Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Mara filmy na dvd?
Mój nie uleży tak spokojnie żebym mogła sobie film obejrzeć przy nim. Trzeba go cały czas zabawiać i gadać do niego, więc du.. by była z filmu ;)
Ok, to jeszcze się dogadamy ale wstępnie 12 w piatek :)

12 może być :)

Ja się przyznam, że od kiedy mała jest na świecie to codziennie tylko kibelek sprzątam, no i wiadomo blaty i kuchenkę, a co do reszty sprzątania to liczę na męża w weekendy. W związku z tym mam w domu delikatnie mówiąc lekki nieład, trochę mnie to męczy, bo lubię porządek, ale wiem, że to sytuacja przejściowa. Obiadki jemy razem lekkostrawne, przeważnie jakieś jednogarnkowe potrawki, więc w miarę szybko. Czasem mąż zrobi coś prostego, jajka albo odgrzeje coś od rodziców ;) Mówi, że ma już dosyć tej mojej diety i zjadł by coś porządnego. Wcześniej jedliśmy dużo kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, więc teraz to odpada ze względu na przyprawy. Aktualnie jego ulubione danie to uaktulaniona wersja spaghetti bolognese z samymi ziołami.

Katarin nie wiem czy masz starsze dzieci, bo wtedy to może być problem, ale ja jak miałam kryzys laktacyjny to posłuchałam rady lekarki i spędziłam cały jeden dzień z małą w łóżku. Takie odstresowanie dla mnie i malucha. Coś dobrego do jedzonka, dużo picia (w tym jedno duże karmi wypiłam), ulubione filmy na dvd i karmienie praktycznie co godzinę. U mnie pomogło. :)

http://forum.trojmiasto.pl/Marcowo-kwietniowe-mamusie-z-maluszkami-2013-vol-19-t480949,1,160.html

ZAPRASZAM NOWY WĄTEK

katarin sporo Twój synuś zjada.. a lekarka mądra.. "mniej robić w domu" niech przyjdzie i pomoże - nam młodym matkom.. Przy małym dziecku też trzeba robić, mieszkanie samo się nie posprząta, obiad sam nie ugotuje..
Co do walki to faktycznie może za łatwo odpusciłaś troszkę..

Mara wiesz co mój Bartek śpi od 9 różnie więc koło 12 może i rybki mogą być jak ostatnio ;)
Będzie pogoda to można usiąść na plaży, co Ty na to? :)

My dalej jeździmy w gondoli - bo Kuba jeszcze się mieści, a wersja spacerowa mojego wózka nie do końca mi się podoba - mamy Jedo Fyn.

My niestety przez najbliższe dni mamy zakaz wychodzenia na spacery.
Wczoraj mieliśmy mieć drugie szczepienie ale okazało się że gardło zaczerwienione i czekamy co będzie .
No i jeszcze dostałam ochrzan od lekarki że młody więcej jest na butli niż na piersi :( Karmię go co 2,5 - 3 godziny (dwie piersi i jeszcze dopija 120 butli) tylko że wydaje mi się że coraz mniej mam pokarmu. Starałam się przez 2 tyg przystawiać co co 1,5 godziny,walczyłam z laktatorem piłam herbatki na laktację a poprawy nie ma. Ale lekarka twierdzi że powinnam przystawiać co godzinę i nie dawać mu butli, i mniej robić w domu bo widocznie za bardzo się wysilam. Tylko kurczę codziennie nikt nie będzie mi gotował i sprzątał domu, mąż długo pracuje, a młody jak nie doje to ryczy :( już nie wiem co mam robić. teraz mam wyrzuty sumienia, że nie daję rady :( Uff musiałam się wyżalić.

Piątek może być, :) a gdzie i o której Ci pasuje?

Mara ja juz ostatnio pytałam, nie było odzewu.
Ja chetnie, moze piatek? :)

Nie wiem czy widziałyście, że od wczoraj w Lidlu jest promocja na Pampersy - dla 3 wychodzi 48gr za szt.
Nam wczoraj udało się kupić, ale np. w Sopocie za dużo paczek nie było.

Dziewczyny czy któraś z was pisze się na powtórkę spaceru? :)

Kurcze, a ja myślałam, że spacerówka to dopiero jak zacznie siedzieć. :P Nadal w gondoli jeździmy, bo duża i Emi nadal się mieści, chociaż już zaczyna brakować miejsca. Chciałam jeszcze poczekać, ale skoro wy wozicie już mniejsze maluszki w spacerówkach to chyba się też przerzucę. Wczoraj mieliśmy spacer z opuszczoną całkowicie budką i było pełne zainteresowanie, więc mała będzie chyba zadowolona.
Co do fotelika to nasza pani dr mówiła żeby absolutnie nie wozić tak dłużej dziecka, które nie siedzi.

