Mamy marcowe i kwietniowe 2011 *7*

no to mamy nowy wątek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy marcowe i kwietniowe 2011 *7*

Dzięki za szczegółową relację!!! :):):)

Pochwal się przy okazji jakie mebel z Ikea wybraliście dla malutkiej?

Ja się dopiero zastanawiam w jakie kolory uderzać, a potem skąd i jakie mebelki wybierać ;)

No Wy juz macie chociaz cos kupione ;p Ja wsumie nic nie mam ;)
trzeba pojechac na zakupy bo potem moze byc za pozno tak ciagle je odkladajac ;)

Ulka 26 moge ci strescic co zapisalam w poniedzialek:)wyklad byl bardzo krotki (30-35min) takze za duzo nie strracilas:)
Wykład prowadził Pan pediatra i byla mowa o tym, że:
*od 8 dnia życia nalezy podawac witaminę K
*witamine D nalezy podawac od pierwszych dni zycia
*w szpitalu w pierszej dobie maluszek bedzie miał szczepienia obowiążkowe
*należy obserwować kiedy pojawi sie smułka a powinna sie pojawic w 1 dobie, najpóźniej w 2 dobie
* 2/3 dzieci ma żółtaczke i nie nalezy sie tym przejmowac:)
*nie nalezy sie rownież przejmować gdy pojawi sie rumień (grudki, plamki)- nie wymaga leczenia, samo zanika po kilku dniach
*w szpitalu wykonywane jest badanie sluchu oraz badane sa bioderka ale po wypisie ze szpitala nalezy umowic sie na USG bioderek. Im wczesniej tym lepiej. Na to badanie musi byc skierowanie od pediatry rejonowego.
*na obchodzie zawsze informowac gdy cos nas niepokoi,jest to tez czas na pytania o dziecko
*jesli chodzi o pielegnacje pepka w szpitalu i domu to nie trzeba uzywac spirytusu tak jak kiedys robiono tylko nalezy stosowac sucha pielegnacje, czesto wietrzyc pepek a jesli sie zabrudzi to przeba dobrze wymyc wodą i dokladnie osuszyc
*po wypisie nalezy umowic sie z polozna w 1 tygodniu zycia natomiast z pediatra w 2-3 tygodniu zycia
*zdjecie szwow nie odbywa sie szpitalu, nalezy udac sie do wlasnej przychodni
*dziecko nalezy zglosic pod ubezpieczenie matki lub ojac
*dziecko bedzie mialo zalozone ksiazeczke w ktorej beda wszystkie wazne informacje od chwili narodzin :))
To wszystko:))))z mojego zeszytu moglabys sie nie doczytac hehe:)takze sama widzisz, ze nie bylo jakis nadzwyczajnych informacji:))

Tea mysle ze wiecej podziela, to ja jestem raczej wyjatkiem

Jest chociaż jedna mama która podziela moja opinie:)

witam ponownie

juz wrocilam z małych zakupów...w sumie bylam tylko w KAMAMA i w Rossmanie...no ale kupilam kolejna koszule kopertowa i szlafrok i jestem bardzo zadowolona, że mam juz cos wiecej;)

Jeśli chodzi o ciuszki to jak ktos bliski chce dac to korzystam ale tak do pozyczania to nie jestem do konca przekonana bo jak cos sie zniszczy to co wtedy:)
dla pierwszego dzieciaczka chcialabym jak najwiecej ciuszkow nowych bo kupowanie ich sprawia mi wielka przyjemnosc:))troche uzywanych tez mam ale raczej nie chce nic pożyczac...
Każda mama ma inne podejscie i szanuje to bo pozyczanie ma tez duzo plusow:)wiec nie neguje:)

Ivvka ja tam było wczoraj na SR?
Masz jakieś notatki?
Czy mogłabym je pożyczyć od Ciebie w środę - oddałabym w piątek.
Zależy mi, żeby jutro być na tym masażu.
Przypomnij tylko proszę - zajęcia są o 17 czy 17.40?
Dziś znowu mgliście zimowo. Taki nostalgiczny dzień...
Widzę, że to ja mimo, że prawie na początku to z przygotowaniami na maxa w tyle! Jeszcze tydzień i ostro do roboty muszę się wziąć.
Póki co i tak nie mam siły i możliwości :(
pozdrawiam Was cieplutko!

