Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

Moja tylko przy cycu zasypia:( przez jakiś czas zasypiała w dzień w Bujaczku(przenosiłam ja do łóżeczka)ale przez ząbkowanie było mi jej szkoda i dawałam cyca,żeby zasnęła na drzemkę-efekt taki,że teraz tylko przy cycu śpi. na noc jeszcze nigdy bez cyca nie zasnęła:(
Mi noga też urosła z 38 na 39:(
Wagę mam o kg mniejsza niż przed ciążą:P ale ja przed ciążą byłam troszkę grubsza niż zazwyczaj wiec jeszcze parek do zrzucenia mi zostało.
Mi pediatra też powiedział,że wysypka na buzi od śliny może być.

Moja nie zaśnie bez lulania przy spokojniej muzyce, ani w dzień ani na noc (wyjątek spacer)

u mnie na noc nie ma probemu, bo przy cycku odada o 20 i śpi do 5 rano, ale w dzien to tak jak wyżej pisałam. płacze ze zmeczenia w kołysce, mruży oczy jak kładę jej pieluszkę na buzi a wydziera się za chwilę orutnie

śpi ładnie w wózku i w chuście, ale drzemki w kołysce to jakaś paranoja

Co do włosów, już mi nie wypadają aż tak... za to mam grzywke, czego nie znoszę.
cytrynka mój niestety na rękach/przycycku/w wózku, ale jak tylko się przeprowadzimy to uskuteczniam zasypianie w łóżeczku samemu, będzie ciężko bo nie chce smoczka. Jak był mniejszy potrafił zasnąć sam, w łóżeczku, ba nawet na kocu na podłodze, gdzie obok bawiła się kuzynka... a teraz to masakra jakaś....
W ogóle macie jakiś sposób na nauke samodzielnego zasypiania? Podsuneli mi, żeby zostawiać w łóżeczku wychodzić i przychodzić co 3,6,9 min itd, albo jak strasznie płacze... Są jakieś mniej drastyczne metody?

Moja do niedawna zasypiała wieczorem tylko przy butli, a ja odkładałam ją ostrożnie do łóżeczka. Problem był taki, że była zazwyczaj tak zmęczona, że nie dawała rady wypić nawet 60 ml... Spała głodna do rana. Zaczęłam więc podawać jej kaszki na dobranoc i nie bardzo wiedziałam jak ją teraz uśpić bez butli, ale o dziwo nie było problemu, bo daję jej smoka, pieluszkę do przytulenia i zasypia sama w łóżeczku, nawet nie protestuje :) Dziwi mnie to, bo wiem, że większość maluchów nie lubi sama zasypiać ;)

dziewczyny jak usypiacie dzieci ?
moja na maxa zmęczona jest, ma dydka w buzi i pieluszkę na nosku i sama nie zaśnie szamocze się

masakra, bo na maxa zmęczona a sama bez cyca nie zaśnie

smarowałam jakimś kremem aloesowym, chyba z propolisem :)

Zuzia to miała od ubrań osób, które ją nosiły na rękach i przytulały do siebie...

Asia ostatnio wypralam cos w naszym proszku! Bluzke czy body. Ale wysypke miala tylko na buzi? Przeciez ubranie to bardziej z cialem sie styka... A na ciele ona nie ma nic. Pamietasz jak to leczylas?

Mamaalanka a w jakim proszku pierzesz? Swoje ciuchy w tym samym co małej? Moja Zuzia miała taką mega wysypkę na buzi, nikt nie wiedział od czego, ja prałam swoje bluzki w jej proszku. Okazało się, że jak ktoś "obcy" ją brał na ręce i usypiał - babcia, ciocia... to od ich bluzek miała podrażnienia. Jak się kapnęłam to zawsze dawałam pieluszkę do policzka, żeby nie stykała się z czyimś ubraniem i zeszło :)

Tak,przepisal krem robiony z wazelina zeby natluscic i emolium na swedzaca skore.

