Mamy listopadowo-grudniowe 2017 cz. 3

Link do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-t747941,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-cz-2-t756824,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
15.11 - User/Oliwka
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber

06.01.2017 - vita47
skomentuj popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja ze swojego rogala jestem mega zadowolona, sprawdza się zarówno do spania na boku jak i właśnie na plecach. Na chwilę obecną nie byłabym już w stanie bez niego zasnąć.

Też nie znam żadnego doradcy :( mojej znajomej pomagała na początku położna ze szkoły rodzenia przystawiać i jakoś dała radę. Ja liczę na to że nie będę miała z tym problemu, jestem dość dobrze wyposażona i brodawki ponoć idealne do karmienia więc mam nadzieję że obejdzie się bez problemów.

Możecie polecić jakieś dobre staniki do karmienia? Te całkiem miękkie bez fiszbiny to poprostu masakra... Wyglądam w tym tak że wstyd nawet po domu chodzić :(

Na zgage polecam pić rano na czczo i wieczorem przed snem siemię lniane zalane wrzątkiem, robi się z tego taki glutek kisielowaty. Smaczne to nie jest ale baaaardzo pomaga :) ja to pije prawie od początku ciąży bo inaczej bym chyba umarła :p

Kejt, ja Ci nie pomogę. Nie korzystałam z doradcy laktacyjnego.
Ale znam przypadek, że kobieta przy pierwszym i drugim dziecku nie miała ani kropli pokarmu a trzecie karmiła piersią ponad dwa lata.

Mój rogal jest spoko- aczkolwiek ja śpię głównie na plecach, bo rwie mnie dalej w miednicy jak za długo leżę na boku. Ale pomaga mi się umościć tak, żebym mogła oddech złapać, bo brzuch mam pod samą przeponą.
Co do wyprawki to mniej więcej pamiętam co tam trzeba kupić i pewnie kupię wszystko w Gemini w przyszłym miesiącu.
Dziewczyny, a możecie polecić jakiegoś doradzę laktacyjnego? Z pierwszym dzieckiem karmienie mi nie wyszło i dosyć to przeżyłam, więc chciałabym się lepiej tym razem przygotować.

Ja dziś nie czuję się najlepiej. Córcia wróciła z przedszkola z katarem i kaszlem a mnie też coś bierze. Trochę już mamy przygotowane rzeczy - będzie druga córka więc mamy łatwiej. Najgorsze, że ja nie pamiętam za bardzo co trzeba przygotować

Do mnie jakoś nie dociera, że już 3 trymestr mi się zaczął. Myślę, że ciuszki zacznę prać i prasować w listopadzie a narazie muszę się wziąć za kompletowanie wyprawki. Zuzi ciuchy prałam w Jelpie.

Ostatnio strasznie dokucza mi zgaga i bóle miednicy.

Dziewczyny a jak spisują się Wasze poduszki rogale do spania?

Prałam w dzidziusiu i loveli -u nas oba spoko. Te promocje w biedrze na lovelę zdarzają się dosyć często.

Patrz, zapomniałam, że maluchom pierze się w specjalnym proszku/płynie :-) Z trzylatką jadę na detergentach dla dorosłych :-) Nie mam jeszcze pieluszek, ale widziałam, że na Allegro bardzo tanio wychodzą oryginalne pampersy w mega wielkich kartonach :-) Potem mam plan przejść na Dadę.

W gruncie rzeczy w każdym szpitalu można trafić na spoko personel i na ten nie do końca... Pozostaje nam mieć nadzieję że będzie ok :)
My jeszcze się na żaden wózek nie zdecydowaliśmy i im dłużej czytam o nich oglądam tym bardziej głupieje i nie wiem co wybrać.
Ciuszki mam zamiar prać jakoś pod koniec września/początek października. Cały czas wydaje mi się że jeszcze jest sporo czasu. W sumie oprócz łóżeczka, ciuszków i pampersów to nic nie mamy :p teraz jak wrócimy to będę powoli wszystko ogarniać.

