Mamy listopadowo- grudniowe 2017 cz.5

Terminy:
05.11 - Adg2014
07.11 - Kamada
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
15.11 - User/Oliwka
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber
31.12 - Karola
06.01.2017 - vita47
Jeżeli o kimś zapomniałam to przepraszam wpiszcie się ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cześć dziewczyny! dziś bylam u ginki i wszystko dobrze, cieszę się, ze KTG jest w porządku, ale dr powiedziała, że szyjka już przygotowuje się do porodu , więc może być niedługo...a u mnie to dopiero początek 37 tygodnia, trochę martwię się że to jednak wcześnie, ciekawe kiedy będzie naprawdę?

Witaj Dora :) lepiej późno niż wcale :) to moja druga ciaza a tez mam różne myśli odnośnie porodu, czy poznam moment, kiedy to będzie i inne.
Co do duoli to zawsze warto mieć kogoś ze sobą, podczas porodu polozna ma pod opieka kilka rodzących, wiec taka osoba towarzysząca przynajmniej zagada, poda picie, wytrze czoło :) jak nie partner, to np mama, koleżanka (kobiety które poród maja za sobą).

Cześć Dora, dasz radę :-) Ja dałam, to każda da ;-) Czytałam jakiś czas temu, że obwcnie 40% porodów w Polsce to cesarki, ciekawe, czy któraś z Was ma jakieś dobre źródło statystyczne :-) Tak, ja będę rodzić z doulą. Czy warto - pewnie okaże się po wszystkim :-) To drugie podejście do tematu, pierwszą miałam cesarkę :-)

Witam :) dopiero odkryłam to forum HA :)
Mój termin to 26.12 - także prawie sam koniec! No i jestem z tych "zielonych", tj. mój pierwszy raz.

Przede wszystkim chciałam pogratulować wszystkim już PO - jesteście mega bohaterki, ja powoli wpadam w panikę.
Tak jak czytam to większość na cc (a niby to 20% wszystkich porodów), u mnie nie ma żadnych wskazań zatem chyba sn (chyba stąd ta panika).

Oczywiście już mam pytanie - czy któraś korzystała lub będzie korzystać z takiej pomocy jak DOULA? Warto?

Just, ale nie chcą Was wypuścić z powodu spadku wagi? Bo jeżeli masz takie zalecenie od lekarza, to pewnie, że dokarmiaj, mm to nie jest trucizna w końcu. Tylko zamiast butelki staraj się karmić po palcu a najlepiej sns, żeby mała dodatkowo stymulowała pierś.
Bardzo, bardzo Ci kibicuję, bo miałam identyczną sytuację 3 lata temu i wiem, że jeżeli powalczysz jeszcze trochę w szpitalu, to w domu będzie już lepiej, spokojniej. Mój synek też zasypiał przy piersi i żadne rozbieranie, dmuchanie, gilanie po policzku nie działało. Bardzo potem załowałam, że nie pomęczyłam się 2 dni dłużej i nie wpadłam na to, żeby od razu po poworocie do domu wezwać konsultantkę laktacyjną.
Mam nadzieję, że już jutro wyjdziecie do domu i się mimo wszystko nie spotkamy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Just, nie wiem co ja bym zrobiła, chyba najlepiej żeby dziecko było najedzone, więc też dałabym MM.
Szkoda, że położne zamiast pomóc z KP to MM przynoszą... Kiedy ten nawał słynny przychodzi? w 3-4 dobie?

Just a mała traci za duzo, ze każą dokarmiać? U mnie dopiero w 3 dobie zaczął przybierać i nikt nie pisnął o dokarmianiu bo spadek nie przekraczał 10%. Położna mówiła, ze po porodzie mały moze spac i nie byc głodny przez 10h nawet.
Po pierwszym porodzie (cc) walczyłam by kp i udało sie! Tez sie Tobie uda, trzymam kciuki za hektolitry mleka w cyckach ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co jak na siłę trzymają i same przynoszą mm?i mówią dokarmiac dokarmiac. Używam laktator co 3h w trybie 753 i druga 753 po tym czasie ściągam 5ml. A na małą cycek działa tylko jako usypiacz pociąga fo ze dwa razy i spi

odnośnie KP to czytam od jakiegoś czasu co na ten temat pisze Hafija na facebooku - i niestety podanie MM nie jest korzystne. Chociaż wiem, że ciężko go nie podać jak dziecko płacze a my mamy wrażenie, że z piersi nic nie leci. Chyba tylko zacisnąć zęby pozostaje i się uprzeć. Moja córcia była karmiona odciaganym mlekiem , walczyłam z laktatorem 3 tygodnie, dokarmiana od początku MM i po 3 tygodniach było już po KP. Tym razem porządnie się doedukowałam, i chcę karmić, ale jak wiemy realia bywają inne niż plany. Trzymam kciuki dziewczyny żeby jednak się udało KP, szczególnie po CC. mam nadzieję, że Wam się uda:)