a co do pozyczania to ja jak najbardziej jestem za. zwlaszcza w rzeczy ktore malo sie uzywa a sa potrzebne, po co niepotrzebnie wydawac pieniadze, no i ekologicznie.
podpisywanie ubranek - bardzo praktyczne, masz rzeczy ode wielu osob i pamietaj co komu potem oddac.
ja duzo rzeczy odkupuje albo pozyczam- mam uzywane lozeczko, wozek, wanienke, nosidelko, ubrania, hustawke, laktator, sterylizator.
kupuje nowe to co uwazam ze powinno byc ze wzgledow bezpieczenstwa albo higieny - materac, fotelik, butelki, monitor oddechu.

dziewczyny nie panikujcie, nawet jak nie kupicie przed to kupicie po.
efekt jest taki ze wiekszosc matek mowi ze potem nie uzywala polowy rzeczy.
laktator - a moze nie bedziesz potrzebowac?

Co do zakupów dziś przyszła moja paczka ;)) cały dzień sie skupic nie mogłam wiedząc ze dzis przyjdzie a głownie to rzeczy kosmetyczne ;p a ciesze sie jak dziecko. Uda to mnie strasznie bolą w czwartek mam wizyte i dokładnie sie dowiem o ten ból u mnie jest niekiedy nie do wytrzymania. Mam termin na połowe marca i juz panikuje że sie nie wyrobie ze wszytskim ;p do połowy lutego chce miec juz wszystko prrócz wózka kupione poprane i wyprasowane. Boję sie ze czasu mi nie starczy ;p

Hej Dziewczyny ! ;)
Powiem Wam ze dzis tez cala noc przespalam i czuje sie super ;P
Co do pozyczania .. Mam kuzynke . ktora jak pozycza ciuszki to nawet specjalnie je podpisuje zeby o jakis wlos zaden ciuszek sie nie zgubil .. Troche przesadza ale no coz ;)
Ja wsumie wszystkie ciuszki bede miala od siostry ale i tak musze sie wybrac na zakupy zeby cos pieknego dla malej wybrac ;P
Tez mam obawy ze sie nie wyrobimy ..
Trzeba lozeczko kupic posciel wózek laktator no ogolnie prawie wszystko procz ciuszkow .. a to coraz mniej czasu ..
Troche za szybko ten czas leci ;)

To najwyraźniej nie jestem obeznana z tematem pożyczania:)
No ale taki już mam charakter ze nie lubię cudzych rzeczy bo zawsze się boję że coś się z nimi stanie i potem problem:)
No ale w sumie to nawet rozsądne bo takie ubranka to czasami nawet na miesiąc nie są potrzebne:)

Walerka- dzięki za cynk :)
A co do porodu to jakoś damy radę z pomocą natury i medycyny ;)

my tez pozyczamy ubranka od kuzynki, poza tym wezmiemy chyba na probe ich wozek, no i mamy do dyspozycji hustawke, lozeczko turystyczne itd...wszystko jest w bardzo dobrym stanie, a rodzina na tyle bliska, ze nie mamy skrupułów.nie martwcie sie,zdazycie ze wszystkim przed porodem- maluszki napewno wyczuja moment, kiedy bedziemy gotowe na ich przyjscie, a te leki,ze nie zdazymy, to moze instnkt wicia gniazda sie odzywa?
czy ktos cos wie o sr na Majewskich?

