Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Przykro mi AsiaDK, nie pomoge, u nas bioderka byly ok...

jestem po badaniu usg bioderek - na dzień dobry ochrzan od lekarza jak trzymam dziecko i pytanie czy jak wy trzymacie wasze szkraby, ja czesto ostanio trzymam pionowo lub pod ukos plecami do mojego brzucha bo Nastka lubi wszystko oglądać i jest wszystkiego ciekawa i dowiedziałam sie ze tak nie można - tylko na płasko .... a druga sprawa mała ma niedojrzałość bioder i niepełną ruchomość, musimy ćwiczyc i pieluszkować sie, czy wasze szkraby na badniu miały juz dojrzałe bioderka?

Martka zazdroszczę, a o której twoja mała budzi się rano, bo moja ok. 4.30 i czekam na moment, że będzie spała do 6-7. :)

dziewczyny ile powinno przybierać tyg na wadze 3 miesięczne dziecko?? Kuba przybrał przez 20 dni tylko 350g i wydaje mi się że to za mało wiem ze niemowlak powinien 200-300 tyg ale te większe to juz chyba mniej co??

dziewczyny wyczytałam dzisiaj że mleko można mrozić do 6 miesięcy, ale pod spodem informacja że najlepiej mleka spożyć w przeciągu 2 tyg, bo zmienia się jego skład

Zuzia w przedszkolu, Ola w żłobku, mąż w delegacji 3 mies, ale co dwa tyg przyjeżdża na 4 dni...
w ciągu dnia mam luz, ale wieczorami czasami mi psycha siada :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asiaczek jak Ty dajesz rade przy 3 maluchow, ja nie ogarniam czasem 2. Masakra jakas.

ja dziewczynkom dawałam prostszym sposobem piętkę albo skórkę od chleba do pociumkania :) tak mi pediatra kazała :) i nie bawiłam się w żadne odmierzanie gramów kaszy :P

inaczej jest na piersi, inaczej na mm, z tego co pamiętam, to w tym przypadku szybciej zaczyna się u dzieci cyckowych

A jak wygląda próba glutenowa i kiedy jest? Czytałam gdzieś, że od 4 miesiąca dawać pół lyzeczki kaszy mannej, tak sie robi naprawdę?

Ja planuje rozszerzyć dietę pod koniec 4 miesiąca. Chociaż ostatnio nasluchalam się że mój mąż pił sok z marchewki już od 2 miesiąca i powinnam małej dawać do picia coś więcej niż mleko. Czasem podaję jej herbatkę ale średnio jej smakuje

Ma skończone 2 miesiące. 3 miesiące będzie miała 19 lipca.

Mamaalanka dwa skończone, trzeci leci :) rozszerzanie diety PO 4 miesiącu, więc jak czwarty się skończy i zacznie piąty :)

moje dziewczyny też piją głównie wodę, ale czasami sobie wymyślą jakiś soczek czy coś ;) napojów nie kupuję, bo to sama chemia, jak już coś chcą to wybieram sok :)

Jejku, ja małej w nocy nie karmię odkąd skończyła 2 miesiące ;)

Ja mimo ze karmilam piersią to zaczęlam rozszerzac diete Zuzi gdzies w polowie piatego miesiaca. I ciesze sie ze zaczelam wczesniej niz po 6 miesiacu. Slabo jej szlo to jedzenie, wprowadzanie nowych produktow trwalo bardzo dlugo i przez pierwsze miesiace wygladalo to beznadziejnie. Gdybym zaczela po 6 miesiacu to napewno w wilelu potrawach mialabym opoznienie, Zuzia do glodomorow nie nalezala niestety ;-)

Ja zaczelam od warzywek, a nie owocow. Owowce sa mniej wartosciowe, pozatym smaczniejsze wiec dzieciak moze z czasem pogardzic warzywami.
Kasze tez wprowadzilam pozniej ok 7 miesiaca te gotowce, a jak mala byla juz po probie glutenowej to przezucilysmy sie calkowicie na kasze manna zwykla ze sklepu z owocami.

Dzieki temu ze wszystko jadla lyzeczka to bardzo szybko nauczyla sie pic wode z kubeczkow zwyklych.

Co do picia to nie chce nikogo przekonywac na sile :-) ale zuzia ma prawie 2 lata i codziennie od zawsze pije tylko wode, zadnych herbatek, a sok ze siwzych pomaranczy sporadycznie. W nocy nie karmilam jej od 7 miesiaca, mimo ze sie budzila to uznawalam ze glodna nie jest i nie dawalam jej piersi.
Dzieki temu mamy zdrowe zabki potwierdzone kontrola u dentysty. Moim zdaniem woda dla dzieciaczkow jest najlepsza i wystarczająca :-)

Ja póki co zaczynam od mieszania mojego pokarmu z mm. Z obiadkami jeszcze się wstrzymujemy, ale młoda nie może być do 6 miesiąca tylko na mleczku, bo ja od 1 września wracam do pracy, więc muszę ją powoli odzwyczaić częściowo od piersi ;(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny czy moja mala ma jeszcze 2 mce czy juz 3? Jak to sie liczy?

tesula, ale po co wyrzucać skoro może być otwarte te 48 godz? :)

Ja przy starszej zaczęłam wprowadzać nowe jedzonko jak skończyła 5 m-cy od obiadków, najpierw marchewka, potem marchewka z ziemniaczkiem itd... ale ja nie trzymałam słoiczka aż 3 dni - dostawała 2 - 3 łyżeczki pierwszego dnia, następnego trochę więcej, a reszta do śmieci szła

Ja się do kaszek nie spieszyłam bo to słodkie i tuczące, zwłaszcza te kupne gotowce, więc zaczęła je jeść dopiero jak w 8 m-cu przestała całkiem pić mleko
Kleików nigdy nie używałam i nie podawałam jej.
No i kaszki od początku tylko i wyłącznie łyżeczką, dzięki temu nie mam teraz problemów z odzwyczajaniem od butli ze smokiem i tym samym nie mamy próchnicy butelkowej...

A tak w ogóle to strasznie Wam spieszno to rozszerzania tej diety. Ja tam zamierzam 6 miechów tylko na moim mleku lecieć - przynajmniej tanio i szybko, kaszki, słoiczki i MM drogie, gotować się nie chce, a tak ma się to z głowy...

A na chrzciny u nas tylko kasa była, wpłacona została jej na konto, kiedyś kupi se co będzie chciała...

Ja wprowadzałam nowe pokarmy podobnie jak Asiaczek. Kacper był karmiony piersią i jak miał 4,5m-ca to zaczęłam mu dawać kleik ryżowy na wodzie albo kaszkę ryżową na wodzie (nie pamiętam) bo mojego mleka było mu mało :P a potem poszły warzywka i owocki. Mikołaj był karmiony mieszanie więc u niego szybciej weszły obiadki itd. W obu przypadkach nie było żadnych sensacji więc po jakimś miesiącu już patrzyłam tylko żeby słoiczki były odp. do wieku ;))

My na chrzciny od moich rodziców dostaliśmy wózek(oczywiście troszkę szybciej:)a poza tym to kasa i ubranka bo mate,Bujaczek itd już mieliśmy i jak goście pytali co kupić to w sumie nie wiedzieliśmy sami wiec dali nam pieniądze.A ja Zuzi skarbonkę kupiłam chwile przed narodzinami i jak się Mała urodziła to troszkę pieniążków dostałą zamiast pampersów itd i wszystko do skarbonki wrzuciłam,becikowe też no i kasę z chrzcin,wiec Małą ma więcej pieniędzy w skarbonce niż ja na koncie :)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...