Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.8 :)

Lipiec:
diablica 48 - 02.07, trojaczki-córeczki
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07 - Synek - Wejherowo
Martika-11.07. córeczka, Kliniczna
blatella - 14.07, córeczka Ola / Kliniczna lub Wojewódzki
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
kaasik11 - 15.07, córeczka/ Wojewódzki
chaton - 19.07,Synek / Redłowo
agamak13 - 24.07, córeczka/ Kliniczna
muminka1 - 29.07, synek/ Redłowo
jolcia - 30.07-córeczka/Wejherowo
krokus - 31.07
zerka - 31.07-chłopiec/ Redłowo/Wejherowo

Sierpień :
Ola86-03,08 córka/wojewódzki
Sabbi- 04.08, chłopiec/ Kliniczna
bauaganiarka - 4.08
Inspired - 04.08 córeczka/ Redłowo/SwissMed
BeataI-J 5.08 synek / SwissMed
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08 Synek / Zaspa
Lisia32 - 15.08 - córeczka / Kliniczna
Monika K. - 17.08, synek / Kliniczna lub Wojewódzki
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08. Synek / Kliniczna lub Wojewódzki
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08 - córeczka
aleksandry - 23.08

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-lipcowo-sierpniowe-2014-cz-7-t530528,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.8 :)

rozyczynka - ja myślę, że to wszytsko zależy od maluch i tego jaką ma skórę - dla jednego który ma "tłustą" sudocrem się sprawdzi,a innemu wrażliwcowi przesuszy, dlatego ja kupuję wszystko na początek w małych opakowaniach :) (no nie licząc oilatum bo to kupiłam 500ml :P)

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć na co maluch będzie uczulony. Mojej przyjaciółki synek przykłądowo był uczulony na Jelpa, który ma mega dobre opinie i niby najrzadziej uczula dzieciaki, a ona kupiła 2 proszki na 50 prań od razu :)
Ja kupuję wszytsko w malych opakowaniach a później jak coś się sprawdzi to będę kupowała w dużych :)

roksana - jeśli chodzi o fotelik

Jeśli jeszcze nie kupiliście to w bobowozkach teraz jest pormocja za cybex aton3 z bazą isofix za 859 (normalnie sam fotelik bez abzy kosztuje 699 więc baza wychodzi za 160zł:

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=5245&%3CosCsid%3E

tylko nie wiem czemu mają zdjęcia aton 2 w miniaturkach, ale później w opisie już mają aton 3 i do wyboru kolory też są z aton3.

Hej laski :)
Widzę przygotowania wrą :) ja sudoku tez nie lubię mam całe opakowanie jeszcze po córce, za to najbardziej nam się sprawdził bephanten i do tej pory używam :) do kąpieli hippa używałam ale Laura nigdy nie miała problemów skórnych :) na początku smarowalam emolium całe ciałko bo takim noworodka skóra się łuszczycy a oliwek nie lubię a potem już niczym bo nie było potrzeby :) na słońce żako co używałam ale mam hipp :)

Ale paskudnie na dworzu :) a mi tak słońca trzeba do funkcjonowania :) jadę z córcia na basen zaraz :) a jutro mam wizytę u gina :)

Juz mi się chyba 3 trymestr zaczął i strasznie się boje przedwczesnego porodu chociaż nic na to nie wskazuje ale w pierwszej ciąży tez nic nie wskazywało i dlatego mam takie okropne myśli :(

Olcia - Ja też słyszałam o uczulaniu przez J&J i wg do nich się nie przymierzam, bo sama jestem uczulona na różne dziwne rzeczy. Wg jeśli chodzi o twarz.

Jolcia - no moja szwagierka też z sudokremu jest mega zadowolona i jej kuzynka też więc aż się zdziwiłam.

ja słyszałam, że kosmetyki johnson&johnson często uczulają dzieci, ale nie wypróbowałam ich więc potwierdzić nie mogę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zasypki nie używałam nigdy, oliwki też nie bo też nie lubię. Do pupy używałam tylko sudocremu i Ola nie była ani razu odparzona i nic się nie działo.

Jestem mega przeciwniczka oliwki i na pewno jej nie będę stosować. Chce kupić od razu emolient, żeby nie smarować,malego po kąpieli.
Kosmetyki ziaji są dla mnie Malo efektowne wiec akurat z ziajka chyba nie będę tez eksperymentować :) pewnie zdecyduje sie na krem do buźki Hippa. O nivei sie naczytalam niefajnych opini. Ale za to mam od nich chusteczki.
Ale zdziwilyscie mnie z tym sudokremem... A maść posladkowa jest do codziennego użytku czy na odparzenia?
O zasypce myslalam kupnej. Nie sloikiem obok lozeczka z maczka :P choć nie twierdze, ze nie będzie mi nigdy potrzebna.

No właśnie.. Ja jeszcze prawka nie mam ale przed rozwiązaniem mam zamiar mieć.. A poza tym i tak w aucie nawet jak nie jeździmy to bezpieczniejsze.. Ale kwota powala... No cóż, szukam używanej może ktoś bedzie miał do tego fotelika.. :)

ja kupuję - sporo jeżdżę autem i po 1 jest to bezpieczniejsze, po 2 uważam, że to mega wygodne jak się nie trzeba szarpać z pasami :)

No bedzie coraz ciężej pewnie :)

Dziewczyny czy kupujecie bazy do fotelikow?

Tak dokładnie, im większy brzuch tym bardziej mi się nie chce, ale wiem,że warto bo ja mam zagrożone ciąże a tam zaufanego lekarza.

Jolcia taki kawal jeździsz? Pewnie do invicta?

