Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

No wlasnie Rona, pierś dla Twojej Zuzi jest jak dla mojego smoczek - niezbedny do zasniecia i uspokojenia się ...

Z moja zuzia bylo podobnie jak z Twoją, z tym ze mielismy tez smoczka w uzyciu. Ale cycek byl najlepszy na wsYstkie problemu. Po skonczeniu 6 miesiecy odstawilam ja o piersi w nocy, czy sie budzila? A i owszem do teraz sie budzi ale zaparlam sie i ja do snu lulalam, czesto trwalo to bardzo dlugo albo nie dawala sie odlozyc do lozeczka ale cycka nie dawalam i ku mojemu zdziwieniu zmniejszanie liczby karmien w ciagu dnia szlo bez problemu. Wydawalo mi sie ze cycek to cale jej zycie a jednak mogla bez niego sie obyc, smoczek tez odatwilismy z dnia na dzien jak miala 1,5 roku. Moze u Ciebie tez tylko zapowiada sie tak źle, a pojdZie jak po masle :)

Zuzia w nocy jak wstaje(a jest to różnie czasami o 1 a czasami o 6 dopiero)to tylko cyca dostaje,ale ja ją wtedy biorę do nas do łózka i śpi już z nami.Najgorzej jak przegapię ten moment w którym Ona się obudziła pierwszy razi jak zanim wstanę żeby ja zabrać z łóżeczka w Ona jest już wybudzona i chętna do zabawy,ja jej cyca wpycham a Ona go wypluwa i tak godzien,dwie aż w końcu uśnie.Zuzia MM to głownie na noc dostaje teraz bo w ciągu dnia to dwa razy po 60-90 ale czasami nawet 60 na jeden posiłek nie zje,za to zdarzają się dni ze cyc jest nawet co pól godziny:(szczególnie teraz jak ząbki jej idą a wiem,że przy cycu mi zaśnie (chociaż na 15 minut)na rekach nie chce zasnąć,smoczka też niema i tylko cyc jest lekiem na wszystko:)Aż mnie paraliżuje jak sobie wyobrażę,ze kiedyś będę musiała ja odstawić,chociaż kiedyś przed snem wisiała na mnie godzinami a najgorzej było ze snem na noc,a teraz naje się i wypluwa cyca.

Ładnie tam Szuwarkowa i chyba pogoda Wam dopisała :)

Zacznę Rona od tego ze Tymek u mnie zasypia przy cycku jak jest na maxa padniety, zazwyczaj jak daje mu cycka a on chce spac to pociagnie dwa razy i nie chce wiecej tylko jest mega zly ze ja mu jeszcze przed snem robote daje :), daje mu smoczka i przechodzi w blogi stan zasypiania aczkowiek juz na rekach a nie tak jak kiedys w lozeczku. Wiec jest troche roznica bo woli zasypiac ze smoczkiem niz z cyckiem, dlatego pewnie u Ciebie jest dodatkowe zamieszanie.

U mnie jest tak: pobudka 5-6 , czasem sie zdarzy po 4 :(
Karmie go cycem, pobawi sie jakies 1,5 h znowu karmie. Zasypia na ok godzine i wstaje na dobre ok 8.
Po 2 h od porannego karmienia cycek znowu. I idzie spac gdzies na godzinke.
Potem ok 11- 12 godziny daje mu miske 200 ml kleiku ryzowego. Spacer spi tak ok 2h. Po 15 ( kleik go dlugo trzyma) obiadek a raczej proba jego podania i cycek. Przed 18 cycek ale malo zje bo jest zmeczony i woli spac. Po 19 kleik kukurydziany miska 200ml. Po godzinie od kolacji kapiel i cycek aczkowiek zjada minimalnie wtedy. W nocy karmie go roznie 3-4 razy srednio, raz sie zdarzylo ze tylko 2 razy:)
Zuzie karmilam cyckiem nawet co 1,5 h. Jego sie tak nie da bo jak mam malo mleka to cycka nie pociagnie.

Rona wydaje mi sie ze przy karmieniu piersia tak jest ze dosc nieregularnie i czesto trzeba karmic, dzieciaki rosna i potrzebuja wiecej kalorii. A Twoja mm z tego co piszesz na raz to nie zjada jakis duzych ilosci, tak mi sie wydaje. Jak tymek wciagu dnia zje 200 ml gestej kaszy to spokojnie starcza mu to na 4h, po cycku tak nie jest. Wiec jak Twoja kolezanka karmi tylko mm to sie nie dziwie, jedonko naokraglo jest bardziej kaloryczne .

To sie rozpisalam za wszystkie czasy... ;)

Rona faktycznie u Ciebie jest caly dzien karmienie. ja karmie mm. 4 razy podaje jej mleko,raz obiadek i raz deserek. ciagle o tych samych godz i mam tez 4 godz przerwy:)

Aguss a możesz mi powiedzieć jak to u Ciebie wygląda?tzn karmisz Małego najpierw cycem a potem dokarmiasz do syta czy np jedno karmienie masz cycem o drugie butelką?
Bo ja mam wrażenie,że dzień jest dla mnie za krótki i wszystko kreci się wokół jedzenia.
Wstajemy o 8 o 9 Zuzia domaga się mleka,dostaje 60-90ml o 10 idziemy na spacer około 12stej jest cyc,około 13,30stej znowu cyc przy którym często usypia jak się obudzi zazwyczaj o 14stej dostaje 60-90ml MM potem około 15,30 dostaje obiadek,o 17stej cyc i znowu przy nim zasypia około 18stej jakiś owoc lub np flpisa i około 20stej 180ml MM i cyca bez którego nie zaśnie.W międzyczasie daje jej wodę do picia,ale rzadko chce ją pic.Koleżanka karmi Małego MM i ma wszystko ustawione jak w zegarku,karmienie co 4 godziny i luz a ja przez to ze i cyca i butle daje to mam problem z organizacją dnia,dlatego np na spacer chodzimy szybko bo tylko wtedy uda mi się wszystko w domu ogarnąć...chociaż nie zawsze bo np dzisiaj Moje dziecko na spacerze spało 30 minut(standardowo tyle trwającej drzemki,ale czasami na spacerze uda się dłużej pospać)potem zasnęła przed 14sta i spała aż 18 minut i dopiero zasnęła o 20stej wiec przez cały dzień spała aż 48 minut:)

