Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z mlaluszkami 2013 vol. 19

aurininio moja mała to somo kaszle bo chyba jej sie podoba,w nocy lub jak spi nie kaszle,wiec tez uznałam ze sie nauczyła i tak po prostu robi

Asiaczek, dzięki za propozycję ale właśnie się dowiedziałam, że w przyszłym tygodniu mój mąż znowu dostał propozycję dorobienia podczas urlopu, więc będziemy w rozjazdach w najbliższym czasie i nie będę miała jak się umówić żeby odebrać :P

Ale skoro jest niezniszczalna to będę się za nią rozglądać :)) a może i dla siostrzeńca nabędę :))

A moja córa nauczyła się wymuszać kaszel i robi to co chwilę. Zwłaszcza jak nikt się nią nie interesuje. Już zaczęłam się zastanawiać, czy chora nie jest, ale kataru nie ma, gorączki też nie, roześmiana jest, więc chyba jednak wymusza ;)

Moja też, że tak powiem "pierdzi paszczą" ;) Robi tak już od kilku tygodni. Opluta jest przy tym niemiłosiernie.

Bombelkowa mój już z dwa tygodnie, nadyma się przy tym :P i śmiesznie wargi wywija :)

czy Wasze dzieci tez plują?
bartek się nauczył 2 dni temu i na okragło pluje i ślina mu leci po polikach i ma brodę w krostkach bo mu co chwile wycierać muszę :/

Dziwne - do mnie Hipp doszedł wczoraj, a Ala nie ma nawet jeszcze 4 m-cy skończonych...

ale w ogóle to bida z tymi próbkami teraz, przy starszej to co rusz coś dawali (poza próbkami) - z Bebilonu dostałam śliniak i maskotkę, z Hippa łyżeczki, z Bobovity mam kocyk i skarpetki...

A mi z bobovity przyslali mleko ktorego nie uzywam a nie sloiczek. Z hippa natomiast wysyla po 6 miesiacu niby.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mara Jade ja używam "mama i ja"
piłam w ciąży, pije teraz i daje też Małemu :)
my dziś marchew + ziemniak - lepiej niż wczoraj :)

Tam gdzie masz dane dziecka masz taki kwadracik do kliknięcia - "poradnik żywienia małego dziecka" musisz to zaznaczyć i kliknąć zapisz zmiany

tesula, to powiedz mi bo się zarejestrowałam na bobovicie, tam trzeba gdzieś kliknąć czy wystarczy rejestracja, żeby przysłali?

Dziewczyny - zarejestrujcie się na stronach Bebilonu, Bobovity, Hippa - tam są wszystkie rozpiski co i jak podawać, ile i kiedy a dodatkowo dostaniecie do domu próbki produktów za free - ja wczoraj dostałam z Hippa próbki mleka 2 (Hipp jest po 4 m-cu dwójka już a nie po 6-stym) a w zeszłym tygodniu przyszła przesyłka z Bobovity ze słoiczkiem marchewki i całą ksiazeczką - poradnikiem wprowadzania pokarmów - POLECAM

https://www.bobovita.pl/home/rejestracja/
https://www.bebiklub.pl/home/rejestracja/
https://www.bebiprogram.pl/rejestracja/
https://klubmaluszka.hipp.pl/rejestracja/#c295
https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/konto/mama/zarejestruj-sie

Asia boję się trochę, że włoży ją sobie w oko. :P

W poradniku, który mam w domu jest napisane, że na początku te dodatkowe pokarmy mają stanowić jedynie dodatek do posiłku mlecznego (np. jeśli karmi się piersią to trochę podkarmić, dać papu i potem dalej mleko). Dopiero po ok. 2 miesiącach wprowadzania obiadek może się składać w całości z produktów stałych plus picie. Nie wiem na ile to właściwe i aktualne, bo książka jest brytyjska i ma 20 lat :P

Tak na chłopski rozum to myślę, że wtedy kiedy dziecko zjada już taką porządną porcję tego jedzenia, a nie tylko na spróbowanie nowego smaku.

mara jade a daj samą,czystą łyżeczkę do rączki, niech się troche pobawi...

ja dzisiaj ponownie próbowałam z marchewką- i sukces, jadła - wysysała z łyżeczki, a ja chciałam zrobić przerwe, bo ciągle wypluwała

podłączm się do pytań odnosnie jak taki dzień odnośnie posiłków powinien wygląać, czy taki słoiczek zastepuje jeden posiłek, jak czesto można podawać kaszkę smakową? itd

Ech marchewka nie została przyjęta przychylnie. :( Łyżeczka też nie, nie chciała z niej jeść, więc dałam jej z palca, ale i tak zjadła łącznie może z pół łyżeczki. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Jakiej wody używacie do przygotowywania jedzonka dla maluchów?

Bombelkowa nie wiem czy bujda czy nie, ale ja przed pierwszym skokiem nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Ok. 4 tygodnia była taka zmiana w zachowaniu, że zaczęłam zastanawiać się czy coś się dzieje i w poradniku znalazłam informację o tych skokach. Od tego czasu zawsze w okolicach skoku mamy zmianę w zachowaniu, a potem nowe umiejętności. Myślę, że po prostu niektóre dzieci łatwiej przechodzą te zmiany, tak jak z ząbkowaniem. Mój mąż w takie rzeczy raczej nie wierzy, a skoki u niej zauważa, bo ona wtedy jest straszna maruda, a potem nagle aniołek.

Mam nadzieję, że będzie smakowała :) właśnie się studzi.
Jeśli się wdała w rodziców to ziemniak jej nie podejdzie, bo my oboje raczej mało kartoflani jesteśmy. ;)
My mamy zalecenie żeby dodawać pół łyżeczki kaszki w zupce od końca 5 miesiąca, więc akurat 2-3 dni sama marchewka, a potem wprowadzę kaszkę.
Czy owoce mam dawać surowe?
Jeszcze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tomek jeszcze tylko na cycku, dwa razy dostal flipsa ;) ale musze zaczac z glutenem, bo 13 nam stuknie 5 mies. Ja tez sie w zadne kaszki nie bawie, bede dawac skorke chleba :) tak jak dziewczynom robilam, pediatra nam tak podpowiedziala

Szuwarkowa pilka niezniszczalna, bylam wczoraj w Biedronce i sa jeszcze- kupic Ci?

A u nas marchewka, marchewka z ziemniaczkami i zupka jarzynowa są super, ale za to kalafior i brokuł już bee. Tak samo średnio smakuje jej jabłko, póki co. Mam nadzieję, że to się zmieni ;)

Mara Jade dostałam rozpiskę z opisami psychoruchowymi - co dzieje sie w jakim miesiącu.
Dowiedziałam sie, że ważne jest, żeby dziecko niczego nie pomijało, bo ma to wpływ w przyszłości na dysleksje i inne nieciekawe przypadlości.

Fajne ćwiczenie na przewroty mam :)
No i najpoważniejsze skoki sa 3,6 tydzień i 3,6 miesiąc.
I faktycznie objawia się to marudzeniem, czestszym jedzeniem, problemami ze spaniem itp.

Powiedziałam, że dwóch pediatrów mi powiedziało, że to bujda.. a ponoć są naukowe badania na ten temat.

Smacznej marchewki dla Emilki ;)
Daj znac jak smakowało. Mój uwielbia samą marchewkę ;) z ziemniaczkiem już średnio :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mara jade my jestesmy na mm i pediatra mimo to kazala mi dawac malej co drugi dzien d3

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...