Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

Rona , ja uważam że do dwoch lat jest najlepiej. U nas jest 1,5 roku rożnicy. Ale wiadomo, kazda rożnica miedzy rodzenstwem bedzie miala swoje plusy i minusy, wyrzeczenia itp

Zuzia spadła mi z łóżka.mam żal do siebie,że jestem tak głupia!Mała jest na etapie pełzania,przemieszcza się w ten sposób z pokoju do kuchni itd.przewijałam ją na otwartym łóżku poszłam tylko wyrzucić pampersa,usłyszałam tylko szurnięcie krzesłem(miałam zastawione łóżko taboretem)wbiegłam do pokoju a Zuzia leżała na ziemi na brzuszku czyli w takiej pozycji jak ją zostawiłam. nie płakała,wzięłam ja na ręce,obejrzałam,ale chyba nic się nie stało.Idiotka ze mnie!mogłam ją do łóżeczka położyć...
My mamy ustalony rytm dnia,no chyba ze m mój M ma wolne-wtedy jest masakra,jakoś jak jestem sama z wszystkim się wyrabiam,a jak On jest w domu to zawsze mam jeszcze milion rzeczy do zrobienia wieczorem jak Młoda już śpi.No ale Zuza jest jedynaczką wiec całą uwagę i czas poświęcam tylko jej,wiec łatwo mi wszystko zorganizować:)A tak przy okazji,jak myślicie jaka jest najlepsza różnica wieku miedzy dziećmi?Chciałabym postarać się o rodzeństwo dla Zuzi:P

Virae nie pamiętam żeby coś takiego mi dokuczało po CC, no ale ja miałam cięcie w styczniu 2009 także już sporo czasu minęło. Bliznę mam jaśniutką :)

Jeszcze pytanko do dziewczyn, które miały cc - jak wyglądają wasze blizny? I czy macie czucie w obrębie cięcia? Moja blizna nadal widoczna, jest dość mocno czerwona, jedynie w miejscu, gdzie zdrapałam kawałek stupa jest jaśniutka (gdybym wiedziała to bym całego stupa zdrapała). Nadal nie mam czucia w dość dużym obszarze. Czasem mnie piekielnie zaboli, aż się zginam wpół :( O jeansach biodrówkach zapinanych na guzik mogę zapomnieć, noszę tylko takie na gumę z wyższym stanem ,bo inne wrzynają mi się w bliznę i bardzo boli :( To normalne po 7 miesiącach???

No my smoczka nie używamy :( także w nocy ja robię za smoczek :(( nawet nie mam siły latać za butelką, a Kacper też ma słaby sen więc jak tylko Kuba 'miauknie' to biorę go do nas do łóżka bo nie chcę walczyć z dwójką :PP :(( Mam nadzieję że w końcu Kuba wyrośnie z pobudek nocnych :P - Kacper wyrósł :))
Asiaczek a można już normalny makaron dawać maluchom?? Ja na słoiczkach lecę ale czasem jak my jemy to bym chętnie i małemu dała żeby miał zajęcie :)) chociaż jeszcze nie sadzam go z nami w kuchni jak jemy, bo skoro leży sobie grzecznie w pokoju na podłodze to po co mam sobie życie utrudniać?? :))
Kuba na razie się obraca z pleców na brzuszek i odwrotnie i pełza trochę do przodu, na boki i do tyłu :) nie siada jeszcze, czasem na czworaka 'stanie' ale to tyle :) no i dobrze :))
Wczoraj robił za 'maskotkę' w przedszkolu jak byłam u Mikołaja na zajęciach otwartych - leżał sobie na podłodze w 'kojcu' zrobionym z puf i całkiem mu się podobało :))

u nas też nie ma planu dnia, to chyba nierealne przy trójce dzieci :P

a ja jeszcze do pracy mam iść...

