Mamy Marcowe i Kwietniowe 9*

Z powodu braku snu założyłam nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 9*

no wlasnie ja slyszalam ze rozmiar wiekszy niz teraz i obwod ten sam co przed ciaza. ja to chyba zostawie na pozniej.
ale mi plecy wysiadaja, mam powoli dosc

Obwód jak przed ciążą. Ze stanikami dobrymi kiepsko - no chyba, ze chcesz wydac 200 zł (nie polecam) to coś by się znalazło. Ale to nigdy tak naprawdę nie wiadomo na jakim rozmiarze się skończy. I szkoda wydawać tyle kasy jak może się okazać, ze posłuży miesiąc.
A tak, z takich co mogę polecić - to firma melissa - możesz albo zamówic sama prze internet - http://www.melissa.com.pl albo przymierzyć w Kamama na Klonowej - Pani potrafi dobrze doradzić.

Zastanawiam sie gdzie kupic dobry stanik do karmienia mam 2 bez rzadnych ulepszaczy :)Ale teraz chcialabym jakis troszke formujacy.
Pamietam że pisałyscie o obwodzie zeby byl mniejszy niz w ciązy.

Walerko dzieki za info naszczescie tylko stopy czasmi tez palce u rąk.

niestety przypadlosc ciazy,tam splywa nadmiar krwi, nogi do gory jak najczesciej.
chyba ze opuchlizna jest nagla i wszedzie, moze byc oznaka pre eklampsji a to jest bardzo niebezpieczne

Puchną mi nogi dokladnie w kostkach myslicie że tak moze byc?

mi sie bardzo podoba w Anglii ze kolo 36 tyg uklada sie plan porodu czyli ustalasz jak chcesz zeby porod przebiegal i to sie wrecza poloznej na wejscie, no i ma to partner rodzacej. ogolnie sie trzymaja tego chyba ze jest jakas sytuacja ktora wymaga dzialania ze wzgledu na bezpieczenstwo dziecka lub matki np tu nie nacinaja rutynowo, mozna wybrac zeby nie nacinali w zadnym wypadku albo tylko gdy grozi to przerwaniem do odbytu itd, ale jezeli dziecko potrzebuje wiecej miejsca i trzeba szybko to natna bez wzgledu na to co sie napisalo.

ulka26 jak mozesz z checia bym sobie skserowala te kartki z masazami:)
bedziesz dzis na wykladzie?ja bede wczesniej bo bede chciala sie zapisac na zwiedzanie traktu porodowego:)

Nie mam notatek więc może trochę chaotycznie opowiem ;)
Partner ma przede wszystkim nie przeszkadzać i słuchać rodzącej. W zależności od etapu porodu i jego "bolesności" ma dawać ulgę i wspierać. W I fazie porodu mobilizować do aktywności fizycznej, żeby wszystko przyspieszać. Formy najlepiej ustalić przed porodem, żeby się nie kłócić i denerwować w trakcie. Dostaliśmy ksero z 4 masażami jakie może robić (przyniosę Ci do skserowania jak chcesz). Ma się skupić na żonie i całkiem wyłączyć na świat zewnętrzny oraz kobiety rodzące w innych boksach. Nie komentować, że ktoś już urodził, albo że krzyczy. W fazie skurczy partych ma zakaz patrzenia od pasa w dół, ma być głową przy rodzącej podpierać ją ramieniem w trakcie skurczy i przypominać o dotlenianiu dziecka. Jak by była potrzeba cesarki na CITO ma o nic nie pytać i nie przeszkadzać lekarzom, bo każda chwila jest bardzo ważna. Przy decyzji o "normalnej" cesarce ma pomóc przewieźć żoną do sali operacyjnej. Ogólnie Pani chwali obecność osób tow w trakcie porodu. Mają być łącznikami i informatorami rodzącej już po wydaniu dziecka, o jego stanie itp. To wszystko z 1 strony takie proste i logiczne, a w praniu różnie wychodzi ;)

Ulka26 dzieki za info. Jeśli chodzi o listę dla mamy i maluszka to podawala to w bardzo luzny sposób.
Kilkakrotnie powtarzala zeby pakowac sie w 1 torbe a nie kilka i zeby za duzo nie brac bo zawsze maz czy ktos bliski moze dowiezc pewne rzeczy.
Napisze Ci co zanotowałam:
-aktualna RMUA
-kata ciąży
-wyniki badan
-szlafrok
-klapki pod prysznic i papcie
-t-shirt duuuuzy
-koszule do karmienia
-przybory toaletowe dla mamy dla dziecka nie potrzeba
-kubek, talerzyk, sztucce
-2pary majtek,biustonosz, 10 wkladek laktacyjnych,skarpetki, recznik,
-cos do jedzenia(drozdzowka, woda, krakersy)cos do czytania, mp4,
-podpaski moze maz pozniej przyniesc wazne zeby nie byly foliowane, always sa zle :)

Dla dziecka:
-10 pampersow
-3 pieluszki
-spioszki
-skarpetki
-kaftaniki
-czapeczke
-rozek

A powiedz mi co powinien wiedziec partner jak bedzie chcial brac udzial przy porodzie??co ciekawego mowila??chetnie bym przekazala męzowi zeby pozniej nie bylo paniki;)

