Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.8 :)

Lipiec:
diablica 48 - 02.07, trojaczki-córeczki
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07 - Synek - Wejherowo
Martika-11.07. córeczka, Kliniczna
blatella - 14.07, córeczka Ola / Kliniczna lub Wojewódzki
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
kaasik11 - 15.07, córeczka/ Wojewódzki
chaton - 19.07,Synek / Redłowo
agamak13 - 24.07, córeczka/ Kliniczna
muminka1 - 29.07, synek/ Redłowo
jolcia - 30.07-córeczka/Wejherowo
krokus - 31.07
zerka - 31.07-chłopiec/ Redłowo/Wejherowo

Sierpień :
Ola86-03,08 córka/wojewódzki
Sabbi- 04.08, chłopiec/ Kliniczna
bauaganiarka - 4.08
Inspired - 04.08 córeczka/ Redłowo/SwissMed
BeataI-J 5.08 synek / SwissMed
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08 Synek / Zaspa
Lisia32 - 15.08 - córeczka / Kliniczna
Monika K. - 17.08, synek / Kliniczna lub Wojewódzki
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08. Synek / Kliniczna lub Wojewódzki
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08 - córeczka
aleksandry - 23.08

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-lipcowo-sierpniowe-2014-cz-7-t530528,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.8 :)

rozyczynka - ja myślę, że to wszytsko zależy od maluch i tego jaką ma skórę - dla jednego który ma "tłustą" sudocrem się sprawdzi,a innemu wrażliwcowi przesuszy, dlatego ja kupuję wszystko na początek w małych opakowaniach :) (no nie licząc oilatum bo to kupiłam 500ml :P)

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć na co maluch będzie uczulony. Mojej przyjaciółki synek przykłądowo był uczulony na Jelpa, który ma mega dobre opinie i niby najrzadziej uczula dzieciaki, a ona kupiła 2 proszki na 50 prań od razu :)
Ja kupuję wszytsko w malych opakowaniach a później jak coś się sprawdzi to będę kupowała w dużych :)

roksana - jeśli chodzi o fotelik

Jeśli jeszcze nie kupiliście to w bobowozkach teraz jest pormocja za cybex aton3 z bazą isofix za 859 (normalnie sam fotelik bez abzy kosztuje 699 więc baza wychodzi za 160zł:

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=5245&%3CosCsid%3E

tylko nie wiem czemu mają zdjęcia aton 2 w miniaturkach, ale później w opisie już mają aton 3 i do wyboru kolory też są z aton3.

Hej laski :)
Widzę przygotowania wrą :) ja sudoku tez nie lubię mam całe opakowanie jeszcze po córce, za to najbardziej nam się sprawdził bephanten i do tej pory używam :) do kąpieli hippa używałam ale Laura nigdy nie miała problemów skórnych :) na początku smarowalam emolium całe ciałko bo takim noworodka skóra się łuszczycy a oliwek nie lubię a potem już niczym bo nie było potrzeby :) na słońce żako co używałam ale mam hipp :)

Ale paskudnie na dworzu :) a mi tak słońca trzeba do funkcjonowania :) jadę z córcia na basen zaraz :) a jutro mam wizytę u gina :)

Juz mi się chyba 3 trymestr zaczął i strasznie się boje przedwczesnego porodu chociaż nic na to nie wskazuje ale w pierwszej ciąży tez nic nie wskazywało i dlatego mam takie okropne myśli :(

Olcia - Ja też słyszałam o uczulaniu przez J&J i wg do nich się nie przymierzam, bo sama jestem uczulona na różne dziwne rzeczy. Wg jeśli chodzi o twarz.

Jolcia - no moja szwagierka też z sudokremu jest mega zadowolona i jej kuzynka też więc aż się zdziwiłam.

ja słyszałam, że kosmetyki johnson&johnson często uczulają dzieci, ale nie wypróbowałam ich więc potwierdzić nie mogę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zasypki nie używałam nigdy, oliwki też nie bo też nie lubię. Do pupy używałam tylko sudocremu i Ola nie była ani razu odparzona i nic się nie działo.

