stancji. W ten weekend byliśmy w warszawie u dewelopera i powiem wam ze jestem w szoku. Ceny są tak po zawyżane że w ciągu jednej rozmowy Pani zeszła nam o 130tys z ceny!! A wcale sie nie targowaliśmy. Szok, patrzcie jak się można wkopać. Przecież jak ktoś bierze kredyt to czasem jest to 10-15 lat spłacania dłużej. Dlatego postanowiliśmy z mężem się nie spieszyć z kupnem tylko spokojnie pomieszkać chwile na stancji i poszukać dobrej okazji. Jeśli chodzi o kupno mieszkań to mam jeszcze jedną uwagę jak się kupuje w miarę nowe mieszkanie ale z rynku wtórnego to wychodzi często drożej niż kupno nowego od dewelopera, np oglądaliśmy mieszkanie które było wydawało się w korzystnej cenie i dostępne tylko przez agencję, wydawało się ze jest tańsze a tu jak doliczyliśmy koszty parkingu, podatku PCC i prowizje agencji to wyszło drożej niż nowe mieszkanie. No to tyle z moich obserwacji z kupna mieszkań, możne komuś się przyda:) póki co jestem w delikatnej psychozie. Boje się ze możemy nie znaleźć stancji, tej całej przeprowadzki i wicia gniazdka na nowo, bo przecież termin tuz tuz a przecież dziecku może się spieszyć na świat:) i tak jak wcześniej nie mogłam doczekać się narodzin córeczki tak teraz zaciskam nogi i mam nadzieję jeszcze tydzień przenosić dłużej ciążę. A teraz każdy weekend w trasie - do warszawy i z powrotem do gdańska. Torba do szpitala jeździ z nami w razie czego. Za tydzień przeprowadzka a ja nawet nie wiem gdzie będę mieszkać. Do tego w warszawie nie znam tych szpitali, nie wiem gdzie jechać i słyszałam ze ostatnio zamknęli tam 3 porodówki - remont - i miejsce w 4-osobowej sali to teraz tam luksus. kobiety leżą z dzieciaczkami na korytarzach. Super. przynajmniej nie zastanawiam się teraz nad tymi wszystkimi pierdółkami jaką butelkę kupić, jaki smoczek będzie lepszy. tylko czemu czas tak szybko leci?!

Dzięki za poradę, w sierpniu udam się zatem na stanikowe zakupy, kupię dwa - wezmę trochę większe, mam nadzieję, że trafię z rozmiarem.

Jumelka - nie dla mnie niestety Kamama i wszystkie wersje basic ze sklepów ciążowych, bo rozmiarówka kończy się na miseczce DD, a jestem raczej niewymiarowa - potrzebny jest mi mały obwód i spora miseczka. Na szczęście w Gdyni na Świętojańskiej, gdzie zaopatruje się również w zwykłe staniki, mają całkiem sporą kolekcję aż do rozmiaru H, więc liczę na nich.

Ja do szkoły rodzenia wybieram się po raz pierwszy dziś do Gdyni. Z racji cesarki postanowiliśmy z mężem, że pójdziemy tylko na kilka wybranych wykładów dot. kąpieli i pielęgnacji noworodka oraz spraw "organizacyjnych" czyli becikowe, opcje w przychodni, opieka nad matką i dzieckiem w połogu itp. (te zajęcia są akurat dzisiaj), no i mam nadzieję, że nie stracę tam czasu na oglądanie filmów

ja kupilabym 1 albo 2, na poczatek, ja malo karmilam piersia Blanke, wiec teraz nie kupuje w ogole...ja zakupilam w mothercare itp.

ja tym razem juz nie uczeszczam, ale ja bylam zadowolona, mielismy sporo zajec praktycznych, no i o typach znieczulen itp...

