Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

Musicie mi wybaczyć, ale chwytam się ostatniej deski ratunku i zakładam nowy wątek to może i mnie dosięgnie ta magia i już jutro urodzę..:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 18

Enjoy - a jaki macie wynik na tą chwilę? Nam się nareszcie udało zejść poniżej 10.

Co do kąpieli...dlugo nie mogliśmy o tej samej porze się wyrobić. Aż w końcu 3 dni z rzędu budziliśmy małego ok 18. (Znaczy przewijaliśmy go po prostu a on już nie zasypiał dalej). Do 19:15 czytalismy mu bajeczki czy tam gadaliśmy sobie z nim i o 19:15 kąpiel. I na czwarty dzień sam już sobie tak rytm ustawił, ze o 18 się obudził. No i juz tak kilka dni sam z siebie się budzi więc nam się to jakoś ustaliło. Niestety ustawiła mu się już też stała pora wstawania - 6 rano. Jeszcze trochę potrwa zanim się przyzwyczaję:D

My na rota chyba tez nie szczepimy bo właśnie nawet w szpitalu mówili że nie bardzo jest sens bo te szczepy mutują...

Karinkakk co do szczepień to podobnie jak ty zdecyduję się na 6w1 bo to jest mniej kłuć tyle że tylko pneumokoki bo kogo się nie spytam to wszyscy rotawirusy mi odradzają że szczepionka jest pic na wodę naciąganie pieniędzy i że ona obejmuje kilka szczepów wirusów a w ciągu ostatnich lat namnożyło się ich kilkanaście i że nie jest skuteczna i tak dziecko złapie rotawirusa-czyli jelitówkę, grype żołądkową a ponoć właśnie dzieci które były zaszczepione gorzej to przechodzą widzę że też ambitnie co do obrony pracy ja także za swoją zaległą magisterkę się zabrałam i mam plana na czerwiec się obronić ;) a co do żłobka też nad tym myślałam i o państwowym mogę zapomnieć a prywatne ceny z kosmosu i też patrzałam na opiekunki albo nianie-mamy ile kosztują i niezły orzech do zgryzienia co tu wybrać

image

sonia, odbijaj malego po karmieniu to bedzie lepiej z ulewaniem, ja mialam to samo na poczatku, ze nie chcialam go rozbudzac, ale juz jakos to ogarnelam i tak nie ulewa. poza tym czasami wystarczy, ze go lekko do pionu wezme i juz mu sie odbija.
i mojemu synkowi tez po kilku dniach zaczela sie skora sucha robic, jakby schodzi.

margos, my wlasnie bylismy wczoraj na badaniu poziomu bilurbiny i w poniedzialek mamy ponowic badanie.

lucy, moj maly tez nie przepada za nagoscia :-), u nas przebieranie to jeden wielki krzyk, jakbysmy go ze skory obdzierali :-(

dziewczyny, a jestescie w stanie kapac o tej samej porze? bo nam jakos ciezko to uregulowac.

ivvka- współczuję i właśnie co na to lekarze?

Dajesz jej modyfikowane mleko? Moze inne mleko? Ale na pewno juz próbowałas :(
Moj tez za duzo nie spi, w dzien wogóle ,jedynie mi na rekach po karmieniu, kazde próby odłozenia budza go, max 15-30 min. W nocy troszke lepiej ok 6 h z przerwa na karmienie a pote gdzies ok od 4-5 rano to juz tylko przysypianie. Ostatnio to nawet na spacerku juz nie spi i po godzinie ryk bo glodny. I mam cos mniej pokarmu od 2 dni, obywalam sie bez ale musze sie zaopatrzyc w herbatke na laktacje. Ale ma tez chwile w dzien gdzie lezy sobie spokojniutko i sie usmiecha, ale oczywiscie ktos musi byc obok.

Ivvka mam nadzieje ze malej sie poprawi, a Ty troszeczke odetchniesz :)

butterflies - no właśnie nie wiem ile kosztuje :) myślałam,że może któraś z mam coś napisze ;) Napisałam maila do Swissmedu jak nie odpiszą do jutra to zadzwonię :)
widzę że u Ciebie podobnie - szyjka skrócona,główka nisko ale rozwarcie słabe ... :) nic tylko zostało czekać :)

ivvka a co na to wszystko lekarze? probowalas jakis kropelek? to kolki?

niria a wiesz moze ile ktg w Swissmedzie kosztuje i czy trzeba sie wczesniej umowic?
ja ma termin wg OM na 22.04 choc wg USG na 26.04 i jak bylam u gin w poniedz to okazalo sie, ze szyjka sie juz skrocila ale rozwarcia w sumie nie ma, moze jakies od biedy na opuszek tylko ;) a glowka juz zeszla nizej, ale na porod mozna jeszcze sobie poczekac...

hej

ale wam zazdroszcze ze wasze dzieciaczki jedza i spia tyle :(moja zje 30mli nie chce , max zje 60..karmie 13 razy na dobe...nie przybiera na wadze..niestety nie spi..jedynie w nocy 2-3h..dzis od 2 w nocy nie spi..
ja juz padam z wymeczenia:(nie wiem co sie dzieje, ze nie chce jesc...ehhh

a tea to juz na 100% na porodowce - nierozpakowane - nic tylko zakladac nowe watki :D

u nas było uczulenie na j&j ze szpitala plus mocno przesuszona skora, po kapieli w mydelku uczulenie zniklo a z suchocia poradzil sobie oliatum.

