Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

Gosia to dopisz sie do listy, bedzie wszystko jasne :)

No kurcze coś jest z tym wybudzaniem po pół godzinie.Moja Zuza zawsze budzi się po 30 minutach(czasami zaśnie znowu a czasami nie)Na noc jak ją usypiam u nas na łóżku to nawet nie przekładam jej do łóżeczka tylko czekam pół godziny bo zawsze się budzi-wtedy daje jej jeszcze na chwile cyca i dopiero zsypia na noc i ląduje u siebie w łóżeczku.

18 kwietnia :)

Gosia to ktorego urodzilas? Bo moja tez ma 6,5mca;)

czesc dziewczyny,nie jestem na liscie,ale czasem cos napisze,a czytam was czesto :) ,moja corcia ma 6,5miesiaca i tez jest mega zacofana wg oczekiwan tej pani psycholog :)
co do spania to ma okolo 3ch godz aktywnosci i musi sie zdrzemnac potem,rano budzi sie o 5tej dostaje mleko(mm)i do naszego lozka idzie-troche sie powieci i zasnie tak do 8.00,potem zasypia okolo 11.00 i spi 2h(czasem do 3ch godzin i to jest jej glowna drzemka)potem ma drzemke okolo 16tej z 30 min i okolo 19.30 idzie spac na noc i spi do 5tej(nie budzi sie w nocy)ja na drzemke klade mala w naszej sypilani na lozku i daje jej smoka i pileluszke ktora sobie mietosi i zasypia,pewnie zasypialaby w lozeczku,ale tak ja przyzwyczailam,bo jak byla mlodsza to sie wybydzala z drzemki po okolo 0.5h(podobna maluszki do pewnego momentu tak maja)wiec kladlam sie kolo niej dawalam smoka i zasypiala-tak mi bylo wygodniej bo nie stalam nad lozeczkiem:)-a na noc odkladam do lozeczka gasze lampke i zamykam drzwi od jej pokoju i spi.nie bujalam jej i nie nosilam przy zasypianiu bo nie mialam sily:)mala zawsze byla takim pączkiem:)wiec tak ja przyzwyczailam,ze po prostu ja klade.a zaczela przesypiac cale noce jak miala 3 miesiace,a jak sie budzila to dawalam jej smoczka i dalej zasypiala-nie dawalam jej mleka,zeby nieprzyzwyczajac znowy do nocnego jedzenia.musze tez powiedziec ze bardzo pomaga to ze ma swoj pokoik,bo ma tam cisze,spokoj i spi spokojnie,a jak czasem gdzies wyjezdzamy i spimy w jednym pokoju to nie jest tak super-ja tez sie nie wysypiam bo jak mala sie kreci,czy mruczy przez sen to ja juz na bacznosc stoje i ona tez spi niespokojnie.
chcialam tez was zapytac czy kupujecie warzywa,czy miesko dla maluchow w jakis eko sklepach czy macie jakies zaufane miejsca?

No to super Virae, takie zasypianie natura powinna dawac w pakiecie wszystkim maluchom :)

Aquss, czasem jej wypada, ale zazwyczaj gdy jest już wpół śpiąca i wtedy nie reaguje na to i zasypia. Najczęściej jednak jest tak, że sama sobie go wyjmuje, gryzie i śpiewa przy tym :P Albo wywali specjalnie z łóżeczka żebym przyszła i jej podała. Ale ja zawsze patrze przez dziurkę od klucza co się dzieje i jak widzę takie zachowanie to przychodzę, bez słowa ponownie podaje smoka i tak do skutku :P Czasem przychodzę 10 razy, ale bardzo rzadko. Ostatnio to zasypia w 5 sekund, pomacha trochę pieluchą, pokręci się i już śpi :D

Virae, a przy tym zasypianiu nie wypada jej smoczek??, bo u nas zasypia ze swoją szmatko-miskiem i macha nim sobie że zawsze smoczka wytraci z buzi i sie wtedy wybudza i wkurza.

moja mała zasypia sama, odkładam ją do łóżeczka, trochę się tam pobawi, ale po chwili przytula się do poduszki i zasypia, ja wychodzę od razu po odłożeniu jej i nie ma na szczęście protestów. Ale miała wcześniej krótki okres przejściowy, że zasypiała tylko na rękach, trwało to 3 tygodnie, a potem znów było dobrze. Niestety aby w ogóle zasnęła potrzebna jest cisza, ale mnie to nie przeszkadza, bo ona śpi na piętrze, a wszyscy siedzą na parterze. Aaa, i bez smoka nie zaśnie ;)

U mni pierwsza drzemka jest roznie, zalezy o ktorej wstanie, ale jak widzę że jest marudny to przeciągam to marudzenie na maxa, mlodej wlaczam bajke zeby po ich pokoju nie latala, biore na rece, smoczek, on sie wtedy uspokaja i juz zamyka oczka, odkladam i zaraz zasypia. Jak nie jest do konca spiacy to moge go tak milion razy odkladac i ryk.

Wieczorem to juz jest bajka, godzine przed spaniem, miska kaszy, po kąpieli cycek ale w ilosci minimalnej bo juz jest tak zmeczony ze chce tylko smoczka, odkladam i spi.