Nie wiem czemu ale mam wewnętrzne przekonanie że urodze szybciej tymbardziej że moja szyjka przestaje być posluszna. W poniedziałek mam wizytę u lekarza więc zobaczymy na czym stoję.

A co do prania to w czym pierzecie? Widziałam w biedrze że jest płyn z loveli w promocji za 15 zł i zastanawiam się czy nie kupić.

Ja też jeszcze w proszku: ciuszki niepoprane, wózek i fotelik samochodowy niekupione, podobnie jak majtasy do szpitala ;-) Z tymi szpitalami to faktycznie - mają okresy popularności, każdy ma swoich zwolenników, każdy plusy i minusy, ech. U nas dla odmiany solidny polski urząd i też kosta :-) No fakt, nie będzie mi tego brakować :-)

Spoko Tercia, zdążysz ze wszystkim :) 8 tygodni to jeszcze kupa czasu jest :) mi zostało 9 i na razie też jestem w polu z przygotowaniami. Torbę do szpitala planuję tak za 4 tygodnie spakować.
Jarzynka, u mnie też zawsze kosta w pracy jesienią było, skandynawska firma, to twardo czekają na pierwsze przymrozki ;) I te wojny podjazdowe o farelki.. w sumie nie żałuję że przez 2 sezony nie będę musiała o tym myśleć.

Moja córka od tygodnia w p-kolu i już podkasłuje, a ja siedzę w pracy i marznę, bo u nas standardem jest włączanie ogrzewania w październiku niezależnie od pogody ;-) Chyba sobie farelkę przytacham :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cześć dziewczyny :)

Ja pewnie będę pierwsza do rozpakowania, bo termin mam na 4.11, czyli już tylko 8 tygodni... a jeszcze nie mam nic przygotowanego, planowałam prać ubranka w pierwszym tygodniu września ale z taką pogodą za oknem to niestety suszenie odpada, więc czekam na słońce.

Ja miałam przebijany pęcherz płodowy tuż przed cc, jak przyszedł lekarz sprawdzić dlaczego tętno dziecka spada... nie czułam nic, ale ja za wiele nie pamiętam z porodu :) ponoć bolało... tak mówił mąż :D, dobrze, że on o tym wie :D. Rodziłam na Zaspie... teraz też planuję, choć nie jestem zadowolona z przebiegu i finału porodu... od razu mnie położono i byłam pod ktg, młody nie wstawił się w ogóle do kanału rodnego i był raczej duży (wg lekarz na IP 3200, szacunki wg mojego lekarza ok. 3800, a urodził się 3900g). Sądzę, że gdybym mogła chodzić, skakać na piłce to nie skończyło by się cc. Teraz nie wiem jak będzie, bo mam wrażenie, że drugie dziecie kopie mnie po pachwinach, więc ułożenie może mnie zmusić do cc. Poprzednio chciałam rodzić na Klinicznej, nie było miejsc, teraz nie będę nawet próbować. Wojewódzki odpada, jest najdalej i dodatkowo mam kilka znajomych, które miały duże powikłania ze względu na to, że zwlekali z cc. Teraz ponoć to się zmieniło jak Wojewódzki i Zaspa zostały połączone, ale chyba wolę już Zaspę, w szczególności, że można wyjść do pokoju odwiedzin z dzieckiem. To co w Wojewódzkim jest dobre to badają przesiewowo wszystkie noworodki jeśli chodzi o usg głowy, brzucha.

