Mamy listopadowo-grudniowe 2017 cz. 3

Link do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-t747941,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-cz-2-t756824,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
15.11 - User/Oliwka
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber

06.01.2017 - vita47
skomentuj popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiepsko dzisiaj spałam w nocy, chyba pod świadomie się denerwowałam tą dzisiejszą wizytą.

Ale naskrobałyście:)
Jestem po wizycie i wszystko jest dobrze. Synek waży 1,5kg a mi przybył kolejny kilogram.
Jejku dziewczyny Wy już chcecie pakować torby do szpitala? Ja muszę sprawdzić ile mam czego, chodzi mi o ciuszki i dokupić to czego brakuje.

Słoneczko, zdrowia dla Was! Ja rodziłam w Swissie i na szczęście nie było potrzeby przewożenia nigdzie Małej. Tak sobie teraz gdybym, bo finanse już nie te, co kiedyś ;-)

A jakie masz wrażenia po VBAC i rady dla tych, co chciałyby sn po cc :-)?

Co do swissu miał jeden minus... Jesli cos by się z dzieckiem działo dziecko wiozą do szpitala na zaspie (albo innego z oddziałem noworodkowym) a matka zostaje w swissie :/

No słońce piękne, ale my do poniedziałku na antybiotyku (ja mam kontrole na 7:50 i zobaczymy co dalej, a Synek do poniedzialku włącznie ma antybiotyk, dzis miał kontrole) i przymus siedzenia w domu :/

ja miałam pierwszy poród cc, drugi sn, nic nie ciągnęło mnie i teraz też nie ciągnie ale zobaczymy jak teraz będzie...
co do wyprawki - to na klinicznej nie dawali ani podkładów ani podpasek nie dawali, trzeba było mieć swoje

A ile miałaś ostatnio żelazo? Ja 10,9.

Piękne słońce dzisiaj :-) Mamy w planach wyjazd do teściów, gdzie może się uda do kina wyskoczyć - szaleństwo! :-)

Akurat jestem spokojna o to ze pierwsze cc było zrobione dobrze. I raczej nie jest to efekt tego, ze lekarz spaprał. Wiec albo się po prostu wszystko rozciąga łącznie z blizna albo po prostu się rozchodzi. Innego wyjścia nie ma.

Byłam oddać siuśki i przy okazji morfologię chociaż lekarz nie kazał. Jestem ciekawa jak moje żelazo wyglada. Czy gorzej czy lepiej czy bez zmian.

Ładna pogoda, co robicie w ostatnie ciepłe dni?

Aaa porodówki... Jak bylam na IP to położne mówiły że nowa kliniczna ma się otworzyć ale nie wiadomo kiedy.

Aaa laktator... Ten medeli w szpitalu.,. Ała :| nadal pamiętam ten ból :( ja mam avent najpierw ręczny mi Mąż do szpitala kupił, a pozniej jak w domu szykowalam zapas na nasz wypad na wesele bez dziecka to odkupilam taki sa ale elektryczny, ze wszystkie części stykające sie z mlekiem sa od mojego, a tylko część pompy elektrycznej jest używana ;) i tym sposobem mam dwa w jednym w zależności od potrzeb ;)
Aaa i ja nie wiedziałam ale warto o tym pamiętać jak cos podczas pobytu można poprosić o pomoc doradcy laktacyjnego, nie polozne które sa na oddziale ale maja mala wiedze, ale certyfikowanego doradcy (wiem ze zaspa i kliniczna maja doradców na miejscu).
Co do wielkości ja tez do mojego aventu kupiłam wieksza nasadke bo mam duże brodawki, przez co na poczatku karmiłam przez nasadki (zwane tez kapturkami) medeli w dużym rozmiarze.

