Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

Musicie mi wybaczyć, ale chwytam się ostatniej deski ratunku i zakładam nowy wątek to może i mnie dosięgnie ta magia i już jutro urodzę..:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

A ja mojego za szybko pochwaliłam....cały dzień mi ryczy, przy cycku przyśnie a jak tylko wyciągne to 5 min i ryk. On mnie jako smoczek chyba traktuje ja już nie wiem co robić :/ jakie to wszystko trudne....jeszcze to krocze mnie ciągle boli normalnie masakra

Kiedy pierwszy raz się wybieracie do pediatry z maluszkami?

hej dziewczyny ! właśnie nawiązując do tych szczepionek dostałam masę ulotek z cennikiem mam wybrać sobie jest 5w 1 lub 6w1 na pneumokoki i rotawirus też się zastanawiam ,czy to reklama nie jest na 1 miejscu ? co o tym sądzicie ?

Gratulacje dla nowych Mamuś:))))

Karola- ja zawijałam pępuszek a później, kiedy pediatra go przycięła to myłam dokładnie octeniseptem. Ogólnie naszemu Maluchowi dość długo się to wszystko goiło. Ale teraz ma śliczny pępuszek;P

Dzisiaj Tymciu bardziej senny, więc udało mi się nawet posprzątać;)
Dziewczyny mam pytanie odnośnie szczepień - nie jestem na 100% pewna, czy szczepić na pneumokoki. Co wy myślicie o tym szczepieniu? Ja czytałam, że spiralę strachu i reklamę nakręca sama firma, która tę szczepionkę chce dobrze sprzedać i tak naprawdę wcale nie jest skuteczna i dzieci częściej po niej chorują. Sama nie wiem co o tym mam myśleć.

margos, nawet nie wiem ile bylo tej bilurbiny, dzis mialam kolejne badanie i maja jeszcze dzis dac znac czy spadlo czy jak.

sonia, ja K i D podaje na lyzeczce prosto do buzi przed karmieniem, moj maly je lubi, sa slodkie. mi zalecili K podawac do konca 3 miesiaca, a D chyba do 4 roku zycia.

karola, ja pepka w koncu niczym nie robilam, jakos tak mnie w szpitalu przekonali, przez kilka pierwszych dni obkrecalam tylko troche gaza.

A więc: u mnie nie najgorzej wbrew oczekiwaniom, czyli o 23:20 w niedzielę zaczęły odchodzić mi wody więc się pozbieraliśmy i do szpitala - po godzinie byliśmy na miejscu a tam po badaniu doktor stwierdził, że owszem rozwarcie na 2 palce jest ale skurczy nie odczuwam więc do rana może się nic nie wydarzyć - odesłał męża do domu i kazał wrócić rano a ja zostałam na porodówce, podłączyli mi KTG i tam były skurcze ale ja ich jeszcze nie czułam, ale już o 1:30 powoli zaczęłam je odczuwać i tak ten ból narastał powoli, skurcze były za to nieregularne - co 10,8,15 itp. minut więc nie dość, że jeszcze nie mega mocne to miałam czas na odpoczynek pomiędzy, za to o znieczuleniu mogłam zapomnieć bo muszą być regularne skurcze.
Ok. 5-5:30 skurcze były już co 4 minuty i już mega mocne - rozwarcie na 4 palce no i potem to już poszło - coraz gorzej było ale już o 7:10 mały na świecie - w sumie parte 15 minut i na jednym skurczy już wyszedł. Ogólnie ból nieziemski ale szybko i teraz też jestem już na chodzie, tylko szwy zostały bo oczywiście pękło:( ale nie ma problemu z siedzeniem więc ok:)
My w domu od wczoraj, w szpitalu byliśmy dobę dłużej bo bilirubina podwyższona, w domku jest narazie super, je, śpi i robi kupki:) w nocy dziś Majka spała ładnie a mały też tylko 3 karmienia.
Teraz ja z pytaniem jak u was pępki bo u mnie tak trochę ropieje na końcu przy skurze - jak wy pielęgnujecie - zawijacie czy tylko przecieracie jakoś bo może macie jakiś lepszy myk na to?????

na szczęście już czuje się lepiej, więc co mogę już rodzić :)))

karola98vs - gratulacje :) powodzenia :) i czekamy na wieści :)

hejka - ja też już mam synka przy sobie - urodził się 11 kwietnia, 3430 gr i 56 cm. Poród naturalny na Klinicznej, w domku od wczoraj więc napiszę jak się ogarniemy trochę. Pozdrowienia...

hej
compaq7-widzę,że podobnie jak ja kilka dni opóźnienia by się przydało :) powodzenia abyś szybko z tego wyszła:)

ivvka- na pewno trudny okres ... 3mam kciuki aby się unormowało, powodzenia

IzaSJ - dzieki wielkie za info o swissmedzie :)
sonia - oby tak dalej :) teraz może będzie tylko lepiej :)

