Mamusie wrzesień-październik 2011 *21*

Rozpakowane:

25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2760g - 51cm - SN

Dwupaki:

07.09 - Natalia - Zaspa
07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha - Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA (raczej Maja:))
28.09 - Dżina - Wojewódzki - SYN - Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82 - Kliniczna - CÓRKA
04.10 - cheeringup - Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- zaspa-CÓRKA- Liliana
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *21*

Hey ja jestem zapisana do Koszałka Opałka we Wrzeszczu, do Podziomka we Wrzeszczu, i do Kasztanka na Przymorzu. Wszystkie 3 sa po drodze do mojej i do męza pracy, gdyż pracujemy blisko siebie. Ja co miesiąc potwierdzam, że jestem zainteresowana. ale z tego co widzę to mam szanse dostać się do Koszałka i do Kasztanka. W podziomku mam pozycje ponad 200 a w tamtych około 120.

Kolejne dziecko zapisze już chyba w 2012 ;) bo to jakaś masakra z tym czekaniem ;)

właśnie może już któraś z mamuś już nie "dwupakowa",ale brak im czasu aby coś napisać

Mogę się założyć, że mamy już kolejne dzieciaczki na świecie tylko mamusie nie mają czasu, żeby nas o tym poinformować ;)

Dziewczynki, Wy to macie małe brzuszki ;) mój ma 116 cm w obwodzie na dzień dzisiejszy.

Ja na razie nie zamierzam się martwić co będzie później. Jestem optymistycznie nastawiona. Zobaczymy jak Jaś się urodzi, jak będzie wyglądało karmienie, jakim będzie dzieckiem, czy nie będzie problemów ze zdrowiem, itd. Pod koniec roku zacznę się zastanawiać co zrobić z Dominikiem, czy żłobek czy przedszkole (nawet te kilka godzin będzie dobre, potem dziadkowie). Ewentualnie trzeba będzie pomyśleć nad nianią. Wszystko wyjdzie "w praniu".

Lipuszka, bardzo się cieszę, że Julcia taka fajna i że to macierzyństwo Ci służy :)
Ja z doświadczenia wiem, że będę długo i mozolnie musiała walczyć z kilogramami i wiszącym brzucholem :)

Fajnie te nasze brzuszki. Każda kobieta w ciąży wygląda wyjątkowo i ja zawsze lubię sobie popatrzeć na kobietkę z brzuszkiem.

Temat żłobka jest mi zupełnie obcy, ja zamierzam być na wychowawczym jak najdłużej, zależy to oczywiście od sytuacji finansowej. Jeżeli nie będziemy sobie w stanie poradzić to moi rodzice na pewno zajmą się małym, mieszkamy dość blisko od siebie. Rodzice są aktywni i mam nadzieję, że jeszcze długo będą. Ale do przedszkola z chęcią zapiszę małego, mam aż 3 bardzo blisko domu. Ale nie jestem zorientowana kiedy powinno się zapisywać dzieci do przedszkoli, chyba nie ma aż tak dużego ciśnienia, bo przedszkoli jest więcej niż żłobków. Może mamy których pociechy chodzą do przedszkoli zdradzą jak to jest z tym zapisywaniem?

hej dziewczyny i co zadna wiecej nie urodzila?? no kurcze cos te nasze maluszki sie ociagaja :( ja mam dzisiaj wizyte u gina i sie pewnie zdziwi jak ostatnio ze ja jeszcze chodze hehe :)

Hej dziewczynki

Lipuszka - lubię Cię, za te Twoje pozytywne informacje co nam przekazujesz. Najpierw opis porodu, później to, że po dwóch tygodniach o brzuszku zapomniałaś :) :)