Kiedyś zasypiał sam w kolysce ale jakos mu sie to juz dawno zmienilo nie wiadomo kiedy i dlaczego :(

Kuba jak jest śpiący to marudzi i chce do cyca :P jak dostanie to moment i zasypia :)
Z butelką jest kiepsko z akceptacją ale cały czas walczymy :)))

Ewentualnie na spacerze w wózku to po prostu patrzy a jak już widzę że zmęczony to kładę oparcie i wtedy sobie zasypia, albo pociamka chrupka i zaśnie :))

A u Was te drzemki tak naturalnie przychodzą, że dziecko po prostu zasypia tak samo z siebie? Ja muszę dać butlę z mlekiem -ewentualnie cyca- i wtedy dopiero zaśnie. Wcześniej woziłam w wózku albo kładłam do bujaczka - nie zawsze pomagało. Teraz tak nie kombinuję i od razu daję mleko, gdy tylko pojawiają się pierwsze objawy senności.

Ta pani psycholog może nie ma własnych dzieci , dlatego ma takie wyobrażenie 8-miesięcznego dziecka. Po prostu mały geniusz ;)

No niezła jest ta pani psycholog :P nie przejmuj się nią Mara Jade! Moi według tego też są mega opóźnieni :PP hmm tylko dlaczego w żłobku/przedszkolu nikt nie zwraca na to uwagi??? :PPP hehe
Jak byłam z Kacprem na bilansie dwulatka to mnie pielęgniarka pytała czy młody umie pokazać części ciała, czy ma opanowany ruch łyżeczką do buzi (nie musi umieć samodzielnie jeść) :P więc ta pani psycholog chyba faktycznie geniusza jakiegoś szuka :( szkoda tylko że rodziców w ten sposób stresuje :((

Porównania do innych i wmawianie rodzicom że z ich dzieckiem jest coś nie tak to jest świństwo :(((

U nas z drzemkami różnie, bo też każdy dzień jest inny, ale standardem są 2, czasem trafią się 3 :) czas też różny, od 20-30 min do 2h, chociaż np. dziś trzecia drzemka ok 16:30 trwała jakieś 5 min przy piersi a jak go odłożyłam to od razu ryk - za szybko odniosłam do łóżeczka bo mąż ze starszakami wrócili :PP i zasnął po kąpieli jakoś ok 20:30.

No wlasnie coraz gorzej jest mojemu zasnac o tej 17, na trzecią drzemkę. Widze ze jest zmeczony bo od 14 nie spi ale jak go klade to sie szamocze i ryk, a na rekach przysypia ale bardzo dlugo to trwa i nie chce mi sie z nim chodzic i bujac, a wiem ze potrafi ladnie zasnac jak jest zmeczony. Coraz czesciej sie zdarza ze nie spi do 19-20 ale ledwo daje rade. Ale patrząc na Wasze pociechy to chyba powili bede rezygnowac z tej wieczornej drzemki.

Emilka ma pierwsza drzemke o 9.30-10.00 i druga ok. 16.00 (nie zawsze). Czasami spi jeszcze na spacerze. Dlugosc roznie, czasami 15 minut :p Maksymalnie 1,5h rano i 40 minut popoludniu. Zasypia ok. 21, dzisiaj padla o 20.

My wychodzimy na spacer o 9 rano i Zuzia śpi od 30 minut do nawet 2 godzin i potem to rożnie te drzemki wypadają,zależy ile pośpi na spacerze,ale przerwy ma 2,5 godzinne.jeżeli na spacerze śpi pół godziny to potem w domu ma jeszcze dwie 30-40 minutowe drzemki,ostatnią około 17stej. Zasypia przy cycu około 21

Marta ma zazwyczaj 3 drzemki - około 9.30 śpi 1,5 - 2 godziny, potem 13.30 śpi maksymalnie godzinę, najczęściej 40 min. Ostatnia półgodzinna drzemka na spacerze o 17 (pewnie się dziwicie czemu wychodzę z Martą wieczorami, kiedy jest ciemno, ale tak jest najwygodniej) :P Idzie spać o 20

Zapomniałam jeszcze dodać drzemki na spacerze - też jakoś 20 minut, ok godziny 12. Ale to też nie zawsze. Teraz woli siedzieć w wózku i oglądać świat...

Jak dobrze pójdzie to dwie drzemki : ok godz 10-11, 20-30 minut i druga ok 16, jakieś 20 minut. Pozazdrościć mamom, których maluchy mają 1-2 godzinne drzemki. U nas można policzyć takie dłuższe drzemki na palcach jednej ręki i to są już dawne czasy, gdy córka miała ze 2 miesiące.
Chodzi spać po kąpieli i kaszce ok 19.30. I to mnie cieszy, bo nie ma problemów z długim usypianiem. Nauczyła się sama zasypiać.

Nastka ma dwie drzemki: rano ok 9.30 lub 10.30 - śpi ok godziny i popołudni ok 13.30 lub 14.30 - śpi różnie od 1 do 2 godzin

wole opcje z późniejszymi drzemkami wówczas idzie później spać, czyli wstaje później

dzisiaj niestety druga drzemka od 13.15 do 15.15 a wieczorem padła jeszcze przed siódmą, czyli pewnie pobudka jutro o 5tej :(

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...