Mamy Lutowo / Marcowo / Kwietniowe 2010 + Maluszki cz. 39 :)

Zapraszam do nowego wątku wszystkie mamusie i dzieciaczki :)

Megi-i - 25.11.2009 - synek Gabryś 41cm i 990g
Weronka - 13.01.2010 - córeczka Zosia 50cm i 3050g - Wojewódzki/Ciechanów
Olaolenka24 - 19.01.2010 - synek Nikodem 52cm i 2880g - Swissmed
Pszczoła - 05.02.2010 - synek i 54cm i 3500g Swissmed
Bratka - 07.02.2010 - synek Gabryś 46cm i 2280g - szpital Wejherowo
Andzia z ventki - 23.02.2010 - córcia Martusia 51cm i 2560g
Amadea - 24.02.2010 - synek Gabriel 53,5cm i 3580g
Aaana -25.02.2010 córeczka Dominika 56cm i 3200g - poród SN w Swissmed
Aris - 26.02.2010 - synek
KateK27 - 27.02.2010 synek Ethan 50cm i 3335g
Kobyłka - córeczka
Kayla - 01.03.2010 - synek 55cm i 3170g
Magsz - 10.03.2010 - córeczka 50cm i 2850g
Edziawu - 11.03.2010 - córeczka Helenka 55cm i 3500g - szpital Wojewódzki
Inusia - 13.03.2010 - synek Janek 59 cm i 3660g
Fiolka - 14.03.2010 - synek Kubuś 50cm i 3180g - szpital Kliniczna
Delka - 14.03.2010 - synek Patryk 3320g
Brzoskwinka - 16.03.2010 - synek Dominik 50cm i 2600g oraz synek Bartłomiej 50cm i 2580g
Madziaaalenaa - 16.03.2010 godz 19.25 - córeczka Maja 59cm i 4230g - szpital kliniczna
Nusia - 17.03.2010 - córeczka Paulinka 59 cm i 4400g - szpital w Redłowie
Sunny1984 - 23.03.2010 - synek Piotruś 59 cm i 3760g - szpital Wejherowo
Smith2002 - 26.03.2010 - córeczka 53 cm i 3300g - szpital Wejherowo
Hosanna - 27.03.2010 - córeczka Maja 56 cm i 3150g
Etka - 31.03.2010 - córeczka Lenka 57 cm i 4110g - szpital Zaspa
Doka - 03.04.2010 - synek Tomek 56 cm i 3550g - szpital Wejherowo
Ewel31 - 04.04.2010 - synek Kubuś 54 cm i 3100g - szpital Wojewódzki
Rudziaczek - 05.04.2010 - synek Michał 55 cm i 3590g - szpital Zaspa
dalilia - 5.04.2010 - Synek Michał 54cm i 2840g Szpital Zaspa
Agniesja - 09.04.2010 - córeczka Oliwia 58cm i 3530g
Lalka1 - 11.04.2010 - córeczka Alicja 56cm i 3690g - szpital Wojewódzki
Monika_81 - 14.04.2010 - synek Kubuś 57 cm i 3790g
HaniaB - 15.04.2010 - synek Filip 51cm i 3000g - poliklinika K.Arciszewski Bialystok
Ajkaa - 24.04.2010 - córeczka Bianka 58 cm i 3970g
Asski - 26.04.2010 - córeczka Marta 55 cm i 3400g
Gosia111 - 26.04.2010 - córeczka Zuzanna 59cm i 4050g, szpital Redłowo
Myself - 30.04.2010 - córeczka Anulka 53 cm i 3790g
Natalia - 08.05.2010 - córeczka, Julia 57cm 3850g
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Lutowo / Marcowo / Kwietniowe 2010 + Maluszki cz. 39 :)

aha chciałam Wam jeszcze polecić takąksiążeczkę - właśnie kupiłam Kubie - o zwirzątkach wiejskich - obrazki na całe strony i obok przyciski jak się naciśnie to wydawany jest odgłos danego ziwrzaka - Kuba zachwycony:) Kupiłam na hali w carefour na morenie kosztowała 19.90:)

Lalka współczuję - moja mama do dziś wspomina jaka to była masakra ze mną - ale za to mówi że jak mi zdjęli to od razu siadałam!

