Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

ja podaję taka kaszkę i robię jedną porcję dziennie wg informacji na op na 140ml wody 6 łyżek kaszki

Mam pyatnie. Chce wprowadzac gluten kaszka manna bobovity. Ile tego sypac do mleka? Gdzies czytalam ze jedna lyzke?

:) u mnie Tymek daje nura jak tylko zieloną hulajnogę Zuzi zobaczy, wtedy odległość się nie liczy, aż ręce za tułowiem nie nadążają :)

Aquss właśnie się tak zastanawiałam czy mój Kacper nie 'ociągał' się tak z samodzielnym chodzeniem dlatego że nauczył się chodzić (a wręcz biegać) przy jeździku :PP Za ręce obaj nie bardzo lubili chodzić :)
Ciekawe jak z Kubą będzie :) na razie czasami się ustawia na czworaka, no i pełza coraz lepiej, szczególnie jak namierzy jakieś kapcie :PP

Skoczkom też najlepiej podziekowac, obciążają biodra, kręgosłup, miednicę...niestety.
Co ciekawe, ostatnio czytałam, że tzw pchacze też wymuszają na dziecku nieprawidłową pochyloną postawę i nie powinny być używane do nauki chodzenia.

Swoją drogą moja córka, zaczęla chodzić po skończeniu 10 mc, nie miała pchacza i nie lubila chodzic za ręce, poprostu wstawala wstawala i zrobila pierwsze kroczki.
Ale wiele dzieci uwielbia chodzic za rece gdy jeszcze niekoniecznie same potrfią.

A co myslicie o skoczkach np las tropikalny fisher price? Bo wlasnie
Taki mam i juz sama nie wiem co mam myslec bo maly go uwielbia...

dla dzieci leżących/śpiących w wózku wg mnie lepszy jednoczęściowy :)

jednoczęściowy będzie praktyczniejszy.

Zuzia waży 10,300 dzisiaj miałyśmy szczepienie.Siedzi sama(troszkę ją jeszcze rzuca)pełza,powoli zaczyna przypominać to raczkowanie,przewraca się z pleców na brzuszek i z brzuszka na plecy i ma 4 zęby:)W niedziele skończyła pół roczku:)
Co do drugiego dziecka,postanowiliśmy poczekać aż Zuzia skończy 2 latka i zabrać się za rodzeństwo:)
Jestem na etapie poszukiwania kombinezonu zimowego?lepszy zjednoczeniowy czy dwuczęściowy?

również mam smoczek trójprzepływowy i jestem zadowolona - nawet jak zrobię za gęstą kaszkę to Nastka da radę :)

Szuwarkowa do kaszki miałam tylko trójprzepływowe i jak dla mnie ok, nie wiem jak te drugie :)

co do różnicy wieku to dla mnie im mniejsza tym lepsza :)

teraz mam 4 l, 2l i 7 mies i jest idealnie :) wszyscy razem się bawią a ja mam czas na posprzątanie, ugotowanie czy odpoczynek :)

Dziewczyny czy używałyście może wkładki Canpol z Aloesem? Jestem ciekawa czy rzeczywiście spełnia on swoje zadanie. Chodzi mi o te http://www.ceneo.pl/25873515 (wiem że są jeszcze inne dla tego żeby nie było pomyłek wkleiłam link). Przetestowałam już parę rodzai wkładek i żadne mi nie pasują na 100%. Abo słabo chłoną, albo odstają pod bluzką, a już najgorzej jak nie oddychają. A te podobno maja wszystkie te kryteria spełniać. No i ten aloes. Najbardziej mnie interesuje czy rzeczywiście działa łagodząco na brodawki.

Szuwarkowa, to zapalenie kratani to jakaś epidemia chyba... :-/ sporo dzieci teraz to ma.

Dziewczyny, który smoczek Aventu lepiej do kaszki kupić? ten z krzyżykiem czy ten trójprzepływowy??

Mi ortopeda jak byłam z najstarszym na bioderkach powiedział żeby nie wsadzać dziecka w chodzik i tej wersji się trzymam :P zresztą jak któraś wyżej napisała to duży klamot :PP chociaż jak Kacper biegał przy pchaczach i innych jeździkach a sam chodzić nie chciał to się zastanawiałam czy chodzik nie był by bezpieczniejszy, bo tak to co chwilę glebę zaliczał :PP

Któraś pytała jaka różnica wieku najlepsza między dziećmi :) pewnie ile osób tyle opinii, ale jak jest niewielka różnica to szybciej się maluchy razem bawią :) i mają podobne potrzeby :) i jest czas że chodzą np. do jednego przedszkola (łatwiej logistycznie :)) :)) Jedyne co to kwestia np. wizyt u lekarza jak trzeba jechać z chorym dwulatkiem i ciągnąć jeszcze niemowlaka :( albo jak starsze chore to i młodsze siedzi w domu :( ale jak ktoś ma chociaż doraźną pomoc np. babci to oki :))

Mój średni ma właśnie zapalenie krtani :(( a w czwartek mam iść z Kubą na drugą dawkę pneumokoków :PP

Ja też jestem przeciwna chodzikom, ale skoro już go mam to pozwalam Małej chwilę pobawić się w nim, ale tylko z zablokowanymi kołami żeby się nie poruszała. A na gwiazdkę dostanie jeździk :)
Marta póki co nie pełza, przewraca się jedynie z pleców na brzuch i czasem odwrotnie. Trochę mnie to martwi, że nie podejmuje prób poruszania się mimo zachęty, dzisiaj kończy 7 miesięcy...

również jestem zdecydowanie na nie chodzikom, Nastka czołga się, powoli zaczyna raczkować więc nie widzę potrzeby, również już od jednego lekarza słyszałam że nie są zdrowe, jednakże mogę zrozumieć sytuację - mojego męża bratanica wogle nie raczkowała i to był jedyny sposób poruszania się dziecka

jedyne co mnie niepokoi to że Nastka czołgając się odpycha się tylko jedną nogą, ale mam lekarza w tym tyg, zapytam

Wiadomo ze i tak kazdy bedzie mial swoje zdanie w sprawie chodzikow...ja też jestem zdecydowanie na nie, ale dla tych mam które zamierzają kupić bym tylko podpowiedziala (pomijając już kwestie zdrowotne) że to jest sporych rozmiarow zabawka, ktora bardzo szybko pojdzie w odstawkę, zanim się obejrzycie a juz Wasze szkraby beda same pomykać i chodzik wyladuje w piwnicy.

Ja chodzikom mówię zdecydowane nie - co innego pchacze czy takie pojazdy do odpychania nóżkami - one stymulują dziecko, ale niczego mu nie narzucają, chodzik natomiast wymusza na dziecku postawę z nadmiernie odwiedzionymi do tyłu biodrami co jest nieprawidłowe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi na rehabilitacji tak nagadali o chodzikach juz przy pierwszym synu,ze nawet patrzec mi sie na nie nie chce:)

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...