Jestem mega przeciwniczka oliwki i na pewno jej nie będę stosować. Chce kupić od razu emolient, żeby nie smarować,malego po kąpieli.
Kosmetyki ziaji są dla mnie Malo efektowne wiec akurat z ziajka chyba nie będę tez eksperymentować :) pewnie zdecyduje sie na krem do buźki Hippa. O nivei sie naczytalam niefajnych opini. Ale za to mam od nich chusteczki.
Ale zdziwilyscie mnie z tym sudokremem... A maść posladkowa jest do codziennego użytku czy na odparzenia?
O zasypce myslalam kupnej. Nie sloikiem obok lozeczka z maczka :P choć nie twierdze, ze nie będzie mi nigdy potrzebna.

No właśnie.. Ja jeszcze prawka nie mam ale przed rozwiązaniem mam zamiar mieć.. A poza tym i tak w aucie nawet jak nie jeździmy to bezpieczniejsze.. Ale kwota powala... No cóż, szukam używanej może ktoś bedzie miał do tego fotelika.. :)

ja kupuję - sporo jeżdżę autem i po 1 jest to bezpieczniejsze, po 2 uważam, że to mega wygodne jak się nie trzeba szarpać z pasami :)

No bedzie coraz ciężej pewnie :)

Dziewczyny czy kupujecie bazy do fotelikow?

Tak dokładnie, im większy brzuch tym bardziej mi się nie chce, ale wiem,że warto bo ja mam zagrożone ciąże a tam zaufanego lekarza.

Jolcia taki kawal jeździsz? Pewnie do invicta?

Ja mam jutro na 9 a muszę dojechać z Wejherowa do Gdańska skm dlatego przygotowuję się już dziś :)

Jolcia, ja właśnie dzisiaj tak zaczęłam tez dzień :) ale ja wizytę mam dziś, a Ty już dzień wcześniej hehe :) nie dość ze miałam przed ciaza trochę nadwagi to teraz mi brzuch przeszkadza w goleniu :( nie wiem co bedzie pozńiej,,

Ja osobiście nie zastanawiałam sie nad tym w czym będę kąpać , ale jak byłam na tych warsztatach mamo to ja to dostaliśmy z j&j próbki takich płynów do kąpieli , tam położna zachwalala.
A co do maści to tez słyszałam ze ta posladkowa to super sprawa.

Na słoneczko też polecam Ziajkę

Z pierwszą córą sprawdziły nam się na początku olliatum a potem kosmetyki ziajka. I tak też teraz zrobię. Do pupy maść pośladkowa z ziajki lub bepanthen na odparzenia, ewentualnie linomag. Co do kremu z filtrem polecam emulsję ziajki od 1 dnia życia.

No doczekałam się, jutro wizyta, od rana się kąpię, golę itp:) Mój mąż się śmieje,że dla niego się tak nie staram teraz jak dla ginekologa :)
Ola dziś ze mną w domu bo przeziębiona a miałam iść do fryzjera i po piżamę dla niej do biedronki.
Co do zakupów to ja kupiłam tylko 1 getry,body,niedrapki,śliniak i chusteczki z Rossmanna bo było fajne pudełko do nich :)
Dla Oli używałam po urodzeniu Oilatum do kąpieli i sudocrem i byłam zadowolona, teraz pewnie taki sam zestaw kupię.

