Mamy listopadowo-grudniowe 2017 cz. 3

Link do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-t747941,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-cz-2-t756824,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
15.11 - User/Oliwka
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber

06.01.2017 - vita47
skomentuj popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

O, ale fajnie, też śledzę od jakiegoś czasu :-) Ze starszą córką chodziłam czasem na zajęcia do Akpolu. A Zuzannę uprosiłam, żeby mi w porodzie towarzyszyła ;-)

Ja jeszcze dodam od siebie, że polecam wszelkie spotkania i warsztaty organizowane przez " Bliżej". Warto śledzić profil na fejsie.

Zapisałam się :-)

Dziewczyny Jarzynka pisała o dużym wsparciu w sprawie karmienia z blogu Halfija, sama autorka blogu będzie w 3mieście - https://www.facebook.com/events/1075709722565798/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22event_calendar_create%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D¬if_t=event_calendar_create¬if_id=1505032300981010

Biedna Kejt :-(nie oprócz rozciągającej się macicy i czAdamie kłócia w brzuchu nic nie dolega na razie... a zauważyłam tez ze to kłócie dosksiera mi jak się dużo nachodzę. Ale czy to znaczy że do grudnia tak już będzie? Przecież ja zwariuje... nie mogę cały czas odpoczywać

Kurde Dziewczyny, 2 raz w życiu miałam wczoraj w nocy atak woreczka żółciowego - na szczęście obyło się bez pogotowia. Na szczęście w domy znałam ostatnią, zapomnianą tabletkę nospy. Poród przy tym to jednak pikuś jest :) Także witam się z Wami znad herbatki i suchej buły :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

On jest taki kisielowaty, musisz wyczuć jaki Ci najlepiej pasuje i pomaga, dla mnie osobiście optymalne jest z wersją 2,5 łyżeczki siemienia :) za żadkie też nie może być bo wtedy nie działa aż tak dobrze :)

Kejt masz rację, bez soku on jest taki bardzo neutralny w smaku ale dla mnie poprostu nie do przejścia :P
Ponoć można też to rozrodu z ciepłym mlekiem ale ja akurat mam nie tolerancję laktozy więc nie próbowałam. Zresztą taka wersja jakoś wogóle do mnie nie przemawia :)

Dziewczyny musi być dobrze! Jak coś by się działo to będziemy się wspierać w naszym gronie ;)

Glutek z siemienia nie jest zły ;) Dla mnie ma konsystencję takiego rzadkiego kisielu i jest zupełnie neutralny w smaku ( bez soku).
Dziobus też nam tego wszystkim życzę- będzie dobrze :)

Z tym sokiem to może być dobry, bo szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wypić glutka. To ma konsternację kisielu?

A co do problemów z karmieniem i złotych rad od życzliwych osób, to wierzę, że jest bardzo ciężko. Trzymam kciuki aby problemy z laktacją i depresja poporodowa ominęła nas wszystkie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja to siemię robię tak że wlewamy do kubka tak na wysokość ok. 2cm zimna wodę, dole wam syropu malinowego żeby był jakiś smak (ten krok można pominąć) i wsupuje 2-3 kopiaste łyżeczki siemię ja lnianego mielonego, to wszystko mieszam na jednolitą konsystencję i zalewamy odrazu wrzątkiem i dalej mieszam. Jak trochę ostygnie to robi się taki kisielowaty glutek do wypicia :)

Wiecie co to jest straszne, że jak kobieta ma problem z karmieniem to zamiast jakoś tak rzeczowo pomóc jej, wesprzeć na duchu to każdy tylko dobija jakimiś bezmyślnymi tekstami które tymbardziej nie pomagają :(

Jarzynka - moją położną tez byla pani Ania :) teraz tez próbuje sie z Nią skontaktować, ale przy dziecku jakos zapominam ze mam zadzwonic i powiedziec ze jestem w ciąży ;)

Co do doradcy laktacyjnej - polecam panią Asie ze szpitala na zaspie (maja tam punkt doradców), dzieki niej zaczęłam karmić tylko piersią a juz pediatra wcisnęła polowe posiłków mm bo niby pokarmu nie miałam :/ i karmiłam Synka prawie do 24mż :) polecam trafić na dobra doradcę!