Jesli chodzi o wage to mi 4 kg zostaly,ale raczej tak zostana bo ciezko u mnie z dieta:)Za duzo pokus:)

tak ryafal masci sterydowych nie uzywa sie na buzi, rozpedziłam sie piszac co moje dziecko po kolei miało wprowadzane ....

mamalanka jedynie wyczytałam w internecie o takiej możliwości, czy lekarz kazał czymś smarować?

ja też mam wrażenie że mam stopy wieksze ... a jak z waszą wagą? wróciłyście do wagi z przed ciąży?

A u nas jakas masakra na buzi. Swedzaca wysypka. Myslalam ze to alergia albo azs ale pediatra powiedziala,ze to niemozliwe bo skore na ciele ma piekna. Zasugerowala,ze to moze byc podraznienie od sliny ktora mala rozciera sobie po buzi. Zabkuje,bardzo sie slini i faktycznie jest mokra. Spotkalyscie sie z czyms takim?

Rono, jak się karmi MM to przez 3 m-ce, jak własnym mlekiem do 2 i się szybciej zaczyna

Tak to możliwe że stopy się powiększyły - w wyniku relaksyny, która wpływa rozluźniająco na wszystkie ścięgna i wiązadła, nie tylko te w miednicy

ja Zuzi flipa dałam jak miała 5 miesięcy,radzi sobie z nimi bardzo dobrze:)
zupki póki co miksuje,ale niezbyt starannie:)
wczoraj dałam jej piętkę od chleba(wprowadzamy glutem) Mała zaczęła go gryźć i musiałam jej kawałki chleba z buzi wyjmować.dzisiaj dam jej trochę biszkopcika do jabłuszka.ile czasu wprowadza sie gluten?

No właśnie Marta zębów nie ma i nie zapowiada się by szybko miała :) Po rodzicach pewnie będzie miała późno :) Może dlatego jeszcze nie ma potrzeby gryzienia :)

Kuba już jakieś 2 m-ce temu dostał flipsa i od razu wiedział co z nim zrobić, ale on ma 2 starszych braci :PP :)) Chociaż w sumie oni też szybko wiedzieli co się robi z jedzeniem 'dostanym' do rączki, ale też szybko zęby mieli, więc i potrzeba gryzienia szybko się pojawiała :))

Ale tu cisza ;)
Czy to możliwe, że po ciąży urosły mi stopy? :D Wszystkie buty mam za ciasne, zawsze nosiłam 38, a teraz ten rozmiar jest za mały :( Przymierzałam kozaki zimowe z zeszłego roku i cisną mnie... Będę musiała kupić nowe :(
Od kiedy maluchy powinny dostawać zupki nie całkiem zmiksowane, tzn.z małymi kawałkami? Próbowałam Marcie podać taką zupkę, ale krztusiła się i stękała ze złości. W końcu odmówiła jedzenia. Dawałam jej też flipsy, ale w ogóle nie jest nimi zainteresowana, zamiast wkładać do buzi to wali nim o stół aż się rozpadną ;) Za tydzień będzie miała 7 miesięcy, może za wcześnie na naukę gryzienia?

Sterydami nie wolno smarowac twarzy.

na pierwsze zmiany skórne które właśnie swędziały Nastkę dostałam maść robioną w aptece, jak już miała poważniejszy stan - tzn. typowe dla azotopowego zapalenia skóry czerwone,suche i swędzące placki to dostałam maść ze sterydami Pimafucort- niestety, ale zalecenia lekarza - kąpać w emolientach i kilka razy dziennie również smarować maściami emolientowymi - ja używałam maść Oilatum

moze zatem jakas masc emolientowa

Mam pytanie. moja mala wysypalo,pewnie cos zjadla. Daje jej fenistil ale widze ze ja skora na twarzy swedzi. Czym moge smarowac? Jest jakas masc?

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...