Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

Musicie mi wybaczyć, ale chwytam się ostatniej deski ratunku i zakładam nowy wątek to może i mnie dosięgnie ta magia i już jutro urodzę..:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

hej

moja Julka dzis spi w dzien...poprostu jestem w szoku:)od 13 spi z przerwami na jedzenie...duzo bylysmy na dworze..karmilam ja w kombinezonie:)zjadla i dalej poszlam na spacer a teraz spi w wozku:)super poprostu...mam nadzieje, ze taki piekny dzien jak dzis bedzie u nas czesciej:)

ja krople sab simplex zamawialam przez neta..mam tylko maila i tel: Bogusia1337@interia.pl, 668089781

co do paznokci to tez obcielam jak ze szpitala wrocilysmy i tez rosna jej bardzo szybko..nadal sie drapie..czasami ubieram niedrapki..

a jak podajecie kropelki??ja taki syrop podaje strzykawka tylko bardzo niewygodnie i czasami za duzo wstrzykne i sie krztusi:/
czy krople na kolki mozna zmieszac z mlekiem?mam lyzeczke ale taka twarda i tez z tego nie chce..

Hej ja paznokcie tez obciełam po powrocie ze szpitala a sab simplex widzę czasem na trójmieście w ogłoszeniach dla dzieci, oczywiście dwa razy droższe niż w Niemczech ale jak potrzeba to nie ma rady jak nie ma się innej możliwości.

ja musze tesciowi powiedziec zeby mi przywiozl :)
pracuje w niemczech i bedzie po swietach ;p

to chyba oleje te rady poloznej i tez obetne te paznokietki, bo meczymy sie z tym strasznie.

a powiedzcie, skad bralyscie te kropelki SabSimplex? bo nasz synek podczas czkawek, ktore go bardzo mecza zachowuje sie troche jak przy kolkach i pomyslalam, ze moze sprobuje ich. tylko one podobno tylko w Niemczech dostepne sa. na allegro tez nie widzialam.

Ja obcięłam w dniu powrotu ze szpitala a teraz rosną mu w takim tempie że obcinam co drugi dzień. Po 6 tygodniach to on by miał chyba już 5 cm:) Poza tym jak tylko trochę podrosną to się łamią i on natychmiastowo się drapie paskudnie po twarzy. A niedrapki u nas nie zdały egzaminu nawet w szpitalu bo zdejmuje je praktycznie natychmiast.

Obcinalam gdzies po 2 tygodnich, a jak mialam niedrapki to położna kazała mi je zdjąc, bo niby mu za ciepło i lepiej cwiczy sobie odruch ssania gdy pcha te gołe raczki do buzi. W sumie troszke same mu sie scierały i staralam sie je troszeczke opiłowac, no ale w końcu musielismy obciac :)

karinaka, nam kikut odpadl w 11 dobie.

dziewczyny, po jakim czasie scinalyscie badz macie zamiar scinac paznokcie u dzieci?
bo nam polozna powiedziala, ze po 6 tygodniach dopiero, strasznie dlugo, a w tych niedrapkach wydaje mi sie, ze raczki nie oddychaja jak powinny. no a bez niedrapek wyglada jakby sie golil, taki pozacinany.

mi sie nawet udalo sciagnac dzis ponad 100ml. bedzie na moje wyjscia.
przyjezdzaja dzis pierwsi goscie do Julki. przyjaciel meza, maja 2 letniego synka. wsrod znajomych to praktycznie jedyna dziewczynka.

my spokojna noc, tylko teraz marudzi bo jej jezdzi w brzuchu a nam sie infacol skonczyl

witam wieczornie:)
Młody jakos dzis szybko zasnął, czeka mnie chyba ciężka noc, bo się wcześniej obudzi, ale na szczęscie mąż nie musi byc wyspany ;)

