Mamy Listopadowe 2017

Pora na wątek Mam listopadowych 2017 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Współczuję Kasiula, ale wiesz u mnie może się za chwilę wszystko zmienić , nigdy nic nie wiadomo ;/ Miałam 2, 3 dni takie lekkie mdłości, ale przeszło. Nie wiem może dlatego, że piję codziennie wodę z imbirem i z cytryną . Ale to stosuję już ponad rok, nie ze względu na ciąże . Ja niestety nie mieszczę się w Waszych terminach ;/ termin mam na 6 stycznia . W pierwszej ciąży, też miałam lekkie mdłości przez krótki czas, wtedy jadłam flaczki i miałam spokój:-) Teraz zero kiełbasy, mięsa, słodkiego. Same ryby , pomidory i ogórki, ewentualnie pierogi ruskie , ale zachcianki :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gameta chyba lepsza.... to generalnie prywatna placówka z konkraktem z nfz więc napewno ma dobry sprzęt, bo jednak jak przychodzi osoba prywatna to płaci troche za te wizyty i badania.

Jak ja Ci zazdroszczę braku dolegliwości :( może chcesz choć troszkę moich?
Na kiedy masz termin? :)

Cześć dziewczyny , dostałam dzisiaj skierowanie na badania Prenatalnena na NFZ do Dąbrówa- Dąbrówka lub ,Gameto. Orientujecie się która palcówka lepsza, i lepszy ma sprzęt ? Jest jeszcze Invicta ale tego moja gin nie poleciła . I ewentualnie kogo polecacie. Będę wdzięczna za odpowiedzi. U mnie na razie brak dolegliwości, czuje się jak młody bóg, jak na razie ;-)

U mnie problemy z żołądkiem są nie zależne od tego czy zjem coś bardzo zdrowego i dietetycznego czy też coś tłustego :( jedynie przy tłustym czy nie zdrowym dolegliwości wystąpią szybciej. Gigantyczne wzdęcia pojawiają sie po pierwszej zjedzonej rzeczy i tak zostają aż w nocy znikną, a od rana powtórka z rozrywki. Generalnie mogłabym wogóle nie jeść, czuje głód, i jak nie zjem co 3 godziny to mdłości murowane ale kompletnie na nic nie mam ochoty. Natomiast ciągle spragniona, mogłabym pić hektolitarmi, najlepiej sok grejfrutowy, ale generalnie każdy owocowy jest super ;) Nie mam też jakichś zachcianek, czasami weźmie mnie ochota na chipsy ale to mam od zawsze :D

Gdyby nie zgaga to bym tylko fast foody żarła :) Normanie chodzą za mną każdego dnia, więc w sumie całe szczęście, że się po nich tak źle czuje, to się opamiętałam ;) A tak to apetyt chyba w normie. Wcześniej też nie byłam jakimś kawoszem, ale teraz kawa mogłaby nie istnieć.

Ja mam w środę usg i tez już się spinam. A jeszcze się okazało ze mam pozytywne CMV i stres chociaż to podobno jakaś stara infekcja mogła być.
A takie nagle krótkie ale bardzo intensywne kłucia to ja miałam cała pierwsza ciąże i teraz tez mam. Czasem tak zaboli ze wstać nie mogę. No i jak pochodzę więcej to mam bóle podbrzusza. I to dla mnie jest mnie dziwne bo takie bóle po jakiejś większej aktywności to miałam ale już pod koniec ciąży.

A jak i was z apetytem? Bo ja albo nie mam go wcale albo jak już mnie najdzie to dosłownie na śmieci. Smażone frytki, chipsy, lody, itp. Odrzuciło mnie od mięsa, ryby nie ruszę, z owoców tylko jabłka ewentualnie a z warzyw to co w zupie. Ewentualnie. Mogłabym nie jeść. Wzdęcia mam takie ze będąc w 12 tc wyglądam jak w 25 tc z córka.