Jeśli chodzi o opiekę nad maleńką jak wrócę do pracy to niby mam teściową piętro niżej, ale chciałabym abyśmy z mężem sami zajmowali się dzieckiem. Mój Ł. może pracować na zmiany, więc będzie pracował na 2 zmienę, a ja na rano i tym sposobem teściowa pilnowałaby tylko 1-2h dziennie jak my będziemy się zmieniać. Ale to jest tylko taki plan. Nie wiem jak będzie... w rodzeństwie męża urodzą się jeszcze 2 maluchy w w pierwszej połowie następnego roku, więc mimo, że mamy "obiecaną" opiekę nad małą przez teściową, to ja jakoś się boję, że może się nie udać, bo ktoś inny mnie ubiegnie... Ale nie czas teraz na takie zmartwienia :)

Monia z tego co ja wiem to nie jest tak, że można się zapisać do 10 żłobków, jest określony "limit" i można się zapisać do 3
Brzoskwinka nie hc czy są szanse na dostanie się do żłobka, mogę tylko napisać z doświadczenia koleżanki, że była zapisana na Chełm i daleko w kolejce jeszcze jakiś rok temu a udało się jej małej dostać do żłobka, to chyba też zależy do jakiego akurat żłobka się chce
A i po urodzeniu dziecka trzeba pamiętać o comiesięcznych mailach do żłobka

Witam z rana!

Sliczne brzuski macie dziewczynki :)

Ja juz Jule nakarmilam, wiec mam 2,5 godzinki spokoju :D W nocy mala zostala dokarmiona sztucznym mlekiem bo z piersi bylo jej malo , godzine wczesniej wciagnela piers a pozniej 90ml sztucznego :) i przespala 3 godziny! Alleluja! Po szpitalu to dla nas sukces:) Bo, jak polozna kazal ja budzic co 2,5 godziny to tak sie przyzwyczaila ze sama co 2 - 2,5 zaczela sie budzic a wczorajszy dzien to co godzine jesc jej sie chcialo!!!!!! Byla u nas polozna i mowila, ze wlasnie w 2 tyg. zycia dziecko przez 2-4 dni potrafi wolac co godzine, ze samo stara sie regulowac jedzonko :) Chwala Bogu, ze nas pocieszyla bo wczoraj nam dala popalic z tym ciaglym szukaniem cyca :D
No brzuszek u mnie juz praktycznie, jak przed ciaza, smaruje sie kremami Ziajki "Mammaia" bardzo fajnie sie wcieraja. Ok. 10kg za mna zostalo jakies 5-6 z poczatku ciazy ale chcialabym jeszcze zrzucic te nadprogramowe z 4kg :)

Milego dzionka zycze, uciekam na sniadanko bo jestem glodna straaaaaasznie, gorzej nic w ciazy :D

aa i jeszcze wczoraj dowiedziałam się, że mój tato przylatuje na koniec września i wylatuje 9 października, więc koniecznie muszę urodzić przed 8/10, bo przecież mój tata przylatuje, żeby wnuczkę zobaczyć....
Czy on nie słyszał o przenoszonych ciążach? heh

Śniło mi się, że na forum są niusy o kolejnych bobasach. Przyznawać się - coś się komuś urodziło? :)

Znajoma zapisała córkę przed porodem jeszcze, gdzieś na Przymorzu albo we Wrzeszczu, nie pamiętam. W każdym razie jak zapytała dyrekcję, jak to faktycznie wygląda w praktyce i jakie ma szanse, to usłyszała, że na 2014 pewnie już da radę.
Opinie z innych źródeł niestety potwierdzają, że tak to może wyglądać. To ja nie wiem, czy jest sens do żłobka zapisywać, ale na przedszkole może będzie szansa... Paranoja jakaś po prostu.

Zapomniałam dodać - dziewczyny, bardzo ładne brzuszki, mój dziś osiągnął 105 cm, więc też mały nie jest ;)

~polapola
oczywiście będę bardzo wdzięczna za mały skrót ze spotkania z pediatrą. My na cd karmienia wybieramy się w przyszły wtorek, bo z planu wynika, że dziś jest to samo co było tydzień temu, a "problemy" to temat na przyszły tydzień. Tak bynajmniej ja to rozumiem ...