My na samym początku zaopatrzyliśmy się w kosmetyki Hippa, ale później okazało się, że u nas trzeba było wprowadzić Oilatum bo młody miał wysuszoną skórę. Jeśli chodzi o pupę to również u nas sprawdzil się Nivea na odparzenia (Luna czasem mąka ziemniaczana naprawdę się przydaje :) ).
Z kremów p/słonecznych stosowałam Nivea i ten z Rossmanna (z rosmanna chyba jest 50 - tka, ale przeszkadzał mi jego zapach)

Wedlug mnie i pupy mojego syna najlepsza jest masc posladkowa na recepte od pediatry a na odparzenie alantan zielony. Zadne sudocremy wysuszajace ktore ja uzywam na pryszcze na buzi.
Jestem na glukozie. Jakie to jest obrzydliwe, zapomnialam o tym fakcie. Minelo dopiero 20minut zwariuje na tym krzesle! czytac nie moge bo mnie mdli a Maly rozerwie mi brzuch....:-)

Rozyczynka - ja planuję kąpać w Oilatum Baby (Emolium czytałam że jest do skóry bardziej problemowej, bardziej wysuszonej, więc to zostawiamy w razie co gdyby coś się działo, żebyśmy mieli na co przejść) - aczkolwiek położna na SR mówiła, żeby kąpać w samej wodzie :P Położna narzekała na wszelkie emolienty, ale moja siostra i zaufana przyjaciółka swoje dzieci kąpią a oilatum i dzieciaki mają super skórę i nie trzeba niczym kremować po kąpieli.
Przyjaciółki mały ma teraz problemy ze zbyt suchą to zmieniłą na Emolium i dodatkowo go kremuje emolium.

Jeśli chodzi o kremy do pupy, to ja planuję smarować maścią pośladkową z Zaspy i na receptę, jak się jej nie uda zdobyc to wtedy Bepanthen lub Linomag zielony.
Sudocrem TYLKO na cięższe odpażenia, bo on ma cynk i mega wysusza i jak się tym smaruje na co dzień, to można maluchowy przesuszyć co nieco i narobić więcej szkody niż pożytku.
(to oczywiście tak w teori bo to nasz pierwszy maluch więc taki mam plan, a rzeczywistość go zweryfikuje)

W zasypki, mąki ziemniaczane itp nie będę się bawić :)

Ponoć super skład mają też kosmetyki z rossmanna (stąd kupimy chyba krem przeciwsłoneczny bo ma względnie normalną cenę, a nie 60zl za malutką 100ml tubkę :P)
ale reszta kosmetyków mnie uczula i mega drażni mnie ich zapach :P
i kosmetyki Hippa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też mam komodę Malm dla starszego i potwierdzam, że bardzo pakowana no i solidnie zrobiona, w porównaniu do innych w tej cenie :).
Jeśli chodzi o kosmetyki to dobre moim zdaniem są z Hippa, Nivea i niektóre rzeczy Ziajki( tu polecam pastę bez fluoru dla maluszków- z innej firmy bardzo ciężko spotkać, albo są drogie, a do końca wychodzenia mlecznych ząbków taką stomatolodzy polecają ). Rodzimy latem i trzeba uważać z oliwkami bo one zatykają pory mocno i potówki sie robią- oczywiście przy upałach. Co to kremów z filtrem to ja nie znalazłam takiego co się szybko wchłania- może ktoś coś podpowie? :)Do pupy moim zdaniem sudocrem jest okropny, ale może tylko na moje dziecko tak działał. Ja stosowałam linomag i teraz też tak będę robić, albo maść pośladkowa od pediatry. Na mega odparzenia tormentiol lub klotrimazol- ale zakładam że takich nie będzie :).
Co to lumpeksów w Gdańsku to też chętnie się dowiem , gdzie są fajne rzeczy dla maluchów- wcześniej jak mieszkałam na przymorzu chodziłam do Fuksa w pomarańczowych wieżowcach, ale przeprowadziliśmy się na morenę i tu w Fuksie dużo mniejszy wybór.

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (56 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (114 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

ile potrafi wasze dziecko? 3 latka... (19 odpowiedzi)

Nasz Filip we wrzesniu skonczy 3 latka. Ale jego rowiesnicy w lipca i sierpnia potrafia duzo...