Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

Zapraszam :)

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

my mamy katarek ale używamy przy córce 5 letniej u takiego maluszka bym się chyba bała, mam nadzieje że nie będzie potrzeby :) ale fakt wyciąga super!

A stosowałyście może ten Katarek, co się do odkurzacza doczepia? Tak się zastanawiam, że pewnie lepiej wyciągnie wszystko, tylko czy dzieciaczek nie boi się tego?

Ja powiem jak to bylo u mnie, kupiłam wodę morską sterimer, ale jak miałam psiknąć takiemu maluszkowi taką armatą to byłam przerażona :-) więc na początku używałam jednak soli w ampułkach a jak już się oswoiłam z niemowlakiem to sterimer.

Jeśli chodzi o glutociąga to frida.

tak właśnie myślałam dzięki:)

na początku sól fizjologiczna, woda morska w sprayu dopiero po 3, najlepiej po 6 mies, bo za duże ciśnienie jak na tak mały i delikatny nosek :)

czy sól fizjologiczna wystarczy czy lepiej woda morska??:)

chodzi Ci o coś do zakrapiania czy do ściągania?

doświadczone mamuśki co polecacie do higieny noska ?? :)

Matko ile naprodukowałyscie!

Dziewczyny przepraszam za wtracenie w temat, ale właśnie wróciłam od lekarza i pytałam o badania na HIV - nie są wymagane(jest to swojego rodzaju ubezpieczenie dla uczestniczących w porodzie...) i pytałam o plan porodu, na szczęście też nie jest nic takiego potrzebne, no chyba, że któraś ma ochotę.

Dowiedziałam się też, że na 100% w redłowie nie ma możliwości wykupienia sali - jedynki (taka możliwość jest natomiast na bank w wejherowie)

Wrócę jeszcze na moment do tematu książek - dziekuję Wam za wszystkie opinie i polecenia. Wszyscy pytają co mi kupić to poproszę o te książki :)

Dlatego chciałabym zmienić lekarza i chodzić na ubezpieczalnie.Ale jak mam iść do pierwszego lepszego endokrynologa,który bardziej mi zaszkodzi niż pomoże to bez sensu,żadna oszczędność bo i tak prędzej czy później wyląduje prywatni i to jeszcze z rozregulowanymi hormonami.

Przed ciąża robilam chyba co trzy miesiące wyniki i konsultowałam się tel. Raz w roku do niej jeździłam i dostawałam takie zaświadczenie dla mojego lekarza ogolnego że jestem chora itp i wtedy jak brakowało mi leków albo zmieniła się dawka to szłam po receptę do ogólnego lekarza.

No to finansowo rzeczywiście kiepsko to wygląda.

A przed ciążą też konsultowałaś się telefonicznie?Czy tylko raz w roku robiłaś badania?

Ja muszę jeździć raz na dwa miesiące,bo mam jeszcze zmiany na tarczycy i muszę robić regularnie USG,wiec raz dzwonie i konsultuje wyniki telefonicznie,a w kolejnym miesiącu jadę na wizytę i tak od początku ciąży.
Wcześniej musiałam jeździć co 3 miesiące na wizytę.

Rona, ja chodze do endo tez prywatnie. W sumie to raz na rok mam wizyte, a w ciąży na początku i pod koniec. A konsultacje w spr wyników mam telefonicznie.

AsiaDk u mnie to samo,tyłam z powietrza.Masakra!

A tak na marginesie,właśnie odnośnie endokrynologa czy któraś z Was chodzi do endokrynologa na NFZ?
Bo ja po porodzie chciałabym w końcu dostać się do jakiegoś lekarza na ubezpieczenia,bo prze te wszystkie lata chodzę prywatnie,a wiadomo jak dziecko będzie na świecie to i pieniądze będę inaczej przeliczała.A tak wizyta prywatnie,badania płatne,dojazd do lekarza,to ładna kwota się uzbiera.Przed ciążą nawet oz mianie lekarza nie myślałam,bo miałam wyraźne rezultaty tych prywatnych wizyt a poza tym bałam się trochę,że trafie do jakiegoś "specjalisty" który bardziej mi a raczej dziecku zaszkodzi niż pomoże.

ja przez tarczycę też przytyłam 15 kg .... wrrrrrrrrr, i żeby to był efekt zajadnia się fastfoodami czy lodami i tortami, a tu im mniej jadłam tym bardziej przybierałam, a najlepsza była rekaca rodziny i znajomych, którzy ytali czy w ciąży jestem

Od razu dostałam skierowanie do endokrynologa,ale ponieważ na NFZ kolejki długie a moje samopoczucie masakryczne,pojechałam prywatnie.Pani endokrynolog powiedziała,że jak na takie wyniki to nieźle funkcjonuje.
Ale muszę przyznać,że na pierwszej wizycie byłam w sierpniu a w lutym miałam wyniki idealne!Organizm szybko zareagował na leki,ale Pani doktor była zdziwiona(pozytywnie)że przy takim poziomie hormonów mam właśnie regularne miesiączki i gdybym dużej zwlekała z wizytą u niej w przyszłości mogłabym mieć poważne problemy z zajściem w ciąże lub z jej donoszeniem.
Szczęście w nieszczęściu,że tak zle się czułam bo przynajmniej chorobę miałam zdiagnozowana na bardzo długo przed planowaniem dziecka.Inaczej mogłoby się to tragicznie skończyć.

No u mnie problemy były z waga i nastrojem...Wstyd się przyznać,ale zamiast do endokrynologa chciałam iść do psychiatry.
Przez 3 miesiące przytyłam 15 kg!Zmęczona byłam cały czas,strasznie się pociłam,puchłam i te humory!Sama ze sobą wytrzymać nie mogłam.
Najpierw poszłam do ginekologa,bo ktoś mi zwrócił uwagę,że długo biorę tabletki antykoncepcyjne i może coś z hormonami się dzieje,a póki czułam się dobrze nie sprawdzałam poziomu hormonów.
Ginekolog kazał odstawić tabletki i zrobić tsh, prolaktynę i ft4
Już nie bede się rozpisywała bo miałam przeboje z tymi wynikami,w jednym ośrodku idealne,a prywatnie zrobiłam i masakryczne wyszły.
W każdym bądź razie TSH dwa razy ponad normę,prolaktyna i ft 4 bardzo niskie.

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...