Mamuśki na Kowalach:)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Witajcie,
od maja (mam nadzieję) przeprowadzamy się na Kowale. Chciałam się dowiedziec, jak spędzacie czas ze swoimi pociechami, czy sa jakies place zabaw, miejsca do spacerowania. Będę mieszkac na osiedlu Olimp.
Z chęcią poczytam sobie Wasze opinie,
pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamuśki na Kowalach:)

My spacerowałyśmy po osiedlu :D wózkiem. Można iść na os. Świętokrzyskie i tamtędy zejść aż do zbiornika przy zakoniczynie :) oczywiście jak jest ładna pogoda. Jest plac zabaw, jedne większy i kilka małych przy różnych blokach. Jest kilka prywatnych przedszkoli - w jednym są sobotnie zajęcia dla maluchów - różne różniste. No i jest szkoła prywatna i gimnazjum. Jest jakaś świetlica wiejska, czy dom kultury coś takiego czasami są tam różne bale dla dzieci, dni dziecka organizowane itp.

Zapomniałam, jest też kawiarnia w której są jakieś wieczorki dla rodziców z maluchami, do iluś miesięcy chyba, ale nie byłam nigdy.

Ja mieszkam na os.Swietokrzyskim,czesto chodze na Olimp.Jest to spore osiedle wiec jest gdzie spacerowac,ale zapraszam rowniez nad zbiornik retencyjny,tam jest tak sympatycznie.Pozdrawiam.

Dzięki za pomoc, ten zbiorniczek wygląda ciekawie, zawsze mam ochote sie tam przejsc jak przejezdzamy:)
a co do domu kultury i kawiarenki to bede musiala dowiedziec sie co tam sie dzieje, bo zazwyczaj w takich publicznych miejscach imprezy dla dzieci są duzo tansze.

A propos świetlicy na Kowalach. Są co czwartek od 10-tej do 12-stej organizowane spotkania dla mam z dziećmi. Organizują to założycielki fundacji http://rodzicdziecko.pl/- te same co prowadzą w kawiarni spotkania dla rodziców. Ja uczęszczam z niespełna dwulatką :) Nazywam to "mini żłobkiem". polecam :)

witam sąsiadkę, plac zabaw na kowalach niestety zdewastowany nieco, korzystam z placu przy przedszkolu Horyzoncik w Borkowie, latem można iść spacerkiem przez lasek na Kowalach

witam przyszłą sąsiadkę :-)

moze latem sie spotkamy gdzies na spacerku,tez mam Jakubka tyle ze urwisek ma juz 2,5 roczku

E-Milka stronka się nie otwiera. A cekawa jestem tych czwertkowych spotkań, akurat czwartki mam w pracy wolne;) Napisz coś więcej proszę. Gdzie dokładnie, ile za wjazd, w jakim wieku są dzieci i co się dzieje:) dziękuję;)))

z checia umowie sie na spacerek, jesli bedzie ladna pogoda to zamierzam wiekszosc czasu spedzac z Niunkiem na dworku - o ile praca na to pozwoli.. :(

fiolka, spotkania prowadzą dziewczyny po psychologii. Jest przyjazna i "swojska" atmosfera. Mozna o wszystkim pogadać i uzyskać fachową poradę. Najstarsze dziecko ma 4 lata, a najmłodsze 15 miesięcy :) ( były i młodsze)Odbywają się zajecia ruchowe dla dzieci, ćwiczenia z dziecmi , wspólne zabawy oraz często wykonujemy jakieś manualne prace wspólnie z dziećmi. Wjazd kosztuje 20 zł. Ja z małą uczęszczam od czerwca zeszłego roku i widzę, że latwo intregruje się z dziećmi. Jak bedziesz chciała coś jeszcze więcej wiedzieć pisz na e-mail elamil30@wp.pl. Strona internetowa jest jeszcze robocza, dlatego nie "chodzi". W najbliższy czwatrek tez będę może wpadniesz ? A w jakim wieku jest Twoja pociecha?

ooo... nawet nie wiedziałam, że mamy świetlicę! Też się chętnie wybiorę z moim malcem. Gdzie jest ta świetlica Emilko i czy trzeba się wcześniej zapisywać na zajęcia czy tak poprostu się przychodzi?

a ja poza wymienionymi miejscami chadzam z Milą na pole ;-) całkiem przyjemnie się tam spaceruje - można dojśc do osiedla Horyzon przy którym jest świetny plac zabaw (obok Stokrotki)

Na wiosnę mają zacząć budowę drogi, która połączy os. Nowy Horyzont i os.Olimp :)

Karcia a skąd masz to info o drodze ??? wiem , że miała być ale , ze już na wiosnę mają budować hmmm nie wiedziałam ..