Aquss robiliśmy w Dworze Młyniska, ul. Swojska 13 :)

My mamy też przesunięte szczepienie z powodu katarku i kaszelku. Osłuchowo na szczęście czysto. Jutro Antoś kończy 5 miesięcy, waży 7600. Najgorsze, że musimy kilka dni posiedzieć w domku, a widzę, że mały z chęcią by poszedł na spacerek. Dziś dostał pierwszy w życiu syropek i się krzywił. A przecież Drosetux jest taki smaczny :)

My mamy chrzciny za dwa tygodnie :)

Rona ja karmię mieszanie.

My chrzciliśmy Zuzie jak miała 5 tygodni,ale z chrzestnymi żadnego problemu nie mieliśmy wiec nie było na co czekać:)
Czy są wśród nas jakieś mamy które karmią dzieci mieszania?

właściwie to teraz żałuje że była w zeszłą środę u lekarza! małej katar już przechodził, a że się naczytałam że od kataru to zapalenia ucha można mieć, zapalenie oskrzeli, że nie wolno lekceważyć itd. no i po tym rozłożyło ją na amen tzn katar ma masakryczny!!! teraz się zastanawiam czy właśnie czegoś w ośrodku nie załapała, szczepienie przełożyłam o tydzień

a my jakoś nie możemy się zorganizować z chrzcinami, generalnie to za bardzo nie mamy kogo na chrzestnego wziąć, myślimy o znajomym, ale nie do końca jesteśmy przekonani, a czas leci, a tak chciałam ochrzcić raz, dwa .... moja mama ciągle wypytuje wrrrr - kiedyś to nie do pomyślenia było aby tak zwlekać

Szuwarkowa a gdzie robiliscie chrzciny jesli mozna spytac?

Rona wyprzedziliście nas z ząbkami :) Gratulacje :)
U nas chyba 4 górne idą :P ale Kubuś jest bardzo dzielny :) jedyne co mi doskwiera to nocne pobudki :( szczególnie jak jeszcze Kacper też się budzi, albo od 5 rano wyje nie wiadomo o co (tak jak wczoraj ;p)

A my dziś mieliśmy chrzciny :) Wszystko fajnie wyszło poza tym, że zagapiłam się na Kacpra, który spał w kościele u mojej mamy na kolanach akurat w momencie kiedy ksiądz nam kazał podejść do chrzcielnicy :PP i mąż musiał mnie szturchać żebym się ruszyła :PP

AsiaDK ja bym się nie pchała z takim maluchem jutro do chorych dzieci, no chyba że stan małej Cię będzie niepokoił. Jak we wtorek nie będzie kaszleć, kichać i z katarem po pas to chyba możesz wejść na 'dzieci zdrowe' a jak coś będzie nie tak to poproś o przeniesienie na 'dzieci chore'.
Jak Kacper miał 6 m-cy to lekarka mnie na kontrolę po infekcji na 'dzieci zdrowe' zapisała :)

jak to właściwie jest, a mianowicie Nastaka miała w zeszłym tyg. katar i byłam z nią w środę u lekarza, gardełko i oskrzela czyste, jak się okazało był to albo początek kataru albo jakaś łagodniejsza jego postać, bo w sobote to aż miała problemy z oddychaniem ... we wtorek jestem zapisana na szczepienie i nie wiem czy jutro podejsc jeszcze raz do lekarza, czy ewentulanie na badaniu we wtorek przed szczepieniem poprostu lekarka odłoży jej szczepienie. Właściwie do wtorku to może i już jej przejdzie, ale nie wiem czy jak nie to czy wchodzić z takim dzieciaczkiem do ośrodka "do dzieci zdrowych"?

dziewczyny w TESCO na Chełmie kupiłam wczoraj obiadki Gerbera za 1,30 i 1,80zł :))) nie była to promocja wydaje mi się że ktoś się pomylił :)))
Obiadki po 6 ,8,10,m-cu i Doremi po roku też były

data do 12 2014 więc długa

Sprawdzajcie kody bo nie wszystkie sa w tej cenie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prawa jedynka nie lewa:)

Moja Zuza pewnie około 10 kg waży.
Mamy trzeciego ząbka-górna lewa jedynka:)

a moja 69cm i 8200... Niedlugo siatki centylowej dla niej zabraknie. Waga 90centyl a wzrost 97 centyl.

:) wiecie co bo ja sie poprostu ciesze ta waga, wczesniej przybral niecale 400 g w 1,5 miesiaca i w sumie to ja wychodze z zalozenia ze jak jest szczesliwy i dobrze sie rozwija to niech tam sobie bedzie na ostatnich centylach. Tylko ze on wyraznie nie byl szczesliwy i wiecznie glodny :( A do piersi nie chcial sie przystawiac jak bylo malo mleka i takie bledne kolo. Teraz wszyscy sa zadowoleni :)

Inne tematy z forum

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...