Ja Kubie czapeczkę zdejmuję w gondoli bo jest za duszno, ale jak go biorę to zakładam - też boję sie o uszka.

Kuba właśnie leży w samym pampku i koszulce na kocyku i gada sobie do lampek wiszących nad nim:) a ja przygotowałam dla niego soczek bananowy z wodą i czekam aż zapragnie pic.

cześć
my mamy coraz większe kłopoty z szyną Ali, bo jak jest obudzona to nie chce jej nosic; nosi już 4 tygodnie i za dwa tygodnie do kontroli, ale nie wiem jak to wytrzymamy, zwłaszcza, że może będzie musiała ją nosić jeszcze przez następne 6 tygodni, a tego to już nawet nie chce sobie wyobrażać; także róbcie dziewczyny dzieciom ćwiczenia, które dr zalecił, bo szyna to koszmar, zwłaszcza, jak dziecko jest starsze
my z Alą wciąż jesteśmy u dziadków, już 3 tydzień, ale w niedzielę wracamy do Gdyni, kończą się nasze wakacje

Delka ja tez nie slyszlam o takim czyms ale wiem jak to jest widzis ze tracisz swoje dziecko i wtedy czujesz sie taka bez silna my tak mieslimy jak gabrys sie dlawil i zanosil od placzu jak mial mega kolke.Moze to glupie co teraz napisze ale takie wlasnie rzeczy umucniaj nasz rodzicow ale nie zycze nikomu takich sytuacji...
ja tez staram sie gabrysia lzej ubierac przeciez my mamusie chcemy jak najlepiej dla naszych pociech i wiemy co dla nich dobre

co do uszu to moja mama i teściowa tez zawsze mi gadają.. ale jak jest lekki wiatr a uszy ma suche to nie widzę powodu żeby miało go przewiać. ja muszę uważać żeby nie popaść w obsesję bo jak teraz nie przygotuje go na wiatr to co będzie jak przyjdzie jesień, zima.. tu w Dublinie potrafi wiać że iść nie idzie.. więc nie chce dopuścić, że byle wiatr i będzie chory. zakładam czapkę na uszy tylko jak naprawdę wieje.

a co omdlenia to właśnie z przegrzania było. nie można było Patryka dobudzić;(((((((( nawet nie chce sobie tego przypominać bo łzy mi napływają do oczu.. po prostu chce przestrzec te mamy, które ubierają za ciepło dzieciaczki szczególnie kiedy na dworze jest upalnie..

aaa no i Delka... pierwsze słyszę o zemdleniu w wózku... ale musiałać przeżyć szok...rzeczywiście wolałabym tego nie przeżyc.

i zdecydowanie tylko kark.. ja ciągle słyszę, ale on ma zimne rączki, ubierz go haha a ja spardzam kark i już. Mówie Wam tylko mąż popiera moje lekkie ubieranie... stąd moje watpliwości były i dzięki, że je rozwiałyście:)

Ja właśnie jeśli chodzi o czapeczkę to jedyne na co mam jazde... nigdy nie był bez czapeczki i pilnuje, żeby uszy miał zasłonięte:)
nie wiem skąd mi się to wzięło ... chyba przez mamę bo ona ciągle, żeby mu uszu nie zawiało:)
i chociaz do wszystkiego podchdzę na luzie to z uszami wariuje:) aż zła jestem na siebie bo może nipotrzebnie... oczywiście teraz mamy lekką czepczkę na lato...

ja wciąż karmię tylko piersią i do końca 6 miesiąca nie planuje dodatkowych pokarmów odawać.