Dziś pogoda chyba nie najgorsza, zaraz ruszam do mechanika, potem do rodziców, do Castoramy, do Klifu, do banku ... Nie wiem jak temu podołam, ale świadomość, że mam co robić nastraja mnie optymistycznie :)

Witajcie,

w temacie żłobków to my zapisaliśmy młodego do dwóch w Gdańsku, zrobiliśmy to w czerwcu i ponoć i tak późno, bo w 3mieście w przeciwieństwie do np. W-wy gdzie wymagany jest pesel dziecka, zapisy ruszają praktycznie od pierwszych tyg. ciąży. Jeśli chodzi o miejsca to też zadebiutowaliśmy na pozycjach w okolicach powyżej 300, ale nie należy się zniechęcać, bo kolejka rusza się nie tak wolno jak myślałam. Wynika to z faktu, że bez comiesięcznego klikania wypada się z kolejki (przynajmniej w tych dwóch naszych) oraz z tego, że nie ma żadnych ograniczeń co do ilości "rezerwowanych" żłobków, więc rekordziści obstawiają po 10 powiększając w ten sposób kolejki. Ja jestem optymistką i mam nadzieję, że od września się uda, a jak nie to na Morenie jest całkiem fajny prywatny żłobek, do którego koleżanka zawozi synka i nie jest on jakoś strasznie drogi. Zobaczymy. Z moich wyliczeń wynika, że do końca IV.2012 mogę być w domu, w V mąż, w VI rodzice a VII i VIII to już nowe urlopy moje i męża, więc problem jeśli w ogóle to może pojawić się we wrześniu.

brzoskwinka a do ktorych zapisywalas? i na ktorym ci najbardziej zalezy?
mnie za to dziś ucieszył widok sąsiadki odprowadzającej dziecko do nowego przedszkola przy nieborowskiej więc dwa kroki ode mnie. Może chociaż na przedszkole będzie szansa...

PS. jakby co ja jestem zapisana do 3 żlobków, A wiadomo wybiore jeden więc mogę 2 komuś odstapić ;) ( jezeli istnieje taka mozliwosc). zapisywałam się wczesnie, bylam w 7 tygodniu ciązy, bo wiedziałam ze jest mega ciezko z tymi zlobkami.
Ale nie wiem jakie sa szanse sie dostać.

Hey dziewczyny.

Lilo mam pytanie a propo żlobka. Ja też zapisałam swoją dzidzie do zlobka będąc w pierwszym miesiacu ciazy i generalnie na dzien dziejsieszy w jednym zajmuje pozycje 235 ( wiec moge zapomniec) w drugim jest na 125 pozycji. Chcialam sie zapytac czy wiesz jak to jest z tymi żlobkami.Czy z takimi pozycjami jakie ja mam w ogole sa szanse na dostanie sie od przyszlego wrzesnia ??? Do pracy wracam 1 czerwca dalej na 3 miesiace chce oddac malutka babci ktora bedzie z daleka przyjezdzac no a od 1 wrzesnia zlobek. Martwie sie tylko ze sie nie dostaniemy, Jak Wy dziewczyny macie rozwiązana sprawe opieki nad maluchami ????

Jestem ciekawa Waszych sposobów.

Buziaki

kurde to ze mnie zdarła kasę... za cytologie zawsze płaciłam 30zł. a teraz z wymaz 60 - też się trochę zdziwiłam... no nic.

Ja miałam paciorkowca w gardle wiec jest duże prawdopodobieństwo że ten śmieciuch mógł powędrować, chociaż to nic aż tak poważnego i trzeba podać tylko matce antybiotyki w czasie porodu.

Mandarynka, zobaczysz wszystko się ułoży, u nas na osiedlu jest mnóstwo młodych mam i może znajdziecie osobę, która popilnuje Martusi razem ze swoim dzieckiem albo jeszcze jednym.

o jak dobrze wiedziec, że w Brusseie paciorko najtańszy dzięki dziewczyny:)

ja też już zapisałam synka do żłobka i nie jest prawdą, ze ciężarnych nie zapisują, jak już się urodzi do trzeba dostarczyc akt urodzenia i co miesiąc potwierdzac, że nadal się chce aby dziecko uczęszczało do danego żłobka

Inne tematy z forum

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...