Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Daniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@-Wejherowo-CÓRKA (raczej Maja:))
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-13-t254462,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

~ Eveline
Oki, przypomnij mi się za jakiś czas, bo ja mam krótką pamięć, dam Ci znać wtedy, kiedy będę się wybierać.

Marta ja wogóle nie chodzę do szkoły rodzenia,ja tylko na spotkanie chce iść żeby poźniej problemów mi nie robili ze znieczuleniem do porodu

~ Eveline
Ja na pewno będę się wybierała na rozmowę z anestezjologiem, ale jeszcze nie wiem kiedy. Póki co, mam na głowie inne rzeczy i do tego tematu podejdę nie wcześniej niż za jakieś 2 tygodnie. Ty chodzisz do SR w Wojewódzkim, czy tylko na to spotkanie chcesz iść?

Nam wczoraj położna ze SR mówiła, że na Klinicznej na 100% dają znieczulenie na żądanie, bo anestezjolog jest osobny dla położnictwa. Kurczę, ja byłam zdecydowana na ZZO ale teraz jak się dowiedziałam, że oni dają je dopiero w II fazie porodu... czyli jak już i tak jesteś wykończona i obolała po skurczach... więc już sama nie wiem... Może wytrzymam...

dziewczyny jak któraś będzie się wybierała do wojewódzkiego na rozmowę z anestezjologiem to ja chętnie też się zabiorę (samej jakoś mi się nie chce)

Witam się czwartkowo:)

A ja wczoraj spędziłam miły wieczór z koleżankami, wróciłam po 21 i od razu do łóżka. Jednak 15h poza domem robi swoje i się trochę przeciążyłam. Już koleżanki wymyśliły że zrobią mi we wrześniu baby shower i będzie odlew brzucha:) chociaż to trochę przerażające więc zobaczymy !:):)

Co do wyprawki mój P. interesuje się tylko wózkiem :) buteleczki, smoczki, śpioszki i wszystkie puperele zostawił dla mnie i bardzo mu za to dziękuje . Daje jemu za to wolną rękę w wyborze różnego rodzaju samochodów i zabawek chłopięcych bo kompletnie się na tym nie znam :).
Co do znieczulenie to wiem tylko jak jestem na Klinicznej ( anestezjolog jest tam 24h i znieczulenie jest bezpłatne , na twoje życzenie oczywiście po powiadomieniu o skutkach ubocznych ) Każdy szpital ma swoją politykę.

Miłego dnia dziewczyny, idę robić obiad bo dzisiaj jestem w domu

Ruminka kiedyś się płaciło, teraz Ci lekarze tłumaczą się przed prokuraturą.

Ja mam ochotę wybrać się na jarmark, ale tak do końca się nie zdecydowałam.

Po glukozie najgorzej czułam się kilka minut po wypiciu, przez chwilę robiło mi się niedobrze, ale szybko przeszło. Na szczęście mąż był ze mną i mnie zabawiał :)

z tą 'dietą' dzień przed coś musi być, bo ja też dzień wcześniej jadłam cały dzień słodkie. Teściowa przyniosła całą blachę pijaka. No i też skończyłam koło północy ;) jak mierzyłam cukier było ok. Teraz postanowi łam trochę pojeść skoro dziecko szybko nie rośnie...zobaczymy jaka waga będzie na kolejnym usg. Jeżeli w normie to chyba nie ma się czym przejmować...

bo z tego co slyszalam nie bylo problemyu o ile sie zaplacilo za znieczulenie...

http://dzieci.pl/labourAid,13049957,title,Kobiety-maja-prawo-do-znieczulenia-podczas-porodu,szkola_artykul.html?smgputicaid=6cbdc

Ehhh zawsze cos wymysla, wczesniej kase brali teraz brak kadry;/

Lipuszka dzieki za info, no ja glupia jadlam o 24 , glodna bylam ;);p
Badajac glukoze nie robilam badania na czczo bo kilka dni wczesniej robilam,zeby sie tyle nie kluc... no w kazdym razie teraz zrobie tak jak ma byc i mam nadz.spadnie ten cukier...
Samo wypicie nie bylo takie najgorsze, gorzej sie czulam po 2h ;/

Mnie też mówiono, że przed obciążeniem glukozą trzeba być co najmniej 12 godzin bez posiłku. Ja głupia wczoraj do kolacji zrobiłam sobie jeszcze kakao, więc pewnie dlatego rano glukoza na czczo była wysoka. No nic muszę poczekać do jutra.

Co do wyprawki, to jak wiadomo większość rzeczy miałam po Dominiku (ale mąż się w tym udzielał). Teraz mówię, że trzeba coś dokupić i nie ma problemu, jedziemy do sklepu lub zamawiam na allegro. Zostało mi jeszcze parę puperelków i pewnie zamówię to w przyszłym tygodniu.
Jutro ma wreszcie przyjść sofka dla Dominika, mam nadzieję, że będzie chciał tam spać i nie będzie pół nocy spędzał u nas w łóżku. Ja będę mogła ogarnąć łóżeczko i przygotować je na kolejnego maluszka.

