Mamusie wrzesień-październik 2011 *18*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha - Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA (raczej Maja:))
28.09 - Dżina - Wojewódzki - SYN - Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82 - Kliniczna - CÓRKA
04.10 - cheeringup - Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- zaspa-CÓRKA- Liliana
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-17-t261913,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *18*

chętnie bym tą liste wkleiła... ale zapomniałam tego papierka wziąć od mamy wczoraj ... kurcze!!
na pewny było tam:

ok. 30 szt. pampersów
termometr elektroniczny
podkłady poporodowe
dwie koszule do karmienia
stanik do karmienia + wkładki laktacyjne
to tyle co pamiętam. Do tego jeszcze ubranka dla malucha.

Nie było natomiast żadnych kosmetyków i rzeczy aptecznych, ale zapytam jutro czy tego brać nie trzeba czy po prostu lista jest tzw. "skrócona" i warto mieć coś w zapasie :)

Też poprosiłabym o listę na Kliniczną:) i tak w skrócie co było wczoraj na zajęciach. Teraz w środę też będzie wykład?

Hehe, no filozofia żadna, ale jak Ci się w szpitalu ręce trzęsą nawet przy przewijaniu, to ja bym o obcinaniu tych malutkich paznokietków nie myślała :)

No Fabiankowa, to już tylko czekamy na wieści kiedy córcia się zdecyduje :)

Ciekawe co u innych dziewczyn z góry listy. A może już któraś się rozpakowała tylko znać nie dała :)

a tam z tymi listami....Ciekawa jestem, czy wszystkie rodzące są tak dobrze i zawsze przygotowane...?

to tak samo mnie się w ogóle nie podobają te niedrapki. I szkoda mi dziecka, które musi mieć to na łapkach. No nie wiem. Ale kupiłam. Moja mama mnie wyśmiała i mówi, że się obcina paznokcie a nie jakieś rękawice nakłada :P
to żadna filozofia obciąć.
No pewnie tak...

~cheeringup a wkleisz listę rzeczy do zabrania do szpitala na Kliniczną?

ja rożka nie kupuję, bo mi się to po prostu nie podoba.... jakoś nie widzę tego maleństwa w tym czymś sztywnym :) kupiłam natomiast kocyk otulaczek, który zabiorę do szpitala i zwykły kocyk. Mam nadzieję, że położne nie będą maruszić :)

Chociaż wczoraj na SR dostaliśmy listę rzeczy do zabrania do szpitala i tab rożek był :(

ja nie kupuję, uważam to za zbędny wydatek. Można go zastąpić dobrze złożonym kocykiem.
Co do wyglądu to ja jestem uczulona od dziecka, mama i babcia mi powtarzały zawsze, że choćbym nie wiadomo jak źle się czuła czy była wręcz umierająca to mam się wykąpać, zrobić włosy i się trochę podmalować. Zawsze poprawia to samopoczucie. I tak staram się robić, dlatego nigdy nie zrozumiem tych babek w ciąży czy już po, jak wychodzą z tłustymi włosami itp. Okropieństwo. I nigdy taka nie chcę być. A wierzę, że dam radę. W końcu przez 5 miesięcy chodziłam jak nieżywa przez te wymioty i w ogóle...
Właśnie wróciłam z zakupów i mam już piękne naklejki na ścianę nad łóżeczkiem. Urocze, kolorowe motylki. Ślicznie to wygląda :)

Monia, ja mama po Blance, ale nie uzywany, bo blanka jak sie urodzila byla za duza :-)do niego, uwazam za zbedna, ale moja mama go kupila, wiec poczekaj do porodu i moze ktos sprawi ci prezent...aha no i Blanka nienawidzila byc w rozku, opatulona, tylka przestrzen itp...wiec zalezy od dziecka, bo moja nigdy nie byla, nawet po porodzie, to pierwsze zdjecia sa takie, ze juz rece wyciagniete itp..a i opatulona byla w reczniku, bo maz w szoku nie wiedzial gdzie co w torbie bylo, po prostu rece mi opadly...bo jak wiedzielismy ze cc zaraz, to maz mial przygotowac ubranka itp, ale nie wiedzial, bo szok byl, a ja nie moglam mu mowic, bo wszystko bylo b.szybko, to pielegniarka mu pomogla,teraz sie smiejemy z tego, bo ciuchy byly za male itp...

Witam,

liczba postów faktycznie rośnie w zastraszającym tempie, ale to dobrze - przynajmniej mam co czytać ;-)

Mnie dobija siedzenie w domu. Mój nastrój spada wraz z nastaniem wieczoru, do godz. 14.00 funkcjonuje jako tako - wczoraj zrobiłam czystkę w jednej szafie, dziś zajmę się odłożeniem części rzeczy z torby dla małego, bo chyba przesadziłam, zwłaszcza że do szpitala mamy z domu stosunkowo blisko i mąż może wszystko podrzucić - ale potem jest już tylko gorzej. Jedyne lekarstwo to wyjście z domu, na szczęście dziś mam wizytę u gina i w banku więc jakoś będzie. Może dowiem się w końcu co z moją CC, kiedy mam się pojawić w szpitalu, bo szczerze mówiąc też już chciałabym urodzić, oczywiście przy założeniu, że to byłoby dobre dla dziecka. Ciekawa też jestem wagi młodego, bo wydaje mi się, że jest już tak duży - czuję jego stopy między żebrami a głowę centralnie na pęcherzu - że większy być nie może :-) Jedyny pożytek z tego taki, że kompletnie nie mam apetytu, więc może pozostanę przy tych 12 kg na plusie

Ja ciągle jeszcze w makijażu, włosy i paznokcie też zrobione, gdyby nie to to chyba w ogóle popadłabym w depresję. Co prawda coraz więcej wysiłku tj. zadyszki kosztują mnie te zabiegi, ale jestem twarda. Przez porodem zamierzam zaliczyć jeszcze kosmetyczkę, fryzjera i pedicure ale ciągle jeszcze się wstrzymuję, bo zależy mi aby te wizyty były jak najbliżej porodu

Dziewczyny - czy wszystkie macie bądź planujecie zakup rożków ?? Ja chciałam sobie to darować, ale kiedy pytam to wszystkie mamy twierdzą, że to zakup potrzebny i konieczny. Co wy na to ?

