Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

Mi też pediatra powiedział żeby sie z glutenem nie śpieszyć no ale Zuza 13stego kończy 6 miesięcy wiec chyba czas najwyższy,tylko od soboty Mała ma krostki na brzuszku-taka kaszkę i na buzi pojedyncze krostki(ale to jej się już wcześniej zdarzało)i boje się teraz gluten wprowadzać...Od czego może być taka wysypka?reakcja na buraka?po jakim czasie od podania pokarmu wyjdzie wysypka i jak długo trwa?
Ja też gluten będę wprowadzała na skórce od chleba,bo Zuzia kaszek niezbyt może jeść

na mm chyba po 6 mies, na cycku po 5 :)
ja dawałam skórkę chleba do pociumkania, bez zabawy w kaszki :)

Mi pediatra powiedziala ze mam sie z glutenem nie spieszyc i jak skonczy 6 mcy. A gluten podaje sieraz dziennie?

Cytrynko - próbę zaczęłam jak skończyła 5 m-cy, na 100 ml mleka MM lub ściągniętego dodaje się pół łyżki kaszki bezmlecznej manny (z resztą jest to napisane na opakowaniu)
Daję normalnie do picia tyle, że smoczek z cyferką 3

Ja nie gotuję, tylko słoiczki u mnie lecą, jakbym gotowała to by żarła na zamianę kuraka i indyka pewnie, a tak i cielęcinkę i rybkę i królika ma w menu z jakimiś wymyślnymi warzywami typu pasternak ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak mały skończył 4 miesiące, dawałam kaszkę mleczna mannę z nestle na początku ściągałam trochę mleka i dolewałam do kaszki podawałam łyżeczką

dziewczyny kiedy dokładnie zaczełyście próbę glutenową ? czy to były kaszki na mleku ? podawane od razu łyżeczką czy z butelki ?

dziękuję za odpowiedzi

Tesula pocieszylas mnie z tym przewracaniem. moja tez tylko z plecow na brzuch a ja juz sie zaczelam martwic. Ale za to widze,ze twojej apetyt sloiczkowy dopisuje. Moja zje tylko pol sloika obiadku ale za to caly deserek. A gotujesz sama obiadki? Czy tylko sloiki?

tesula a mierzyłaś maxi cosi mobi? miałam w poprzednim aucie takie siedzenia i ładnie pasował :) tyle, że on na pasy a nie na isofix, ale jak się dobrze zapnie to siedzi pancernie :)

co do krzesełek, czy dziecko musi samodzielnie siedzieć czy smiało można już kupić? czy te krzesełka są bezpieczne chodzi mi o to że moje dziecko jest okropną wiercipiętą, a i do jakiego wieku używa się takie krzesełko?

Hej, dawno mnie nie było...
Fotelik tyłem trzeba koniecznie przymierzyć do auta, my mamy nowy, dwuletni samochód z isofixem i okazuje się, że żaden tyłem się nie nadaje, bo tylne siedzenie jest pod kątem (tu gdzie kolana to wyżej niż tam gdzie tyłek) i powoduje to taki efekt, że najbardziej leżąca pozycja była ledwo siedzącą, jakby dziecko zasnęło to by mu głowa na bank do przodu leciała, mamy do jazdy przodem dla starszej, jeździ w nim od roczku
Zgodnie z prawem w Polsce nie można wozić dziecka w foteliku montowanym tyłem na przednim siedzeniu samochodu WYPOSAŻONEGO w poduszkę powietrzną. Nie ważne czy włączoną czy nie, elektronika zawsze może zawieść
Co do jedzenia to Ala najchętniej wtrynia wszystko co nie jest mlekiem, rano kaszkę ze 100 ml wody, ok 12 zupkę - ten większy słoik, albo 1,5 małego, potem jakieś 120 mleka, cały słoiczek owocków przed kąpielą i po kąpieli mleko z kaszką glutenową, no i w nocy mleko 1 lub 2 razy po 120 ml Pięknie je łyżeczką, chlapie przy kąpieli tak, że cały korytarz pływa, przewraca się tylko z pleców na brzuch.
Rano wstaje między 4 a 5 a w dzień śpi różnie czasem 4 razy po 30 - 40 minut, a czasem dwie drzemki po 2-3 godziny...

