Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

Mamaalanka mam pytanie. Czy tam gdzie chodzicie na rehabilitację też są obowiązkowe wizyty u psychologa, tak jak w OWI w Gdyni?

My dzisiaj byłyśmy kolejny raz i pani psycholog stwierdziła, że mała jest na tyle duża, że zrobi jej test rozwojowy. Ku mojemu zdziwieniu dowiedziałam się, że dziecko, które skończyło 8 miesięcy (mamy 8 m-cy i 2 dni dokładnie) powinno umieć wskazywać przedmioty i części ciała po ich nazwaniu oraz wiedzieć do czego służy kredka i umieć nią bazgrać, a także jeść łyżeczką.

Wyszło, że mamy opóźnienie, bo mała nie potrafiła pokazać, gdzie lalka ma rączki (jak ją ubieram i mówię daj rączkę to wyciąga je i wkłada w rękawki; pokazuję jej gdzie ma nosek, oczka, itd., ale myślałam, że to nie ten etap, żeby ona wskazywała). Tak samo dowiedziałam się, że to problem, że nie wskazuje przedmiotów po nazwaniu. Kredkami się nie bawi, bo nigdy ich na oczy jeszcze nie widziała. Łyżeczką też samodzielnie nie je, bo czekałam, aż będzie stabilnie siedzieć.

Czy wasze dzieci w podobnym wieku do Emilki to potrafią? Ja trochę nie dowierzam tej psycholog, bo na pierwszej wizycie wmówiła mi, że mała nie słyszy i byłyśmy nawet na badaniach w szpitalu.

U nas Viburcol też nie pomógł, miałam nawet wrażenie, że jest gorzej. Chwilowo działa Dentinox.

Mamaalanka wiem, że drogo, ale z tą promocją wychodzi 50%, a poza tym ja poluję na garnuszek na klocuszek, który teraz jest w promocji za 66,50 zł. Mam nadzieję, że te promocje się sumują. :)

moze faktycznie zeby ida bo jeszcze niema ani jednego :)

u nas viburcol nie pomógł...
Wyszła w końcu druga jedynka no i noc przespana :)
I chyba, nas dopadła trzydniówka, się okaże w weekend...bo dziś drugi dzień temperatury, a łudziłam się, że to od zęba.

Hania a moze sprobuj malej dac viburcol? Bo jak to zabki to powinno ja to uspokoic.

Mara jade fajna promocja w tesco,ale jak ostatnio patrzylam tam na ceny zabawek... kosmos! Drozej niz na allegro i nawet w realu.

Asiaczek mój mąż wraca różnie, raczej późno, więc nie będę Cię angażować.

Hania może ząbki wychodzą? Emilka zaczęła tak się budzić z powodu uzębienia właśnie ;) Teraz wyszła nam prawa górna jedynka i mieliśmy tydzień względnie dobrze przespanych nocy, ale od dwóch dni znowu pobudki co 1,5 - 2h, bo przebija się druga.

Emilka też jest strasznie absorbująca, jak tylko wyjdę z pokoju jest dramat i ma już tak długo (od co najmniej 3 miesiąca). Też w łazience muszę mieć otwarte drzwi. :P Ostatnio muszę bardzo na nią uważać, bo odważyła się wyjść z pokoju i teraz pełza za mną do kuchni. Właśnie jak ubieracie maluchy pełzające po kaflach i panelach? Wcześniej leżała na dywanie i kocu, nie wiem czy teraz nie powinnam jej cieplej ubierać.

Dziewczyny, jeśli was to zainteresuje to w piątek i sobotę w Tesco z kartą Clubcard za każde 10zł wydane na zabawki dostanie się bon na 5zł do wykorzystania do końca roku. Moim zdaniem opłacalne dla kogoś kto i tak robi zakupy w Tesco.

hej
u nas w nocy dzisiaj masakra! Mały budził się na cyca co 1,5h tylko chwile pociamkał i spał dalej próbowałam mu dać butelke z mlekiem to się krzywił . jak mam zrobić żeby nie budził się na cyca tak często?