Mam laktator z Canpola. Ściagalam jedynie na początku z jednej piersi jak mi sie robiły zastoje, ściągał nawet dobrze, ale jak się teraz okazało to chyba po tym mam właśnie bardzo podrażnioną brodawkę. Ostatnimi dniami juz nie mogłam wyrobic z bólu karmiac z jednej piersi, pomyślałam że odciągnę i dam z butli ale ból był jeszcze gorszy. Tego laktatora nie polecam, chociaz i tak nie mam porównania do innych:)

No dziewczyny - u nas kikut dalej się trzyma, więc nie chce straszyć. Niestety,w naszym przypadku to efekt bardzo grubej pępowiny i kikut sam nie odpadnie - idziemy w poniedziałek do chirurga - już mam stresa.

A mój syn chyba właśnie przeżywa skok rozwojowy bo je znacznie częściej w ciągu dnia - co 2 godziny mniej więcej i opróżnia już obie piersi. Ale przybiera w tempie niesamowitym...W nocy za to daje pospać solidnie, więc jestem happy.

Co do laktatorów - ja mam medelę mini electric i nie mam porównania, ale moim zdaniem jest "nieczułą dojarką" :D także może są lepsze. NA szczęście ściągać nie muszę, więc już się nią nie torturuję.

Dziś odbyliśmy pierwszy nadmorski spacer. Było super.

tak nadrobilam czytanie bo nie mialam czasu.

kupy u dzieci karmionych piersia sa tylko wodniste, jak musztarad z kawalkami, i nawet jak nie robi przez 2 dni to ok bo nigdy nie maja zatwardzenia.

laktator polecam medela swing - najlepszy aczkolwiek nie tani

ja tez budze mala aczkolwiek jak raz zaspalam to sie sama obudzila po 4.5 godz. mysle ze mam za malo mleka bo sciagam tylko 75ml, niby dziecko wyciaga 30ml wiecej ale zaczelam dawac jedno karmienie sztuczne i pije z lekkoscia motyla 120ml. przytyla na piersi 260gr przez 10 dni ale spadla z 75centyli na 50 wiec dlatego dokarmiam a co mam w piersi to sciagam zeby bylo na inne okazje bo nie mam wystarczajaco zeby karmic i sciagac. jak nie bedzie dalej przybierac to wprowadze 2 karmienia.

dzieci moga jesc co 4 godz jezeli maja moment w ciagu dnia kiedy nadrabiaja i jedza ciagle albo czesciej, z regoly wieczorem. plus przechodza okresy wzmozonego wzrostu i wtedy potrzebuja wiecej.

ivka - mam nadzieje wszystko bedzie ok, moze masz takie dziecko, ja podobno bylam takim niejadkiem i zawsze cale zycie bylam chuda ale nic mi nie jest.

odpukac mam zlote dziecko, bo spi w nocy z przerwami na karmienie

Nam dzisiaj nie zapeszając ładnie dzień minął...15 min karmienia jedną piersią, 15 min drugą i 2 godz śpi...i tak cały dzień. Byłam też 30 min na spacerze :) Także super...tylko się martwie że w nocy mi za to spać nie będzie :/

Mi się też jeszcze kikut trzyma, położna jak była u mnie to mówiła że nawet do 3 tyg może to potrwać.

A laktator mam aventa elektryczny ale narazie nie używam

a laktator elektryczny mam aventa - jestem bardzo zadowolona choc dluzsza chwile zajelo mi jego obsłużenie za pierwszym razem, az sobie sutki podrażniłam ;p

witam,

u nas pediatra tez juz był - takie spotkanie organizacyjne :)

spacer dzis zaliczylismy dwu-godzinny, jest taka ladna pogoda.

