Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z mlaluszkami 2013 vol. 19

Hej dziewczyny, poczytuję ale nie mam czasu pisać.
Moja Majka zjada przynajmniej 2x w ciągu dnia i raz na noc 180 ml- jest strasznie duża, 7,5 kg i 68 cm. Ostatnio śpi od 19 do 6 rano! Martwię się, czy nie powinna jeszcze raz w nocy jeść..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny czy ta piłeczka o której piszecie jest na tyle solidna żeby moje starszaki jej od razu nie rozwaliły? Fajna jest ale nie wiedziałam na żywo i boję się że może nie przejść 'testów' :( :PP

Oj a mi się tak nie chce wprowadzać tych nowości :PP na razie jesteśmy tylko na cycu plus ewentualnie woda/herbatka na spacerze.

A kiedy gluten u dzieci cyckowych?

moja je zazwyczaj wprzedziale 60-120 ml,wnocy zdarza jej sie czasmi wypic tylko 40ml
a ja cały czas ja teraz przkrecam na plecy, nie chce tak spac przekreca sie ciagle na brzuch!

Moja dostaje cyca+90 a na noc 120+cyc budzi się po 4-5 godzinach i potem daje jej tylko cyca,pierwsza butelkę dostaje około1-2 godzin po przebudzeniu rano.dziennie daje jej 2 razy 90 i na noc własnie120 i cyca na żądanie.
wazy około 8kg przy wadze startowej 4090 a ma 3,5 miesiąca.
wydaje mi się,że je dużo,nawet za dużo,boje się żeby niewyrosła na grubaska :(

A ja daję słoiczki z Bobovity, spodobała mi się seria Pierwsza łyżeczka, czyli dania jednoskładnikowe poza tym w innych firmach nie znalazłam kalafiora, brokuła czy zielonego groszku :) Pewnie istnieją, ale u mnie w pobliżu najbardziej dostępna jest Bobovita.
Mam pytanie do butelkowych mam - ile za jednym razem wypijają Wasze dzieciaczki? Moja najczęściej 120 ml, a na noc tylko 60 i już śpi... Czy to nie za mała porcja jak na 4,5 miesięczne niemowlę??

Jutro dam chyba Małej marchewkę,w sumie 4 miesiące skończy za 2 tygodnie ale spróbuje bo jestem ciekawa jak Zuzia zareaguje na nowy smak:)

Rona spokojnie! Wierz mi to sama przyjemność i dla Ciebie i dla dziecka :-)
Więc tak.. Marchewke podaje z olejem rzepakowym. Kupiłam 5 marchwi i mam zamrożone w pojemnikach do lodu (mam w kształcie serduszek a nie kostki) i zwykle mały zjada taka kostkę. Jabłko robiłam blenderem ale 2 dni temu kupiłam tarke plastikową i jest świetna! Dziś drugi raz robiłam na niej brzoskwinie :-) a jeśli chodzi o ilości to daje tyle ile chce. Jak już pluje to kończymy jedzenie :-)

Bombelkowa z czym podajesz marchewkę?Z oliwa?jabłuszko starkowane?A brzoskwinkę jak?po 1 łyżeczce czy więcej?
Przeraża mnie to rozszerzanie diety!Jestem zielona w tym temacie,a Twojej małej listy nie mogę e odtworzyć:(

mi wczoraj pediatra powiedziała ze moge zaczac od marchewki, dyni, ziemniaka, jabuszko

Rayfall dużą z neta, gdzieś znalazłam i skopiowałam a małą sama zrobiłam :)

ja w zeszłym tyg widziałam u nas w Biedronce (Żukowo) te piłki Oball dosyć dużą ilość za 18 czy 19 zł, jak coś to mogę kupić i podrzucić jak będę jechała do Gdańska :) o ile jeszcze są :)

Bombelkowa, doszlo, dziękuję. Skąd masz takie rozpiski?

Jeśli chodzi o słoiczki to ja daję bobovita i hippa w zależności, które smaki mi pasują ;)

Przewracanie na brzuch córcia opanowała do perfekcji. Zajmuje jej to ułamek sekundy. W nocy też przekręca się na brzuszek, ale ja pozwalam jej tak spać, bo przekręca główke na boczek i może oddychać. Jak już jej się znudzi, to stęka i wtedy przewracam ją na plecki.

Nastaka jak zaskoczyła z przewracaniem sie na brzuch to nie ulezy na plecach... zostawiam ją w łożeczku na wznak,przychode po chwili i jest juz na brzuch i w dodatku w poprzek łozeczka,dodatkowo wczoraj w nocy tez sie przekreciła i tak spała - i takie moje pytanie - pozwalacie dziewczyny na spanie na brzuchu? moze jakies np. zwiniete kocyki kłasc po bokach aby sie nie przekrecała podczas snu...