Cześć Kasiulaa,

W pierwszej ciąży dosyć często bolało mnie podbrzusze, powiedziałam o tym mojej lekarce i po prostu miałam brać nospę - i faktycznie mi pomagała. Tym razem nie mam takich dolegliwości, najwidoczniej już wszystko porozciągane jak trzeba :)
Biedna jesteś z tymi dolegliwościami, naprawdę współczuję. Mnie też od czasu do czasu męczy niestrawność, ale tylko jak się najem czegoś niezdrowego, więc staram się opanować zachcianki :)
Tak sobie myślę, że każda się trochę stresuje tymi usg na tym etapie, kiedy jeszcze nie czuć ruchów. Ale na pewno wszystko będzie ok a dzidziuś ładnie pokaże co ma pokazać ;)

Cześć Dziewczyny :)

Tak jak mówicie.... mojego kuzyna żona mi to samo powiedziała. Szansa, że akurat trafię na dyżur lekarza który mnie prowadzi jest przeważnie nikła, a jak np. nie będzie wolnych łóżek to przecież choćby nie wiadomo kim był mój lekarz cudów nie zrobi i nie sprawi że nagle wolne łóżko z nieba spadnie.

Ja przed ciążą cierpiałam mega często na migreny i jako jeden z pozytwów ciąży zauważyłam że te bóle głowy zniknęły :) choć faktycznie od paru dni się pojawiły ale ja to wiążę ze zmianą pogody, jednak taki przeskok temperatur robi swoje.

Rwa kulszowa i bóle kręgosłupa towarzysza mi już od ponad miesiąca więc generalnie jest słabo, a siedzenie w pracy tylko te bóle pogarsza. Mdłości u mnie osłabły, ale za to wyostrzył mi się węch do tego stopnia że jak coś mi nie podejdzie to rzucam się biegiem do łazienki i wymiotuje. Boli mnie też ostatnio cały żołądek, zgagę mam codziennie a wzdęcie to moje drugie imie...
Trochę się martwię bo od kilku dni znowu zaczęło pobolewać mnie podbrzusze, dostaję takich nagłych ukłuć i odczuwam kłucie od strony spojenia łonowego - czy bardziej doświadczone koleżanki wiedzą czy to jest normalne?

W poniedziałek idę na USG prenatalne i z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej boję się tej wizyty :(
Wczoraj odebrałam wyniki badań, krew lepsza niż przed ciążą :D za to w moczu mam chyba wszystko co możliwe, naszczęście większość w granicach normy.

Moja ginka pracuje w Wojewódzkim, ale ma rzadko dyżury, więc na nią nie trafiłam. Ale powiem Wam też szczerze, że nie wybierałam lekarza pod kątem szpitala, więc mi to nie robiło i nadal nie robi :)
Pęka mi głowa od 2 dni, ale to może pogody -normalnie nie przywykłam do takich luksusów temperaturowych :) I rwa kulszowa mnie niestety chwyta w pośladzie, ale na szczęście tylko wieczorem i na krótko. O drugi trymestrze, jak ja Cię nie szanuję :/

Zapomniałam się podpisać :D

Jak się czujecie w ogóle? Co tam słychać? ;)

A jeszcze wracając do lekarza prowadzącego to nie ma reguły. Ja znam przypadki odwrotne. Dziewczyna była umówiona z ordynatorem oddziału na cc, prowadził cała jej ciąże w prywatnym gabinecie i koniec końców ja olał i została "zmuszona" do SN. Druga, prowadziła ciąże u gina który nie pracował już w żadnym szpitalu, a jak rodziła to okazało się, ze znają jej lekarza bo pracował tam wcześniej i była bardzo dobrze traktowana. Także tego, różnie bywa. Żaden lekarz nie da Ci żadnej gwarancji bo nie wiadomo na kogo się trafi.

