Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 14

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
13maggie - 19.03
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
EmNEm - 16.04- córka Maja/ szpital Kliniczna
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 14

Gratulacje dla kolejnych rozpakowanych mam!

U mnie wczoraj lekarka na wizycie nastraszyła trochę- bo zapis ktg był nieprawidłowy, tzn mała się przez ponad pół godziny nie ruszała i miała nieco niższe tętno niż być powinno. No i wysłała mnie do szpitala. Podjechaliśmy na kliniczną, tam położna kazała mi wypić szklankę coca-coli. Ktg wyszło dobre, po prostu cukier mi spadł. Generalnie poleciła ten sposób, że jak nie czuję ruchów, to szklanka coli, lepsza niż czekolada.

Micasiu, do terminu też mam tydzień, ale położna na klinicznej powiedziała, że oni odchodzą od wywoływania porodów oxytocyną, jeśli nie ma po temu wyraźnych powodów- czyli jeśli Ty masz dobre ciśnienie, a maluch prawidłowy zapis tętna, to odsyłają tak czy tak do domu, a oxy powyżej 42 tygodnia...

kapiszonka gratulacje:)
Dziewczyny a bierzecie jakieś witaminy karmiąc piersią?Bo mi się kończą i zastanawiam jakie teraz kupić(liczę na to,ze większości ich zjem już jako mamusia:)
Do tej pory brałam femibion- ale trochę drogi jest u mnie w aptece kosztuje 55 zł!Z allegro około 40 zł ale w aptece jest duży wybór tańszych tabletek tylko nie wiem na które się zdecydować,podpowiedzcie coś proszę:)

gratulacje dla kolejnych dziewczyn, ciężką kolejną noc miałam, w nocy nie mogę spać, a w dzień chodzę jak zombi. Do tego dzisiaj jeszcze głowa mnie boli, mała w nocy się z płaczem obudziła, nie wiem co się działo mąż do niej wstał, bo ja i tak jej nie mogę podnieść. Boli mnie jedna strona prawa jakby jajnik, do tego stopnia że w jak wstaję to nie mogę się od razu wyprostować, i nie mogę tej nogi podnieść, wydaje mi się że chyba maluch tam uciska, czy coś nie wiem. Za tydzień teoretycznie mam termin, ciekawe czy się coś rozkręci, albo będzie wywoływany znów

chyba każde dziecko preferuje odwracanie główki w jedną stronę :) od początku trzeba przewracać raz tak raz tak i będzie dobrze :) oczy moim starszym też odjeżdżały :) czasami dotykałam palcem powiek, żeby się zamknęły :)

szuwarkowa, u mnie pralka nie mogłaby prać codziennie, ona codziennie pierze i to po dwa-trzy razy czasami.... ja nie wiem skąd to się bierze :D

mąż mi wczoraj wieczorem kupił kapustę i ibuprom i dziś o niebo lepiej się czuję :) uff bo jedziemy na USG bioderek... wczoraj nie byłabym w stanie

Bombelkowa, jak chcesz karmić piersią to nie dawaj butli. Pomęczcie się trochę, niech maluch walczy. Jeśli już raz posmakował butlę to normalne, że woli z butli, bo szybciej leci. Musisz być cierpliwa i nie poddawać się :)

Mamaalanka właśnie teraz się tego obawiam, :( ale czytałam też, ze dzieci do 3 miesiąca życia mają naturalnie wzmożone napięcie mięśni, więc jestem dobrej myśli i czekam czego dowiem się dzisiaj na wizycie.

Tesula nad chustą już myślałam, ale właśnie czekam z zakupem na wyniki wszystkich badań. Wcześniej się zastanawiałam czy noszenie w chuście jest na pewno zdrowe dla malucha, ale teraz widzę, że inaczej będę cały dzień siedzieć razem z nią na kanapie. :P

Zastanawiam się czy zrobią nam dzisiaj od razu usg przezciemiączkowe czy trzeba będzie się dodatkowo umówić.

**Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
13maggie - 19.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna

EmNEm - 16.04- córka Maja/ szpital Kliniczna
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś

witajcie dziewczyny dawno mnie nie bylo antos urodzil sie sn 7.04.2013 w szpitalu na klinicznej.to moj trzeci porod i byl ekspresowy:) wody odeszly o 2 w nocy a antos byl na swiecie 3 godziny pozniej,owszem skurcze parte niemniej bolesne niz przy poprzednich porodach,ale fakt ze ten porod byl tak szybki poprzednie niestety byly wspomagane oksytocyna dal mi duzo radosci.dzidzia zaraz po porodzie polozona na brzuch jeszcze z nieodcieta pepowina-wspaniale uczucie oczywiscie natychmias maly chwycil cyca!polozne bardzo mile nie moge zlego slowa powiedziec.uciekam malutki znow chce cycusia

Gratulacje dla kolejnych rozpakowanych :)

Mojemu Kubusiowi też oczka 'odjeżdżają' jak zasypia, ale starsi też tak mieli (o ile dobrze pamiętam hehe) a nic im nie jest :)
U nas pediatra w szpitalu zauważyła drżenia rączek i mały dostał na to wapno i vit B (chyba?) i mu przeszło na drugi dzień :)

A ja wczoraj się wkurzyłam :( pojechałam do MOPSu załatwić becikowe i nic z tego - byłam przed 13 i okazało sie że juz nie ma 'numerków' :((( grrrr a czynne mają do 15:15.

Asiaczek, czy też masz wrażenie ze sąsiedzi podrzucają Ci pranie? :PP u mnie pralka mogłaby chodzić codziennie :PP

dziewczyny to mnie nastraszyłyście, moja mała jest również bardzo silna i byłam zdziwiona że potrafi w miare sztywno trzymać główkę, miała drgawki - ale w szpitalu mówili ze to normlane, teraz juz ich nie obserwuje, natomiast wywracanie powiekami w pół snie ma, miałam wrażenie ze tez preferuje trzymac gówłke w jedną strone, ale ja stram sie ukłądac na zmine .... nie sperała jeszcze w internecie, ale czy to oznaczać moze napięcie mięśniowe?

a ja mam znów problem z karmieniem...
Na początku odciągałam pokarm i podawałam w butli, plus dokarmiałam bebilonem szpitalnym.
Teraz jesteśmy już tydzień w domku i cycujemy się przez nakładki.
Problem jest tego rodzaju, że synus jest strasznie niecierpliwy i nerwowy. Wiadomo, aby mleczko popłynęło trzeba chwycić i zassać a jak nie leci od razu jest straszna awantura, nie do uspokojenia wręcz. I kończy się butlą ze sztucznym.
Podobnie jest z preferencją co do piersi. Z prawą radzi sobie szybciej - szybciej chwyta, ssa, lewa jest jakby 'gorsza'.
Czuję się wyrodnie i strasznie przeżywam to, kiedy nie mogę podać mu mleczka z piersi. Laktator nie odciąga mi tak dobrze jak synek.
Potrafię nim ściągnąć z obu piersi max.50-60. a synek zjada już 90-100ml. Kiedy ciągnie bezpośrednio z piersi najada się, bo ładnie śpi, nie płacze.

Takie sytuacje mają miejsce niekiedy co drugi dzień, a niekiedy 1-2 razy dziennie. Nie ma jakies specjalnej zasady..
kurcze, cięzkie życie matki karmiącej...

Moj Alan jak byl maly to byl przekrzywiony w odwrotna litere c. A jak podnosil glowke to bardzo dlugo potrafil lezec w takiej pozycji. Cieszylismy sie ze jest taki silny,a okazalo sie ze ma wzmozone napiecie miesniowe. 1,5 r byl rehabilitowany.

Mara Jade - jeśli okaże się, że nie ma wzmożonego napięcia to kup sobie chustę do noszenia - małą będziesz miała przy sobie i będziesz mogła coś zrobić przy niej... niestety wzmożone napięcie jest przeciwskazaniem

Martka o te oczka nie pytałam lekarki, to ja się tak wszystkim przejmuję i sama siebie nakręcam. Chociaż te drgania to pediatra sama zauważyła. Lepiej sprawdzić u neurologa i w razie czego zareagować w odpowiednim czasie. U mojej małej to drżenie jest właśnie jak napina mięśnie rączek i nóżek, ale też nie zawsze.
Wczoraj trochę szperałam w necie i znalazłam informację, że to drżenie może mieć podłoże neurologiczne, jeśli po dotknięciu nóżki albo rączki ono nie ustaje, więc się pocieszyłam, że u Emilki ustaje.
No pozostaje jeszcze to napięcie :( Synek koleżanki z pracy miał i musiał być rehabilitowany.