Lucy od 14.01 Asda ma wyprzedaz rzeczy dzieciecych, od ubran, pieluch laktatorow, wanienek do mebli, wlasciwie wszystko znanych firm tylko o wiele taniej. takze zerknij albo w sklepie albo na necie.
my po nastepnej szkole rodzenia, wszyscy sie upieraja zeby mi przypomniec ze musze to dziecko urodzic. pani jest bardzo naturalna a ja jestem bardzo medyczna wiec mamy troche roznice pogladow a juz najbardziej mnie wkurzyla jak powiedziala ze od wiekow kobiety rodzily, bez zadnej interwencji i bylo ok, moze i rodzily tylko duzo z nich przy porodzie umieralo a przezywalnosc noworodkow tez byla tragiczna.

takie pożyczanie to z checi pomocy.

sama korzystalam z takiej pomocy i dla mnie to normalne, nie kupuje od kolezanki tylko pozyczam i jak maluch wyrosnie to oddaje a ona przekazuje nastepnej mamie, dla mnie to normalne.

ooo widzę że nie tylko ja mam bóle w dach:)
Ale najgorszy i tak jest kręgosłup bo boli 24na dobę:)
A co do rzeczy ja też panikuję że nie zdążę ze wszystkim mimo że termin na przełomie marca i kwietnia:)
Ja mam troszkę ubranek i zakupiłam szafę, komodę, regał i kanapę do pokoiku:)

Czy wam też ciągle ktoś chce coś pożyczać?:PP Bo ja co chwile mam propozycję że mi ktoś pożyczy ubranka a potem oddam- a mnie osobiście to strasznie denerwuje;p Bo taka niezręczna sytuacja bo jak tu odmówić... Jak chcą to niech dają ale skąd to pożyczanie??:)

dzień doberek :)
Też mam stresa że nie zdążymy z wszytskim na czas. Dzisiaj mąż zabiera się za odświeżanie ścian, więc będzie można przygotowac kącik dla maleństwa:) Od piątku będę juz w domu całymi dniami więc mogę zacząc zamawiac i kupowac :D Wypatrzyłam juz chyba wszystko co gdzie kupic, więc mam nadzieję że pójdzie sprawnie.
Dosyc często bolą mnie uda, wczoraj wyjątkowo mocno. Ból jak przy okresie, a myślałam że z tym przynajmniej będzie spokój ;/

Dzisiaj wieczorem idę na kolejne zajęcia SR, będzie jakiś film :)

Miłego dnia wszystkim:)

Witam,

dopiero właczyłam kompa ale widze,że Tea18 dostałas bardzo dobra informacje od Ulki26 na temat SR:)))

Na poczatku tez chodziłam zakrecona bo nie wiedzialam kiedy i gdzie sa kolejne zajecia ale jak napisala Ulka26 nalezy trzymac sie tłumu:)

Monmie czekamy na relacje z wizyty..trzymam kciuki aby mala sie prawidlowo ulozyla!!

Ulka 26 wracaj szybciutko do zdrowia!!!

Asiu K ja tez troche sie niepokoje, że ze wszystkim nie zdaze..zostal mi miesiac i 3 tygodnie a do tego ta krotka szyjka co grozi wczesniejszym porodem i napewno bede spokojniejsza jak juz wszystko bede miala i dla siebie i dla malutkiej...
chyba zaraz wynurze sie z domku zeby dokupic co nie co:)
Wczoraj jak bylam na wykladzie w SR mąż pojechał do Ikea i udalo sie kupic ta komode co chciałam:)miala byc za 2 tygodnie ale jakos nie dawalo mi to spokoju i zadzwonilam w sob i sie okazalo, że te komody sa juz na stanie:))

Ja dzisiaj wyjątkowo przespałam całą noc. Ale ostatnio to raczej rzadkość. Też mam problemy z ułożeniem się w wgodnej pozcji. A Mała ostatnio strasznie mnie kopie. Co rusz czuję jakieś bolesne kopnięcia od środka. Chyba ma po prostu coraz mniej miejsca w środku...

Ostatnio mam stresa, że się nie wyrobimy ze wszystkim do porodu. Ten czas tak szybko leci. Postanowiłam sobie, że do końca stycznia muszę kupić wszystko co jest niezbędne do szpitala dla mnie i Małej.

Monmie czekam dzisiaj na relację z wizyty u doktorka. Trzymam kciuki, żeby Malutka była ułożona główką w dół :)

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)