Ja mam jutro na 9 a muszę dojechać z Wejherowa do Gdańska skm dlatego przygotowuję się już dziś :)

Jolcia, ja właśnie dzisiaj tak zaczęłam tez dzień :) ale ja wizytę mam dziś, a Ty już dzień wcześniej hehe :) nie dość ze miałam przed ciaza trochę nadwagi to teraz mi brzuch przeszkadza w goleniu :( nie wiem co bedzie pozńiej,,

Ja osobiście nie zastanawiałam sie nad tym w czym będę kąpać , ale jak byłam na tych warsztatach mamo to ja to dostaliśmy z j&j próbki takich płynów do kąpieli , tam położna zachwalala.
A co do maści to tez słyszałam ze ta posladkowa to super sprawa.

Na słoneczko też polecam Ziajkę

Z pierwszą córą sprawdziły nam się na początku olliatum a potem kosmetyki ziajka. I tak też teraz zrobię. Do pupy maść pośladkowa z ziajki lub bepanthen na odparzenia, ewentualnie linomag. Co do kremu z filtrem polecam emulsję ziajki od 1 dnia życia.

No doczekałam się, jutro wizyta, od rana się kąpię, golę itp:) Mój mąż się śmieje,że dla niego się tak nie staram teraz jak dla ginekologa :)
Ola dziś ze mną w domu bo przeziębiona a miałam iść do fryzjera i po piżamę dla niej do biedronki.
Co do zakupów to ja kupiłam tylko 1 getry,body,niedrapki,śliniak i chusteczki z Rossmanna bo było fajne pudełko do nich :)
Dla Oli używałam po urodzeniu Oilatum do kąpieli i sudocrem i byłam zadowolona, teraz pewnie taki sam zestaw kupię.

My na samym początku zaopatrzyliśmy się w kosmetyki Hippa, ale później okazało się, że u nas trzeba było wprowadzić Oilatum bo młody miał wysuszoną skórę. Jeśli chodzi o pupę to również u nas sprawdzil się Nivea na odparzenia (Luna czasem mąka ziemniaczana naprawdę się przydaje :) ).
Z kremów p/słonecznych stosowałam Nivea i ten z Rossmanna (z rosmanna chyba jest 50 - tka, ale przeszkadzał mi jego zapach)

Wedlug mnie i pupy mojego syna najlepsza jest masc posladkowa na recepte od pediatry a na odparzenie alantan zielony. Zadne sudocremy wysuszajace ktore ja uzywam na pryszcze na buzi.
Jestem na glukozie. Jakie to jest obrzydliwe, zapomnialam o tym fakcie. Minelo dopiero 20minut zwariuje na tym krzesle! czytac nie moge bo mnie mdli a Maly rozerwie mi brzuch....:-)

Rozyczynka - ja planuję kąpać w Oilatum Baby (Emolium czytałam że jest do skóry bardziej problemowej, bardziej wysuszonej, więc to zostawiamy w razie co gdyby coś się działo, żebyśmy mieli na co przejść) - aczkolwiek położna na SR mówiła, żeby kąpać w samej wodzie :P Położna narzekała na wszelkie emolienty, ale moja siostra i zaufana przyjaciółka swoje dzieci kąpią a oilatum i dzieciaki mają super skórę i nie trzeba niczym kremować po kąpieli.
Przyjaciółki mały ma teraz problemy ze zbyt suchą to zmieniłą na Emolium i dodatkowo go kremuje emolium.

Jeśli chodzi o kremy do pupy, to ja planuję smarować maścią pośladkową z Zaspy i na receptę, jak się jej nie uda zdobyc to wtedy Bepanthen lub Linomag zielony.
Sudocrem TYLKO na cięższe odpażenia, bo on ma cynk i mega wysusza i jak się tym smaruje na co dzień, to można maluchowy przesuszyć co nieco i narobić więcej szkody niż pożytku.
(to oczywiście tak w teori bo to nasz pierwszy maluch więc taki mam plan, a rzeczywistość go zweryfikuje)

W zasypki, mąki ziemniaczane itp nie będę się bawić :)

Ponoć super skład mają też kosmetyki z rossmanna (stąd kupimy chyba krem przeciwsłoneczny bo ma względnie normalną cenę, a nie 60zl za malutką 100ml tubkę :P)
ale reszta kosmetyków mnie uczula i mega drażni mnie ich zapach :P
i kosmetyki Hippa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też mam komodę Malm dla starszego i potwierdzam, że bardzo pakowana no i solidnie zrobiona, w porównaniu do innych w tej cenie :).
Jeśli chodzi o kosmetyki to dobre moim zdaniem są z Hippa, Nivea i niektóre rzeczy Ziajki( tu polecam pastę bez fluoru dla maluszków- z innej firmy bardzo ciężko spotkać, albo są drogie, a do końca wychodzenia mlecznych ząbków taką stomatolodzy polecają ). Rodzimy latem i trzeba uważać z oliwkami bo one zatykają pory mocno i potówki sie robią- oczywiście przy upałach. Co to kremów z filtrem to ja nie znalazłam takiego co się szybko wchłania- może ktoś coś podpowie? :)Do pupy moim zdaniem sudocrem jest okropny, ale może tylko na moje dziecko tak działał. Ja stosowałam linomag i teraz też tak będę robić, albo maść pośladkowa od pediatry. Na mega odparzenia tormentiol lub klotrimazol- ale zakładam że takich nie będzie :).
Co to lumpeksów w Gdańsku to też chętnie się dowiem , gdzie są fajne rzeczy dla maluchów- wcześniej jak mieszkałam na przymorzu chodziłam do Fuksa w pomarańczowych wieżowcach, ale przeprowadziliśmy się na morenę i tu w Fuksie dużo mniejszy wybór.

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...