nasza mala zauwazylam ze ma wlasnie godziny aktywnosci miedzy 5-7 i nic oprocz cyca jej nie uspokaja... eh mam nadzieje ze nie przeje sie za bardzo ;p plus do tego co przysnie to baki z kleksami i tak w kolko. pielucha - smok - noszenie - az wkoncu cyc ;p

co do pneumokokow to nasz pediatra powiedzial ze jakis czas temu to rzeczywiscie sensu nie bylo bo ta choroba ma bardzo duzo szczepow a szczepionki byly tylko na kilka a teraz jest az na 13 szczepow - wiec warto.

dziewczyny kiedy poodpadaly wam te nieszczesne kikuty... walcze z naszym i jeszcze pol sie trzyma.

ja mialam medela mini electric .. tzn mam ;) ale juz nie uzywam ;)

ale podobno medela swing jest lepszy :)

Dziewczyny, a napiszcie mi jakie macie laktatory elektryczne? Bo muszę ściągać mleko i chyba sobie kupię, bo ręcznym to zbyt wolno mi idzie.

sonia, ja u pediatry juz bylam, ale to przez to, ze maly ma ciagle zoltaczke. no i my tez mielismy w pierwszym tygodniu spokoj, teraz zaczely sie male schody :-) jakis taki bardziej marudny sie zrobil, budzi sie czesciej.

u mnie teraz jest moja mama, z jednej strony fajnie, bo mi pomaga, a z drugiej mamy troche inne podejscie do wychowania :-) moja mama chcialaby, zebym caly czas dziecko na rekach nosila i od cycka nie odstawiala nawet na chwile. ojjj, te rady! a na swieta jeszcze tesciowie przyjezdzaja, jak tesciowa tez tak zacznie to zwariuje!

a tea to juz na pewno urodzila :-)

Ale tu cisza dzisiaj...
Ja się wybieram pierwszy raz na spacer z synkiem, już się nie mogę doczekać żeby w końcu wyjść z domu :) Mały ładnie mi przespał noc ale od rana marudził, dopiero przysnął. Staram się myśleć pozytywnie że z dnia na dzień będzie lepiej.

dzieki monmie za rade, sprobujemy...my dzis tez bylismy na wazeniu i przez miesiac mala przybrala tylko pol kg..mam nadzieje ze zacznie jeszcze wiecej przybierac..u lekarza tak plakala ze lekarka stwierdzila ze tak nie moze byc..ze musi byc powod dlaczego tak bardzo placze i musimy isc jeszcze do neurologa:(masakra..mam nadzieje ze u neurologa tez bedzie wszystko ok..taka malutka a tyle badan...
dzis dwa razy w ciagu dnia spala:)1h spacerek i pozniej w domku pol godzinki i teraz po jedzonku od 17.30 ..ide ja budzic bo czas na jedzonko..jak by chociaz dwa razy dziennie pospala to bylo by pieknie!!!!:)

Witam dziewczyny

Ivvka trzymaj sie noiedlugo to wszystko malej pusci.

My jestesmy po szczepieniu 6w1 malutka troche marudzi sobie ale nie jest zle.zdecydowalam sie na 6 a nie na 5 z powodu wzw B bo daja ta na fundusz ktora jest wycofana w wiekszosci krajow Unii ale Pl nadal jeszcze ja podaja.Bedziemy jeszcze szczepic pneumokoi i znowu koszt 600zl i to jeszcz tymi od tanszego producenta w sumie szczepienia wynisa nas okolo1200zl to jest jakies chore naprawde.Nasze panstwo zamiast zapobiegac wola leczyc na co wydaja jeszcze wieksze miliony.

Witamine K i D przy karmieniu piersia podaje do 3miesiaca.A moja malutka dziisaj na wazeniu przed szczepieniem miala 4860kg maly grubasek :)

Zapomnialam Ivvka ja jeszcze masuje brzuszek na okolo pepeka wedelug zegara od 9 do 6 i stop potem znowu zaczynam od 9 do 6 w celu ominiecia ślepej kiszki i tak pare minut na oliwce pomaga doraznie w czasie ataku kolki.Mam w rodzinie dyplomowana masazystke i tak mi poradzila.

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...