Tomek nie chce nic jeść, no ale daję mu, bawi się, dziś miał makaron :P czasami chrupka weźmie, ale zdecydowanie woli chleb, tego nigdy nie odmówi :) jedyna jego przekąska... nie próbowałam jeszcze z biszkoptami, może by mu zasmakowały, ale nie chcę dawać mu słodkości jeszcze :)

posuwa się tylko do tyłu, ale d*pkę podnosi do raczkowania i się buja, ciągle sobie siada :) czasaaaami uda mu się przesunąć dwa razy zamiennie ręce w przód, ale szybko się zniechęca :) najszybszy sposób na przemieszczanie? pozycja czworakowa, siadanie, obrót, pozycja czworakowa, siadanie itd, potrafi tak przemierzyć cały pokój :D
ząbków jeszcze nie mamy
nocki różne- właśnie jesteśmy na etapie odstawiania nocnego karmienia małymi krokami :) najpierw wymyśliłam, żeby mu dawać mm w nocy, bo praktycznie całą noc na cycku wisi, ja w jednej pozycji śpię i wszystko mnie boli :/ i myślałam, że to nie głód, tylko chęć pociumkania, no bo jak już jest to dlaczego by nie trzymać w buzi? :) dawałam mu więc na pierwszą pobudkę 23-24 mm, wypijał 90-150... ale druga pobudka ok 2-4 to już nieprzytomna nie dawałam rady i brałam go do łóżka...
przedwczoraj na tą pierwszą pobudkę jeszcze nie spałam, więc go ponosiłam ze smokiem i zasnął... wczoraj też :) więc póki co kontynuujemy, jak stwierdzi, że nie ma sensu się budzić tak szybko na samego smoka to po kilku dniach spróbujemy tej strategii z następną pierwszą pobudką późniejszą :)

Ja na wagę wolę nie wchodzić żeby się nie denerwować :PPP :(( wagi sprzed ostatniej ciąży na pewno nie osiągnęłam i sporo do niej brakuje :( - jakoś słabo schodzi tym razem :(

No niewdzięczne te dzieciaczki jeśli chodzi o mówienie 'mamama' Kuba też raczej 'tatataata' i różne inne ale nie jestem w stanie zapamiętać :) Starsi też najpierw 'tata' mówili :PP

U nas zasypianie wygląda różnie, najchętniej zasypia przy piersi, ewentualnie przy butelce ale to trzeba się trochę nagimnastykować żeby 'zaciągnął' :P jak jest już śpiący to nie ma mowy o zjedzeniu np. kaszki łyżeczką :P. Na spacerkach Kuba zasypia w wózku jak jest jego pora to bez niczego, a jak np. tak jak dziś obudził się za szybko i potem jeszcze chciał spać to pociumkał chrupka i usnął jak już do domu weszłam :PP :)) Ale zdarzyło się też ze zasnął na podłodze :) no i na rękach też czasami ale to raczej jak się nie doczeka na mnie :PP. Ale generalnie jak dostanie cycka a jest śpiący to chwilka i odlot :))

Dziś pierwszy raz poszliśmy na spacer w spacerówce :) i o ile pierwszy raz to jakoś bez różnicy bo na leżąco cały czas był, o tyle po południu jak mu podniosłam oparcie to mina bezcenna :)))

Hmm no i muszę obniżyć łóżeczko, bo skubany łapie się za brzegi i podciąga :PP

U nas nie ma niestety stałego planu dnia :( popołudniami za dużo się dzieje, zresztą jak starszych w domu nie ma to też codziennie coś do załatwienia albo do zrobienia, drzemki w ciągu dnia też różnie (jeden dzień śpi 2 godz a czasem tylko 20 min :P), nocki niestety też z pobudkami z różną częstotliwością :P
Dziś w ogóle jakoś za szybko dzieciaki mi posnęły :PP nie wyrobiłam się z kąpielą :PP

Ja wróciłam do mojej wagi, ale miałam wtedy nadwagę z 5kg, wrócę do walki z nią jak skończę karmić :P
Ja stopę mam taką samą, ale moja mama np. po 4 ciążach ma większą o 1,5 numeru.