Ja z kolei na ip od 16.... Młoda mi się nie ruszała nic a nic przez 2godziny wiec podjechałam... A tu, na Zaspie zatrzęsienie ciężarówek!!
Ja noworodkowe prac będę po 29wrzesnia ;)
Co do pieluch do szpitala chce jedno, ale kilka dni temu na jednej z moich grup na fb dziewczyny pisały o jednorazowkach NATY dostępne w wybranych sklepach i jak poczytałam o nich to je kupię na pierwsze dni :)
Mój rogal działa jak ta lala i śpi mi się świetnie :)
Co do chorób przedszkolnych mój od dzis w domu bo mamy zapalenie krtani:/ tzn Synek ma ;)
Ja polecam lovele plyn/mleczko do prania oraz z Rossmana proszek domol (czy jakos tak) sensitiv taki z maleństwem na obrazku kolor opakowania jasny groszek - ale tylko w dużych oddziałach :)

Mnie siostra do psychologa wypchnęła, tak byłam zdołowana po porodzie. Mała na mnie wisiała, nie spała, płakała, a "życzliwi" mnie dobijalo tekstami, że mam nietreściwe mleko, że się dziecko nie najada, że przyzwyczajam do noszenia, że mój nastrój udziela się dziecku... Też mam nadzieję, że i karmienie, i wszystko będzie trochę prostsze teraz, i że będę bardziej wyluzowana :-)

Ja miałam beznadziejną położną, która w ogóle się nie zainteresowała moimi cyckami. A niestety ze szpitala wyszłam z potężnym baby bluesem, który się potem pięknie rozwinął w depresję poporodową więc szczerze mówiąc sił mi zabrakło, żeby walczyć o karmienie,a te wszystkie złote rady że mleko rodzi się w głowie tylko mnie dodatkowo dołowało...
W szpitalu też jakoś nikt nie potrafił nam pomóc a synek albo nie chciał chwycić piersi, a jak udało mi się go przystawić to zasypiał od razu i zacznę rozbieranie, mizianie i dmuchanie na niego nie działało niestety. Mam nadzieję, że siostra będzie bardziej chętna do współpracy :) i ja lepiej zniosę ta burzę hormonalną na początku.

A ile tego siemienia się sypie i ile wody?

A, i herbatka Bocianek mi też bardzo pomogła na rozkręcenie laktacji, hektolitry jej piłam, była w Gemini. Matko, ale słowotoku dostałam ;-)

Aha, i za pierwszym razem super się u mnie sprawdziły takie kapturki do karmienia, miałam Medeli. Gdyby nie one, to by mi Mała jesień średniowiecza z piersi zrobiła ;-)

A jak kogoś nie odstrasza cena, to fajne staniki do karmienia miała Lingeria, szkoda, że zamknęli sklep w Gdańsku, chyba się przejadę do Gdyni ;-)

Dobrze wiedzieć, też mnie zgaga paskudnica nęka ;-)

Co do laktacji, to mi bardzo pomogła położna środowiskowa, pani Ania Molenda, przyjeżdżała często i na fundusz, pokazywała, jak przystawiać, mogłam ze wszystkim dzwonić. Poza tym w szpitalu wojewódzkim do końca roku działa bezpłatna poradnia laktacyjno-psychologiczna, fajna sprawa. Dodatkowo polecam bliga Hafiji, jak ktoś nie slyszał, i na fejsie jest naprawdę pomocna grupa laktacyjna Trójmiejska Droga Mleczna. Ja miałam koszmarne początki karmienia i milion kryzysów w trakcie, ale ze wsparciem pociągnęłam interes dwa lata. Dobrze mieć sojuszników na tej wojnie ;-)

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??