a wracajac do tematu co z praca itp, to ja z blanka wrocilam po 9 miesiacach, gdzie na moja mam zajela sie Blanka, przyjechala do nas na 4 miesiace i jestem b.wdzieczna za to, a jak mloda skonczyla 13 miesiecy dalam do opiekunki, bo godziny przedszkoli mi nie odpowiadaly i jednak wole przedszkola...teraz przysluguje mi ro na macierzynskim, 6 miesiecy 100% platne, 3 miesiace ok.400£, i 3 miesiace bezplatne, mysle ze wykorzystam calosc, choc ja jestem taka, ze chce pracowac, mysle o powrocie na 3 dni w tyg, ale zobaczymy, troszke sie martwie jak podolamy bez mojej pensji itp, ale po nowym roku i tak zaczne szukac nowej pracy, bo w tej mam nieciekawa sytuacje i atmosfere, nie chce mi sie nawet o tym wspominac....ale praca stala...
ja nic nie stracilam z wychowania corki itp, i nie mialam oporow z opiekunka, duzo ja nauczyla , przede wszystkim jezyka ang, bo jednak ja mowie do mlodej po pl, maz tez, tylko mloda miesza jezyki...mnie nic nie ominela, ale ja w domu nie czulam sie szczesliwa, pomimo, ze kocham moja corke i druga w drodze nad zycie...
teraz 3 wrzesnia mama moja przyjezdza, pomoc mi itp, bo jak blanka urodzila sie, przez to, ze miala tak kiepski start, chce miec mame przy sobie, i bedzie tez moja sis, bo mieszka tez w londku...ja juz mam termin przesuniety o 2 tyg, na poczatek 38tc, raczej nie przenosze..., ale wczesniej nie chce...juzps.pierwsza ciaze rodzilam w 39tc i chyba wzielo mnie to z zaskoczenia hihi;-)

Właśnie szykuje się na szkołę rodzenia, dzisiaj mamy przedostatnie zajęcia. Muszę przyznać że nie jestem do końca zadowolona ponieważ położna tylko puszcza nam filmy i wychodzi. Filmy to ja mogę sobie w necie pooglądać. Liczyłam na jakieś zajęcia praktyczne z kąpieli, przewijania itp a tu nic.... Poza ćwiczeniami to albo film, albo wykład na którym ciągle są pytania typu a co myślimy o tym czy o tamtym.... (np. o nacinaniu krocza). Jakoś inaczej sobie taką szkołę wyobrażałam. A jak jest u Was?

Obiadek już się dogotowuje, ciasto stoi w lodówce. Teraz tylko czekam na moich chłopaków :)

Co do biustonosza, to ja kupowałam w pierwszej ciąży dwa w sklepie Kamama (we Wrzeszczu). Wzięłam chyba rozmiar większe, bo rzeczywiście piersi trochę "puchną" po porodzie ;) Zresztą sprzedawczyni była bardzo pomocna i dobrze mi doradziła. Wzięłam takie bawełniane z lycrą i fiszbinami (bo bez tego ani rusz). Byłam bardzo zadowolona i teraz wykorzystam te biustonosze po raz drugi.

Dziś ogarnęłam trochę ciuszki, tzn posegregowałam do prasowania i wyprasowałam pierwszą partię (pościel do łóżeczka i pieluchy flanelowe). Zamierzam codziennie poświęcić tak pół godzinki i może za tydzień będę miała wszystko wyprasowane. Jak dziś kończyłam to aż ze mnie ciekło, hehehe.

Kontynuując wątek wagowy - mój potomek w dniu wczorajszym ważył ok. 1600 gr (30 tc) i jest to jak najbardziej w normie

Odnośnie kłucia w dole brzucha - wg. mojego gin. to nic niepokojącego, częsty objaw "uboczny" związany z poruszaniem się dziecka.
Co do twardnienia brzucha - jeśli nie towarzyszą mu inne objawy typu krwawienie, ból lub regularne skurcze - to również nie jest to powód do paniki, a raczej normalna reakcja macicy związana z przygotowaniem do porodu.
Również problemy z szyjką - groźne ok. 18-20 tc - nie są na naszym etapie ciąży jakimś szczególnym problemem i rzadko występują w takiej postaci, aby zagrażały dziecku.
Ruchy mam liczyć tak dwa razy dziennie w okresie aktywności dziecka, mają być min. 3 w ciągu pół godziny, po doliczeniu do trzech można przestać liczyć. Powód do niepokoju to mniej niż 5 ruchów na godz. i wtedy należy podjechać do szpitala na ktg, bo taki spadek aktywności dziecka może być pierwszym objawem niewydolności łożyska.

To byłoby na tyle mojej wiedzy z wczorajszej wizyty, jeśli komuś się przyda to fajnie.

Z kwestii ilości dzieci my z mężem jesteśmy jedynakami, więc na pewno dwójka. Może nawet fajnie byłoby mieć trójkę, ale ... ja tak lubię swoją pracę. Trudna sprawa :-)

Mam pytanie do mam doświadczonych - kiedy kupować staniki do karmienia ? A jeśli już teraz, to czy nie powinnam kupić o 2-3 rozm. większy, bo przecież w okresie karmienia piersi rosną i to ponoć sporo ???

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...