Ja dzisiaj się czuje rewelacyjnie...mały ładnie spał w nocy karmiłam go tylko 3 razy. Była u mnie dzisiaj położna, mówi że wszystko z nim dobrze tylko on mi przysypia za bardzo przy piersi..jest mało aktywny i dlatego co chwile się budzi. Teraz będę go maltretować żeby więcej jadł :)

Matko zerknełam na suwaczek i się wystraszyłam :)

Hejka gratuluję kolejnym rozpakowanym mamusiom :) Ja jeszcze w dwupaku i bardzo dobrze bo czekam na te ładne dni co mają nadejść.Byłam w szpitalu założona mam kartę rozwarcie na 1cm szyjka skrócona pobolewa jak przed okresem ale mam nadzieje rozpakować się po święach dopiero bo teraz nijak mi nie pasuje :)
Wiem że początki sa trudne tak że trzymam za Was kciuki dziewczyny

U nas Tymciu coś ostatnio bardzo marudny :/ nic nie jestem w stanie zrobić w dzień, bo zasypia na 10 min. i się budzi.

Dziewczyny - w Swissmedzie KTG kosztuje 50 zł i można przyjechać w każdej chwili - tak było w marcu, bo robiłam:)

ivvka - naprawde wspolczuje i trzymam kciuki zeby sytuacja sie szybko poprawila...

Madzik - kurcze to jeszcze popytam o te rotawirusy - chociaz nasz pediatra radzi szczepic, moj dyplom narazie lezy odlogiem ;p temin mam do konca wrzesnia wiec mam nadzieje ze sie wyrobie a jak nie to luty - juz nawet zalatwilam z dziekanka ze w razie czego przedluzy mi status studenta (kredyt studencki) a po odbronie do ROBOTY ;p. Co do nian to patrzylam keidys na jakims portalu nianiowym ze sie cenia od 6 do 10 zl za godzine. Ja to sie zastanawiam w jakim wieku ta nianie brac jak juz.

z kąpaniem to daje nam jeszcze tydzien - dwa na regulacje :)

sonia my podajemy wit K i D od 8. doby - prosto do pszyczka przed karmieniem i podaje sie je chyba do 12. tygodnia zycia a potem sie zmienia.

Sonia mojej małej też się nie odbija i pytałam się pediatry i okazało się że mała jest przystawiana prawidłowo do piersi i nie nałykała się powietrza a co za tym idzie nie ma jej się czym odbić ;)ale mimo to zaleciła że zawsze po karmieniu chociaż 5 minutek w pozycji pionowej potrzymać żeby się jej wszystko ułożyło

image

ojej ivka wspolczuje...a myślałam ze moj malo spi, ale az tak zle nie jest. Tylko z tym odbijaniem mi nie wychodzi...tak dlugo mu sie nie odbija ze w koncu sie budzi i tyle z tego jest :/

wlasnie julka spi mi na rece wiec moge cos napisac..lekarze kaza obserwowac poki nie ma spadku wagi i co chwile wprowadzaja jakas zmiane...najpierw tylko piers ale bylo mocne chlustanie wiec wprowadzili bebilon pozniej bebilon 1 i zageszczacz nutrition..teraz od 2 tygodni mala jest na mleku nutramigen i zageszczaczu..sciagam 1x dziennie pokarm(jak maz wroci z pracy) ale jest go coraz mniej bo jak ja tak nosze to nie mam kiedy nawet sciagac i nad tym ubolewam...

krople tez rozne mialam ..bobotic, colinox, mam tez sab simplex od 3 dni podaje zamiast kropli syrop debridat..lekarze zlecali rozne badania..morfologie, crp, posiew moczu, usg brzucha, usg glowy, badanie kalu na krew utajona, badanie kalu na wirusy..wszystkie badania sa ok..
jedyna poprawa jaka jest to ze mala czasami da sie uspokoic jak ja nosze na rekach i przysnie tez tylko na rekach na 15 min..jak ja odloze to oczy jak 5zl..wiem ze to nie jest dobre takie noszenie ale wczasniej ona caly dzien tak plakala jak by ja ktos darl ze skory i nic nie pomagalo:(
ja dzis od 2 w nocy na nogach..nie mialam szansy nawet na pol h sie zdrzemnac..strasznie trudny okres..

jeszcze ja....mam termin na 20.04, synek Wiktor

A ja tak bardzo chciałam urodzić jeszcze parę dni temu, a dziś marzę żeby to się nie stało.
Zaraziłam się od dziecka koleżanki jakąś infekcją bakteryjną i ciągle mam wymioty i biegunkę. Nic nie jem - bo jak coś przełknę to lecę do toalety. Mam gorączkę i na nic siły - a już na poród to na pewno.

Mój to narazie nie wykazuje żadnych regularnych por karmienia...jedyne co to kąpie go zawsze o 19.30 i wtedy sobie po kąpieli ze 2 godz śpi.

A dajecie swoim maluszkom witaminy K i D? Prosto do buzi czy mieszacie z mlekiem? I jak długo trzeba podawać?

Inne tematy z forum

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...