Emilka sama nie zasypia (miała taki etap, ale tylko przez chwilę), u mnie zasypia tylko przy cycku, natomiast u babć na rękach da się ululać. Ostatnio noce mamy tragiczne :(, pobudki co godzinę, więc praktycznie śpi z nami. Uroki ząbkowania/

Virae, Emilka zaczęła od "mamłaa", "mniamnia", itp., a teraz od dwóch - trzech tygodni też tylko "tatatata" i czasem "lala", "gaga", "baba". Jak jest bardzo nieszczęśliwa i głodna to jej się czasem wyrwie "miamaa" żałosne. :P Sporadycznie wypowie coś bardziej awangardowego, jak np. "spapłaj".

Hej dziewczyny. Mam 7 miesiecznego synka urodzonego 4.03:) nie jesteśmy z gdanska, Moj partner tu pracuje. Czasami strasznie doskwiera mi brak towarzystwa, bo nie nie znam tu praktycznie nikogo, poza kilkoma bezdzietnymi koleżankami z pracy. Czy są jakies miejsca w gdansku lub Sopocie dla matek z dziecmi?jakies kawiarnie gdzie mozna posiedzieć w towarzystwie innych mam? Przeraża mnie wizja zimowych wieczorów, kiedy o 16 ciemno, zimno...co my będziemy robic;) jakies propozycje :)

ja dzisiaj postanowiłam uspac w dzień Zuzie bez cyca.50 minut bujałam ja w bujaczku,była już tak zmęczona ze płakała z zamkniętymi oczami.potem jakieś 20 minut nosiłam ja na rekach bo uspokoić sie nie chciała cała szuje i ramiona mi obśliniła bo cyca szukała,gdy zasnęła chciałam ja do łóżeczka odłożyć a Ona sie budziła i tak 4 razy ja wyjmowałam z tego lózka,gdy w końcu usnęła to po 15stu minutach obudziła sie na dobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy Wasze dzieciaczki gaworzą? Dużo sylab mają w swoim repertuarze? Bo Marta od dwóch tygodni tylko tatatatataaaaa lub krótko tata (ku uciesze męża) ;) Czasem tylko kakaka i lalalaa. A gdzie mamamama? :D

rzeczywiście jest tam opisana metoda że tak nazwę ją "pokrzyczy i zaśnie", cieszę się ogromnie że nie muszę nic takiego stosować, nie zniosłabym płaczu dziecka /dlatego chyba nie udało mi się nauczyć Nastke ssać piersi, nie chciała marudziła, ryczała, nie mogłam patrzeć jak się męczy.../

Też mam ta ksiazke... Fajna chociaz ja nie korzystalam z tamtych sposobow.
U nas z tym rytmem dnia jest roznie, staram się ale wiem ze wiekszosc wolnego czasu poswiecam starszej i czasem mam wrażenie ze Tymek to tak caly czas samopasem...
A z zasypianiem w dzien mam dwa glowne problemy:
-wypadajacy smoczek,
-glos mojej corki, jak tylko go slyszy gdzies w oddali to oczy jak 5 zl

Wydaje mi sie ze wiekszosc dzieci ma problem ze spaniem w dzien, za duzo bodzcow dookola i zmeczenie tez nie jest takie jak wieczorem po calym dniu.

o dziwo problemów z zasypianiem wieczornym nie mam, po kąpieli jest kasza jeszcze trochę pobryka na dywanie, później kładę do łóżeczka, czytam bajkę lub włączam karuzele i śpi :), o dziwo ponieważ pierwsze ok 3 msc była usypiana na rękach w dodatku chodząc - jak się siadło to był ryk, następnie był wózek i jak nie chciało mi się już nosić wózka do domu - mieszkam na 3 piętrze bez windy, to łóżeczko

w dzień to było troche walki zanim nauczyła się spać w łóżeczku - usypiałam ją u nas w łóżku leżąc koło niej, teraz różnie bywa - zazwyczaj zasypia w łóżeczku, wczoraj nie byłam na spacerze to spała 2,5 godz na balkonie

