Mamusie wrzesień-październik 2011 *4*

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 8 wrzesień
4. czarna84 - 8 wrzesień
5. Kamczik - 9 wrzesień
6. mamasandry - 9 wrzesienia
7. Leokadia2101 - 17 wrzesień
8. Jumelka - 24 września
9. Ru.mink@ - 25 września
10. Ewciuś - 26 września
11. pieczenienatalia - 27 wrzesień
12. @IzZzka@ - 28 września
13. cheeringup - 29 września
14. Monia Er - 4 październik
15. gwiazdeczka - październik
16. malinowa mandarynka - 7 październik
17. misiabela - 14 październik
18. izulucha - 10 październik
19. sowka - październik
20. nusia85 - 24październik
21. lucek - 26 październik
22. roli - 26 październik
23. Basieniak - 26 październik
24. Brzoskwinka84 - 28 październik
25. gosiaczek.k - 28 październik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *4*

Na babcie zawsze można liczyć :) moja teściowa to namiętnie kupowała pampersy i chusteczki z czego byłam bardzo zadowolona bo to jednak spory wydatek..
Poduszka rogal? Taka jak do karmienia? Ja miałam pożyczoną.. teraz chce kupić swoją. Laktator mam ale ręczy- elektryczny o niebo lepszy..ale ten zakup sobie daruje bo na pewno kupię nianię elektroniczną i nowe łóżeczko.

ból pleców i krzyża związany jest z przygotowaniem się organizmu do ciąży i porodu. Czytałam gdzieś, że rozluźniają się przestrzenie pomiędzy kręgami...czy cos takiego;)
mnie często w nocy boli kręgosłup i nie mogę się ułożyć spokojnie;)

Witajcie,

trochę mnie nie było ale czasu mi brakuje.. do tego wczoraj odesłałam mojego laptopa i nie mam kontaktu z wielkim światem :)
Czuję się dobrze.. chociaż zaczynają boleć mnie plecy.. dziwne bo jeszcze nie mam brzuszka i nic mi nie ciąży..
Jedyne co mnie martwi to ciągła zmiana nastrojów.. beznadzieja.
Ja na razie nie rozglądam się za niczym dla dzidziusia( po pierwsze dlatego że za szybko, po drugie sporo rzeczy już mam, po trzecie teraz muszę w wiosenne rzeczy zaopatrzyć synka, męża i siebie...) aż się boje tych wydatków.
Imiona mamy orientacyjnie wybrane po kilka dla chłopca i dziewczynki ale jeszcze na 100% nie zadecydowaliśmy.

Pieczenienatalia super sprawa takie targi :) może i ja się wybiorę z rodzinką??

Ja się na targi nie wybieram. Większość rzeczy mam po synku, więc ewentualnie dokupię tylko trochę ubranek, jak się okaże, że to dziewczynka (zresztą babcie pewnie znowu nie zawiodą i też się skuszą na jakieś zakupy :)). Właściwie to muszę dokupić dodatkowy zestaw pościeli, myślałam nad workiem Sako, bo w domu nie mam jak i gdzie wygodnie się rozsiąść, może poduszkę rogal (czy któraś z Was ma?) i chyba kupię laktator elektryczny, bo muszę spodziewać się problemów.

Witajcie;)
to ja mam bezobjawową ciążę przy was;) jedyne co mi dolega to okropne zmęczenie, ale i tak jest już lepiej niż parę tygodni temu. Nie miałam żadnych mdłości a już tym bardziej wymiotów.
tylko to spaaaaanieeee....teraz też mi się chce a muszę siedzieć w pracy, bo nikt jeszcze o ciąży nie wie. Powiem dopiero po usg genetycznym, czyli za tydzień i już się doczekać nie mogę.

a co do imion: Mikołaj albo Natalia

Dziewczęta, a wybieracie się w weekend na targi Brzuszek i maluszek?

http://www.brzuszekimaluszek.pl

ja się chyba wybiorę z mężem.

My mamy już od wielu, wielu lat wybrane imiona. Dlatego problemu nie ma. Ubranek jeszcze nie kupuję, podobnie jak nie rozglądam się za wózkami, mebelkami i innymi. Przyjdzie na to czas. :)
A z tą czekoladą to prawda. Moja kumpela mówi, że po czekoladzie maluch bardzo ruchliwy jest. (8 miesiąc).

Witam Mamusie!
jeśli chodzi o imiona to już mamy ustalone że Antek i Zosia :) początkowo była Lena, więc może jeszcze coś się zmieni :)

Co do ubranek na dziecka to ja nie kupuję nic, jakoś nie chcę jeszcze, w sumie miałam obiekcje co do ubrań ciążowych, czy nie za wcześnie kupuję ale już mi przeszło :)

Chciałabym już czuć ruchy, to musi być wspaniałe uczucie :) no i człowiek będzie się robił spokojniejszy, że z maleństwem wszystko dobrze. Też słyszałam, że słodycze pobudzają maleństwo, najbardziej czekolada. Nawet gdzieś czytałam, że warto przed USG trochę zjeśc wtedy wywija akrobacje :D

Nusia trzymam kciuki za szybki powrot do zdrowia:)
Co do zakupow to mnie strasznie korci zeby cos maluszkowi kupic ale poczekam jeszcze troche chociaz ogladam juz w kazdym sklepie ciuszki dla maluszka:) zreszta ja duzo kupowac nie bede bo duzo mam po Sandrze i od kolezanki dostalam ale na cos sie skusze na pewno:)

Witajcie, rzeczywiście rozpisałyście się jak nigdy :)