Z tego co piszesz Amadea to wszystko w normie... Kupka zależy od pożywienia, zmienia barwę ikonsystencję wraz ze zmianą diety. Jeśli on nie m z tym problemu, znacz, nie męczy się przy oddawaniu to ok:)
i dorosły zmieni jedzenie to "efekt końcowy" rózny :)

ja chcialam sie was zapytac wlasnie o te kupki jakiego koloru konsystencji sa kupki waszych maluszkow jak podajcie juz stale pokarmy?
Gabrys nie ma problemu z wyproznianiem sie,bawi sie tak jak zawsze,a kupki od kiedy wprowadzilam stale jedzenie zmienily sie sa takie zolot,musztardowo,troche zielonkowate ale takie inne byl jeden dzien kiedy nie dalam mu zadnego jedzonka tylko mleczko i kupka byal zolot musztardowa.bo ja juz glupieje z tymi kupkami.a czasmi sa troche luzniejsze a miejscami gestsze oczywiscie daje mu do picia soczki, wode, herbatke.

ja też ubieram lekko Patryka. dokładnie lepiej żeby się nie przegrzał. tym bardziej jak na spacerze leży w wózku to pod tą budą jest strasznie gorąco. dziecko może zemdleć.. nam się to zdarzyło na samym początku, jak Patryk może miał ze2tyg.. nie życzę nikomu takich przeżyć. i to była dla mnie nauczka bo mąż zawsze był za tym żeby lepiej zmarzł niż było mu za gorąco. i teraz jak jest ciepło to samo body albo krótki rękawek + spodenki. bez skarpetek, bez czapki. chyba, że wyciągam go z wózka to lekka czapka z daszkiem żeby chronić przed słońcem. zawsze sprawdzam jego kark, nie sugeruję się tym że ma zimne rączki czy nóżki. kocyka już nie używamy.przykrywam jedynie pieluszką.
co do okna to jak jest duszno mam uchylone na noc. przyjemniej się śpi. jak jest trochę zimniej to zostawiam balkon otwarty w salonie i wtedy nie jest za zimno ale przyjemne powietrze rozchodzi się po domu w tym dom pokoju Patryczka.

wielkie dzięki dziewczyny:) i tak bym ubierała go tak dalej, ale teraz bez poczucia winy:)

Nie dodałam oczywiście, że oprócz krótkich porteczek i pojedynczej koszulki z krótkim rękawkiem zakładam tez skarpetki i lekką czapeczkę:)
Także tak jak u Was. Wogóle czytała gdzies, że dziecko nalezy chartować tak od 3 miesiąca... odczuwa temperaturę tak ak my, a nawet jeśli zmarznie to lepiej niż miałby się zagrzać...

Jeśli chodzi o okno... ja zostawiam otwarte na początku snu, kiedy jeszcze jest ciepły wieczór.... a jak idę spać 23-24 to zamykam...znaczy zostawiam tylko odszczelnione....

włąśnie ja też się boję ale w sumie wydaje mi się że lepiej się śpi przy otwartym oknie. przez kilka nocy teraz biłam się z myślami czy otwierać czy nie i wstawałąm w nocy - to otwierałam to zamykałam. Kuba się nie rozkopuje, przykrywam najwyżejk dodatkowym kocem i dziś cała noc przy otwartym oknie była. rączki miał cieplutkie.

Ja swojego nie kładę przy otwartym oknie, jakoś się boję... Gabryś cięgle skopuje z siebie kocyk, a czasem wcale go nie przykrywam.

Monica ja małego dziś ubieram w spodenki, skarpetki i t-shirt krótki rękawek. wczoraj była podobnie - przecież jest gorąco na dworze, nie ma co przegrzewać maluchów. wczoraj dodatkowo w wózku nie miał czapki, tylko jak go wyjmowałam na placu zabaw to zakładałam. nie przejmuj się opiniami, każdy zawsze wie najlepiej. a ja też mam pytanie - czy maluchy wasze śpią przy otwartym oknie? bo Kuba tak choć miałam opory,ale wydaje mi się że jak jest ciepła noc to w pokoju się zaduch robi.

