Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Hej podjęłam próbę zrobienia nam listy, mam nadzieję że udało mi się zebrać nas wszystkie z poprzedniego wątku :
Alicja - 09.09.2016
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września
kawa o poranku - 18.09.2016
SandraS - 24.09.2016
pirelka - 25.09 i 26.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
basiula - koniec września
Ewa - koniec września
madzia 16 - 02.10.2016
justicia85 - około 03.10.2016
paaml - 13.10.2016
Majka123 - 17.10.2016
szafir - 19.10.2016

Jakbym którąś zapomniała to bardzo przepraszam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Pirelk-a tego, czy ostatnie dzieci nigdy nie wiesz do końca ;)

Basiula- gratuluję piątkowej wizyty, super że wszytko ok! I wydaje mi się, żęnam już bardziej brzuszki widać, bo to kolejna ciąża :)

Ja chodziłam do szkoły rodzenia Mama i Ja na Zaspie. Polecam, bo przy wyborze położnej jest darmowa + zajęcia fitness raz w tygodniu za darmo i pod koniec ciąży bezpłatne ktg.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Basiula, mi też brzuch wywaliło, ale ja jestem duża dziewczynka, może dlatego ;)
W zasadzie wkraczamy w piąty miesiąc ciąży (18tc)...

Pisałyście też o Szkołach Rodzenia. Mi chyba nie będzie dane w tej ciąży skorzystać bo nie będę miała co z córą zrobić. Wtedy chodziłam do SR przy szpitalu na Zaspie no i nie powiem - trochę się dowiedziałam. Ale oddychania tego przeponowego (tak to się chyba nazywa), które tam ćwiczyliśmy w ogóle przy porodzie nie wykorzystałam bo jak przychodził skurcz to ja przestawałam oddychać ;)

Hej hej!
Wróciłam do pracy więc będę się częściej odzywać bo jakby nie patrzeć siedzę 8h przed kompem :)

Na piątkowej wizycie wszystko okej, Pappa usg i test z krwi prawidłowe, tylko płci nie udało się podejrzeć bo małe skrzyżowało nogi :) Mam nadzieję, że to będzie wstydliwa dziewczynka ;)

JestemMonika - ja jestem w 17tc i też jeszcze nic nie czuję. Ewentualnie takie przelewanie. I też nie mogę doczekać się ruchów.

Strasznie się dziwię, że u Was nie widać jeszcze brzuchów.Mnie wywaliło strasznie - jakbym dzieciom piłkę połknęła :)

Chyba mnie zgaga zaczyna męczyć :/

SandraS - pytałaś kiedyś gdzie chcę rodzić bo mamy ten sam termin. Ja pewnie za Zaspie. Tam rodziłam pierwszą córkę i byłam zadowolona no i przede wszystkim mam blisko.

Ja byłam na razie na warsztatach Bezpieczny Maluch, teraz idę na Mamo to ja. Chcemy chodzić na takie spotkania, zawsze coś ciekawego się dowiemy, a to Nasze pierwsze i ostatnie dzieci :D

Pirelka ja byłam w poprzednim roku, więc w tym pewnie sobie odpuszczę. Ale warto pójść, jak ktoś ma wolny czas :)
W pierwszej ciąży poczułam ruchy w okolicach 18 t.c.- więc już lada moment i u ciebie pewnie się pojawią. W tej ciąży już czuję, głównie wieczorami, jak się położę, przyjemne szalenie uczucie :)

Co do znieczulenia u dentysty to są specjalne, bezpieczne dla kobiet w ciaży. Dowiadywałam się wczoraj i różnią się tym, że nie obkurczają naczyń krwionośnych.
Zapisałam się już do innego gabinetu na przyszły tydzień i oni właśnie w razie potrzeby mają takie znieczulenie. Ja jednak wolę bez, więc jeśli ból nie będzie jakiś wielki to nie chcę brać znieczulenia.

Ja dzisiaj zaczynam 17 tydzień :) brzuszek nadal widoczny na leżąco jak położę sobie ręce, ciekawe kiedy mu skubany wyskoczy :D
Ruchów jeszcze nic nie czuję, tylko pod ręką mniej więcej gdzie leżą maluchy. Wyczekuję ruchów ;)

Mnie dzisiaj dokucza ból głowy :/

Czy któraś z Was wybiera się na warsztaty Mamo to ja w Gdyni 20 kwietnia ?