Się rozpisały Mamusie ;)
Jesli chodzi o wyprawie do szpitala no cóż... Czas zacząć o tym myśleć ;) z pierwszego pobytu pamiętam ze miałam takie siateczkowe majtki i dobrze zrobiłam ze kupiłam większe (nic się nie wbijało) ale tym razem zdecydowanie więcej ich wezmę :) ze jak sie będą drżeć przez odklejanie podpasek to nie będę sie martwić ;) i ja na codzien nie nosze podpasek dlatego te szpitalne bez skrzydelek sa dla mnie" trudne" więc jak poprzednio będę miała ze sobą (teraz od razu, wtedy dopiero po kilku dniach) opcje ze skrzydełkami, wole zapłacić kilka zl a miec wygodniejsze ;) nie wiem jak to jest ale jak nie mam skrzydełek to mi się tan wszystko obraca i klej mam do ciała a część która powinna być do ciała jest w dół :| to są normalne podpaski belli grube naturalne bawełniane :) podkłady na łóżko w szpitalach mają (na zaspie na pewno), pieluchy dla dziecka - musze się wybrac do Manhattanu bo w tamtejszym Rossmanie sa" naty" pieluchy jednorazowe bez chemii i sztucznych dodatków :) a ja tylko na pobyt w szpitalu chce jedno :)
Z reka na sercu polecam kosmetyki dla dzieci z Rossmana seria babydream - na blogu "analizy sroki" widac dokladnie ze maja super skład :)
Co do ubrań to wiedząc jak jest w szpitalu biorę dla Córeczki tylko kaftaniki i bodziaki z krótkim, a na wyjścia na sale odwiedzin kocyk do okrycia :) na oddziale jest gorąco i skoro ja będę chodzić tylko w koszuli to tak samo dla Młodej :) najważniejsze czego nauczyłam sie przy Synku to ze dzieci nie wolno przegrzewać! Bo dla maluszków gorsze jest przegrzanie niż ubranie za cienko :)
Co do blizn po cc sie nie wypowiem, ale np znam dziewczynę ktora jak pojechała na poród z drugim to sie okazało ze na szczęście drugie tez cc bo podczas pierwszego cc Jej zszyli macice jakos do powłok brzucha i coś jeszcze i gdyby rodziła sn mogłoby sie źle skończyć :/ ale nie wiem czy wczesniej Ja cos bolało, ciągnęło...

Mam dokładnie to samo - chyba zagram w totka ;-) Będzie dobrze, nawet bez Swissu, musi być :-)

Mi też blizna jakoś specjalnie nie doskwiera, czasami mnie pociągnie, jak młoda mi przyłoży.
Z tym Swissem to mam teraz chandrę, bo nawet jak ruszy przed listopadem to już nie zdążę kasy uzbierać,a chętnie bym skorzystała.

Nie czuję blizny jakoś szczególnie, pewnie dobrze byłoby zapytać gina, o co kaman. Dobrze, że uspokajasz z tymi porodówkami, bo faktycznie sianie paniki niczemu dobremu nie służy. Forum donosi, że Swissmed ma się reaktywować ;-) Jutro gin, będę się ładnie uśmiechać o zwolnienie :-)

A ja z tych siatkowych majtek nie byłam zadowolona, denerwowały mnie te sznurki i właśnie miałam wrażenie, ze mi uwierają bliznę. U mnie się sprawdziły takie bawełniane z wysokim stanem, ciążowe na brzuch. I ogólnie to po domu to chodziłam ze szwem na wierzchu aby wietrzyć ranę ale teraz przy Zuzi nie będę ryzykować :D

Laktator mam elektryczny z Babyono. I jestem zadowolona. Sprawdził się czesto, gęsto i był wbrew pozorom często w użyciu. Chociaż żaden tak nie ściągnie jak dziecko.

Dziewczyny po cc, czy odczuwacie bliznę? Miejsce cc? Mnie od kilku dni piecze, mrowi i rwie. Trochę się martwię, co to może byc.

Kasiulaa, ja tym razem kupilam Seni, bo akurat tylko oni produkują rozmiary na mój dorodny tyłek :) Za 5 par na allegro zapłaciłam 12 ziko, więc żaden majątek. Poprzednim razem miałam jakieś no name i były spoko, dwupak kilka złotych kosztował.
Co do laktatorów, to te z którymi miałam do czynienia miały tylko jeden rozmiar lejka. Myślę, że Medela jest pod tym względem bardziej pro, więc pewnie warto sobie poczytać przed porodem.

Medela na pewno ma różne rozmiary. Pamiętam że ten standardowy mi nie pasował i kupowałam drugi i było lepiej. Ale od czego to zależy to już nie pamiętam. A że szpitalami - byłam na IP na zaspie tydzień temu i cóż nie odsyłali gdzie indziej ale było obłożenie na full - były dwie dziewczyny na CC i kazali czekać do rana aż coś się zwolni. Ale może rzeczywiście sylwestrowe dzieci przejdą i będzie dobrze

Super wieści z tymi szpitalami :)

Kejt - dzięki za podpowiedzi! a ile takich majtek warto mieć? Możesz polecić jakąś konkretną firmę czy poprostu kupić najtańsze i już? A co do laktatora to one są uniwersalne czy tam trzeba jakiś rozmiar wybrać? Bo widziałam na warsztatach bezpieczny maluch że medela miała jakieś takie miarki do brodawek i na podstawie tego cos tam się wybieralo... Ale nie dopytałam o co tam chodzi.

O jakie dobre wiadomości:)

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...