Budują już od zeszłej wiosny ;)

Mamy (my, mieszkańcy NH) takie info z biura dewelopera,
że na wiosnę zaczną budowę!

Między NH a os Olipm Euro Styl będzie budował jeszcze jedno osiedle

Warbuziaczek, Świetlica to ten żółty, nowy ogrodzony budynek zaraz za zajazdem u Ewy. Patrząc od głównej ulicy jak wyjeżdzasz z Szadułek to nie skręcasz w kierunku Olimpu tylko jedziesz na wprost. Odbywają się tam wybory i zajęcia fitness. Nie musisz sie zapisywać, mozesz najpierw wpaść i zobaczyc czy będzie Ci sie podobać :). Czwartek 10 godz.

Emilko dziękuję :-) Napewno się wybierzemy - nie jestem pewna czy w ten czwartek, ale przyszły napewno mamy wolny. Może się spotkamy?

A jeśli chodzi o drogę z NH to z jednej strony fajnie, bo łatwiej się będzie tam dostać, a z drugiej podejrzewam, że z ul.Zeusa zrobi się bardzo ruchliwą i zakorkowaną ulica :-(

Warbuziaczek, nie ma sprawy;) jakby co to napisz elamil30@wp.pl-pozdrawiam

Nieeee, tylko nie to.. chcialam sobie wyjśc w paputkach wypic kawe w ogródku a nie ogladac przejezdzające samochody.. :(

Emilko odezwę się jak będziemy się wybierały. Miło będzie poznać koleżankę, bo mamy samych kolegów :-(

Jul87 mam nadzieję, że jestem złym prorokiem, ale kiedy mieszkaliśmy na Ujeścisku i otworzyli szkołę a wraz z nią połączyli osiedle Pięć Wzgórz, to ulica Piotrkowska, na którą mieliśmy okna od godziny 7 rano stała w koreczku od Stokrotki albo i wcześniej. I Tobie i sobie życzę żebyś w tych paputkach wychodziła popijać kawkę przed domkiem :-)

Taki widok mnie przeraża, do tego fakt, że bede musiala czesciej myc okna :p no ale nadzieja umiera jako ostatnia, trzeba byc dobrej mysli:)
Ja też nam tego życzę !!!!! :)

a nie wiecie dziewczyny czy ta ulica nowa ma iść tylko Zeusa tam aż na sam koniec czy przez Apollina tez ??? Bo ja już 2 wersje słyszałam ...i nie wiem która prawdziwa

a i jeszcze jedno slysze o tej drodze od kilku lat i myślę , że szybko nie powstanie jednak :-) i dobrze w sumie ...

Witam wszystkie mamy. Ja od niedawna mieszkam w Kowalach. Mam córkę 2,5 roku. Z miłą chęcią dołączymy na spotkania na świetlicę. Miło nam będzie kogoś poznać. Ja póki co nie pracuję to dobrze będzie wykorzystać wolny czas inaczej niż nudząc się w domu. Do zobaczenia ;)

Tez bym wpadla na to spotykanko z moim 2,5 letnim Kuba ale nie za bardzo odpowiada mi ta godzina.Do 10 pracuje,za nim zajade do domu i bym tam doszla to by bylo po 11 a zajecia sa do 12?Szkoda.No ale na spacerek z jakas mamuska moge sie umowic.

Może któraś z was wie jaki tam numerek na budynku świetlicy? Tam same żółte budynki ;P

taki ogrodzony na tyłach zajazdu ewa , vis a vis boiska ogrodzonego

Wybiera się ktoś na bal przebierańców jutro na świetlicę?

właśnie się dowiedziałam , że jest - kurcze jak zwykle na osiedlu informacji brak :-( .... jeśli na sobotę nie zapowiedzą sie do mnie goście to się wybiorę z synem bo w poprzednich latach było bardzo fajnie :-)

wybieramy się';)

dla zainteresowanych - tworzone są nowe grupy spotkaniowo-zabawowe dla mam z dziećmi - jutro wyjatkowo spotkanie na 10:30 . Przypominam w swietlicy na Kowalach. A stronka juz działa :)
http://www.rodzicdziecko.pl/ - Jako mama uczęszczająca na te spotkania polecam :)

Witam wszystkie Mamuski:)

Od kilku dni jestesmy mieszkancami Kowal:)
Jak wiadomo jako "nowa" nie wiem co gdzie i jak;/
Mam 17 miesiecznego synka i chetnie poznam inne mamy i ich pociechy:)

Pozdrawiam

:-) witam sasiadkę i moją imienniczkę przy okazji - na jakiej ul. mieszkasz ?