WItam się!
U mnie brzuszek już widać, nawet pod ubraniem, ale to pewnie przez to, że to moja druga ciąża no i że poród był 11 miesięcy temu :)
Jeżeli chodzi o znieczulenie u dentysty- moja jak byłam podawała mi inną dawkę i słabszą, tak że trochę czułam, ale nie za bardzo.
Pirelka- przejrzałam te wózki, ale na razie wstrzymujemy się z zakupem, poczekamy aż mała zacznie chodzić i zobaczymy ile wtedy siedzi w wózku.

Co do porodu to kwestia bardzo indywidualna. Moja bratowa podczas standardowej wizyty u lekarza dowiedziała się, że ma rozwarcie i od razu do szpitala. Urodziła w przeciągu godziny w szpitalu- i ma wpisane "poród uliczny"- bo akcja zbyt szybko się rozwijała. To też jest niebezpieczne dla dziecka.
U mojej mamy poród 12 godz, ja za to córkę urodziłam w 6 godz licząc od pierwszych skurczy w domu :) Liczę że teraz nie będzie dłużej ;)

Ja chodzę do zwykłego dentysty (swojego zaufanego) i jak raz musiałam wziąć znieczulenie to lekarka dała mi bardzo małą dawkę żeby dziecku nie szkodzić. Także chyba nie ma dentysty ze specjalnym znieczuleniem dla ciężarnych.

Już nie mogę doczekać się pierwszych ruchów dziecka. Zaczynam 18 T.C. Czy wy już coś czujecie?

Mi brzuch powiększa się od 2 tygodni. Czyli od 16 tc. Wcześniej nic nie było widać. Teraz w bardziej obcislej bluzce już widać bardzo.

Niom u mnie co raz bardziej widać, ale tylko pod przelegającymi do ciała rzeczami. Także nie wiem, gdzie ty chowasz swoje maluszki...hihi

Na Wiczlinie. Mają swoją stronę na FB Bobocentrum, niestety w maju zamykają punkt stacjonarny na jakiś czas i tylko zostają online. Także jeśli coś pooglądać na żywo to teraz, a mają być wyprzedaże, bo chcą sprzedać wszystko przed zamknięciem, to myślę że warto obserwować :) Mają trochę wózków.

Pirelka a gdzie jest ten komis?

Mój prawie wcale :) normalnie w ubraniach nie widać nic ;) sama sobie wyczuwam tylko, zwłaszcza na leżąco. A u Ciebie już widać?

Jak tam Twój brzuszek? Dużo już większy?

Tak jak piszesz wiele czynnikow ma wplyw na to jaki bedzie poród. Także nie ma co się nastawiać, że będzie ciężko :) fakt mnie też to wszystko przeraża...hihi czas pokaze :)

Hehe, to pewnie wszystko zależy od czułości na ból, samego przebiegu porodu, dzieci, komplikacji lub ich braku itd. Chciałabym mieć takie dobre wspomnienia ;) na razie panicznie się boję, zwłaszcza sn z bliźniakami ;P

Co do bólu głowy to mnie dzisiaj tez ból doskwierał, trochę pewnie ze stresu, trochę od zębów, ale póki co (odpukać) jest lepiej.

Co do dentysty ja wszystkie wizyty bardzo zle wspominam bo zawsze mocno mnie bolalo czy to kanalowe leczenie czy usuniecie zebow. Boli wtedy wszystko, zarówno glowa jak i zęby.

Czy poród będzie najcięzszy i najbolesniejszy to tak naprawde sie okaże. Mam dwie koleżanki, które mówią, że mogą co rok rodzić bo nie było to takie straszne i wcale tak nie boli.

Myślę, że poród będzie najcięższym i najboleśniejszym przeżyciem, ale faktycznie wizyty u lekarza nie są miłe i choć tak bardzo nie bolą, to jakże dotkliwie "zajeżdżają" :/

ojj ja niestety nie znam i współczuję bo ból zębów to chyba coś najgorszego co może Nas spotkać.

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...