Ooo to koniecznie napisz czego się dowiedziałaś. :D

Mara Jade mój też nie chce jeść przez nakładki. Zaczęłam podawać mu na noc camilie na bolesne ząbkowanie, bo ewidentnie ma opuchnięte i czerwone dziąsełka. I kupiłam ziołowy żel, też smaruje w ciągu dnia.
Co do jedzonka ja podaje własne, akurat wszystko świeże. Za nami marchewka, brzoskwinia, banan i jabłko. Brzoskwinia i marchewka najbardziej smakują :)
Słoiczki mam kupione, ale będę brała tylko na spacer albo na wyjazd. Zdecydowaliśmy się na hipp'a bo poleciła znajoma alergolog - twierdzi że jako jedyni mają w pełni kontrolowane składy zawartości.

A Bartek od wczoraj namiętnie ćwiczy przewroty z plecków na brzuch :) I coraz częsciej się mu udaje :)
Dziś wybieram się na spotkanie dla rodziców temat "Skoki rozwojowe" :D

Z zębami bywa różnie, mój mąż np. zaczynał 5 miesiąc życia z czterema siekaczami.
Może to skok rozwojowy, moja ok. 18-20 tygodnia też bardzo marudna była. W dzień spać nie chciała, na spacerze tragedia, ale z jedzeniem odwrotnie cały czas chciała być przy piersi.

Jeszcze jedno pytanko, które słoiczki wybrałyście? Gerber, Bobovita czy Hipp? Ja chciałam Bobovite, ale Gerber ma chyba więcej smaków tych początkowych słoiczków.

Bombelkowa, córka komunikuje się ze mną na różne sposoby, najczęściej gada po swojemu albo piszczy tak głośno, że uszy pękają. A jej marudzenie po chwili przeradza się w spazmatyczny płacz jakbym jej krzywdę robiła. Po każdej drzemce jest zadowolona max pół godziny, a potem zaczyna się jęczenie i w końcu ryk. Kończy się to zazwyczaj kołysaniem na rękach aż uśnie albo wpakowaniem do wózka i wyjściem na dwór (wtedy też zasypia)
Mara Jade, Marta od urodzenia jest na butli głównie, karmiłam 2 miesiące piersią również, ale córka tak przy tym wyła, w ogóle nie chciała ssać. Potem zachorowała i byłyśmy w szpitalu, ze stresu straciłam resztki pokarmu i od ponad 2 miesięcy jesteśmy na samej butli i nigdy nie było problemu, zawsze ładnie jadła. Od niedawna jest pajacowanie przy jedzeniu, bawienie się smoczkiem, memlanie. Jedna opcja jest taka, że przy jedzeniu się śmieje, a druga, że płacze jak potłuczona, zdecydowanie częściej to drugie. Nie wiem, czy to zęby, chyba jeszcze za wcześnie, w piątek będzie miała dopiero 20 tygodni, poza tym nie zauważyłam, by miała spuchnięte dziąsła...

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

My póki co tylko jesteśmy na słoiczkach. Też mam zamiar gotować sama, ale marchewka jeszcze w ziemi, ziemniaczki też, a ja doszłam do wniosku, że jak już mała przyzwyczai się do innego jedzonka niż mleko, wtedy będę gotowała jej zupki samodzielnie ;)

U nas mm w dalszym ciągu bee, tylko na wieczór z kaszką jest zjadliwe ;( a wizja powrotu do pracy coraz bliżej :(

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

Virae czy twoja córeczka teraz nie chce pić z butelki czy zawsze tak miała? Podobno dzieci czasem jak zaczynają ząbkować to odrzucają smoczek. U nas na razie ząbków jeszcze nie ma, ale Emi dwa tygodnie temu odmówiła dalszego jedzenia w nakładkach i moja lekarka powiedziała, że może być to związane właśnie ze zbliżającym się ząbkowaniem. Ja się cieszę, bo wcześniej bezskutecznie próbowałam ją oduczyć.

Dzisiaj byłyśmy na szczepieniu. Mamy już 67cm i 7100g :)
W związku z tym poceniem się główki mamy na wszelki wypadek zrobić badanie krwi, niestety nie można go zrobić na nfz.
W weekend zaczynamy rozszerzać dietę. :) Dajecie maluchom jedzonko ze słoiczków czy przygotowane w domu. Ja się zastanawiam, bo na dłuższą metę chcę domowe, ale na razie nie wiem czy opłaca mi się gotować tak małe ilości.

Inne tematy z forum

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?