Mamusie wrzesień - październik 2016 (4)

Princessa 03.09.2016, syn- Adrian
Alicja - 09.09.2016, BLIŹNIAKI :) - 2 chłopaków, Redłowo
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016, Redłowo, chłopak
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, Marysia, Kliniczna
kawa o poranku - 18.09.2016, Kajetan
JestemMonika- 19.09.2016
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :), Kliniczna
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016, Kliniczna, chłopak
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
amadea 09,10.2016
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, Zaspa, chłopak
szafir - 19.10.2016

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2016-3-t672216,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień - październik 2016 (4)

my po usg rowniez maly rosnie ok 1300 g wg pomiarow jest troszke wiekszy od normy oby nie zaduzo za duzo:) cukrzycy nie mam wg wynikow reszta tez spoko. tutaj nie sprawdzaj rozwarcia czy jak dluga szyjka jest. a jest ulozy glowa do dolu na razie i nadal jest Filpkiem:)
Ja zaczynam sie jzu donerowac jak bedzie w drodze jak ja przezyje mam nadzije ze tak zle nie bedzie oby:)

Ja mam wizytę w piątek, będziemy robić prenatalne III trymestru i zobaczymy co u dziewczynek.
Z dnia na dzień coraz gorzej, coraz ciężej, w nocy ledwo się przewracam z boku na bok, wstaję non stop do wc.

Byłam dziś u lekarza. U mnie 30 tydzień mały waży ok 1600,mam rozwarcie na 2 cm dalej mam brać luteine i się oszczędzać. Mam nadzieję że dotrzymam jeszcze chociaż 8 tygodni. A ja u Was.
Pozdrawiam i zdrówka dla chorujących.

Oby drożdżak szybko Cię opuścił. Mam nadzieję, że mnie się nic na koniec nie przyplącze :P

Ja liczę na wózek w tym tygodniu i to bez przygód i niespodzianek, bo chyba mnie szlag trafi !

"Mały drożdżak" cytuję Pana doktora :)
normalka w ciąży, choć myślałam, że mnie ominie ,a tu na sam koniec się przyplątał.

Princessa, a co to za infekcja się Tobie przyplątała?? Mam nadzieję, że szybko minie po lekach.

Czas faktycznie strasznie szybko leci, nawet nie wiem kiedy zleciało, że odliczam tygodnie do porodu! Staram się za dużo nie myśleć.
Moje dziewczyny, a zwłaszcza jedna coraz bardziej aktywne.

Alicja trzymaj się i odpoczywaj jak najwięcej, super że hemoglobina Ci wzrosła ja testuję teraz sok z pokrzywy i zobaczymy jak wyniki. Dzieci już duże, ale waga podobno może mieć rozbieżność nawet 500g.

Princessa współczuję infekcji, życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

U mnie zaraz 28tc, leci szybko, nie wiem póki co ile mały waży bo wizyta dopiero za 2tyg, jeszcze o porodzie nie myślę ale w końcu się zabrałam za pranie ubranek. Mam bardzo pozytywne nastawienie, czuję się dobrze ( oprócz spuchniętych i bolących nóg ) i chciałabym sobie gdzieś wyjechać odpocząć za granicę bo u nas pogoda coś nie sprzyja :P ale za duże ryzyko.

Mój mały ważył w 31 tc 1,5 kg, przewidywana waga przy porodzie 3500-3800.
26 lipca idziemy na usg dopplera, a następna wizyta u mojej lekarki dopiero 10 sierpnia , kolejne już będą co tydzień.
Teraz niestety przypałętała mi się infekcja intymna - akurat jak moja prowadząca na urlopie :/ ale byłam u innego lekarza (jeśli dobrze pamiętam to u twojego Pirelka) i się leczę, na kontrolę jeszcze do innego się musiałam zapisać no ale chyba ogranie czy wszystko ok :)

Alicja, to który masz tydzień, że już rozwarcie? :)
Moja jedna już główką bardzo nisko jak do wyjścia, ale szyjka trzyma. Zobaczymy w piątek, druga znowu fika sobie jeszcze.
Ty czekasz na sn ?! Ja też mam się nastawiać na sn, ale koło 37 tc położą mnie do szpitala chyba tak czy siak.