my dostaliśmy takie krzesełko :
http://allegro.pl/baby-design-bambi-krzeselko-wkladka-gratis-i3558506580.html - używamy od miesiąca i bardzo fajnie się sprawdza - młody chętnie w nim siedzi .jedyny minus (przy małym mieszkaniu ) ze zajmuje trochę miejsca - nawet złożone.
natomiast u dziadkow (u których często bywamy na całe dnie) mały ma krzesełko z ikei i moim zdaniem też jest super. małe, lekkie i wygodne.

http://allegro.pl/longlife-tapicerka-4-kola-krzeselko-ruch-podnozek-i3546027437.html
my własnie dzisiaj dostaliśmy paczkę z tym krzesełkiem.Kupiłam go z polecenia paru mam,Zuzia pierwszy raz jadła obiadek dzisiaj w nim i póki co jest zachwycona:)

Ja baaardzoooo polecam zwykle biale plastikowe krzeselko z ikei. Sama nie bylam przekonana ale dwojka znajomych nam polecila i strzal w dziesiatke. Czysci sie super bo to sam plastik, kosztuje grosze. Osobiscie niechcialabym codziennie zmywac jedzenia ktore powchodzilo w te zszycia w tych miekkich fotelikach. Ponadto spawdza sie tez przy odpieluchowaniu, Zuzia pare razy sie ssikala przy jedzeniu i tez bym nie chciala tego zmywac z takiego fotelika z ceratka. Zajmuje o wiele mniej miejsca. No i ta cenaaaaa :)

Jedyny moim zdaniem minus to jak dziecko pozno zaczyna siedziec to ten fotelik bedie mogl dopiero pozniej uzywac, bo wiadomo nie ma zadnej regulacji oparcia.

AsiaDK, ja kupowałam niedawno takie: http://allegro.pl/praktyczne-krzeselko-stolik-do-karmienia-kidsplay-i3558482341.html

Bardzo dobrze się sprawdza :)

czy któraś z was kupowała krzesełko do karmienia i może coś polecić?

Bombelkowa nie wiem czy nas nadal czytasz, ale a propos naszej rozmowy, :) kupiła ten kubeczek z miękkim ustnikiem i mała pije z niego dużo łatwiej niż ze zwykłego niekapka i się nie krztusi.

a my wczoraj na szczepienie ielisy isc a okazało sie ze mały ma oskrzela i niestety antybiotyk +syrop+krople do inhalcji .u nas zaczeło sie niewinnie kaszelek suchy potem mokry chrypka potem poprawa bo na syropku był ale i tak srednio pomagał i z dnia na dzien takie chorobsko przyszło jak nie wiem w nocy to co 1-2 godz sie budził bo kaszel go meczył wiec do siebie go wziełam popłudniu naszczescie lekarz i dzis ładnie juz spał tylko raz sie budził na smoczka....ale walczymy leki i inhalacje:) poimo wszystko i tak mały broi strasznie...sa juz staje na nogi nawet w łózeczku przy szczebelkach sam jak zostanie dlatego juz nie moge go tam samego pozostawic bo se krzywde zrobi... nikos wazy 7220g i ma 69cm mało przybrał ale to dlatego ze jest tak żywy jak by miał ADHD :):):) wczoraj to same pielegniarki i lekarka sie smiały ze tak zywego dziecka nie widziały....sorki za pisownie ale na drugim reku trzymam moje zywe SREBRO:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja właśnie mam plan od Nowego roku ograniczać jej cyca,w kwietniu kończy roczek,Tobie zajęło 5 miesięcy odstawianie od piersi?może Zuzi wystarczą niecałe 4:P

Rona, wlasnie ja tez karmilam 11 miesiecy, chodzi mi o to ze powoli cycek zamienialam na stale posilki obiadek, deserek, kaszka, kanapeczki a cycek byl raz dziennie juz pod koniec, Zuzia wcale nie protestowala. Sama zobaczysz ze bedzie tak jak mowisz, bedzie starsza i bedzie jadla tyle innych rzeczy ze pewnie cycek nie bedzie dla niej juz taki atrakcyjny :)

ja chciałabym ja karmić do roczku,mam cichą nadzieje ze im będzie starsza tym cyc będzie dla niej mniej kuszący, już teraz widzę różnice,kiedyś potrafiłyśmy spać 2 godziny razem-Zuza przy cycu a ja przy niej:)nawet jak niebyła śpiąca to leżała grzecznie przy cycu godzinami a teraz tak jak pisałam,jak nie jest śpiąca to naje się i cyca wypluje bo już świat ją bardziej interesuje niż mój cyc:)a jak jest śpiąca to mumla cyca chwile i zasypia a ja go wtedy wyjmuje.

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...