Just, gratuluję narodzin maleństwa. Również uważam tak jak dziewczyny, że powinnaś jak najwięcej przystawiać dzieciątko i wtedy laktacja się pobudzi. Jak urodziłam Zuzię to jak tylko otwierała oczka to dawałam jej cycka. Miałam wrażenie, że ciumcia cycka i zaraz zasypia. Zamartwiałam się, że się nie najada. Ale gdyby tak było to by beczała. Po 3-4 dniach tak miałam rozhuśtaną laktację, że wyglądałam jak Dolly Parton. Mam nadzieję, że i teraz dam radę wykarmić małego ssaka. Nie poddawaj się kochana, dasz radę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słoneczko, nie przejmuj się tymi minusami :) Ja osobiście bardzo sobie cenię Twoje i Jarzynki rady odnośnie kp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dodatkowo jak dziecko dostaje np z butelki to ze smoczka jest baaaardzo łatwo a z piersi inne mięśnie języka i podniebienia pracują i dziecku sie nie chce ssać i woli łatwą butle :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chyba moja wypowiedź została źle odebrana ;) miałam jedynie na myśli dobro Just i Jej maleństwa :)
Just jeśli cokolwiek ściągasz to znak że masz mleko tylko musisz przystawiać dziecko ile się da, wykorzystaj pobyt w szpitalu na rozkręcenie laktacji (w domu poza dzieckiem jest pranie, sprzatanie, gotowanie i inne). Proś o doradcę laktacyjną, mają u siebie, więc powinna podejść, może źle sie przystawiacie. Ja z doświadczenia Ci napisze, że jesli laktator ściąga cokolwiek to znaczy ze mleka masz mnóstwo i jeszcze kilkoro dzieci możesz dokarmić :D
Niestety podawanie mm zaburza laktacje, bo dziecko zamiast dawać znać Twojemu organizmowi ile mleka potrzebuje, dostaje z innego źródła i Twój organizm nie wie że i jakie jest zapotrzebowanie na mleko :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Laktator nigdy nie odciągnie tyle mleka, co dziecko. Racja Kejt - wędzidełko powinni sprawdzić i podciąć w razie czego. Dużo kontaktu skóra do skóry dobrze robi na laktację, bez ubrania pomiędzy Wami ;-) I doradca laktacyjny by się przydał - w wojewódzkim mają chyba takie konsultacje za free. Nie dawaj się zbyć i faktycznie lepiej nie dokarmiać - chyba że jest taka paląca konieczność. Mi po pierwszej cc mleko trysnęło fest dopiero w czwartej dobie, wcześniej dokarmiałam mieszanką, bo już się pożegnałam z karmieniem, byłam zrezygnowana - mleko nie leciało, Mała płakała. Trzeba czasu i cierpliwości, i paradoksalnie, chociaż o to najtrudniej -
spokoju. Wiem, łatwo się mówi. Ściskam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Just, jeżeli udało Ci się cokolwiek odciągnąć to już jest sukces, znaczy, że mleko jest.
Jeżeli zależy Ci na karmieniu bądź mega upierdliwa dla położnych, niech Ci pomogają przystawiać za każdym razem- ja nie byłam za pierwszym razem i potem żałowałam. Niech sprawdzą Twoje brodawki i wędzidełko małemu -może tu jest problem.
Konsultantka laktacycjna była u Ciebie ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na p oloznictwie 8 wolnych miejsc... położne przemile. Z tym karmieniem katastrofa nie mam mleka a ściągając mleko z 20min udało mi się zebrać 5ml. Od cycka ucieka od poczatku

Nie podawaj ich mleka bo przez to dziecko nie chce piersi! Pros o pomoc przy karmieniu, niech jakis doradca przyjdzie do Ciebie!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gratulacje!!! O pomoc przy karmieniu proś na maksa, zanim jeszcze wyjdziecie do domu. Powodzenia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Just gratulacje! Szybkiego powrotu do domu i żeby mała załapała pierś. Duzy tłok na położnictwie?

Mała malutka i krociotka.... czujemy się okej. Póki co dostawiam do cyca coś tam ciągnie i dokarmiam ich mlekiem. Dzis będę laktator używać,bo mala od cyca się wykręca i wierci.....zazdroszczę matkom tym które tak fajnie karmią swoje dzieciaki.
Wstawanie po cc i ból podczas leżenia po cc to był koszmar. A mała ma pieprzyk niczym Cindy

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...