Cześć Kasiulaa - czyli udało Wam się wyjechać na urlop? Super :)
Jak rodziłam syna 3 lata temu, to wszystkie babki chciały z kolei rodzić na Klinicznej - tak się zmienia moda na szpitale :). Ja się nadal łudzę, że może listopad będzie mniej "popularnym" miesiącem niż lipiec, aczkolwiek moja ginka mówi, że w tym roku generalne jest baby boom i mają pełno roboty na porodówkach cały czas.
Ja się obawiam, że znowu przenoszę i będę musiała synka na długo zostawić :/ Aczkolwiek bardziej jestem ciekawa jak moja dziewczynka wygląda :)
Ech, ledwo się przedszkole zaczęło i już Młody zagilany i w dodatku mnie zaraził, więc jedyne o czym marzę, to cały dzień pod kocem.

Cześć dziewczyny :) chwilę nie zaglądałam a tu tyle do nadrobienia w czytaniu :) my po malutku kończymy urlop i w weekend wracamy do domciu.
Z zakupów mogę się pochwalić że kupiliśmy lóżeczko i ja kupiłam sobie kurtke taka jesienno zimowa. Jestem mega zadowolona bo jest zapinana na zamek i ma z przodu taka wstawke poszerzająca do wpiecia więc generalnie wygląda jak standardowa kurteczka a na czas dużego brzucha dopiero a się w środek tę wstawke :) więc po ciąży dalej będę mogła spokojnie ją nosić.
Mi z dnia na dzień brzuch rośnie w oczach i na urlop wzięłam kurtkę w której się jeszcze z bluza mieściłam a po 10 dniach już nawet nie mogę się w niej zapiąć bez bluzy :P

Ja chciałabym rodzić na klinicznej ale nie wiem czy z tego wyjdzie, z zaspy niestety znam dużo przykrych historii i ten szpital mnie przez to przeraża, w redłowie za to byłam w lutym na hsg to sprzedali mi bakterie szpitalne i ponad 2m-ce byłam na antybiotykach.... A w między czasie wyszło że jestem w ciąży :/ więc też nie fajna sytuacja. Dużo dobrego słyszałam o Kartuzach więc jeśli będą mnie odsyłać gdzieś dalej to chciałabym tam. Coraz częściej myślę o porodzie i coraz bardziej mnie przeraża :(

Ja też. Moja ma kaptur, jest długa, ma dużo miejsca na potomka i pasek, przez co nie wygląda się jak w worku ;-)

Ja byłam zaskoczona, że poród to taka mokra sprawa :) Jak przebili mi pęcherz płodowy to jakby ktoś kran odkręcił i to śmieszne uczucie nagłego luzu w brzuchu - spoko. Ale potem co się podnosiłam z piłki to lało się ze mnie dalej, cała paczka podkładów mi poszła na porodówce.
Co do kurtki to mam taką obszerną parkę z zeszłego roku, mam nadzieję, że upchnę tam brzuch na końcówce. Oprócz tego mam z Bonprixa takie 2 w 1 bluzę wpinaną w puchową kamizelkę, pod którą później można nosić dziecko w chuście/nosidle. Ale za bardzo fancy nie wygląda :)

Zimową dostałam od koleżanki, która w marcu rodziła.

Jak rodziłam 19 lat temu, to obudziłam się w mokrym łóżku i myślałam, że się posikałam:/ Dopiero jak mnie złapały skurcze to skapowałam się o co chodzi.

Z Zuzią miałam najpierw skurcze a wody odeszły mi na SOR-ze i szczerze mówiąc nie było to zbyt przyjemne.

Ja w końcu zamówiłam ciążową z Bonprix i ona ma jakieś z boku zamki więc będzie i na po ciąży. Przed chwilą zamówiłam więc zobaczę jak przyjdzie.

A będziecie kupowały kurtki zimowe? Ja mam kurtkę taka ze gdyby nie brzuch to bym normalnie weszła, i właśnie brzuch będzie tylko przeszkadzał w zapięciu się.
Ale kupować kurtkę na 1-2 mce tez trochę mi szkoda kasy.

Mój mały też położony jest miednicowo. Chociaż teraz to może się zmieniło bo wierci się strasznie i to zawsze w nocy i nie daje spać :-( a w dzień grzeczny skubaniec z niego :)

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...