Dzisiaj spaliśmy do 4.30 :) było jedzonko i teraz dalej śpi. W sumie to była pobudka ok. 1, ale wczoraj trochę poczytałam w poradnikach i w necie i znalazłam metodę, którą postanowiłam wypróbować. Mianowicie, jeżeli dziecko, które przesypiało już całe noce nagle zaczyna budzić się znowu w nocy, to nie należy od razu biec do niego do łóżeczka, bo może to być tylko chwilowe przebudzenie i zaraz ono samo zaśnie. Dzisiaj w nocy usłyszałam, że ona gada po swojemu w łóżeczku i postanowiłam poczekać 5 minut, trochę mi się przysnęło i ocknęłam się po 10 minutach, a tu cisza. Podeszłam do łóżeczka i zobaczyłam, że malutka śpi w najlepsze. :)

ja bym jeszcze nie posadziła Tomka w spacerówce przodem, jakoś tak lepiej mi jak go widzę :)

My jutro też śmigniemy w spacerówce, bo wyprałam wnętrze gondoli. Zobaczymy jej się sprawdzi, to może zostaniemy w niej ;) Trochę mi się nie podoba wersja spacerowa mojego wózka i zastanawiam się czy nie kupić osobnej spacerówki, co by też mniej miejsca zajmowała w aucie. I stąd moje pytanie do doświadczonych mam, czy myślicie, że mogę moje dzieciątko przesadzić do takiej spacerówki: http://allegro.pl/zebra-nowa-polska-spacerowka-kolory-prampol-i3333902789.html bardzo mi się ona podoba.

szalejesz :) Tomek się jeszcze w gondoli mieści, ale już w spacerówce śmiga, bo za dużo beczy :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A my zmienilismy wozek. Mutsy byl zdecydowanie za maly,nie miescila sie w gondoli. Takze mamy nowa fure:)

my też już w spacerówce :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My jeździmy prawie od miesiąca w spacerowce na polleżąco. Mały złościl się ze nic nie widzi i spacery były koszmarem.

Dla mnie to lepsze rozwiązanie niż fotelik. Pediatra potwierdziła.. Fotelik jest do jazdy samochodem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

w spacerówce jeszcze nie ale w foteliku coraz częściej:)

Dziewczyny czy któraś z Was jeździ już spacerówką?Zastanawiam się czy nie przesadzić małej, ale jakos tak wydaje mi się ona jeszcze mniejsza w tej spacerówce ;)

Mara Jade u nas to samo ze spaniem..
mały potrafił spać od 21 do 4, a teraz od 2 tygodni budzi się o różnych godzinach i cześciej.. i o 6-7 koniec spania..
w dzień więcej drzemek ale krótkie..
i jakby lęk separacyjny miał.. siku nie mogę iśc spokojnie bo zaraz płacz że nikt nad nim nie stoi i nie gada :(

My daliśmy 100zł.

Nie wiem co się dzieje :( Emi już od ponad miesiąca spała po 7-8 godzin w nocy i budziła się ok. 4 - 4.30 rano, a od półtora tygodnia znowu zaczęła się budzić w nocy. :( Zasypia normalnie, a potem budzi się o różnych godzinach, zdarzyło się jej o 24, ale też o 1, 1.30, 3, 2, po prostu co noc o innej godzinie. Budzi się trochę zje i idzie spać, np. dzisiaj obudziła się o 1.30 i nawet z jednej piersi do końca nie zjadła i w kimę, potem obudziła się ok. 5. Zdarzyły się też pobudki o 1, 3 i 5 jednej nocy. Nawet jak była noworodkiem to tak się nie budziła. Co noc budziła się da razy i to o stałych porach jak w zegarku.
Nie wiem czy coś jej jest czy może to kolejny skok rozwojowy :( Dzisiaj przeczytałam, że ten który się zbliża cechuje się właśnie problemami ze snem i nocnym przebudzaniem. Niby powinien się zacząć w 22 tygodniu, ale u nas do tej pory wszystkie zaczynały się ok. 2 tygodnie wcześniej i zmiany w jej zachowaniu były na prawdę zauważalne. Nie wiem czy przeczekać czy iść do lekarza, bo czytałam, że to może być też oznaka choroby, ale poza tym snem nie zauważyłam żeby ją coś bolało. Wręcz przeciwnie ciągle "gada", śmieje się i chce żeby cały czas się ktoś z nią bawił.

Z dobrych wiadomości :) to dzisiaj chyba miałyśmy pierwsze w pełni świadome przewroty z brzuszka na plecy, bo co ją położyłam to za chwilę było hop na plecki i to nie tak jak do tej pory przypadkiem przy łapaniu zabawki.

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...