Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

Po weekendzie wypróbuję :)
Ciekawe czy zamiast olejku waniliowego mogą być perfumy o tym zapachu? :)) kiedyś takie dostałam ale mi nie bardzo pasują, no ale na pewno są przyjemniejsze niż wszystkie inne psikacze na komary :PP

Liście najlepiej mięsiste i pełne soku, czyli takie jak teraz. Na takie duże dwie garści wlałam 3/4 szklanki octu. Płyn nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale szybko to się przestaje czuć.
Zawsze też można natrzeć się olejkiem waniliowym, komary nie lubia tego zapachu, ale u nas nie działało.

No to dobrze że nie kupiłam opasek :P Te plasterki już kiedyś mieliśmy i były w miarę ok, chociaż mnie i tak zawsze coś pożre :((

A ten płyn to w jakichś konkretnych proporcjach? Czy po prostu zalać liście octem?
Liście mogą być zerwane o dowolnej porze roku??

Szuwarkowa, opaski w ogóle nie działają, a są drogie. Plasterki nasączone olejkami też tak średnio...
Mogę Wam polecić, bo zrobiliśmy z przepisu Joasi Jaskółki, i naprawdę działa: http://matkatylkojedna.blogspot.com/2013/06/komary-meszki-i-zapalenie-garda.html#more

Tesula dobrze, że już malutką zdiagnozowali :) szybkiego powrotu do zdrowia!

U mnie przy dwójce starszych sprawdził się ręczny laktator TT, teraz mam pożyczony elektryczny TT (bo mój ręczny już odmówił współpracy) i nie mogę się z nim dogadać :PP (dobrze że nie kupiłam nowego :P).
Koleżanka, która sporo mleka ściągała i miała kilka laktatorów jednocześnie mi mówiła że lepiej jej ciągnie ręczny niż elektryczny :P - może kwestia przyzwyczajenia.

Na komary w aptece babka mi mówiła że jeszcze są takie opaski na rękę to niby też można na wózek przyczepić, ale ja kupiłam te plasterki.

Tesula, aż pójdę z moją. Za tydzień w czwartek mam pediatrę w Medicoverze, Dra Krasnowa, w sumie pewnie on też prosiłby o zrobienie badania moczu. Dziwne jest to, że ona dostanie czopka przeciwbólowego i śpi spokojniej, a czopek raczej nie pomógłby w przypadku typowej kolki.

tesula najwazniejsze ze wiadomo co jest malej.

dziewczyny co do laktatora to medela mini electric odciaga super jak dla mnie oczywiscie
co do preparatu na komary to tylko plasterki mosbito-pytalam o specyfiki na komary w aptece i czytalam w necie to dla maluszkow tylko to..

u malej tez wystapilo odparzenie na szyjce-pod broda i smarowalam sudocremem i przeszlo ale przekonac maluszka zeby odchylil glowe zeby miec tam dostep to masakra :) noi nie zakladalam wiazanych czapek zeby nie podrazniac tego miejsca

a jak pobieracie mocz u takiego maluszka?

Tesula nie zazdroszczę... miałam z obiema dziewczynkami te same problemy, obie miały w moczu e.coli, ale obyło się bez szpitali, u Oli nawet bez antybiotyku, bo stosowałam u niej NHN i od razu zauważyłam, że płacze podczas siusiania i zaraz na bad moczu i szybko udało się wyleczyć furaginą :) moja lekarka przy każdym niepokojącym zachowaniu u dziecka od razu daje skierowanie na bad moczu

a widzisz tesula, jak byłam na pierwszym kontrolnym badaniu jak moja mała skończyła miesiąc i wspomniałam że ma problemy z brzuszkiem dostałam odrazu skierowanie na badanie moczu (zresztą pisałąm tu na formu o tym bo nie łatwo u takiego niemowlaka złapać mocz, a jeszcze pierwsz póbka moczu przez niedomkniecie wylała się do kieszeni marynakrki mojego męża), lekarka powiedziała mi że zawsze bada mocz jak jest taki problem ..... ale nie drążyłam wtedy tego tematu, bo małej minęły bóle brzuszka ....

jedyne co mnie ostanio niepokoi to zapach kup - śmierdzą okropne ...

dziekuję dziewczyny :)

No to Was teraz zaskoczę...

Miesiąc leczenia Ali na nietolerancję laktozy okazał się zbędnym miesiącem moich wyrzeczeń oraz wydawania kasy na krople różnego rodzaju...

Okazało się, że objawy, które miała tzn. ulewania, wzdęcia, zielone wodniste kupy itd. są UWAGA objawami ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO!!!!

Jesteśmy drugi dzień w szpitalu na antybiotyku, od wczoraj wieczora są normalne kupy!!! nie ma zadnych wzdęć, nie używamy Delikolu ani żadnego innego paskudztwa...

Więc taka moja rada dla wszystkich walczących z kolkami - zróbcie dzieciakom badanie ogólne moczu, jak nic nie wyjdzie to znaczy, że kolka...

Pytałam się lekarza skąd to, a on powiedział, że wystarczy, że dziecko, dziewczynka w szczególności "o*****się do przodu..."

Wychodzimy niestety dopiero w następny poniedziałek

Martka, Bartek też podnosi głowę do siadu i całkiem długo już ją utrzymuje :)

No właśnie, ja tez nie mam potrzeby sciągać często. Ściągam rano jak mam pełne piersi, tak żeby mieć ze 120 ml, które podaję jej przed spaniem, żeby miec pewność, że się najada. Wieczorem mam znacznie mniej pokarmu. Póki co oddałam ten Lovi na reklamacje. Zobaczymy co powiedzą. Jak się nic nie zmieni zainwestuję w ten Aventu.

A czy Wasze dzieci też się tak garną do siadania? Nasza Aurelka jak zasmakowała w niedzielę, że może podnieść główkę i usiąść, to teraz już nie poleży. Jak tylko ją biorę na ręce, od razu siada. W leżaczku jak jest na półsiedząco też podnosi się i już muszę ją przypinac, zeby nie wypadla. A na brzuchu lezec nie chce i zadziwiają mnie dzieciaki w jej wieku, które opierają się na łokciach i głowe w pionie trzymają. Nasza nie toleruje takiej pozycji ;)

Ręczny avent jest niezły. Ja nie używam codziennie bo często Hania domaga się piersi nawet co 40 minut i wtedy nie mam co ściągać mimo że chciałabym mieć zapas w lodówce. Ale przydaje się.

Odnośnie krostek i uczuleń to my od ponad miesiąca walczymy z trądzikiem niemowlęcym. Dziadostwo pojawia się i znika w różnych miejscach na twarzy, głowie, szyi, plecach, dekoldzie. Nie ma na to lekarstwa. Raz jest lepiej, raz gorzej. Nasila się w przegrzewanych miejscach np gdy dziecko śpi długo na jednym policzku. A w tym tygodniu doszło jeszcze odparzenie na szyi...

Anik, dla takich maluchow, to chyba tylko moskitiera..

Możecie polecić jakiś preparat przeciw komarom i kleszczom dla takich 2-3miesięcznych maluchów jak nasze? W sklepach widziałam tylko takie od 1 roku życia.

Martka, ja mam ręczny aventu i jest lepiej niż medelą jak dla mnie.

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...