Pewnie zależy od szpitala, ale mnie zastanawiam czy jak urodzę bliźniaki to czy od razu je dostanę do sali jak będzie wszystko ok, czy tak czy siak są chwilę na obserwacji?! I czy trafię na salę 4-5 osobową z bliźniakami? :O

Cześć Dziewczynki, dziękuję tym, które za mnie trzymały kciuki :*
Byłam dziś u mojej lekarki, rozwarcie bez zmian, szyjka dalej krótka, ale już nawet nie mówi ile, bo to bezsensu przy rozwarciu ;)
Usłyszałam, że spokojnie mogę sobie czekać na skurcze, że to nawet dwa tyg może trwać i mam się nie martwić :)
Dzieciaki ułożone główkami w dół, ale jeszcze nie w kanale rodnym więc luzik, mam się oszczędzać w domku.
I wesoło, bo na usg mojej lekarki wyszło, że moje chłopaczki mają po 2200 i 2300 g więc w szpitalu mi błędnie chyba podano wagę (wiem, że to raczej orientacyjnie) ale teraz czuję się całkiem spokojnie.
Hemoglobina podniosła mi się bardzo - sok z buraków pomógł :) I wątróbka i w ogóle zdrowe żarcie.

A jak tam Wasze maluszki? Ile ważą? Który już tydzień u Was? Jak się czujecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej ulewa była straszna a najgorsze było siedzenie praktycznie cały dzień w domu straszakiem.
Ach grypa żołądkowa właśnie w piątek wylądowałam w szpitalu w Kartuzach na kroplówkę. Nie wiem skąd mi się to przypałętało ale do dzisiaj jeszcze trochę trzyma. A wiecie co najlepsze robili mi badania krwi i moczu i wszystko mam idealnie aż się zdziwiłam jakbym w ciąży nie była. A i na ginekologi robili mi ktg wszystko mają tam nowe wyremontowane super łazienki w pokojach no ale na rodzenie to mi tam za daleko a szkoda bo bym się zastanawiała jakby było bliżej.
Ja w tym tygodniu mam USG u dr Brzóski ciekawa jestem jak duży będzie młody.

Mi koleżanka poleciła coś takiego (sama stosowała jak była w ciąży; ja w końcu nie użyłam): " Płukanka z soli fizjologicznej. Kup w aptece Fixin, tam masz sól fizjologiczna i taka butelkę z dziurka, dzieki której wypłuczesz dziurki od nosa. Mało przyjemne, ale mega skuteczne"

amadea na katar to faktycznie nic wiele, ale chyba jest Prenalen do nosa też dla ciężarnych.

Alicja uwazajcie na siebie
Ta ulewa maskra ja pamietam ta 2001 jak bylam .uwieziona, na dworcu w gdansku. a ta ponoc byla jeszcze gorsza.
trzymajcie sie dziewczyny
my jutro usg kolejne mamy wiec juz zaczynam sie denerowac. jeszcze do tego moje dzieciaczki chore. synek antybiotyk do tego grypa zoladkowa on pierwszy pozniej siotre zarazil wiec nocki na czuwaczu niestety do tego sama bo maz nocki ma. juz druga grypa zoladkowa moich dzieci w tej ciazy. maskra normalnie biedaki mecza sie a ja modle sie zeby mnie nie dopadlo.
znacie cos co mozan uzywac na katar bo ja tylko sol w sprayu nic innego a mieczy juz mnie dobry tydz.
jeszcze tydz i wyjazd czeka nas no zoabczymy jak bedzie
milej niedzieli :)

Princessa, na razie jedną koszulę, podpaski i podkłady poporodowe, mały ręczniczek, klapki, po jednym pampersie dla dzieci i ciuszki jeszcze dla nich wpakuję oraz majtki poporodowe, ale muszę dokupić większe.