To teraz mnie podlamalas, bo moja córcia tez tak oczkami przewraca i tez mnie to zaniepokoilo,ale mama stwierdzila,ze dzieci tak robią. Dodatkowo zauwazylam, ze drgają jej rączki, ale tak czasami, z reguly jak sie przeciąga, chociaż nie tylko. Raz jedna rączka, raz druga. Z tym, że to trwa ze 3 sekundy może. no i czasami brudka, tak jakby jej zimno bylo ;/

W piatek idziemy na szczepienie, wiec musze powiedziec pediatrze o tym wszystkim

Martka to są takie wstrząsy jakby jej było zimno. W szpitalu wstrząsało jej całym ciałkiem i to nawet jak spała, a teraz trzęsą jej się tak rączki i nóżki. Zauważam to obecnie tylko przy przewijaniu i przebieraniu, ale ponieważ ubranka nadal są trochę przyduże to może tego nie widzę jak jest ubrana. Może to być wzmożone napięcie mięśniowe - przekrzywia się w jedną stronę i preferuje ułożenie główki w tę stronę. Od urodzenia trzymała główkę w pozycji pionowej (oczywiście nie jakoś długo) i ogólnie jest silna, do tej pory się z tego cieszyłam, ale teraz się boję, że to wcale nie musi być dobre :( Do tego jeszcze się naczytałam o gorszych możliwościach. Ma jeszcze jeden dziwny objaw, czasami tuż po zaśnięciu ma półprzymknięte powieki i widać jak jej oczka uciekają do góry. :(
Tak poza tym jest pogodna, gaworzy, rozgląda się, reaguje na dźwięki i zabawki. Ostatnio zauważyłam, że koordynuje już ruch oczu z ruchem głowy, gdy czemuś się przygląda.
Mam nadzieję, że ta wizyta rozwieje moje obawy.

Mara Jade a jak wyglądają te drgawki u Twojej córci? No i gratuluje kolejnym mamusiom

Asiaczek ja zapalenie zwalczyłam okładami z kapusty, paracetamolem i częstym przystawianiem małej. Gorączka i okropny ból piersi przeszły po jednej dobie jak ręką odjął.

Ja już pogodziłam się z tym, że Emilka śpi w nocy a w dzień czuwa. Najpierw był płacz by dostać jedzenie i krótkie drzemki, a teraz od tygodnia ma długie okresy czuwania bez płaczu, ale wtedy chce żeby z nią siedzieć i "rozmawiać" :) więc nadal nie mogę nic zrobić praktycznie dopóki mąż z pracy nie wróci, bo jak się ją zostawi to okrutnie się wydziera.

Jutro mamy wizytę u neurologa, mam nadzieję, że okaże się, że nie ma powodów do niepokoju.

dzisiaj jechałam autem, i czułam się jak wieloryb, no dosłownie, chciałam zdjąć kurtkę za kierownicą to jakby ktoś na to popatrzył z boku to miałby niezły ubaw.
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mamusiek

Ja witam po dłuższej przerwie. U Nas całkiem dobrze. Od wczoraj z dziewczynami jesteśmy w ciągu dnia same bo mężowi skończył się urlop. Na szczęście mój ma pracę od pn do pt od 7.30 do 15.30 więc nie narzekam. Natka jest małym aniołem. Budzi się na cycka co 3-3,5 godziny i potem najczęściej śpi lub cichutko leży. Z kolkami nie mamy problemu, chociaż wieczorami w okolicy 19-21 zdarza jej się troszkę prężyć i krzywić - ale to jest jak najbardziej do prze życia, jak zrobi kupkę to jej wszystko przechodzi. Trochę mi ulewa, ale przerabiałam to samo ze starszą i specjalnie się tym nie martwię. Z karmieniem też miałam na początku problem, bo miałam "pogryzione" i krwawiące brodawki ale maść MALTAN bardzo szybko pomogła i po dwóch - trzech dniach problem był zażegnany. Ala cały czas zauroczona Małą. Po powrocie ze szpitala przez kilka nocy nie chciała spać u siebie i przychodziła do sypialni, ale troszkę nad nią z mężem popracowaliśmy i już drugą noc śpi znowu u siebie. Poza tym lubi mi pomagać przy pielęgnacji Natki, jak Mała zapłacze czy się przebudzi to biegnie do łóżeczka podać jej smoka. Odpukać póki co jest dobrze.

Gratulacje dla kolejnych rozpakowanych mamusiek!

Gratuluje kolejnym mamuśką!Ale Wam zazdroszczę!Ja codziennie mam nadzieje,że dzisiaj urodzę-chciałabym już mieć Malutką przy sobie,a poza tym ciężko mi już funkcjonować i ten ból miednicy coraz bardziej dokucza.
A póki co idę spać-moje ulubione zajęcie w ostatnich dniach:)Musze korzystać bo jak się Małą urodzi to się skończy laba:)

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...