:) milo ze sie odezwalas:)

Heliosa:) a Ty? w sumie to nawet jak podasz mi ulice to raczej nie bede wiedziala bo jeszcze narazie nic tu nie wiem :P

ja tuz obok hihih :-) swoją dogą można by bylo zrobić jakieś spotkanie kowalowych mamusiek np. w kawiarni i wreszcie sie poznać co Wy na to :???

hehe w kawiarni... hmmm... jak dojde do tego gdzie ona jest to jestem jak najbardzie za spotkaniem :D

Witam sąsiadkę z tej samej ul.;)

witam :)

Ja tak szybko się z Wami nie spotkam.. Jednak mój blok dopiero wybudują na koniec września :((

ja też mieszkam na Heliosa :-) i moja córcia ma 16mc :-) chętnie wybierzemy się na spacerek.

jak tylko bedzie pogoda to zapraszamy na wspolny spacerek :)

Z najnowszych wieści, koło myjni na Kowalach budują LIDLA;)

może niedługo dołącze do mieszkanek Kowal,
czy jest ktoś z ul Apollina? lub Srebrzystej Podkowy?

dziewczyny jak tam "zapachy" Szadołkowe?

ja jestem z apollina :-) zapaszków szadłókowych nie czuję wcale a mieszak to już dłuugo , pozdrawiam

dziewczyny mam pytanie, jak jest z dojazdem z kowal do gdańska??
chodzi mi o dojazd dla osób bez samochodu, mąż musiałby dojeżdżać na zaspę i zastanawiamy się jak duże utrudnienie to będzie.

z osiedla Olimp jedzie autobus 255 na Chełm, na pętlę tramwajową, a tam przesiadka na tramwaj. Z osiedla Świętokszyskiego 155 - też na Chełm. Bezpośrednio do Gdańska jeździ 256, ale zdaje się, że tylko kilka razy dziennie. Nie wiem jak czasowo, bo rzadko korzystam z komunikacji.

jest na Kowalach fotograf? muszę zrobić fotki do dokumentów

z tego co wiem, nie ma.

dziewczyny z jakich przychodni korzystacie?
proszę o opinię głównie o pediatrach i ogólnych...

Od niedawna mieszkam na Kowalach wcześniej mieszkałam na Chełmie i tam też chodze do przychodni. Polecić mogę pediatrę dr. Malinowska bardzo miła lekarz no i jak narazie nie mam do nie zastrzeżeń. Dużym plusem w tej przychodni jest brak kolejek jeżeli chodzi np. o szczepienia dla dziecka. A jeżeli chodzi o dorosłych to jest wiele lekarzy ja osobiście chodzę do dr. Konopko bardzo sympatyczna lekarz. Pozdrawiam

Witam
Odnośnie pytania "CZY JEST FOTOGRAF NA KOWALACH"?
Tam nie ma ale jest nieco niżej :) Przed trzecimi światłami licząc od obwodnicy :) na Świętokrzyskiej 69 http://www.2style.pl/kontakt.php

Pozdrawiam

jakaś ciemna jestem dziś ktoś mi objaśni gdzie ten fotograf jest bo nie bardzo wiem :-) potrzebujemy zdjęc legitymacyjnych wiec chętnie skorzystam gdzieś tu blisko Kowal ????

Czesc Dziewczyny .. ja za tydzien zaczynam sie przeprowadzac wlasnie na kowale "srebrzysta podkowa" :) Mam nadzieje ze moze jakas Mama bedzie chetna na wspolne spacery i spotkania :) Bede nowa i niestety nie bede nikogo znac :(

to będziesz mieszkać tuz obok mnie , jak się wprowadzisz i ogarniesz to zapraszam na wspólny spacer choć mam nieco starszego syna :-)

Ooo super :) napewno sie odezwe :)

blueeyes, Anka 0310 i rybalon - ja również mieszkam na srebrzystej podkowie i chętnie się spotkam z innymi mamami, mój synek ma rok i 7 m-cy :) Mieszkam tam od 3 dni i wczoraj byliśmy zwiedzić plac zabaw w Borkowie, jest super wypasiony :)

jaki plac w Borkowie? ten koło przedszkola Horyzoncik?