My za chwilę zmykamy na spacerek. Gabryś ubrany w body z krótkim rękawem i cienkie spodnie + skarpetki. Jak uznam, że jest za ciepło to zdejmę spodnie. Kocyka nie używam już od dawna.

cześć dziewczyny... Nie jestem zapisana w Waszym wątku, ale że mój synek marcowy to chcialam Was podpytać o coś:)
w kwestii ubierania maluchów...

jestem fanką chłodnego wychowu, ale spotykam się często z krytyką nie tylko starszego pokolenia, ale też rówieśniczek:) chciałam więc wiedzieć jak ubieracie swoje bąble.

Dziś na przykład idziemy na spacer w stronę morza... małego ubrałam w bawełniane ubranko z krótkim rękawkiem i krótkimi nogawkami. na to lekki kocyk, może planelowa pieluszka....

Jakoś szkoda mi go pakować w zabudowane spiochy,....a moze powinnam... zgłupieć można

rudziaczek wiem o tych kłaczkach też czytałam (tyle że o czarnych), ale ta kupka była cała zielona + kłaczki... no zobaczymy dziś. W planach mamy soczek bananaowy +woda i deserek bananowy. Kuba zdecydowanie czuje się dobrze - jest wesoły i gada jak najęty:)

hejka
my bylismy wczoraj u rodzicow, maly o 15 zasnal i obudzilismy go kolo 20. caly czas spal! az znajomi rodzicow byli zszokowani ze az tyle spi. my za to spodziewalismy sie harcow nocnych, a maly po mleku o 23 spal do 4.30 czyli raptem 30 minut krocej. no cudowny ten nasz syn:)

za to ja zauwazylam ze nie moge sie porzadnie odciagnac poza domem, nie lci tylko kapie, 45 minut z laktatorem a raptem 100 odciagnieta... tak slabo caly dzien lecialo ze az mrozonki wieczorem wyjelismy, na dzis beda.

fiolka gdzies czytalam ze po bananie moga byc takie jakby klaczki-robaczki brazowo-bordowe w kupie-to normalne, ja nawet jak ciasto robie babanowe to takie klaczki sa

hejka Bratka - dziś podam banana jeszcze raz i zobacze jaki bedzie efekt. poza tym kolorkiem kupki wszystko ok - żadnej zmiany na skórze ani nic.

Kayla - ja też mam fischera do 18kg, urzywamy od dość dawna, konsultowałam to nawet z ortopedą i wszystko jest ok a Kuba bardzo ten leżak lubi.

No to ja też witam się porannie :)
A mi Gabrys ostatnio jakies dziwne numery w nocy robi. Wczoraj obudził się 0.30, a potem około 2, a dziś obudzić się przed 2 i do 3 nie chciał zasnąć. Dziwne to moje dziecko...
Chyba mamy alergię na banana - po zjedzeniu synkowi zrobiły się całe czerwone poliki i miał tak przez godzinę, a tak mu bananek smakował ... ech...

Kayla - ja mam ten leżaczek do 18 kg i jest ok. Też jestem ciekawe co za negatywną opinię wyczytałaś.

Co do zielonych kupek to może być to reakcja na nowość i powinno minąć, ale jeżeli nie przejdzie to ja bym odstwiła banana.

hm...pustawo:) podbijam więc z rana!
Kuba spał super - od 20 do 4.20 i potem do 6. i teraz się zdrzemnął;) po tym bananku wczorajszym zrobiła rano .... dwie kupki! pod rząd - ledwo wymieniłam pieluszkę już była następna i to nie mała. Wybaczcie że tak szczegółowo opiszę, ale pierwsza miała tylko lekkie zielonkawe dodatki, ale druga była cała zielona. Kurczę to normalne po bananku? Widzę że jest zdrów i czuje się dobrze, więc podejrzewam tego banana...

Inne tematy z forum

OWI Gdynia, dr. Marzena Umińska (18 odpowiedzi)

witam, jutro mamy pierwszą wizyte w OWI. będzie nas przyjmować rehabilitantka dr. Umińska. czy...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (110 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...