Co do imion to jeszcze nie myślimy o tym, ale chyba czas zacząć (po poniedziałkowej wizycie ;)) Za pierwszym razem ja wymyślałam dla chłopca - Dominik, mąż dla dziewczynki - Karolina, chociaż i tak było dużo dyskusji. Teraz to jeszcze nie wiem czy zostanie Karolina, czy mąż wymyśli coś innego. Dla chłopca to mnie się podobają imiona: Tymoteusz, Nataniel, ale mąż kręci nosem, hehehe, więc zobaczymy. Mam nadzieję, że jednak będzie córeczka :)

Pierwsze ruchy - pluskanie, przelewanie za pierwszym razem poczułam w 16/17 tygodniu i teraz też już nie mogę się doczekać. Czasem mam wrażenie, że coś czuję ale to chyba tylko sobie tak ubzdurałam, hehe, bo to jeszcze za wcześnie. Ale za 2-3 tygodnie to już pewnie będzie się coś działo.
Jakieś konkretniejsze puknięcia to poczułam w 19/20. Na początku maleństwo ma tam tyle miejsca w brzuszku, że trzeba się specjalnie położyć na plecach i najlepiej zjeść coś słodkiego, wtedy można poczuć harce w brzuszku :)

Nusia trzymaj się cieplutko i nie zamartwiaj się. Z dzidzią na pewno jest dobrze.

muszę się Wam pożalić - od wczoraj leżę w domu, zaczęło się od biegunki, potem wymioty, na sam koniec temperatura powyżej 38 st, z którą walczę do dziś :( czuję się fatalnie i martwię o dzidzię :((( o 15 dopiero idę do lekarza.

Ojjj...mnie korci i to strasznie:).Nie moge się już doczekać kiedy zatopie sie w tych maleńkich ubrankach :). Ostatnio nawet cosś zaczęłam oglądać w sklepie, ale mąż zaczął mnie do porządku przywoływać ,że to jeszcze zbyt wcześnie. Oczywiście nie popuściłam i musiałam kupić chociaż maleńkie skarpeteczki :D
A co do imion to jeśli będzie chłopiec to prawdopodobnie Filip, moim faworytem jest Maksio, ale mój twierdzi, że jak piesek heh. A dziewczynka Maja lub Lena:).Ale kto wie, jeszcze wszystko może się zmienić:)

A u nas bedzie Aleksandra albo Szymon kusi was zeby dla dzidzi cos kupic pierwsze spioszki albo buciki? Gdzies kiedys slyszalam ze do 6 miesiaca chyba nie powinno sie nic kupowac pewnie jakis zabobon slyszeliscie cos na ten temat?
pozdrowienia :)

ja juz pisalam wczesniej ze pierwsze ruchy poczulam juz w 15tc i tez nie moglam uwierzyc ze to to, w ok.21 czulam porzadne kopniaki, ja jestem z tych wiekszyh i mam wys.wskaznik BMI, a brzuch ciazowy wyskoczyl mi od razu w pierwszej jak i w tej ciazy plus Blanka urodzila sie duza tzn 4500g i ok60cm wzrostu ( w Uk dzieci przy urodzeniu nie mierza, a po ciuszkach widzialam ze pasowaly od razu na 62 :-))), wiec to moze wplynelo

co do imion to temat rzeka, czekamy na poznanie plci i wtedy zobaczymy, ale moj faworyt to chlopiec od wielu lat Colin,podoba mi sie Tymon a dla dziewczynki podobaja mi sie Mia, Isla ( nie przejdzie, bo i w PL i w UK inaczej sie mowi , no i Keira. zadne raczej nie przejdzie ma byc bardziej miedzynarodowe...tak mowi moj maz...

ps.Izabela to bardzo ladne imie ;-))

Pierwsze ruchy w pierwszej ciąży poczułam około 20 tygodnia, ja należę z kolei do tych szczuplusieńkich:) Ważyłam w pierwszej ciąży 50,w dniu porodu 72 :P

Teraz wagę mam 55kg od około 3 miesiąca po porodzie:)

My co iomion nie mamy wątpliwości:) chłopczyk: Staś, dziewczynka Marysia:)

Uzupełniam listę:

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 8 wrzesień
4. czarna84 - 8 wrzesień
5. Kamczik - 9 wrzesień
6. mamasandry - 9 wrzesienia
7. Leokadia2101 - 17 wrzesień
8. Jumelka - 24 września
9. Ru.mink@ - 25 września
10. Ewciuś - 26 września
11. pieczenienatalia - 27 wrzesień
12. @IzZzka@ - 28 września
13. cheeringup - 29 września
14. Monia Er - 4 październik
15. Patunga - październik
16. gwiazdeczka - październik
17. malinowa mandarynka - 7 październik
18. izulucha - 10 październik
19. misiabela - 14 październik
20. sowka - 18 październik
21. nusia85 - 24październik
22. lucek - 26 październik
23. roli - 26 październik
24. Basieniak - 26 październik
25. Brzoskwinka84 - 28 październik
26. gosiaczek.k - 28 październik

Jak będzie dziewczynka to chyba Weronika i mój nie ma nic przeciwko, ale jak będzie chłopak to nie mamy pojęcia zielonego, ale tu chyba będzie małe spięcie :)

To już niedługo... ale fajnie

ja pierwszy raz poczułam ok 18 tyg- dziwne uczucie :)

Ja w pierwszej ciazy ruchy poczulam dopiero w 21 tygodniu a moze i troche pozniej no w kazdym razie pozno ale ja jestem z tych wiekszych wiec ogolnie pozniej czulam ruchy od szczuplych dziewczyn ponoc w drugiej ciazy czuje sie szybciej i na to licze:)