Aldona jak tylko sie wprowadzimy to ja napewno do Ciebie sie odezwe.. a kto wie czy nie bedziemy sasiadkami ;))

tak fajny plac jest obok przedszkola Horyzoncik i Stokrotki - od nas można dojść na skróty przez lasek i pola obok srebrzystej podkowy to 5 min drogi noo z dziećmi małymi może 10 min :-)

a on nie jest "własnością" przedszkola? jest ogólnodostępny??

jeden jest ogólnodostępny a z tyłu przedszkola jest zamknięty przedszkolny

Do rybalon

Studio znajduje się na ul. Świętokrzyskiej 69 (niedaleko Kowal jadąc w stronę Oruni Górnej)

Odsyłam do mapki dostępnej na naszej stronie: http://www.2style.pl/kontakt.php

Pozdrawiam

mapka mi niewiele powiedziała hehehe ale poznałam budynek na zdjęciach :-))) napewno w tym tygodniu do Was zajadę :-) wielkie dzięki i pozdrawiam

Warto tylko zapoznać się z godzinami otwarcia gdyż są one dość nietypowe:

Poniedziałek 10:00 - 18:00
Środa: 14:00 - 20:00
Czwartek: 14:00 - 20:00

Jeśli poza tymi godzinami nie jesteśmy na sesji w plenerze jest możliwość umówienia się na zdjęcia do dokumentów w innych dniach i godzinach.

Czy któraś z Was kupowała chemię u pana, który sprzedaje z samochodu w Kowalach (przy drodze jak się jedzie z obwodnicy do centum). Jestem ciekawa jakie ma ceny? I czy dobrej jakości ma te produkty?

tam nie kupowałam (nie chce mi się zatrzymywać ) ale często kupuję w sklepie z art. z Niemiec na osiedlu - ceny są rozsądne i jestem zadowolona.

rybalon, gdzie ten sklep ??

sklep jest na osiedlu - jak wjedziesz wjazdem obok biedronki to zaraz za biedronką skręcasz w lewo i jedziesz kawałek prosto do placu gdzie stoi nieczynna fontanna tam zaraz w bloku na dole są sklepy i to właśnie tam kupuję czynne w tygodniu chyba do 17, w soboty do 14 zdaje się.

Zatrzymałam się przy panu i kupiłam 6kg Ariel z domieszką koncentratu za 70 zł. W sklepie na Olimpie 6kg proszek kosztuje 90 zł (jak nie 95 zł), więc warto się zatrzymać.

Witam Mamy!
Zapraszamy do nowo otwartego Studia Trendy Mamy na oś. Pięciu Wzgórz, w ktróym oferujemy zajęcia dla mam, dzieci i nie tylko. Pogadanki, wymiany cziuszków i wiele innych. Więcej na naszej stronie http://www.trendymamy.pl

Pozdrawiamy
Aga&Justyna

Czy ktoś wybiera się na szafing?

Heyyy Dziewczyyynyyyy wkoncu mieszkam juz na kowalach :)
Mam nadzieje ze znajdzie sie jakas mloda Mamcia ktora chetnie poszlaby ze swoja pociecha/pociechami na spacerek w milym towarzystwie ;) ja juz obczailam droge na plac zabaw nowy hozyroncik i jest super. Amelcia lata bawi sie a ja z synkiem obserwujemy Ja :) jest super :)

Anka0310 ja również bardzo chętnie zapoznam się z jakąś mamusią z Kowal :) Mam synka rok i 10 m-cy i również śmigamy skrótami na plac zabaw horyzoncik :)

Mamuśka musimy sie zgadac :) moze napisz na priv jak bedziesz na kompie :)

Bal karnawałowy w świetlicy w Kowalach odbędzie się 18 lutego w sobotę.

No to idziemy:)

A w którym dokładnie miejscu jest ta świetlica i czy wcześniej trzeba się na ten bal zapisać? Był tam ktoś już na jakimś balu? Warto się wybrać?

Na Ujeścisku jest bal 11.02.2012. Ciekawa oferta. więcej na stronie http://www.opiekadziecko.pl

Świetlica jest za zajazdem u Ewy, tam gdzie się odbywają głosowania wyborcze. Nie trzeba się wcześniej zapisywać. Są różne konkursy dla dzieci, poczęstunek, napoje. Trzeba zabrać strój na przebranie i dobry humor.