dziewczyny na jakie szczepienia sie decydujecie? my chyba dajemy wszystko tj. 6w1, pneumokoki i rotawirusy - mała bedzie miala czesty kontakt z przedszkolakami i nie wiem jeszcze czy nie wysle jej do zlobka po mojej obornie.

widać,że rozpakowane mamy przejęły wątek :)

tea coś milczy - czyżby (u)rodziła?

a reszta nierozpakowanych? co tam u Was?

ja wczoraj miałam wizytę u gin. i szyjka bardzo skrócona ale brak rozwarcia i tak jak czułam niestety przyplątał się jakiś grzyb na koniec :/
gin.powiedziała że się zobaczymy zapewne 20ego czyli 2 dni po terminie :( czyli się zapowiada kolejny maminsysnek :)
ale przedtem mam zrobić Ktg w swissmedzie ... czy któraś z Was może tam robiła? mam się udać w weekend ale się teraz zastanawiam czy w szpitalu jakimkolwiek mi nie zrobią > bo gin.mówiła że jak się nic nie dzieje niepojącego to nie robią ...

Dokładnie - nam tez oliwka pogarszała tylko sprawe i poszłam podpytac położną - poleciła emolienty albo parafinę. Ja kupiłam Oillan i po dwóch kąpielach nie ma śladu suchej skóry także polecam.

Soniu co do przesuszonej skórki w pierwszych tygodniach miałam ten sam problem i mi środowiskowa kazała odstawić oliwkę bo też potrafi wysuszyć, i podrażnić i smarować parafiną i naprawdę pomogło a w aptece to grosze kosztuje ;)

image

czesc
U mnie dzis kiepska noc maly od 12 do 4 nie spal :/
W ogole to ma strasznie sucha skore zauwazylam,,,a smaruje go oliwka nivea po kapieli...wiec nie wiem od czego. Dzisiaj chce go pierwszy raz na dwor dac :)

Tea chyba rodzi bo cisza...

Ja zawsze odbijam po jedzeniu i mój synuś potrafi się rozbudzić:-)

U nas póki co nie ma kolek...chyba. A te krople niemieckie można tak profilaktycznie podawać 4 x 15 kropelek? Ja na razie aplikuje Bobotic i synek się tak nie pręży już.

Jednak butla to butla. Odciągam pokarm i wiem ile zjada. A tak jak podawałam pierś to w sumie nie wiedziałam ile zjada. Często przysypiał i się chyba nie najadał. A odkąd podaje butle to wiem ile je. Jedyny mankament to to, że muszę ściągać. To trochę czasu zabiera. I nawet dziś w nocy było spokojniej.

Witam

Dziewczyny Gratulacje

U nas jakos powolutku idziemy do przodu.Nie mam zbytnio czasu siedziec na necie.Tak z grubsza ja na kolki podaje sab simplex i u nas bardzo pomagaja jak odstawilam na 3dni to znowu wszystko wracalo do jednego czyli caly czas kolki i placz.Bujanie na rekach spanie po 10min.Wrcilismy znowu do sab podaje 4x15kropli to narazie pomaga.
Ogolnie Maja ladnie przybiera jest juz taka cięzka no i moja modelka wyrosla juz z rzeczy 68cm ;0 musze jej zmienic garderobe))
Natomiast co do jedzenia to potrafi zjesc 120ml na jedno karmienie.
Usmiecha sie coraz czesciej a najbardziej do swojej starszej siostrzyczki.Ah sa to najpiekniejsze usmieszki na swiecie.
Co do ulewania to zauwazylam ze jak jej nie odbije to uleje bo jakosc to musi sie unormowac w tym malym brzuszku.

Ivvka wiem co przechodzicie ale polecam sab simplex.

cos Ty ;D uwierz nie rozbudzi sie :) moja mozna rarmosic po jedzieniu i dalej spi :D
ja malej jeszcze przebieram pieluszke po jedzeniu i spi jak zabita :)

Witam wieczornie, my dzisaj mielimy wizyte lekarza mala bardzo ladnie przybiera :)

zaczela niestety troche marudzic - potrafi nie spac po godzine - dwie i potem dopiero odlatuje...

sonia - ja prawie za kazdym razem podnosze do odbicia - czasem mi sie zapomni ;p

A mam pytanie...bierzecie po każdym karmieniu dziecko do odbicia? Bo jak on mi tak zaśnie przy cycku to mi jest już szkoda go podnosić do odbicia bo się boje że się rozbudzi...ale może dlatego mu się tak ulewa.

U nas też tak było, że Mały zawalał nocki, ale tak równo od końca 3 tygodnia mu się przestawiło na dobrą stronę i już ładnie śpi w nocy, a w dzień śpi 2 razy na razie zawsze o tej samej porze. Także uregulował się nam - pocieszam więc:)

A z tym mierzeniem ilości pokarmu to nie jest tak prosto, bo z piersi dziecko zawsze wyssie więcej, bo mleko jest w dużej mierze produkowane na bieżąco i dziecko stymulując brodawkę pobudza piersi do produkcji pokarmu. Laktator teoretycznie robi to samo, ale to nie to samo co usta dziecka i zawsze mniej będzie tego pokarmu - przyajmmniej tak mi to tłumaczyła położna.

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...