czytałam książkę Każde dziecko może nauczyć się spać - polecam ... jest np. napisane że codziennie musi się wszystko odbywać o tej samej porze, kąpiel, karmienie, np czytanie bajki lub tulanie .... dziecko ponoć kojarzy że codziennie po tych samych czynnościach idzie spać, dobrze jest położyć jedną maskotkę lub zabawkę dziecku w łóżeczku /u nas efekt był taki, że przez pierwszy miesiąc Nastka bawiła się przed zaśnięciem miała jedną maskotkę w rógu łóżeczka to czasami ją tylko brała, w nogach miała jakąs grzechokę i zasypianie wyglądało tak że przekręcała się na brzuch, nastęnie obrót o 180 stponi i zabawa, chciałam już zabrać jej zabawki ...nie pamietam juz wiele rzeczy, oj i tak sie rozpisałam, mogę pożyczyć książkę ...

moja starsza całe noce przesypia odkąd skończyła 8 m-cy i nie wiedziałam przy niej co to jest ząbkowanie - zazwyczaj przy myciu dziąsełek odkrywałam kolejny ząb w paszczy... obecnie ma już wszystkie

Dimis - jak to od kilku dni to może to skok rozwojowy 26 tygodnia???
Ten związany z lękiem separacyjnym?
Moja zaczęła łkać przez sen, nie płacze, smoczka ma, tylko tak "hyka" i uspokaja się dopiero jak ją wezmę i przytulę, co się kończy spaniem ze mną w łóżku, ale dziś przespała całą noc od 20 do 6 rano bez żadnej pobudki - ja się obudziłam o 3 to jej zatankowałam flaszkę na spiocha, ale to tak profilaktycznie, bo ona mi w dzień mleka pić nie chce, jakbym jej nie dała to pewnie i tak by spała do 6

Dimis, moze jednak zeby... moze nie bolą go jakoś strasznie ale przeszkadzają w spaniu. A na rekach dzieciaki sie relaksuja, odprezaja i czuja sie bezpiecznie i wtedy bol jest tez mniej straszny, wiec pewnie dlatego spokojnie zasypia...

Haha przez najblizsze dwa lata pewnie bedziemy wszystkie nieprzespane noce i marudne dni na zęby zrzucać...potem wszystkie zęby wyjdą i trzeba bedzie znaleź sobie nową wymówkę ;-P

U nas trzecia noc koszmarna. Młody budzi się ok 22-23 i potem budzi się co godzinę, nie wyrabiam już.... I nie wiem o co idzie, raczej nie zęby, bo nie płacze, brzuch też go nie boli. Wystarczy na ręce wziąć i jak odjął przechodzi i śpi, ale tylko na rękach i przy mnie. Podobno jak dzieci kończą pół roku przesypiają cała noc, 4 dni temu skończył i śpi gorzej niż jak miał 4 miesiące ;P

4 tygodnie po porodzie wróciłam do swojej wagi, szkoda tylko, że dalej stoi i nie chce spaść

Aha jak nie mogę poradzić sobie z dziennym usypaniem to wkladam do fotelika samochodowego , robie coś w kuchni albo suszę włosy, bujam nogą i też wtedy odpłynie.

Mamaalanka, mi sie tez wydaje ze od sliny to by raczej byla tak wokol ust, tak jak mówisz, ale na powiekach, dziwne troche...

U nas usypianie wygląda tak, w ciągu dnia lulanie ale krótkie, bo klade go jak juz jest padaką i szybko odplywa ze smoczkiem. Kiedys zasypial sam w kolysce z miskiem albo pielucha na buzi, nawet nie wiem kiedy i dlaczego mu sie to zmienilo. Albo zasypia w wozku wiadomo, na spacerze.

Za to wieczorne usypianie to bajka, godzine przed kąpielą dostaje miske kaszy, przy kapieli zadowolony ze hej bo ladnie najedzony i potem troche podje z piersi i zaraz sie denerwuje ze spac chce a matka tu mu cyckiem wymachuje, smoczek, do kolyski i spi. Jednym slowem cudownieeee ;)

W nocy budzi się często i wtedy albo smoczek albo cycek.

Ja wrocilam do swojej wagi.

Tylko tak sie zastanawiam ze od sliny to by miala obok ust a ona ma cala buzie. A szczegolnie powieka.

Inne tematy z forum

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...