Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 12

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 12

Mi na szczęście nic nie jest po witaminach. Na początku ciąży brałam sam kwas foliowy i po tym to się nie zbyt dobrze czułam więc przestawiłam się na Centrum. Mi lekarz natomiast nie pozwolił brać DHA bo stwierdził, że organizm sam musi wytwarzać.

a ja jakoś wg witamin nie mogę bo jest mi od razu niedobrze, kilka różnych próbowałam i nie mogę. Lekarz stwierdził że do puki mam dobre wyniki to mam się nie przejmować.

Ja biorę Centrum Materna bez DHA, bo po wszystkich, co miało w składzie DHA/tran wymiotowałam. Odwrotnie niż M&ms ;)

To, że leci krew z nosa, jak sie myje zeby z dziąseł w ciąży to normalne, nie ma się czym martwić. W ciąży przez hormony mamy bardziej ukrwioną i rozpulchnioną każdą blonę śluzową :) Co do czasu krzepnięcia to w morfologii można sobie zobaczyć płytki krwi (PLT), czy poziom w normie, ze składników,co sa w tabletkach tych różnych z witaminami, to nie żelazo na to ważne (to na hemoglobinę i RBC czyli czerwone krwinki) tylko wit C i wapń- one uszczelniają naczynia krwionośne :)

Hej Dziewczyny,
Mam pytanie czy to w Waszym wątku pisałyście o kontrolach z zusu? Jeśli tak, to mam prośbę napiszcie jak one wyglądały, ile trwały i w jakich godzinach się odbywały.
Z góry dzięki i trzymam kciuki za Was:)
Kasia

Micasia, współczuję, tydzień walczyłam ze sobą, 2 tygodnie z córką.

Na gardło pomogła duuuuża ilość tantum verde, plus woda z miodem do picia w ogromnych ilościach. A katar jak katar, po tygodniu minie. Pilnuj, żeby nie siąpić i pociągać nosem, żeby nie było rzutu na zatoki albo na uszy, bo to dopiero jest ból...

MamaDawidka, ja w ciąży piję tylko tran z DHA. Po witaminach w tabletkach wymiotowałam.

MamaDawidka ja brałam Femibion Natal 2, ale one są droższe i nie mają żelaza w składzie :P :( ale tak to są całkiem ok :))

Micasia kuruj się!
No właśnie zaglądam tu co jakiś czas w nadziei na wieści o nowych rozpakowanych mamusiach a tu cisza :P :(( ale kilka mamuś się nie odzywa, więc może niebawem dadzą znać że juz mają maleństwa w domciu.
Widzę że część z Was ma jeszcze troszkę czasu do terminu a chciałoby juz urodzić, a mnie tym razem poród zaskoczył :P Poprzednie dwa w 42 tyg. a tu 39 :PP i brakło mi tych kilku dni na przygotowania, a teraz aż szok jak pomyślę, że Kubuś ma już miesiąc :P Ten czas zdecydowanie za szybko leci :P :((
Oj za oknem pięknie, ale żeby jeszcze temperatura była ciut wyższa :)))

Ach a mnie dziś obudziło o 7 rano swędzenie twarzy-wiem dziwnie to brzmi. Przetarłam ręką okolice policzków i ze zdenerwowaniem zaobserwowałam, ze mam krew na ręku. Okazało się, że obudziła mnie strużka krwi, która sączyła mi się z nosa. Do 10 walczyłam z zatamowaniem i już jest ok. To wszystko przez tą pogodę, która mnie tak osłabia. Powiedzcie jakie witaminy bierzecie w ciąży? Ja brałam Centrum Materna ale 3 dni temu się skończyły i jeszcze nie kupiłam następnego opakowania. Stąd pytam o opinie odnośnie innych witamin dla kobiet ciężarnych-choć nie mam zastrzeżeń do tych co brałam.

a ja się rozchorowuje, katar, ból gardła, ból głowy beznadzieja....

Na całym oddziale ponoć pracuje tylko jeden.... a więc różnie może być.
Może będzie akurat zajęty przy cesarce czy jakimś innym zabiegu.
Zanim dojdzie do mnie to może być za późno na znieczulenie - z tego co czytałam na forach zdarza się to dosyć często, że albo go nie ma albo za późno...

Myslisz ze w swieta nie ma anestezjologa?

2 kwietnia. Jak będę mieć pecha to zacznę rodzić w same święta. To byłby kiepski czas - nie dość że weekend to jeszcze święta - ludzie na urlopach. Na oddziale pewnie będą pracować sami "najlepsi", nie wspominając już o tym, że na znieczulenie nie miałabym co liczyć.
Planuję rodzić w Klinicznym.

A ja sobie załozyłam że do świąt muszę wytrzymać nawet spakowanie torby zostawiłam na po świetach.
No i święta w tym roku oczywiście u nas.

Ja juz powiedzialam,ze jak wytrzymam do swiat to nigdzie sie nie ruszam. Niecha maz i synek ida a ja leze. Nie bede sie toczyc do stolu. Anik a na kiedy masz termin? Wybierasz sie na kliniczna?

Oby ten konkurs na najlepszą położną w Klinicznym trwał dłużej :) Fajnie byłoby się załapać.
Chce już rodzić! To czekanie powoli mnie irytuje - jem i tyje.
Oczywiście mąż chciałby żebym dotrwała do terminu. Teściowa też zasugerowała , żebym lepiej nie rodziła przed świętami - jakby miało to jej przeszkadzać w przygotowaniach do Świąt. A mi się jakoś nie widzi - siedzieć kilka godzin przy świątecznym stole, taka obolała i opuchnięta. Najgorsze, że święta u nas, a więc będę musiała trzymać się do końca

Ja juz tez bym chciala. Nawet nie wiedzialam,ze ten ostatni mc jest taki meczacy.

Hej, u mnie tez nic :( Jestem już naprawdę zmęczona tą ciążą. Ala urodziła się 10 dni przed terminem z zaskoczenia... A teraz czekam i czekam... Dzisiaj o 13 mam jeszcze wizytę u mojego lekarza, zobaczymy co z tego wyniknie.
Gdybym jeszcze dzisiaj urodziła to miałabym dwie córeczki urodzone tego samego dnia :)

szuwarkowa widzę że też zauważyłaś że wszystkie chciały czekać do 18tego, a tak naprawdę ostatnia 13tego się rozpakowała :) i teraz ciszaaaaa

Hania powodzenia! oby szybko poszło :) Może wreszcie ruszysz ten przestójw informacjach o pojawieniu się kolejnych maluszków :)

Trzymamy kciuki!

hej
Opieka i polozne ok. teraz jest konkurs na najlepsza polozna to moze jeszcze bardziej sie staraja :-) ale jak bylam 3 tyg temu tez byly bardzo mile i pomocne.
dzisiaj oxy mam nadzieje ze ruszy i urodze.

pozdrawian i oczywiscie dam znac :-)

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

Czy wiecie gdzie w troijmiescie są fajne krzesła??? (30 odpowiedzi)

Chodzi mi o krzesła drewniane, tapicerka z jakies skórki ecru