Alicja, właśnie wczoraj myślałam o tych, które muszą jechać do szpitala, a na Kliniczną chyba nie dojadą...
Trzymam za Ciebie kciuki, dobrze że nie musiałaś tam zostawać na siłę, leż, odpoczywaj i trzymaj chłopaków :*

czesc dziewczyny,
jak tam u Was po ulewie i powodzi? Ja całą noc nie spałam, miałam skurcz - ten prawdziwy, krzyżowy chyba, niesamowite uczucie, biegunkę i wymioty, a rano plamienia...
wzielam auto, mojego partnera (który był zaraz po wyrwaniu zęba, biedaczek) i pojechaliśmy w strone Klinicznej. masakra, droga zamknieta jeszcze przed galeria baltycką, o wezle klinicznej mozna było w ogole zapomnieć - tonęła. W koncu pojechaliśmy na Zaspe. Tam tragedia innej natury - ludzkiej. Duzo ludzi, polozne koszmarnie nieprzyjemne... zestresowalam sie i w wywiadzie pierwsze powiedzialam o wymiotach i biegunce, Dziewczyny nigdy tak nie robcie, zawsze w pierwszej kolejności to, co jest najpowazniejsze... u mnie okazalo sie, że te walniete polozne nie uslyszaly? nie zapisaly plamienia. Lekarz przyjal wszystkich przede mna, dwie dziewczyny ktore przyszly po mnie i gdy juz nikogo nie bylo w poczekalni a ja gryzlam sciany - mnie. po 5h czekania. Gdy dowiedziala sie, ze przyszlam z plamieniem to poszla opier.. polozne. Slusznie zreszta...
Zbadala mnie i okazalo sie, ze mam rozwarcie na 1cm. Kazala zostac w szpitalu, lezec, nie ruszac sie, bo dzieci wypadną ;)
Wkurzona cala sytuacja wypisalam sie na zadanie, bo nie chce rodzić na Zaspie. Wolę Kliniczną. Mam jechać cokolwiek się będzie dziać, póki co leżeć i wciskać w siebie luteinę ;)
Także czekam. Na skurcze, plamienia, na cokolwiek. Trzymajcie kciuki, by moje chłopaki chociaż jeszcze tydzień dotrwały - albo iealnie by było - 2 tyg do 35tc :) teraz maja po 1800g, 33tc

A co zapakowalaś do swojej Pirelka?

No to moja torba na porodówkę ma dużo mniej :P Za to większość mam w tej większej. A o lewatywie nawet nie myślałam :P

No to by zmieniało postać rzeczy.
Ja się spakowałam z myślą o tym , że pojadę dopiero jak się zacznie, ale wiadomo, może być różnie, ale wszystkiego się nie przewidzi.
W mojej mniejszej torbie na porodówkę znalazły się :
- 2 koszule (do porodu i na zmianę po ), stanik, cienki szlafrok
- klapki i japonki pod prysznic, skarpetki
- ręcznik kąpielowy (taki kompaktowy cienki) i malutki ręczniczek
- 1 majtki siateczkowe, 1 podkład poporodowy i 2 wkładki laktacyjne
- kosmetyczka (potem ją przełożę do torby na odział), a w niej mam: żel do higieny intymnej, który można też stosować do całego ciała pod prysznic, próbka szamponu (2w1 z odżywką) , 2 próbki pasty do zębów, szczoteczka, próbka żelu do mycia twarzy, miniatura kremu do twarzy, próbka kremu pod oczy, 2 próbki balsamu do ciała oraz pomadka ochronna do ust, maszynka do golenia.
- butelka wody 0,75 z dziubkiem (zamierzam przed wyjściem z domu dodać do niej sok z cytryny i duuuużo miodu lub cukru)
- dla dziecka: pajacyk, czapeczka, niedrapki, skarpetki, rożek (wyłożony pieluszką tetrową), kocyk, pieluszka pampers oraz tetrowa
- lewatywa enema ( ale mam nadzieje zdążyć przed wyjściem wykonać ją w domu)
- teczka z dokumentacją medyczną i kartą ciąży
- pusta siatka na brudne rzeczy

przygotowałąm też taką maleńką dodatkową torbę dla męża
- fatruch ochronny i osłonki na buty
- 2 małe butelki wody
- 5 batonów proteinowych

Tak właśnie wstępnie spakowałam, jedną na poród, drugą na salę większą. Ale co zabrać do tej na poród?!
Kwestia też czy będę leżeć wcześniej już, czy pojadę od razu na poród z akcją..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (105 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...