Ja się już przyzwyczaiłam do tego,że Ona jest taka absorbująca:)nie walczę z tym,po prostu wszędzie ją zabieram ze sobą(jeździ ze mną w krzesełku)A jak jestem w toalecie to Ona czeka w korytarzu,drzwi mam troszkę uchylone,żeby mnie widziała-jakoś sobie radze:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to podziwiam cię Rona bardzo - jestem już zmęczona, nawet spokojnie z toalety nie mogę skorzystać ... byłam dzisiaj zrobić badanie na tarczyce, tsh ponad 8, a ft4 poniżej normy - to dlatego pewnie się tak paskudnie czuję, i okres mi się spóźnia ...

Moja Zuzia nigdy nie bawiła się sama,Ona należy raczej do tych dzieci które musza być stale w centrum zainteresowania.Wszystko jest fajne na 5 minut,no i stale ktoś musi przy niej być.

Asia u nas to samo, taki czas ;)

Mara, wieczorem tzn o której? Bo jutro też się wybieram po mebelki do jednej pani i mam być po 17... więc jeśli byś chciała, to pisz :)

Dimis cena tego drugiego fotelika mnie niestety przeraziła :P

Asiaczek dzięki za propozycję, ale mąż będzie do wieczora poza domem a samochód razem z nim.

Asia to raczej taki etap Twoja córcia ma...niestety :)

Nastka jest bardzo żywym dzieckiem, ostatnio nie interesują ją jednak zabawki, i w dodatku chce aby cały czas być przy niej, wcześniej dużo się bawiła np. na macie sama, bądź jak się zajęła jakąś zabawką to nie było jej z pół godziny, czy to normalny etap, że obecnie nic ją dłużej nie interesuje i że najlepiej jakby ktoś był koło niej na dywanie, nawet jak się siedzi na kanapie 1 metr dalej to i tak przychodzi do mnie ..?

Mara, Mobi nie potrzebuje praktycznie wcale pasa ;) bo pas się przeprowadza przez takie wystające metalowe elementy, które są z przodu fotelika (czyli przy oparciu fotela na którym siedzi)
Jak chcesz to jutro będę w Gdyni u Dimis, mogę Ci go zamontować :)

Marajade, my też mamy stare auto z krótkimi pasami, a mobi pasuje. Te zaczepy też nie problem, można je zawinąć tak, że nie trzeba nic mocować ;)
A jaką sumę chcecie wydać, teraz wszedł na rynek besafe izi plus on jest do 25 tyłem, no cene ma nie mała, ale wyniki testów ma bardzo dobre.

jak długo ważne jest skierowanie do specjalisty?

Nam dentystka kazała na razie samą wodą.
U nas wczoraj w nocy przebił się trzeci ząbek i dzisiejsza noc była jak marzenie :) (przynajmniej dla nas, bo przez miesiąc budziła się co 1,5 - 2 godziny, a poza tym płakała przez sen i strasznie się wierciła biedulka :() Emilka poszła spać o 21, ok. kwadrans po 2 obudziła się, zjadła i poszła w kimę i tak spała prawie do 7. Zdziwiłam się bardzo, bo rano to ja się pierwsza obudziłam, a moje dziecko jeszcze spało. :)

Mamy też sukces i kolejny kamień milowy za sobą :D Emilka w środę sama usiadła pierwszy raz. Wczoraj próbowała też wstać, ale to jej na razie nie wychodzi.

Jakiś czas temu rozmawiałyście o fotelikach. Nasz 0-13kg robi się za mały i musimy kupić większy, wolałabym taki tyłem do kierunku jazdy, ale mamy dość stary samochód, który mam wrażenie ma dość krótkie pasy. Czy taki fotelik potrzebuje dłuższych pasów. Poza tym widziałam, że ten mobi ma jeszcze jakieś dodatkowe zaczepy.

Mi kazał dentysta pastą bez fluoru.

Dziewczyny, jak któraś jest zainteresowana to od dzisiaj jest promocja w lidlu na zielone pampersy, jest wielka paka po 88 zł, w paczce 162 sztuki rozmiaru 4 :) Są też 3 i 5 :)

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...