O kurde, ja tu sobie wstaję po drzemce, a tu takie akcje :).
Fabiankowa - trzymam kciuki, żeby poszło ładnie i bezboleśnie. Chyba typowanie Ciebie jako rozpoczynającej rozpakowywanie ma sens :).
Nam też położne mówiły, że jak skurcze mijają po kąpieli albo prysznicu, to znaczy, że to nie są "te". No to zobaczymy jak to będzie.

od wczoraj tyle nowych postów? łoł! chyba wszystkim już śpieszno do porodu :P
Ewciuś, Twoja Klara jest jak najbardziej prawidłowych rozmiarów, to ja za dużą Klopsicę noszę :P jest tydzień większa niż wg ostatniej miesiączki.

Wczoraj sister przyjechała z córkami i została na noc, miło było nie siedzieć wieczorem samej, ale czekają mnie teraz 2 takie dni :( W weekend miałam jechać do taty 80km stąd, ginka pozwoliła, ale jak szwagier zobaczył jaki mam brzucho to powiedział, że on mnie nie zabiera, bo urodzę mu w samochodzie :) ja nie wiem o co mu chodzi, ja nie czuję, żeby mój brzuch był AŻ TAK WIELKI...

Ale coraz bardziej ciśnie mnie na dole, czuję jakby te kości tam już były mega rozciągnięte, no i co jakiś czas czuję takie kłucie na dole. Myślałam, że leżenie ma spowolnić akcję przygotowania do porodu, a tutaj coraz bardziej boli itp...

Fabiankowa
Ty weź kąpieli nie bierz, tylko marsz do szpitala rodzić :P

cheeringup, tak, ale nie na wszystkie tak dziala ;-), niestety u mnie stopowalo to akcje skurczowa , bo relaksowalam sie za bardzo...a za drugim razem, moze b.przyspieszyc i dziewczyny rodza w domach, bo do szpitala nie zdaza hihi...u mnie juz nie byly to przepowiadajace, bo wody odeszly, ktg wykazywala w miare regularne skurcze, a w wodzie stop byl...

zaraz zaraz :) nam położna na SR wczoraj mówiła, żeby właśnie wziąć kapiel jak się pojawia skurcze... jak przejdą po kąpieli tzn., że są to skurcze przepowiadające, natomiast porodowe będą sie wzmagać. Wogóle mówiła, żeby podczas porodu stać pod prysznicem albo leżeć w wannie bo to jest doskonale relaksuje i odpręża a stres w trakcie porodu nie jest wskazany w I fazie.

tak szybko, Fabiankowo, nie wchodz do wody, bo stopujesz akcje, przeszlam to jak Blanke rodzilam...niestety czasami tak bywa...no i jesli to 2 porod, za duzo znam dziewczyn, ktore w domu urodzily, bo poszly wziac prysznic, ale chyba u ciebie, woda stopuje, bo relaksujesz sie za bardzo...no i 3mamy kciuki, choc mam nadzieje, ze urodzisz w ciagu 2 dni, bo jak masz tak jezdzic szpital, dom, liczyc skurcze przez tydzien, to bez sensu...
z jedzeniem, ja nie moglam, ale pilam wode i wiadomo, ze dali mi kroplowki itp...a szpitalne jedzenie w Uk jest b.ok, maz dziwil sie, ze takie dobre daja, deserki itp, brakowalo mi wody, ale maz przynosil, bo byl ze mna od 8 rano do 20 non stop...
no ja probuje sie ogarniac jakos, w obcasach nie chodze, bo nie daje rady...paznokci nie maluje, ale wlosy i jakis podklad musi byc...
mi maz wczorak przywiozl rzeczy dla Nell, typu lezaczek, wozek fotelik samoch, nawilzacz powietrza itp, i mam dzis wszystko posprzatac wyciscic itp, a w londynie pada rzesisty deszcz, i nawet do ogrodu nie moge wyjsc...

w miare oczywiscie osobno, troche mnie wkurza to, ze nie mozna edytowac posta :-/

Fabiankowa no to trzmamy kciuki za szybki i wmiare bezbolesny porod :)

Ruminka no oczywiscie o kubku i sztuccach tez zapomnialam :D Ide od razu spakowac :D

A ja czekam az mi pranie wyschnie i rozowe ubranka bede prac :D
Chcialabym w tym tygodniu jeszcze posciel uprac ale zobaczymy, jak z ta pogoda bedzie :D Na razie korzystam poki moge :)

byłam. Zajęcia w środe aktualne :)
w sumie to wczoraj nie powiedziła nic czego bym nie wiedziała.. mam nadzieję, że ćwiczenia nauczą czegoś więcej.

Cheeringup ja znowu z pytaniem co wczoraj było na SR na Klinicznej? Znowu nie dojechałam:( teraz zajęcia w środę?

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...