Ivvka na zwiedzanie traktu zapisywałyśmy się w piątek - ja mam za tydzień o 16. było jeszcze na 17. Na 16 mniej osób chciało więc może dziś lub w środę jeszcze Ci się uda! Dziś wykład zaczyna się punkt 17:00 i babeczka prosiła, że jak ktoś się ma 2-3minuty spóźnić to niech od razu idzie do sali konferencyjnej a listę ma podpisać po wykładzie. Na ćwiczeniach w środę było z partnerami o ich roli w trakcie porodu(ja byłam sama więc i tak mężowi muszę wszystko wyłożyć ;) ) A w pt "uczyłyśmy się" parcia. Absolutnie nie można tego ćwiczyć teraz więc bardziej chodziło o takie ogólne zobrazowanie. Jakby co pytaj :) A masz może listę rzeczy dla mamy i maluszka potrzebnych do szpitala na Zaspę?Mnie ominęły te zajęcia. Idę wywieszać pranie! :)
Do zobaczenia :)

Witam witam w kolejnym wątku ehhh a ja jakaś wypruta katara złapałam i mega opryszczkę masakra tak więc lekkie przeziębienie mnie dopadło ;( jeśli chodzi o przygotowania to nie jestem jeszcze spakowana zresztą polowe rzeczy jeszcze mi brakuje ciuszków jeszcze nie prałam czekam aż reszta przyjdzie co zamawiałam na allegro i ogólnie czekam na początek lutego wtedy ostateczne zakupy pakowanie i cała reszta a potem zostaje tylko czekanie ;)

image

Ulka 26 a opowiedz jak tam bylo na cwiczeniach w srode i piatek??
zapisalas sie juz na zwiedzanie porodowki??do kiedy mozna sie zapisywac?bo tydzien temu na wykladzie siedzialam daleko i za bardzo nie doslyszalam wszystkiego:)

Witajcie po dłuższej przerwie!
8-my wątek mi przeleciał. Choroba mnie rozłożyła i chyba sił na amen pozbawiła. Stąd moja mniejsza aktywność. Ale z drugiej strony strach przed niedomaganiem lub wcześniejszym porodem dał "kopa" żeby rozpocząć przygotowywania na przyjście maluszka. Pokoik prawie gotowy, piżamka do szpitala jest, pierwszą część rzeczy dziś prasuję, reszta się pierze ;) Także póki co "sukces".pozdrawiam Was wszystkie!

Hej!
Ja też dzisiaj mam dzień prasowania ciuszków :) No i powoli muszę zakupić rzeczy do szpitala dla siebie bo jeszcze nic nie mam....ciągle mi się wydaje że jeszcze tyle czasu przecież mam...a czas ucieka teraz jakoś coraz szybciej :)

Hejka

Ja tez mam mega lenia dzisiaj ale mam sporo rzeczy do zrobienia.
Zaplanowalam dzisiaj pranie ubranek dla maluszka,zmiane pościeli itp.
A tak pozatym to chyba zaczne torbe pakowac bo według karty ciązy to w tym tyg zaczynam 35tydzien.
W sobote w nocy miałam straszne bóle w podbrzuszu ale przeszlo naszczescie.Natomiast moj mąż stwierdził wczoraj że powinnam chyba zacząc sie przygotowywać bo on nie bedzie pozniej wiedzial co ma mi przywiesc bo przeciez zostanie z nasza starsza córką a ją tez trzeba ubrac i wogle.Wiec znajac zycie to połowy by zapomniał :)

ja mialam wczoraj "ale mie niewygodnie" dzien. dzie jest lepiej. wczoraj pobawilam sie z Julka wystawiala stopke ja ja przesuwalam to ona jeszcze bardziej ja wystawiala.
zostaly mi 3 tyg pracy i z jednej strony ciesze sie ze pracuje bo szybciej mi mija ten okres tydzien biegnie za tygodniem, dopiero co byl 25 a tu juz 33 ale i czasami mi ciezko wysiedzec. dzieki Bogu nie mam jak na razie problemow ze spaniem, ide do lozka o 22.30 i z jedna przerwa na wc spie do budzika w w weekend do 10-11.moze to zmeczenie z pracy poamaga
wczoraj wpadlam w szal zakupow, problem jest ze kupuje te ciuszki ktore sa takie slodkie i sliczne tyle ze niezbyt praktyczne a tych praktycznych to mi sie nie chce kupowac

Ja dziś wręcz przeciwnie mam takie checi do pracy jak nigdy :P Chyba wezme sie za prasowanie wczoraj wyprałam ciuszki i tak jakos może przez to mam chęci. Spac to w nocy budziłam sie chyba z 3 razy na siusiu. I strasznie mnie dzis dziąsła bolą i krwawią.

Witam

czy Wy tez macie takiego lenia...??nie mam dzis sil na nic..fakt, ze do 3 nie moglam zasnac a o 7 sie obudzilam ale panuje u mnie jakies ogolne oslabienie...
ehhh...

nie no ja bede miala w ta srode robiony ;)
no ja slyszalam zeby kupic oilatum jak schodzi skora i to jest najlepsze i nie trzeba zadnego innego plynu.

Inne tematy z forum

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (70 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...