Ja słyszałam o Boćkowskim same dobre opinie. Podobno jeden z najlepszych lekarzy w Trójmieście ale chyba ciężko się do niego dostać. Zreszta on przyjmuje z tego co pamietam w Klifmedzie właśnie, a tam są sami dobrzy lekarze, bo sama tam chodziłam ale do dr Piątkowskiego.

adg2014 - Bociek się interesuje. Przy porodzie moim nie był, bo była akurat niedziela wielkanocna :) Ale byliśmy umówieni na poniedziałek, że jak przyjdę to mnie przyjmie i jeśli nie zdążę urodzić to mnie chociaż przygotuje do porodu - no cóż, nie zdążył ;) Za to potem zaglądał do nas już po porodzie. :)
Poza tym jakimś szczególnym fanem cc raczej nie jest, ale mam koleżanki, które miały u dr cesarki :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, niestety w Trójmieście ryzyk-fizyk. Też słyszałam historie, że ze wskazaniami do cc i prowadzącym lekarzem z danego szpitala, poród odbył się naturalnie, bez żadnego przygotowania rodzącej. Nie do pozazdroszczenia...

Wiecie z tym lekarzem prowadzącym z danego szpitala to nie ma reguły... moja jedna znajoma prowadziła ciąże u ordynatora oddziału w mniejszym mieście i miała jak pączek w maśle. Moja przyjaciółka miała lekarkę prowadzącą z Klinicznej i podpłaconą położną a zafundowali jej tam taki poród, że najgorszemu wrogowi nie życzę. Tu na forum była historia babeczki, którą lekarz z Zaspy całą ciążę przekonywał, że będzie miała cc, a jak przyszło co do czego to skończył dyżur a ją wręcz zmuszono do porodu sn bez żadnego przygotowania.... Także jak to zwykle w naszych trójmiejskich szpitalach - zależy na kogo się trafi.

Kasiula - rzeczywiście nie wiadomo, czy to pomoże jeśli będziesz mieć lekarza prowadzącego z Klinicznej, wiem, że jak nie ma miejsc to odsyłają z klinicznej ale mnie przyjeli i nie było żadnego problemu, ale wtedy były miejsca na porodówce, miałam 2 porody na Klinicznej ale koleżanki były nawet bardziej zadowolone z Wojewódzkiego

Dzięki Darthfox,
Głównie interesuje mnie czy jeśli akurat Boćkowski ma dyżur na porodówce, o czy jakoś pomaga w porodzie? Interesuje się, wspiera itd. A jeśli go nie ma, to czy ma jakiś wpływ na to, co się dzieje w szpitalu. Koleżanka rodziła akurat gdy go nie było, ale mówiła, że był z jej mężem na telefonie i jednak brał jakiś udział w porodzie mimo nieobecności.
Czy wiesz może, jaki ma stosunek do cc?

Ja tez chodzę "na firmę" do evi medu do dr Tomasinskiej. Opinie ma bardzo dobre, po 2 wizytach jestem zadowolona. Ale może na to prenatalne dla porównania może bym się wybrała jeszcze do kogoś. W pierwszej ciąży usg robiła mi de Alta, a całość, łącznie z wynikami z krwi opisywał mi dr Boćkowski, ale wtedy chodziłam do klifmedu w Orłowie. Piszcie dziewczyny, do kogo chodzicie? Kogo polecacie? Kogo odradzacie?

Cześć dziewczyny, no zobaczymy jak to będzie po wizycie, i co moja lekarka powie ;-) Ja korzystam z medica assistance, i chodzę do evi -med na Świętojańskiej do doktor Lenczkowskiej - Wężyk, jak dla mnie super. Bardzo dokładna, miła, i na wszystko odpowiada, bez żadnego pośpiechu. Koleżanka polecała jeszcze Andrzeja Kiełkowskiego, prowadził jej ciąże sporo po 40 z problemami . Niby jest zastępcą ordynatora w Wejherowie, jednak jak przeczytała opinie to zrezygnowałam. Mi niestety pewnie przypadnie Wejherowo, wiecie coś może jak tam teraz jest ? Buziaki dla Was

Ja robię w Evimedzie w Gdyni.

A w ogóle to u kogo prowadzicie ciąże? Chodzi mi głównie o Gdynię właśnie ;)

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...