Ja też myślę o jakimś prezenciku dla Dominika z okazji zostania starszym bratem i mam nadzieję, że goście nas odwiedzający też będą pamiętali o starszaku.
Co do przedszkola, to my dopiero w przyszłym roku będziemy próbowali się dostać, ale może wcześniej uda się synka na 3-4 godzinki prowadzić do przedszkola, żeby się przyzwyczaił. Poza tym musimy jeszcze powalczyć z pieluchami i Mały musi nauczyć się ubierać i rozbierać.

A na Jarmark się wybieracie?
Ja w zeszłym roku nie byłam.. przeraża mnie ten tłum. :)

Witajcie dziewczyny.

Ruminka ja mam cały czas uczucie "suchego" nosa. A jak już chce wydmuchać np. rano bo czuje że zatkany to właśnie z zaschniętą krwią. ale to ponoć normalne w ciąży..
Mój Mati ma teraz wakacje(chodził już do przedszkola) Miał iść pod koniec sierpnia do znowu. ale nie możemy się z mężem zdecydować..bo ostatnią jesień i zimę co chwilę chorował. Przynosił z przedszkola wszystko łącznie z rota. I obawiam się że teraz też każde dziadostwo przyniesie nam do domu.. a będzie już dzidziuś. Szkoda nam trochę pieniążków.. bo będziemy płacić a Mateusz będzie w domu chory. Nikt nam pieniążków nie zwróci. Poza tym i tak będę w domu przez jakiś czas więc przynajmniej do nowego roku Mateusz będzie ze mną. Na szczęście dyrektorka przedszkola to znajoma teściowej więc nie będzie problemu żeby wcisnąć go trochę później. :)

Mój K. nie interesuje sie za bardzo wyprawką. W sumie gdyby nie moje zakupy na allegro i czasem gdzieś w po drodze to nie miałabym jeszcze nic nowego. On twierdzi że jeszcze jest czas. :) Fakt że to tylko pierdołki.. ale chciałabym już je mieć.

Dziewczyny a czy będziecie robić prezent dla swoich starszaków z okazji zostania starszą siostrą-bratem? My naszemu synkowi chcemy zrobić prezent.. i chciałabym żeby goście przyjeżdżający odwiedzić maluszka(babcie, najbliższe ciocie) miały nie tylko prezent dla niego ale też jakąś drobnostkę dla Mateusza.

Ruminka moja gin odnosnie badania glukozy mowila zebym koniecznie pamietala zeby ostatni posilek zjesc do 20.

w Wejherowie nie ma znieczulenia ponieważ jest brak anestezjologów. Gdy podaje się ZZO to anestezjolog musi cały czas być na porodówce.

Witam się,

właśnie wróciłam z glukozy i zjadłam śniadanko. Kurczę już na czczo miałam wynik powyżej 90, więc trochę się martwię. Ale co tam zostały już tylko dwa miesiące, więc wytrzymam wszystko.

Ja staram się uświadamiać Dominika, że będzie miał braciszka. Wie, że jest u mamy w brzuszku i lubi go odsłaniać i głaskać. Zobaczymy jak to będzie.

Czesc Mamuski ;)
glukoza wyszla strasznie,musze trzymac diete, za tydzien powtorzyc i ewentualnie skierowacx sie do poradni cukrzycowej ;/
Przed badaniem do pozna jadlam, o 24 ostatni posilek, nie wiem oby to mialo wplyw na taki wynik bo w sumie minelo chyba kolo 8 h od jedzenia do badania,ale mimo wszystko... mam nadzieje ;]
tym bardziej,ze kilka dni wczesniej robilam zwyczajne badanie glukozy na czczo i bylo idealne ;/
Nie wiem, fakt objadam sie slodkim i w ogole... ehhh
No to dieta ;]

Jesli chodzi o lewatywe to tez jestem za natomiast do golenia zapewne bede potrzebowac Meza, smial sie ze co drugi dzien bedzie to robic juz pod koniec ;) No, zobaczymy;p

Kurcze czyWy tez macie takie problemy ze sluzowka, katarem, skrzepnieta krwia na sluzowce etc, przepraszam,ze o tym pisze,ale ja mam wrazenie kluchy w gardle ciagle i jest to chyba gorsze do zniesienia niz wymioty z poczatku ciazy, im chociaz mozna bylo zapobiegac ;/
Musze sie postarac o skierowanie na usg tarczycy, kiedystam mialam guzki,ktorychjuz nie musialam kontrolowac,ale w sumie chyba jesdnak chcialabym je obejrzec, tylko dostac sie do endokryn.po skierowanie...pozniej czekac na usg...masakra.

Co do znieczulen w szpitalach-nieodplatnych to cosa mi sie normalnie nie chce wierzyc, co trzeba tam zrobic zebyw ogole podali ;p, a czy ktos wie jak to jest w Wejherowie?

~ Nusia
Ja również mam takie obawy :)

Marta, co do kolejek i samochodzików, to na pewno nasi mężowie staną na wysokości zadania ;) ja to tylko się obawiam, że dziecko będzie musiało poczekać na zabawkę, aż tatusiowi się znudzi zabawa ;)

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...