Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 6

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek / szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Marcowo-kwietniowe-mamusie-2013-vol-5-t439580,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 6

a ja nie wiedziałam o podusi, i mała od początku spała na podusi, tylko ta podusia to tak szczerze może z 1-2cm wysokości ma. Kładłam ją w rożku raz na jednym boku raz na drugim, dla wyrównania.

Mi tez tak Weronika sie rozpycha że czasami to tchu złapać nie mogę :)

Dziewczyny wam tez sie maluchy tak wypychaja,ze az boli?Bo ja juz sama nie wiem czy to wypychanie,czy twardnienie brzucha:)i juz mam chore filmy;)

Dzięki za radę :)

od urodzenia u nas pajacyk bawełniany i śpiworek :) jak było chłodniej to zakładałam na pajacyka bluzkę z długim rękawkiem, bo w śpiworku rączki odkryte

śpiworków przestałam używać, jak wyciągnęłam z łóżeczka szczebelki, żeby sama wychodziła (ok 14 mies), bo nie chciało mi się wstawać ;) teraz i tak nie mogłabym jej wyciągać... no i wtedy kocyk albo kołderka w zależności od temp:)

poduszkę jak najpóźniej, do roku nie wolno
moja Ola jeszcze śpi bez, ma 15 mies
Zuzia ma ponad 3 lata i śpi jak jej się podoba ;) jaki ma kaprys :P ale bez poduszki też często

Mam pytanko do doświadczonych mam . W czym powinno spać dziecko od narodzin? i kiedy przejść na pościel? A kiedy dodać poduszkę ?

Te polozne to przesadzaja.Bedziesz zmieniac posciel co tydz a pozniej byle zarazek idziecko chore.Niech sie przezwyczaja.

Hania,przyszla posciel,jak narazie ok,ladne kolory. Wypiore jak i dam znac jak po.Ale ja ochraniacza na szczebelki nie piore,bo kiedys wypralam i mi sie skulkowal w srodku.

Nie no 30 nie kupię, ;) ale z 5 może tak na wszelki wypadek.

Z tymi pieluchami na początek to ja bym nie przesadzała, zaczełam od 10 a skonczylam na 30 przy córce, ale ona ulewała baaaardzo dużo i do ok 10 miesiaca. Moja koleżanka też nakupowała przed narodzinami pełno i mówiła że bez sensu bo prawie wogóle ich nie używała, jej synek nie ulewający (jednak takie dzieci sie zdarzają, moje marzenie ... :)) Pozatym pieluchy tetrowe to chyba kazdy tatusiek bedzie potrafił dokupić ;-)

A z ta zmianą pościeli... Mi nigdy nikt nie mowil ze raz na tydzień, ale w sumie zmieniam raz na tydzień :) ale tylko prześcieradło bo bez pościeli spi. Pewnie dlatego tak powiedzieli że się poprostu kurzy przez tydzień.

Ooo to ja dokupię.
Do sprzątania faktycznie się przydają :) mam sporo młodszą siostrę i pamiętam, że mama po niej pieluch też do tego używała, przede wszystkim do mycia szyb.

ja będę miała 5 flanelowych i 16 tetrowych.

Co do pościeli to ciężko powiedzieć, ale chyba za często co tydzień. ja na początku nie używałam pościeli tylko rożek albo kocyk

Ja mam 20 tetrowych,ale pamietam ze przy Alanku tez tyle mialam i mi sie przydaly.

położna w szkole rodzenia powiedziała że potrzebne nam bedzie ok 30 pieluch, że używa je się do wszystkiego, a np. jak niemowlę uleje to pielucha idzie odrazu do prania, i idzie tego sporo ... a później są genialne np. do sprzątania. i jeszcze pytanie, poniewaz byłam zaskoczona bo położna powiedziała że niemowlakowi zmienia się pościel raz na tydzień, prawda to?

Ja mam 5 i 5, czy powinnam dokupić tetrowych?

ja też miałam 3 flanelowe i 10 czy 15 tetrowych :) a dwie dałam znajomej krawcowej do pocięcia na 4 kwadraty do podkładania pod buźkę przy karmieniu, bo zawsze nam leciało po policzku :) a cała pielucha taka wielka zawsze się motała :)

Tetrowych mam 8 , flanelowych 2

flanelowych mam 3, tetrowych 15.

dziewczyny ile szt pieluch tetrowych i flanelowych kupujecie?

A najlepiej iść do apteki w Gdyni na przeciw szpitala . Tam są mega długie kolejki aż na dwór , jeden plus tej apteki że leki są tańsze , ale dziadki nikogo nie przepuszczają . Ostatnio stałam ok godz , masakra :(

Co do ustępowania miejsca czy przepuszczania to mi się nic też takiego nie zdarzyło. Ja do lekarza i na badania jeżdżę z Rumi do Gdyni do Swissmedu , a wspomnę że mam spory brzuch wiec ciężko nie zauważyć że jestem w ciąży :). Wsiadam w Rumi Janowie a od Dworca w Rumi jedzie już dużo osób i nikt nie ustąpi miejsca ,wszyscy albo czytają książki , albo śpią albo poprostu gapią się w okno. Dlatego jak mam badania lub jade do lekarza jade wpierw do Rumi do dworca i wtedy dopiero do Gdyni . Ja nie mogę za długo stać , bo plecy mnie bolą i siusiu mi się chcę. A w jedną stronę jadę ok 30 minut.

Inne tematy z forum

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

krzywe ząbki (26 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...