Dziewczyny, widziałyście budowę nowego centrum handlowego? Ja dziś zobaczyłam, prace ruszyły. A tu artykuł o tym
http://dom.trojmiasto.pl/Ruszyla-budowa-Centrum-Kowale-n55480.html

Dziewczyny a w jakich godzinach jest ten bal karnawałowy 18 lutego na Kowalach?

Aha i czy warto się na niego wybrać z dwulatkiem?czy te konkursy itp.są raczej dla starszych dzieci? Jakieś tańce przy muzyce też tam są przewidziane?

w godz. 12-15 z tego co wiem ,zawsze były tańce , zabawa, konkursy ...

witam sąsiadki :-)
widze że jest tu sporo mamusiek z Kowal :-)
mam nadzieje że jak będzie cieplej to uda nam sie na jakis spacerek razem wybrać :-)
zastanawiam się nad tym balem w sobotę tylko nie wiem czy czas nam przypasuje :-/
ale to jeszcze zobaczymy

My się wybieramy :) rozumiem że dziecko trzeba na bal za coś przebrać?:)

no właśnie z tym przebraniem będziemy mieli problem :-/
coś trzeba by było wykombinować jeżeli udało by nam się zdąrzyć na ten bal

A czy któraś z Was była już kiedyś na takim balu organizowanym w tej świetlicy? Bo zastanawiam się, czy jest fajny dla dzieciaków?

byłam w zeszłym roku, bal jak to bal;)

my chodzimy też na ich imprezy (bal, dzień dziecka ) zawsze było fajnie - choć nie wiem czy to nie ostatni rok bo 7-latek już ma swoje pomysły na spędzanie czasu ....co do przebrania to niekoniecznie jest potrzebne częśc dzieci jest poprostu fajnie poubierana -dziewczynki jakaś sukienka czy smieszna spódniczka ..niekoniecznie jest to przebranie. Na balu zawsze częstowali slodyczami, soczkami , pączkami/ciastkami itp /...zobaczymy jak będzie w tym roku

Witam

Czy można znaleźć gdzieś nieco więcej informacji na temat tego balu? Jakaś strona itp? Najbardziej interesują nas zdjęcia z kilku imprez :)

http://www.kolbudy.pl/kowale/index.html?dz=zdjecia

tu galeria ze wszystkich imperz w Kowalach

strony internetowej nie ma bal jest jutro w godzinach 12-15 , tyle wiem :-), wstęp wolny

Na ten bal już niestety raczej nam się nie uda dojechać ale może następnym razem wspomożemy od strony fotograficznej całą imprezę :)
Dziękujemy za info.

następny będzie napewno organizowany Dzień Dziecka :-)

A czy na balu beda jakies maluchy do drugiego roku, czy same starszaki? na zdjeciach z ubieglych imprez widac same duże dzieci

są tez maluchy ok 2 roku życia z mamami :-) zawsze można przyjść zobaczyć ew. jak dziecko nie bardzo chce uczestniczyć to poprostu wyjść

Dziewczyny a gdzie dokładnie jest ta świetlica? Bo ja nie znam za bardzo Kowal i mogę mieć problem z trafieniem tam;D Wiem tylko gdzie jest Biedronka :)

a mamuska z Zakoniczyna sie nada?:)

trafiłam na takie info

http://pruszczgdanski.naszemiasto.pl/artykul/1190813,kowale-gmina-kolbudy-i-gdansk-zbuduja-pierwsza-szkole-gom,id,t.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

info dla mam:
Na pl. Artemidy obok Sunaja jest komis rzeczy dziecięcych. Jakieś wózki stoją, zabawki i ciuszki.

ooooooo coś nowego ...

Byłam bardzo fajny

A może małą sesja maluszków z http://5picture.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy zagląda tu jeszcze ktoś?? :)

Chyba nie :) Wprawdzie nie jestem jeszcze mamuśką, ale jak wszystko dobrze pójdzie to w sierpniu zostanę, a na Kowalach mieszkam już prawie 6 miesięcy, także prawie wpisuje się w post :)

a to przenioslaś się z okolic czy całkiem jesteś nie stąd? :)

Ja czasami zaglądam mieszkam w Kowalach od 3 lat

Polecasz jakąś kawiarnie na Kowalach?? :)